Hell's Kitchen (Manhattan)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hell's Kitchen
Wijk van New York
Locatie
Kerngegevens
Gemeente New York
Stadsdeel Manhattan
Coördinaten 40°45'47"NB, 73°59'40"WL
9th Avenue uitkijkend op het Time Warner Center en Hearst Tower

Hell's Kitchen, ook bekend als Clinton en Midtown West, is een buurt in het New Yorkse stadsdeel Manhattan, die het gebied tussen 34th Street en 57th Street omvat, vanaf 8th Avenue tot aan de Hudson.

De slechte reputatie van de buurt zorgde ervoor dat de vastgoedprijzen, tot vrij recent, lager bleven dan de meeste delen van Manhattan.

Hell’s Kitchen speelde een prominente rol in de New Yorkse onderwereld, vooral in de Iers-Amerikaanse georganiseerde misdaadkringen. Gangsters als Owney Madden, smokkelaars als Bill Dwyer, en Westies leiders als James Coonan en Mickey Featherstone kwamen uit Hell’s Kitchen. De ruwe tijden op de West Side zijn prominent aanwezig in de verhalen van Damon Runyon. De conflicten tussen Puerto Ricanen en de Ieren liggen aan de basis van de West Side Story.

Eens een bastion van de arme Ierse arbeidersklasse heeft Hell’s Kitchen een enorme verbetering ondergaan door de nabijheid van Midtown. Een groot aantal acteurs hebben in de buurt gewoond door de nabijheid van de Broadway theaters en een acteerschool.

Geboren in Hell's Kitchen[bewerken]

  • Josh Peck (10 november 1986), acteur, zanger en cabaretier
  • Sylvester Stallone (6 juli 1946), acteur, scenarist en filmregisseur
  • Timotheé Chalamet