Helmskink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Helmskink
Tribolonotus gracilis
Tribolonotus gracilis
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde: Scincomorpha (Skinkachtigen)
Familie: Scincidae (Skinken)
Geslacht: Tribolonotus (Helmskinken)
Soort
Tribolonotus gracilis
de Rooij, 1909
Tribolonotus gracilis in hand.jpg
Afbeeldingen Helmskink op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Helmskink op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Tribolonotus gracilis (Tribolonotus gracilis) is een hagedis uit de familie skinken (Scincidae). De soort behoort tot de helmskinken uit het geslacht Tribolonotus.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De lichaamskleur is bruin tot grijs, het lichaam is bezet met vier rijen doorns op rug en staart. De kop is benig en driehoekig van vorm, rondom de ogen zijn oranje ringen aanwezig. De voetzolen en buik bevatten klieren die vermoedelijk dienen voor het verspreiden van geurstoffen en worden waarschijnlijk ook gebruikt als een vorm van communicatie. De totale lichaamslengte inclusief staart is maximaal 25 centimeter.

Levenswijze[bewerken]

Tribolonotus gracilis is een traag dier dat zicht verbergt in de strooisellaag. Als de skink blootstaat aan stress, geeft hij een luide schreeuw, waarna een verstarring intreedt en het dier zich dood houdt.

Mannetjes zijn territoriaal ingesteld en vechten met elkaar voor de vrouwtjes. Vrouwtjes kunnen ook hun territorium verdedigen. Per legsel wordt slechts een enkel ei afgezet in rottend strooisel. Van in gevangenschap gehouden exemplaren is beschreven dat een leeftijd van 10 jaar kan worden bereikt.

Verspreiding en habitat[bewerken]

De skink komt endemisch voor in Nieuw-Guinea. De biotoop bestaat voornamelijk uit tropische wouden maar ze worden ook aangetroffen in bevolkte gebieden.

Bronvermelding[bewerken]