Naar inhoud springen

Help:Dubbele redirects

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Een redirect-pagina is een pagina die uitsluitend volgende inhoud heeft:

#REDIRECT [[naam van andere pagina]]

Waarbij naam van andere pagina dus vervangen wordt door de naam van een andere pagina.

Als je een artikel zoekt volgens de naam van een redirect-pagina, zal de MediaWiki-software automatisch doorsturen naar de pagina die in de redirect-instructie vermeld staat.

Een dubbele redirect is een redirect-pagina waarbij de pagina waarnaar doorgestuurd wordt eveneens een redirect-pagina is.

Het probleem hiermee is dat de MediaWiki-software slechts één redirect uitvoert, en geen twee redirects na elkaar.

Het detecteren van dubbele redirects[bewerken | brontekst bewerken]

Om na te gaan of op een pagina dubbele redirects toekomen:

  1. Ga naar de pagina met de inhoud waar je wilt dat alles op toekomt.
  2. Klik op die pagina op "Links naar deze pagina" (links, in het blok met "hulpmiddelen")
  3. Je krijgt een lijst met alle pagina's die een link bevatten naar die pagina. Bij sommige van die pagina's staat er achter de naam van die pagina "(redirect)". Daaronder staan, ingesprongen, de pagina's die verwijzen naar die redirect. Voor alle redirectpagina's die uiterst links staan in die lijst is er geen probleem. De dubbele redirects zijn die redirectpagina's die niet uiterst links staan maar naar rechts inspringen, en dus verwijzen naar een redirectpagina die wel uiterst links staat.

De dubbele redirects krijg je weggewerkt door de inhoud van die dubbele redirect-pagina's te wijzigen naar:

#REDIRECT[[naam van de doelpagina]]

De doelpagina is de pagina waarvoor je zojuist de 'Links naar deze pagina' hebt opgevraagd. Je loopt de volledige lijst van referenties af: iedere keer dat je daar terugkeert (en de pagina ververst) na een dubbele redirect weggewerkt te hebben, zal je merken dat er weer een redirect-pagina meer naar uiterst links in de lijst gekomen is.

Als je een nieuwe pagina aanmaakt is het altijd raadzaam eens even te controleren of er al dubbele redirects naar die pagina bestaan. Dat zal echter zelden het geval zijn.

Het controleren van dubbele redirects is wel een taak die je echt best doet nadat je een artikel van naam wijzigde of nadat je twee artikels hebt samengevoegd. In dat geval zal elke redirect die op de oude naam van de pagina toekwam automatisch gewijzigd worden in een dubbele redirect. Het vervolgens oplossen van alle dubbele redirects is misschien een vervelend werkje, maar je bewijst er de bezoekers van wikipedia een grote dienst mee... en je vermijdt kritiek van je medewikipedianen over slordig werk.

Verder, bij het aanmaken van een nieuwe redirect-pagina is het natuurlijk ook altijd nodig je ervan te overtuigen dat je niet naar een redirect-pagina aan het linken bent: het is niet voldoende dat de interne link op een redirect-pagina in het blauw verschijnt: steeds controleren of die bestaande andere pagina geen redirect-pagina is, en indien dat het geval is: redirecten naar de uiteindelijke doelpagina.

Op deze speciale pagina komen dubbele redirects te staan. Deze pagina wordt regelmatig ververst en kan gebruikt worden om zo nu en dan de overgebleven dubbele redirects weg te werken.