Hellboy II: The Golden Army

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hellboy II: The Golden Army
Regie Guillermo del Toro
Producent Lawrence Gordon
Lloyd Levin
Mike Richardson
Joe Roth
Scenario Guillermo del Toro
Mike Mignola
Hoofdrollen Ron Perlman
Doug Jones
Selma Blair
Muziek Danny Elfman
Montage Bernat Vilaplana
Cinematografie Guillermo Navarro
Productiebedrijf Dark Horse Entertainment
Distributie Universal Studios
Première 11 juli 2008
Genre Fantasy, actie, superhelden
Speelduur 120 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Duitsland Duitsland
Budget US$ 85 miljoen
Opbrengst US$ 168 miljoen[1]
Overige nominaties 1
Voorloper Hellboy
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Hellboy II: The Golden Army is een Amerikaanse film uit 2008. De film is het vervolg op de film Hellboy uit 2004, en net als die film een verfilming van de Hellboy-stripreeks van Dark Horse Comics. De film is geregisseerd door Guillermo del Toro. Ron Perlman vertolkt wederom de rol van Hellboy.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Met kerstmis 1955 krijgt een jonge Hellboy van zijn (Aardse) vader professor Bruttenholm een verhaal te horen over een strijd tussen mensen en mythische wezens. Een goblin bouwde een niet te stoppen radarwerkleger voor Balor, de koning van de elfen. Dit leger kon alleen worden beheerst door de drager van een speciale kroon. Het leger stond bekend als het 'gouden leger' en slachtte de mensheid af. Daarop kwamen de mensen en Balor tot een overeenkomst. De mensen mochten hun steden houden en de elfen de bossen. Balors zoon prins Nuada, ging hiermee niet akkoord en verliet het paleis. De kroon van de koning werd in drie stukken gebroken, zodat niemand het gouden leger nog kon oproepen.

In het heden duikt prins Nuada na eeuwen weer op om de strijdbijl tegen de mensen opnieuw op te graven. Hij bemachtigt het eerste stuk van de kroon op een veiling en doodt zijn vader voor het tweede stuk. Zijn tweelingzus Nuala ontsnapt met het derde en laatstestuk van de kroon.

Intussen heeft Hellboy relatieproblemen met zijn vriendin Elizabeth 'Liz' Sherman. Tevens heeft hij er moeite mee dat hun organisatie, het Bureau for Paranormal Research and Defense (BPRD), geheim moet blijven.

Nuanda laat een leger kwaadaardige tandenfeeën los om Hellboy bezig te houden. Deze vertoont zichzelf in het openbaar om de duizenden beestjes te verslaan. Woedend dat de organisatie zichzelf heeft verraden, stuurt Washington de strenge bovennatuurlijke agent Johann Kraus naar het kantoor van de BPRD om de touwtjes in handen te nemen. Ondertussen ontdekt Abe Sapien dat Liz zwanger is van Hellboy. Hellboy volgt de laatste tandenfeeën naar de Trollenmarkt, een enorme ondergrondse stad verborgen onder de Brooklyn Bridge. Hier zoekt hij naar aanwijzingen. Abe loopt Nuala tegen het lijf, die een kaart heeft bemachtigd waarop de locatie van het gouden leger staat. Hij wordt verliefd op haar en neemt haar mee naar de BPRD voor bescherming.

Nuada spoort zijn tweelingzus op bij de BPRD door middel van hun magische band. Nuala voelt haar broers aanwezigheid. Daarom verbrandt ze de kaart en verbergt ze het laatste stuk van de kroon in een van Abes boeken. Nuada ontvoert Nuala en verwondt Hellboy met een speer. Johann, Liz, en Abe kunnen de speerpunt niet verwijderen uit Hellboys lichaam doordat deze dichter naar zijn hart beweegt telkens wanneer ze haar willen aanraken. Daarom nemen ze hem mee naar de locatie van het Gouden Leger in Noord-Ierland. Daar ontmoeten ze de goblin die het leger heeft gemaakt. Hij neemt het gezelschap mee naar de Engel van de dood. Deze vertelt Liz dat Hellboy is voorbestemd het einde van de wereld in te luiden. Ze kan of hem redden of de wereld en als ze hem kiest, zal zijzelf een van degenen zijn die het meeste zullen lijden. Op aandringen van Liz verwijdert de engel toch de speerpunt en redt hierdoor Hellboys leven.

De goblin leidt het team vervolgens naar de plaats van het Gouden Leger, waar Nuada op hen wacht. In ruil voor Nuala geeft Abe hem het laatste stuk van de kroon. Nuada herstelt de kroon en beveelt het leger om de BPRD-agenten aan te vallen. Een tegenaanval blijkt zinloos, daar de soldaten zichzelf steeds weer opbouwen. Daarom daagt Hellboy Nuada uit voor een gevecht om het recht op de kroon. Nuada moet dit volgens de regels van de kroon accepteren. Hellboy wint, maar spaart Nuada’s leven. Nuada probeert Hellboy van achter neer te steken, maar Nuala stopt hem ten kostte van haar eigen leven. Zij steekt zichzelf namelijk in het hart, daardoor zowel zichzelf als haar broer dodelijk verwondend. Liz smelt vervolgens de kroon, zodat het Gouden Leger nooit meer op te roepen is.

Eenmaal terug in Amerika nemen alle agenten ontslag van het bureau. Hellboy en Liz gaan zich voorbereiden op hun toekomstige gezinsleven met een tweeling, want zij is zwanger.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Opmerkingen
Perlman, Ron Ron Perlman Hellboy
Blair, Selma Selma Blair Liz Sherman
Jones, Doug Doug Jones Abe Sapien / De kamerheer / De engel van de dood
MacFarlane, Seth Seth MacFarlane Johann Krauss stemrol
Goss, Luke Luke Goss Prins Nuada
Walton, Anna Anna Walton Prinses Nuala
Tambor, Jeffrey Jeffrey Tambor Tom Manning
Hurt, John John Hurt Professor Trevor 'Broom' Bruttenholm
Steele, Brian Brian Steele Wink / Cronie / Spice Shop Troll / Cathedral Head / Fragglewump
Hefler, Andrew Andrew Hefler Agent Flint
Kamarás, Iván Iván Kamarás Agent Steel
Kelly, Mike Mike Kelly Agent Marble

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 2004, een maand na de première van Hellboy, werd al een vervolg aangekondigd door Revolution Studios.[2] De film zou in 2006 uitkomen en het tweede deel vormen in een Hellboy-trilogie.[3] Tegen 2006 was Revolution echter failliet gegaan. Daarom kocht in augustus 2006 Universal Studios de rechten op de tweede Hellboy-film. De productie begon in april 2007 in Boedapest, Hongarije.

Scenario[bewerken | brontekst bewerken]

Regisseur Guillermo del Toro verkende vele concepten voor de film. Eerst wilde hij het verhaal baseren op klassieke monsterverhalen zoals Frankenstein, Dracula en The Wolf Man. Hij en stripboekschrijver Mike Mignola discussieerden ook over het plan om de Almost Colossus-verhaallijn te verfilmen. Uiteindelijk leek het Del Toro makkelijker om een origineel verhaal te verzinnen gebaseerd op folklore[4] Eerst wilde Del Toro Hellboy laten vechten tegen vier titanen gebaseerd op de klassieke elementen, maar later verving hij hen door het gouden leger. Tevens besloot hij in deze film meer de folklorekant van Hellboy naar voren te brengen. Om die reden werden de nazi’s, machines en gestoorde wetenschappers uit de vorige film weggelaten uit het scenario.[5]

Opnamen[bewerken | brontekst bewerken]

Del Toro bracht in 2006 de film Pan's Labyrinth uit. Het succes van deze film maakte dat hij kon beginnen met de opnamen van Hellboy II.[6] Guillermo del Toro begon met de opnamen van Hellboy II in juni 2007 in Boedapest. In december 2007 waren de opnamen afgerond. De film was de eerste Amerikaanse film die werd opgenomen in de Kordastudio's in Hongarije.

Marktstrategie[bewerken | brontekst bewerken]

Mike Mignola schreef samen met Francisco Ruiz Valesco een stripboek gebaseerd op Hellboy II, waarin dieper in werd gegaan op de oorsprong van het Gouden Leger.[7]

Behalve tv-spotjes werden ook humoristische advertenties verspreid om de film te promoten, zoals een waarin Hellboy meedoet in Ghost Hunters; geïnterviewd wordt door James Lipton op Inside the Actors Studio en een videospel speelt samen met Chuck Bartowski (Zachary Levi) van Chuck.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 werd Hellboy II genomineerd voor een Golden Trailer in de categorie “Beste actie”.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]