Help:Helpdesk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
1rightarrow.png H:H
1rightarrow.pngH:HD

Helpdesk


Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Welkom op de Wikipedia-helpdesk!
Help-browser.svg

Stel hier uw vragen aan hulpvaardige Wikipedia-gebruikers.

Voordat u uw vraag stelt ...
  • Net als andere pagina's op Wikipedia is deze helpdesk vrijwilligerswerk. Er wordt geen garantie geboden voor de juistheid en volledigheid van de gegeven informatie.
  • Gebruik van de informatie is geheel vrij, maar wel voor eigen risico. Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts.
Wachten op antwoord...
  • Uw vraag wordt op deze pagina beantwoord, soms al binnen enkele minuten, doorgaans binnen enkele uren. Kijk dus regelmatig op deze pagina.
  • Vragen die beantwoord zijn worden na ongeveer een week in het archief geplaatst.

Legaat[bewerken]

Ik wil Wikipedia Nederland in mijn testament opnemen. Welke (adres)gegevens van Wikipedia heb ik daar voor nodig? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 86.95.141.13 (overleg · bijdragen) 11 aug 2017 10:22‎ (CEST)

Dank voor uw goede intenties. Ik heb even gezocht, en deze (engelstalige) pagina gevonden die over donaties gaat : Wikimedia:Ways to Give. Ik denk dat een notaris u verder kan helpen hiermee. vr groet Saschaporsche (overleg) 11 aug 2017 10:47 (CEST)
Mogelijk kan (in Nederland) Vereniging Wikimedia Nederland U daar ook mee verder helpen. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat dat niet helemaal hetzelfde is als een donatie aan de (Amerikaanse) Foundation, al was het maar omdat de Nederlandse vereniging zich meer op het Nederlands taalgebied richt. De Nederlandse vereniging is wel gelinkt aan de Foundation, dus in de praktijk komt zo'n gift mogelijk wel op hetzelfde neer. ed0verleg 11 aug 2017 11:00 (CEST)

Volglijst: 30 dagenknop werkt niet[bewerken]

Sinds gisteren werkt op mijn volglijst de knop, waarmee je de bewerkingen van de laatste 30 dagen kunt terugkijken, niet meer. Ik kom niet verder dan 5 dagen terug. Is er een storing op dit front? Wie kan hier iets zinnigs over zeggen? Graag een reactie, waarvoor bij voorbaat mijn dank. Groet, Piet.Wijker (overleg) 11 aug 2017 14:05 (CEST)

Ik kom tot 9 dagen, en dan zit ik aan mijn limiet van 1000 bewerkingen. Misschien is je limiet minder dan 1000? (Via Voorkeuren - Volglijst). --bdijkstra (overleg) 11 aug 2017 14:42 (CEST)
Welnee, ik heb nooit een limiet ingesteld en tot eergisteren probleemloos met die 30 dagenknop kunnen werken. Maar ineens sinds gisteren niet meer. Dus er moet centraal of zo iets gewijzigd zijn. Piet.Wijker (overleg) 11 aug 2017 15:03 (CEST)
Maar hoeveel wijzigingen krijg je te zien en waar is je limiet op ingesteld? --bdijkstra (overleg) 11 aug 2017 15:34 (CEST)
Hoewel ik mij niet kan herinneren ooit iets aan die limietinstelling te hebben gedaan en tot gisteren op mijn volglijst altijd standaard tot 30 dagen terug heb kunnen kijken, heb ik het even nagekeken: mijn 30 dagenlimiet staat ingesteld op 1000. Piet.Wijker (overleg) 11 aug 2017 16:23 (CEST)
En hoeveel wijzigingen krijg je te zien? Binnen het kader "Opties voor volglijst" zou een regel moeten staan "Hieronder staan de laatste...". --bdijkstra (overleg) 11 aug 2017 20:17 (CEST)
Ik heb hetzelfde probleem als Piet Wijker, ook sinds gisteren (10 augustus), maar bij mij is het zelfs nog erger: de hele volglijst geeft niets meer weer, hoewel alle instellingen (waar ik niet aan ben geweest) correct en onveranderd zijn. Een limiet heb ik nooit ingesteld. Hij staat nog steeds op 30 dagen, maar ik krijg onveranderlijk de onjuiste melding Er zijn in deze periode geen wijzigingen gemaakt die aan de criteria voldoen. Ik kan niets meer terugvinden, het voelt alsof ik op de tast mijn weg moet zoeken. Er moet inderdaad, zoals Piet zegt, centraal iets gewijzigd zijn. Wie heeft een advies? Hartenhof (overleg) 11 aug 2017 21:41 (CEST)
Aha, een recente verandering heeft problemen veroorzaakt met de Volglijst op meerdere wiki's. Maar die mensen krijgen een foutmelding. --bdijkstra (overleg) 11 aug 2017 22:14 (CEST)
Kijk, daar komt de aap uit de mouw. Toen ik zojuist opnieuw mijn scherm opzocht "Maximaal aantal bewerkingen in de volglijst", stond dat ineens ingesteld op 250. Ik heb het direct weer veranderd in 1000, maar vind het nogal verontrustend dat een instelling die slechts door mij en door mij alleen gewijzigd zou moeten kunnen worden, door een derde is bewerkt. En daarbij: ik heb niets van een foutmelding of zo langs zien komen. Het lijkt mij dat degenen die dit horen te beheren, hier maar eens even goed naar moeten kijken. Intussen, Bdijkstra, mijn hartelijke dank voor je hulp. Groet, Piet.Wijker (overleg) 11 aug 2017 22:26 (CEST)
Waar vind je die "maximaal aantal bewerkingen-limiet"? Ik wist niet eens dat die bestond en kan 'm ook nu niet vinden. Hartenhof (overleg) 11 aug 2017 23:38 (CEST)
Helemaal bovenaan naast je gebruikersnaam 'Voorkeuren' aanklikken en vervolgens op die pagina de tab 'Volglijst'. Daar vind je dat venster. Groet, Piet.Wijker (overleg) 12 aug 2017 00:15 (CEST)
Ja! Gelukt! Dank je wel! Het blijft vreemd dat dit zomaar van buitenaf veranderd was. Hartenhof (overleg) 12 aug 2017 06:41 (CEST)

Uploads editen[bewerken]

Good afternoon! I have chosen the names of a few uploaded pictures (in media) rather stupid, in some cases even blocking the use on a wiki page. Have been looking for a way to either change the name (or other details) of an upload or remove it in order to make a new effort but both options do not seems to be possible. Can you please help me? Many thanks, Smoortje – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Smoortje (overleg · bijdragen) 11 aug 2017 14:24‎ (CEST)

Kunt u uw probleem misschien verduidelijken? Hier staan uw uploads, maar uw beschrijving over de naamgeving lijkt niet van toepassing op deze bestanden. Ook zijn ze niet geblokkeerd: iemand met de gebruikersnaam EdwinaE heeft ze vandaag direct op de Nederlandstalige Wikipedia gebruikt (zowel in zijn kladblok als in een artikel). Wel ontbeert het bij alle bestanden aan de schriftelijke toestemming voor verspreiding onder de vermelde licentie; ze zullen dan ook binnen twee weken verwijderd worden als de toestemming niet is vastgelegd. Zie deze pagina. Met vriendelijke groet, Velocitas(↑) 11 aug 2017 16:11 (CEST)
U heeft nog een week om te bewijzen dat u ofwel het auteursrecht op de foto's bezit, ofwel dat u toestemming heeft van de auteursrechthebbende(n) om de foto's onder een vrije licentie te vrijgeven. U kunt ook contact opnemen met net Nederlandstalige OTRS team. Zie deze pagina voor meer informatie. Mbch331 (Overleg) 11 aug 2017 20:08 (CEST)

Vrienden tussen dieren[bewerken]

Is vriendschap een typisch menselijke eigenschap of komt het ook bij huisdieren of andere dieren voor? Renco (overleg) 12 aug 2017 17:15 (CEST)

Kort antwoord: Ja, kan ik uit eigen ervaring bevestigen. Vr groet Saschaporsche (overleg) 13 aug 2017 11:43 (CEST)
Huisdieren kunnen hechte maatjes zijn en elkaar zelfs helpen met dingen, maar is dit vriendschap? Of een sociaal fenomeen wat beter beschreven wordt als hechting of binding o.i.d.? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Bdijkstra (overleg · bijdragen) 13 aug 2017 12:06‎ (CEST)
Het is erg gevaarlijk om menselijke emoties, zoals "vriendschap," te projecteren op dieren. We kunnen wel bepaalde gedragingen waarnemen die erg lijken op gedragingen die mensen vertonen wanneer ze "vrienden" zijn, maar over het mechanisme dat schuilgaat achter het gedrag weten we niks. In de praktijk blijkt het voor mensen onderling vaak al lastig genoeg om gedrag van andere mensen te begrijpen. Wanneer wordt aangenomen dat hetzelfde gedrag altijd gepaard gaat met hetzelfde gevoel of dezelfde oorzaak, kom je bedrogen uit omdat gedrag veelal is aangeleerd, en dus op een heel andere manier, op basis van heel andere emoties, kan zijn ontstaan. Zich "inleven" in een ander is daarmee geen eenvoudige taak. Laat staan als we het ook nog eens hebben over heel andere organismen, met andere hersenen, en andere mechanismen die tot gedrag leiden. Beter lijkt het me om er maar helemaal van af te zien om menselijke kwalificaties te geven aan gedrag bij dieren. WIKIKLAAS overleg 13 aug 2017 12:40 (CEST)

Artikel[bewerken]

Wat is er mis met het artikel De Smurfen en de paarse bonen, wat is de reden dat het verwijderd moet worden? Misschien hapert er nog iets aan de zinsbouw v.d. zinnen, kan er nog wat verbeterd worden maar verder zou ik het niet laten verwijderen. Renco (overleg) 12 aug 2017 17:17 (CEST)

Ik heb de nominatiereden in het sjabloon bovenaan de pagina gegeven: het is nu een samenvatting van het verhaal, enige context van het stripboek ten opzichte van andere verhalen ontbreekt. Een boeksamenvatting is niet hetzelfde als een encyclopedisch artikel over het verhaal. Dqfn13 (overleg) 12 aug 2017 17:20 (CEST)

Hoe een artikel uploaden met foto's?[bewerken]

En dan waar vind ik die vier golfjes (behalve hierboven)? Mijn verhaal over de Hubbub Club staat er nu denk ik al op, maar ik weet dat sommige van de gebruikte namen (van popgroepen) elders op Wikipedia staan. Hoe maak je verwijzingen en hoe kan je een aantal foto's uploaden?

Hubbub Club

Ik zie trouwens niet de knop OPSLAAN, maar wel PUBLICEREN Henkpenseel (overleg) 12 aug 2017 22:07 (CEST)

1) Ik zie dat u uw bewerking met de gewone interface (dus niet de mobile) hebt gedaan. In dat geval staan die vier golfjes (tildes) met z'n vieren bij elkaar in het veld "speciale tekens" onder het bewerkingsscherm. De tilde zit op een standaard toetsenbord helemaal links bovenaan, meest links van de "1". U kunt dus ook gewoon 4 tildes achter elkaar typen. Een handig alternatief is het icoontje Insert-signature2.svg, in de knoppenbalk boven het bewerkingsscherm.
2) De knop "opslaan" onder het bewerkingsvenster is pas heel recent hernoemd in "wijzigingen publiceren" omdat niet elke gebruiker begreep dat de opgeslagen wijzigingen ook meteen live online kwamen. In veel hulpteksten staat nog de oude naam van die knop.
3a) Een verwijzing kunt u maken met de tags <ref></ref>, die u ook kunt vinden in het veld "speciale tekens." Tussen deze tags kunt u dan de naam van uw bron opgeven, eventueel met een url als de bron online te raadplegen is. bijvoorbeeld: <ref>{{aut|Bal, V.}} (2017). De bal is rond. ''Voetbal International'' '''52'''(25): 12–14; [http://www.vi.nl/vi/jaargang52/nr25/12-14.html website VI]</ref>Helemaal onderaan het artikel, maar nog boven de categorieën, plaatst u dan het sjabloon {{Appendix}}, en dan worden de verwijzingen onderaan de pagina getoond.
3b) Een verwijzing naar een ander Wikipedia-artikel maakt u met behulp van een zogenaamde wikilink. [[Voetbal International]] geeft dan een link naar de pagina Voetbal International.
4) Om een afbeelding in een artikel te plaatsen, moet die eerst geupload zijn naar Wikimedia:Commons. Zie verder Help:Gebruik van bestanden voor de verschillende mogelijkheden om een afbeelding in een artikel te plaatsen. Standaard doet u dat met [[Bestand:Bestandsnaam.jpg|thumb|Bijschrift bij het bestand]]. De groene delen zijn door uzelf in te vullen, de rest is standaardcode. De afbeelding komt dan in een standaardbreedte aan de rechterkant van de pagina, in een onopvallend kader, met een bijschrift.
Hopelijk kunt u hiermee even vooruit. WIKIKLAAS overleg 13 aug 2017 00:15 (CEST)

Artikel verwijderen[bewerken]

Hoe kan ik mijn artikel nomineren voor verwijdering?– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door G.S.C. (overleg · bijdragen) 13 aug 2017 18:30‎

U hebt op Wikipedia geen "eigen" artikelen. Zodra u een pagina publiceert, geeft u die vrij. Dat gezegd hebbend: zolang u nog de enige auteur bent, kunt u de pagina nog voordragen voor verwijdering door er een {{nuweg}}-sjabloon boven te plaatsen. Zo'n verzoek wordt doorgaans ingewilligd met als reden "Aanvraag van aanmaker (enige auteur)". Zijn er inmiddels meer gebruikers die de pagina hebben bewerkt, dan zult u het moeten proberen met een gewone nominatie ({{ne}}, {{weg}}) en de pagina op Wikipedia:Te beoordelen pagina's moeten vermelden. WIKIKLAAS overleg 13 aug 2017 20:49 (CEST)

Vraag over copyright foto's[bewerken]

Goedemiddag, ik heb 3 foto's nodig van de schepen Cap Arcona, Thielbek en de Athen. Zijn deze foto's vrij te kopiëren of rust hier copyright op?? mvg. Roel van Nek

https://nl.wikipedia.org/wiki/Thielbek_(schip,_1940)

Voor bestanden op Wikipedia geldt dat ze vrij te kopiëren en verder te verspreiden zijn, maar het hangt van ieder bestand afzonderlijk af onder welke voorwaarden dat kan. Als u op een bestand klikt, vindt u onder de kop "Licentie" steeds die voorwaarden. Met vriendelijke groet, Velocitas(↑) 16 aug 2017 17:06 (CEST)

Pot-Bouille Emile Zola[bewerken]

Weet iemand of er van de Franse roman uit 1882 van Émile Zola ‘Pot-Bouille’ een Nederlandse vertaling bestaat, net als van de 19 andere delen van Les Rougon-Macquart? Bestaat deze eventuele vertaling ook als los deel, of enkel als onderdeel van de volledige werken? (Ik weet niet of de volledige werken ook de roman ‘Pot-Bouille’ vertaald heeft) Ik weet dat dit een vrij specialistische vraag is, maar misschien heeft iemand een idee waar ik de vraag wel kan stellen. (Of weet hij het antwoord) 2001:9E0:8702:CF00:8DB:7B94:4C0:7E0E 16 aug 2017 20:14 (CEST)

Op de website van de Koninklijke Bibliotheek (Nederland) zie ik twee of drie (twee lijken mogelijk op een dubbele) vertalingen uit circa 1920, circa 1958 en 1960. De vertalingen uit circa 1958 en 1960 hebben de gemeenschappelijke titel "In troebel water" vertaald door Jan van Rheenen. Hier vind je op dezelfde website alles van dezelfde auteur.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 16 aug 2017 20:29 (CEST)
Hartelijk bedankt voor de moeite. Ik ben nooit op het idee gekomen de KB te gebruiken. 2001:9E0:8702:CF00:8DB:7B94:4C0:7E0E 16 aug 2017 20:47 (CEST)

wikitekst - ongewilde transformaties[bewerken]

Hallo, Sinds enkele dagen heb ik een vervelend probleem met het invoeren van wiki-brontekst. Sommige tekens worden zodra ze getypt zijn automatisch omgezet in iets anders, bv.ː

  • [[ wordt ʽ
  • ]] wordt ʼ
  • * wordt ̈
  • @ wordt ̊

Met copy-paste blijven de tekens wel staan zoals ingevoerd.

Het probleem stelt zich voor zover ik kan nagaan enkel op nl-wiki (niet op andere wiki's en niet buiten wiki). Het lijkt vooral betrekking te hebben op tekens waarvoor de AltGr-toets nodig is (ik heb een Belgisch azertyklavier). Ik heb bij mijn weten niks aan mijn instellingen veranderd. Heeft iemand enig idee waar het aan kan liggen en hoe ik er vanaf geraak?

Eeuwige dank bij voorbaatǃ Karmakolle (overleg) 16 aug 2017 21:32 (CEST)

Ondertussen opgelost. Blijkbaar had ik in de vertaaltool per ongeluk een andere toetsenbordindeling geselecteerd (International Phonetic Alphabet - SIL) en werkte dit op een of andere manier door naar brontekst bewerken. Vriendelijke groet, Karmakolle (overleg) 16 aug 2017 22:14 (CEST)

Live at the Star Club, Hamburg[bewerken]

Ik heb vanavond het artikel Live at the Star Club, Hamburg aangemaakt. Is er iemand die ziet wat ik verkeerd gedaan heb onder het kopje "Nummers"? Ik kom er zelf niet uit. Sijtze Reurich (overleg) 17 aug 2017 00:36 (CEST)

Het werd veroorzaakt door een vierkant haakje te weinig.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 17 aug 2017 00:39 (CEST)
Bedankt voor het repareren! Sijtze Reurich (overleg) 17 aug 2017 01:00 (CEST)

Martijn van de Ven[bewerken]

Waarom mag ik samen met Martijn de site niet aanpassen zoals het is en worden correcte wijzigingen zonder overleg teruggezet?– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 213.34.123.99 (overleg · bijdragen) 17 aug 2017 11:28‎

U plaatste herhaald privacyschendende zaken de levenssfeer van deze persoon betreffende. Dit is een encyclopedie en geen plek om te vertellen dat deze graag met een neef wedstrijden van een voetbalclub bezoekt. Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 17 aug 2017 11:40 (CEST)
Beste niet-ingelogde bewerker, het is prima dat je in het artikel over Martijn van de Ven zijn beroep aanpast van bus- naar taxichauffeur, er vanuitgaande dat dat klopt. Wikipedia is echter geen bedrijvengids, en het is dan ook niet nodig om aan te geven bij welk bedrijf hij precies werkt, tenzij dat relevant is voor de opname van Martijn in deze encyclopedie of een wezenlijke rol daarbij speelt. Dat Bill Gates 'iets' bij Microsoft gedaan heeft, is van een andere orde dan of Martijn bij taxibedrijf A of B werkt.
De vermelding dat Martijn graag naar wedstrijden van Ajax kijkt, voegt niets toe aan het artikel over Martijn. Dat hij dat met zijn grote neef zou doen, is leuk voor een blad als de Story, maar niet voor een encyclopedie. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 17 aug 2017 11:44 (CEST)

Commentaar uit Azerbeidszjan[bewerken]

L.S.,

Ik zie dat op mijn naam commentaar geleverd is op de plaatselijke Wikipedia. Aangezien het in de plaatselijke taal is kan ik daar weinig mee. De pagina is: az:İstifadəçi müzakirəsi:FdeGrijs Wie kan mij hiermee helpen ? FdeGrijs (overleg) 18 aug 2017 13:43 (CEST)

En dan is translate.google.nl wel erg handig. Ik heb de eerste regel erin geplakt (en dat wordt inderdaad herkend als Azerbadjaans) en vertaald als: 'Hallo, FdeGrijs. Welkom bij de Azerbeidzjaanse versie van de Wikipedia Encyclopedie, geheel gecreëerd door vrijwilligers'. Het is dus gewoon het welkomstsjabloon. Nietanoniem (overleg) 18 aug 2017 14:07 (CEST)
Aanvulling: omdat ik naar jouw pagina heb gekeken, heb ik ook een welkomstboodschap ontvangen. Wel fijn dat ons welkomstsjabloon een Engelse vertaling heeft. Nietanoniem (overleg) 18 aug 2017 14:28 (CEST)