Help:Gebruik van auto-sjablonen/Beta-test

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's

In februari 2006 is het systeem van de artikel verwijderlijst veranderd. Er zijn toen subpagina's per dag ingevoerd. Dat is zodanig gebeurd, dat het mogelijk was om het proces van nomineren in een later stadium verder te automatiseren. Dat is inmiddels ontwikkeld en nu gereed om in een breder verband getest te worden.

Het basisprobleem bij die verdere automatisering lag in het vastleggen van de datum, waarop een artikel (of afbeelding, sjabloon, categorie) een nominering heeft gekregen. Verscheidene gebruikers hebben in het verleden getracht dat met de conventionele wiki middelen (b.v. via substitutes) op te lossen, maar dat is fundamenteel niet mogelijk. Via javascript lukt dit echter wel. En als javascript gebruikt wordt, zijn er ook meer handelingen, zoals het kopiëren van artikeltitels naar de verwijderlijst, vergaand te automatiseren.

Behalve dat dit probleem aangepakt is, zijn "onderweg" nog een paar zaken meegenomen, zoals

  • Een overzichtelijker opzet van de speciale karakters
  • Het via een muisklik zoeken met geselecteerde stukken tekst in Google

Aanvankelijk werden hiervoor speciale sjablonen gebruikt die een gelijke naam hadden als de bestaande sjablonen, maar dan met een x ervoor, maar in augustus 2009 zijn die sjablonen samengevoegd en kunnen de normale sjablonen gebruikt worden voor datum-invoer. Geplaatste sjablonen die niet van een een datum zijn voorzien worden door een bot automatisch van datum voorzien.

Techniek[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het systeem is met meerdere browsers getest (zie Browsers). Er zijn er echter meer en er zullen ongetwijfeld mensen zijn, die (soms) nog een andere gebruiken. "Cross-browser scripting" is geen triviale zaak. Het streven is echter het op zoveel mogelijk platformen en browsers te laten werken, mede omdat voor delen van het systeem een Wikipedia brede invoering tot een van de mogelijkheden behoort.
  • Er zijn meerdere gebruikers die al scripts gebruiken. De Lupin pop-ups is een voorbeeld hiervan. Normaal gesproken zouden die elkaar niet in de weg moeten zitten, maar het is mogelijk dat er overlap is in de keuze van de namen van functies en/of z.g. globals. Dat zou dan problemen geven, die echter gemakkelijk oplosbaar zijn.

Hoe werkt het?[bewerken | brontekst bewerken]

Het systeem wordt geïnitieerd zodra je een bewerkscherm opent.

  • Het vakje dat normaal gevuld wordt met de speciale karakters, toont nu aan de linker zijde een aantal nieuwe knoppen, afhankelijk of het een normaal artikel, een afbeelding, een categorie, het overleg van een sjabloon, of het overleg van een gebruiker betreft.
    • Er zijn knoppen waar een nieuwe keuze verschijnt als je muis erover beweegt (op dit moment bij de beginnetjes)
    • Met deze knoppen kan je sjablonen toevoegen of verwijderen, aangegeven door een + of een – voor de sjabloon naam.
  • Naast de standaardknop Pagina opslaan, verschijnt een knop ++. Deze knop wordt enabled zodra een sjabloon geplaatst is. Klikken op deze knop heeft hetzelfde effect als klikken op Pagina opslaan, met dien verstande dat ook de bijbehorende verwijderlijst geopend wordt en de naam van het artikel (of afbeelding, enz) aan het eind van die lijst wordt toegevoegd. Je kan dan zelf commentaar en je 4 tildes toevoegen en klaar is Kees.
    Komt de naam van die pagina al op de verwijderlijst voor, dan wordt de cursor aldaar geplaatst.
    • De verwijderlijst wordt in een nieuw venster geopend.
    • Als dat venster reeds eerder op die manier geopend was en geminimaliseerd is, of ergens onderop ligt, dan wordt het naar voren gehaald.
  • Voorts wordt een knop Google toegevoegd. Als je ergens in het window een stuk tekst selecteert, dan wordt met dat stuk tekst in Google gezocht. Ook dit gebeurt in een apart venster, dat zo nodig naar de voorgrond gehaald wordt.
  • De oorspronkelijke (lange en onoverzichtelijke) reeks speciale karakters is nu gegroepeerd. Door met de muis hierover te bewegen krijg je een pop-up venster, waarna je het betreffende karakter in het editscherm kunt plaatsen.

Gebruikersinterface[bewerken | brontekst bewerken]

Klik voor screenshots van de nieuwe gebruikersinterface 
Er is zojuist een wiu sjabloon gezet en een eerder geplaatst reclame sjabloon weggehaald.
Als de cursor over de knop Beginnetje beweegt, wordt een lijst met mogelijke onderwerpen getoond.
De cursor beweegt over Veel gebruikte klinkers. Daarna kan op een van de getoonde karakters geklikt worden.

Speciale sjablonen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor artikelen zijn speciale sjablonen aangemaakt. De normale benamingen worden gebruikt, deze worden echter door een "x" voorafgegaan. Deze z.g. auto-sjablonen zijn geoptimaliseerd voor het werken met informatie betreffende de datum van plaatsing. Zo kan je bijvoorbeeld van zo een sjabloon direct naar de bijbehorende subpagina van de artikel verwijderlijst klikken. Voorts wordt het artikel in een subcategorie (voor elke dag van de maand, of per maand) geplaatst. Daarmee wordt ook een oplossing geboden voor nieuwelingen, die wel artikelen nomineren, maar deze niet op de verwijderlijst vermelden.

Deze sjablonen zijn volledig compatibel met de standaard sjablonen. Wel is de lay-out een beetje aangepast. Enerzijds t.b.v. de ervaren mensen, die daardoor minder hoeven te scrollen om te zien hoe het artikel er uit ziet, anderzijds voor de auteur, die daardoor misschien aandachtiger leest wat als toelichting in het sjabloon staat. Als het geheel bevalt, kunnen deze x-sjablonen gewoon naar de oude naam hernoemd worden. Ook voor klassieke sjabloon plaatsers verandert er dan niets.

Deze sjablonen zijn vooralsnog alleen voor artikelen aangepast. Voor afbeeldingen e.d. worden voorlopig nog de klassieke sjablonen gehanteerd. De extra datum informatie die bij automatische plaatsing wordt meegegeven deert niet. (overigens dit is WIP, oftewel Work in Progress).


Extra functionaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

De extra functionaliteit, zoals de speciale karakters en de Google zoekoptie, zijn nu als onderdeel van het geheel meegenomen. Zij laten zich echter zonder al te veel moeite ontkoppelen. Als men b.v. erg enthousiast zou zijn over de speciale karakters, kan de betreffende code desgewenst naar de Mediawiki naamruimte overgeheveld worden.

De Google zoekfunctionaliteit werkt nu alleen als het bewerkscherm geopend is. Stukken tekst kunnen zowel in het bewerkvenster als elders (b.v. in het artikel zelf, na klikken op Bewerking ter controle bekijken) geselecteerd worden. Dit kan ergonomisch nog beter, maar dat is vooralsnog iets voor het "ToDo" lijstje. Bij eigen testen was het al een verademing te merken hoe snel je een stuk tekst op copy/paste kunt checken.



Zoals hiervoor reeds aangegeven is het bouwen van een robuust javascript, door verschillen tussen de browsers, geen triviale zaak. Het huidige script is getest met de volgende browsers.

Internet Explorer (IE)[bewerken | brontekst bewerken]

Zowel met versie 5.0 (die heb ik nog steeds voor testdoeleinden), als met 6.0. Dit is mijn primaire test-browser geweest, omdat ik over uitgebreide documentatie en testfaciliteiten beschik.

Mozilla/Firefox (MZ/FF)[bewerken | brontekst bewerken]

Zowel met MZ versie 1.7, als met FF versie 1.0 is de functionaliteit uitgebreid getest. Als hierboven staat dat de verwijderlijst, of het Google scherm in een nieuw venster geopend wordt, geldt dat ook voor MZ/FF, ook al staat je browser zo ingesteld dat default een nieuwe tab geopend wordt. Voorzover ik in de documentatie van MZ/FF (Gecko) heb kunnen vinden, is er geen andere mogelijkheid.

Opera (OP)[bewerken | brontekst bewerken]

Getest met versie 7.5. Deze versie heeft in ieder geval een bug met z.g. "ranges". Daardoor werkt het invoegen van speciale karakters (ook met de standaard voorziening hiervoor) en het selecteren van text strings t.b.v. Google niet. Na enig zoeken heb ik gevonden dat dit met versie 8 (of pas 9?) verholpen zou zijn. Overigens is de documentatie van Opera op dit gebied niet al te best.

Platform[bewerken | brontekst bewerken]

Voor alle hiervoor genoemde browsers geldt dat die op Windows 98 en/of Windows XP draaien. Binnenkort zal ik een Linux machine tot mijn beschikking hebben, zodat ook daarmee de nodige testen kunnen plaatsvinden.

Pop-up blockers[bewerken | brontekst bewerken]

Het script opent nieuwe windows (voor de verwijderlijst en Google). Met de pop-up blocker van MZ/FF ingeschakeld gaat dit goed. Er kunnen natuurlijk ook meer agressieve pop-up blockers geïnstalleerd zijn, die het openen van een nieuw window blokkeren. Als dat gebeurt zal in ieder geval een boodschap verschijnen.