Hellingenroute Heuvelland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Banner van de 40 hellingen

Hellingenroute Heuvelland is een fietstocht over 40 hellingen met start in Kemmel, Heuvelland. De route telt 1500 hoogtemeters en dit over 115 kilometer. De Hellingenroute wordt éénmaal per jaar als event georganiseerd en dit telkens op 15 augustus.

De fietsroute werd op vraag van de gemeente Heuvelland door Marc Desender ontworpen en voorgesteld in de aanloop van de wielerklassieker Gent-Wevelgem in maart 2014.

De route fietst over de lands-en de provinciegrens en rijdt door de 8 dorpen van Heuvelland: Kemmel, De Klijte, Westouter, Wulvergem, Wijtschate, Nieuwkerke, Loker en Dranouter.

In het Noorden van Frankrijk ligt onder meer de Mont des Cats, in Wallonië is dat de Rosenberg, de helling waar Frank Vandenbroucke meerdere keren op training in het rood ging om dan later succes te kennen in vele klassiekers en wielerrondes.

In Heuvelland liggen dan weer de bekende kuitenbijters uit Gent-Wevelgem: Kemmelberg, Rodeberg, Baneberg en Monteberg.

In het najaar van 2019 werd het onthaalpunt Home Land of Cycling geopend. In het OC de Gaper in Kemmel werd zo een onthaalpunt voor fietsers ingericht, dat gekoppeld wordt aan de fietsroute Gent-Wevelgem en aan de Hellingenroute. Groepen kunnen er starten voor een ontdekking van de vele bergen die Heuvelland rijk is. Achteraf is er de mogelijkheid om te douchen.

In het voorjaar van 2020 werden aan het rondpunt de Polka in Kemmel drie renners geplaatst uit de kunstcollectie De Ontsnapping van Eric Nagels. Naar aanleiding van de 100e verjaardag van de Ronde van Vlaanderen in 2013 verschenen toen 72 reuze speelgoedrenners uit polyester in het Vlaamse straatbeeld. Voor de kunstenaar was dit een verwijzing naar zijn jeugdjaren toen hij de felgekleurde plastic speelgoedrennertjes, die in de jaren '60 of '70 in de trommels met waspoeder zaten, verzamelde. Een vierde beeld, Werner Kerner, wordt elk jaar op een andere plaats in Heuvelland geplaatst. De naam van het beeld verwijst naar een van de druivensoorten Kerner die geteeld worden in Heuvelland waar de wijnbouw startte in 1996.

Op de website Fietsen in Heuvelland kunnen naast de Hellingenroute ook andere routes gedownload worden. Op de website wordt eveneens het evenement Toertocht Werner Kerner aangekondigd.

In januari 2020 werd een samenwerking aangegaan met My Cols . De 40 hellingen werden zo in een profiel aangeboden met het gemiddelde stijgingspercentage, de afstand, de hoogte en het maximale stijgingspercentage.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]