Help:Helpdesk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
1rightarrow.png H:H
1rightarrow.pngH:HD

Helpdesk

Welkom!  ·  Snelcursus  ·  Terminologie  ·  Helpoverzicht  ·  Help-index  ·  Helpdesk  ·  Navigatie naar artikelen  ·  Gebruikersportaal  ·  Contact

Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Welkom op de Wikipedia-helpdesk!
Help-browser.svg

Stel hier uw vragen aan hulpvaardige Wikipedia-gebruikers.

Voordat u uw vraag stelt...
  • Net als andere pagina's op Wikipedia is deze helpdesk vrijwilligerswerk. Er wordt geen garantie geboden voor de juistheid en volledigheid van de gegeven informatie.
  • Gebruik van de informatie is geheel vrij, maar wel voor eigen risico. Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts.
Wachten op antwoord...
  • Uw vraag wordt op deze pagina beantwoord, soms al binnen enkele minuten, doorgaans binnen enkele uren. Kijk dus regelmatig op deze pagina.
  • Vragen die beantwoord zijn worden na ongeveer een week in het archief geplaatst.


kluisroof eindhoven[bewerken]

hoi hoi,

wij zijn bezig met een kwis in schaijk.

nu is de vraag hoeveel guldens er buit gemaakt zijn bij de kluisroof in eindhoven. bij de eindhovense gebruikerscooperatie van etos of nu heet het etos!!! het was op 21 juli ....

hopelijk kunnen jullie ons snel helpen.

alvast bedankt. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.82.138.169 (overleg · bijdragen) 28 nov 2016 21:46‎

Er wordt ruim 20 miljoen gulden geschat. Een goede site voor zulke vragen is Startpagina.nl/vJP001 (Overleg) FSM Logo.svg 29 nov 2016 22:15 (CET)

Haakjes als er een ander "potentieel" lemma kan zijn[bewerken]

Moeten er haakjes in de titel staan als er op de Nederlandstalige Wikipedia maar één artikel met die naam is, en er dus geen doorverwijspagina voor bestaat, máár er zijn wel op een anderstalige Wikipedia meerdere betekenissen voor die ene naam. Dus zou dat niet-bestaande artikel op de Nederlandstalige wikipedia wel een potentieel lemma kunnen zijn, maar eigenlijk bestaat het nog niet. Nogmaals, moeten er dan haakjes in de titel staan? Want dit komt namelijk veel voor. JP001 (Overleg) FSM Logo.svg 29 nov 2016 22:12 (CET)

Je gaat weer eens een praktisch onbestaand 'probleem' te lijf dat geen probleem is. De meeste pagina's daar zijn diertjes waarbij die haakjes gewoon in de naam horen, en de andere artikelen die er staan zijn meestal bewust zo genoemd, juist omdat er meerdere artikelen mogelijk zijn. In die gevallen hoort gewoon een dp aangelegd te worden onder de naam zonder haakjes, als de andere mogelijke artikelen ook echt e-waardig zijn. Maar nogmaals, dit is een bijna weg te cijferen 'probleem', ik zou me op andere inhoud van de encyclopedie richten als ik jou was. Goudsbloem (overleg) 29 nov 2016 22:42 (CET)

Er hoort helemaal niet per definitie een dp te komen op de plaats zonder haakjes als er meer onderwerpen zijn met dezelfde naam. Uitsluitend wanneer de verschillende onderwerpen gelijwaardig aan elkaar komt de dp automatisch op de plek zonder haakjes. In andere gevallen is een hbc, met een dp op een plek met haakjes de eersr aangewezen variant. EvilFreD (overleg) 29 nov 2016 23:08 (CET)

Zeker niet. De normale situatie is een dp met titel zonder haakjes. De hbc wordt alleen bij uitzondering toegepast, volgens Wikipedia:Doorverwijsconstructies bij een zeer dominante hoofdbetekenis.... Alsmede het kan moeilijk zijn om te bepalen wat de grens is voor "meerderheidsbetekenis" en kan leiden tot arbitraire keuzes. — Zanaq (?) 29 nov 2016 23:15 (CET)
Hoofdbetekenis is pov. Dus eigenlijk moet er altijd een 'normale' dp komen. Een hoofdbetekenis houdt voor mij in dat de andere onderwerpen afgeleid zijn van de hoofdbetekenis. Maar goed, dat is een andere discussie. Nietanoniem (overleg) 30 nov 2016 07:03 (CET)

Zie ook Gebruiker:Andre Engels/Haakjesproblemen. Let op het woord "schijnbaar". --bdijkstra (overleg) 30 nov 2016 09:21 (CET)

Goudsbloem, dit lijkt me niet echt een "onbestaand" probleem, als er zowel een categorie voor bestaat én Andre Engels er een subpagina voor heeft aangemaakt. JP001 (Overleg) FSM Logo.svg 30 nov 2016 14:47 (CET)

Vraagje aan de Vlaamse gemeenschap[bewerken]

Weet iemand hier een definitief antwoord op? OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 30 nov 2016 16:24 (CET)

Ik ben geen Belg (laat staan een Vlaming), maar het antwoord stond gewoon op de website van de maker. Richard 30 nov 2016 16:53 (CET)

Test-categorie[bewerken]

Waarom zit de pagina Amsterdam in deze categorie? JP001 (Overleg) FSM Logo.svg 1 dec 2016 17:06 (CET)

Komt vanwege deze sjablooncode, die hier werd geactiveerd; is inmiddels gerepareerd. --bdijkstra (overleg) 1 dec 2016 19:27 (CET)
Dat heeft CrazyPhunk gedaan op 24 januari 2007 om 12:42 toen het sjabloon "Plaats plus" nog bestond. JP001 (Overleg) FSM Logo.svg 1 dec 2016 20:03 (CET)
Die wijziging is niet echt relevant. Tot afgelopen maart werden handmatig ingevulde statistieken gebruikt, wat een gepaste manier was, omdat er geen aparte CBS-code is voor de plaats Amsterdam (wel de gemeente). Sinds maart staat er een gemeentesjabloon, waar handmatige statistieken ongewenst zijn. Vandaar de test-categorie. --bdijkstra (overleg) 1 dec 2016 20:18 (CET)
Bij mij knagen toch vragen: is de test geslaagd? Wordt aan de hand van de resultaten Amsterdam verbeterd? Groet, Magere Hein (overleg) 1 dec 2016 20:53 (CET)
De test was in 2011 al geslaagd, dus is momenteel de test-categorie niet de meest geschikte manier om dit soort problemen op te sporen. --bdijkstra (overleg) 1 dec 2016 21:38 (CET)

maatschappelijke stage[bewerken]

Kan ik mijn maatschappelijke stage bij wikipedia doen?

Groetjes, Rosemarijn – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 83.247.31.253 (overleg · bijdragen) 1 dec 2016 21:19

Hallo Rosemarijn,
Helaas is het niet mogelijk om een maatschappelijke stage te volgen bij Wikipedia. Achter Wikipedia gaat namelijk geen organisatie schuil die de vrijwilligers ondersteunt. Er zou dus niemand zijn die controleert of jij het gevraagde aantal uren stage loopt, en niemand die deze uren uiteindelijk zou kunnen aftekenen. Voor het volgen van een maatschappelijke stage kun je beter bij organisaties in je buurt kijken, zoals je lokale bibliotheek of verpleeghuis, of een goed doel. Kijk voor inspiratie bijvoorbeeld eens op deze website. Uiteraard ben je van harte welkom om een bijdrage te leveren aan Wikipedia, ook buiten het kader van een maatschappelijke stage.
Met vriendelijke groet,
Woody|(?) 1 dec 2016 21:31 (CET)
Inderdaad ondersteunt Wikipedia zelf geen vrijwilligers, maar er zijn wel organisaties die zich direct inzetten voor Wikipedia en ook stageplaatsen bieden, zoals Vereniging Wikimedia Nederland. --bdijkstra (overleg) 1 dec 2016 21:50 (CET)

Onderwerp formule 1 magni cours Frankrijk[bewerken]

Beste ik kom met voor de F1 wereld met groot nieuws en het wordt weggehaald ik weet alkes van F1 en ja ik ben een vrouw Graag wil ik weten waarom dit verwijderd is tevens spreek en schrijf ik in 5 talen en nu denk ik laat maar terwijl het me zo gijn lijkt om ergens over te schrijven waar ik veel verstand van heb! Graag een reactie terug want alkes klopte wat ik heb opgeschreven IK HOOP VAN JULLIE TE HOREN VINDT DIT ZO JAMMER – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.85.195.218 (overleg · bijdragen) 2 dec 2016 11:53‎ (CET)

Er zijn zo al meerdere redenen:
  • Tekst is niet neutraal geschreven
  • Tekst bevat geen bronvermelding
  • GP van Frankrijk is nog niet bevestigd, oftewel geruchten.
  • Als deze GP er al komt, is dat niet op Magny Cours.
Al met al hoort die tekst daar dus niet en is terecht verwijderd. Pompidom (overleg) 2 dec 2016 11:57 (CET)
Op de Definitieve kalender voor 2017 komt Magny Cours niet voor. vr groet Saschaporsche (overleg) 3 dec 2016 20:37 (CET)

Mijn pagina die ik heb aangemaakt[bewerken]

Mijn excusus voor het maken van de nutteloze pagina het komt namelijk door dat mijn computer raar deed!

Met vriendelijke groet, Sven Jensen – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 80.57.40.188 (overleg · bijdragen)

Welke pagina? En het is "excuses". JP001 (Overleg) FSM Logo.svg 3 dec 2016 18:42 (CET)
Waarschijnlijk Svenland, opgediept uit het Verwijderingslogboek. Wikiwerner (overleg) 3 dec 2016 18:47 (CET)

In ieder geval, ik denk niet dat het kwam omdat je computer raar deed. JP001 (Overleg) FSM Logo.svg 3 dec 2016 20:47 (CET)

Markeren als gecontroleerd lukt niet meer[bewerken]

Sinds een dag of 5 kan ik bewerkingen niet meer controleren. Als ik bij de bewerking klik op 'markeren' dan krijg ik netjes '[Gemarkeerd]' op mijn scherm, maar als ik daarna op mijn volglijst of een andere wijzigingenpagina kijk, dan blijkt die wijziging niet te zijn gemarkeerd, en staat het rode uitroeptekentje er nog steeds. Ik vermoed een beetje dat het met de Zeusmodus te maken heeft, maar als ik die in mijn voorkeuren uitvink, kan ik nog steeds niet markeren. Iemand die dit herkent en weet wat er aan de hand kan zijn? Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 4 dec 2016 10:45 (CET)

Volgens je markeerlogboek lukt het soms wel. Misschien iets met caching? --bdijkstra (overleg) 4 dec 2016 11:24 (CET)
Het markeren van nieuwe artikelen lukt inderdaad wel; het probleem zit puur in het markeren van bewerkingen. Zo heb ik daarnet jouw bijdrage hierboven ook gemarkeerd; zonder succes. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 4 dec 2016 11:57 (CET)
Ik zie een verwijzing naar "Gebruiker:MrBlueSky/markeer.js" in je persoonlijke JavaScript. Het kan goed zijn dat recente wijzigingen in de software conflicteren met dat script. Sjoerd de Bruin (overleg) 4 dec 2016 11:59 (CET)
Nee, ook bij mij lukt dat bovenin de diff pagina's niet meer. Maar wel als je onder in op Markeren klikt.  → Flag Denmark Bornholmsflaget.svg  Rodejong  ¯\_(ツ)_/¯   💬  ✉️   🕘 4 dec 2016 12:53 (CET)

Op dit moment ondervinden sommigen (misschien iedereen wel) dat het markeerscript van Mr.BlueSky niet meer naar behoren werkt.

Het markeerlinkje verdwijnt wel, maar na verversen staat het er weer. Markeren via de link onderaan de pagina, lukt wel.

Ik heb Mr.BlueSky gevraagd om er even naar te kijken. Wellicht is het handig om er de komende dagen // voor importScript('Gebruiker:MrBlueSky/markeer.js') te plaatsen zodat deze uitgeschakeld is. Wanneer het script uitgeschakeld is, werkt de markeer link wel, alleen zul je daarna alsnog even op volgende pagina moeten klikken, omdat dat nu niet meer gelijktijdig gebeurt.

 → Flag Denmark Bornholmsflaget.svg  Rodejong  ¯\_(ツ)_/¯   💬  ✉️   🕘 4 dec 2016 13:36 (CET)


Ik heb net 2 bewerkingen op de pagina niets als gecontroleerd gemarkeerd (de 2 vóór de laatste bewerking) en dit werkte gewoon... Is het euvel inmiddels verholpen of heb ik met mijn systeem gewoon mazzel..? OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 4 dec 2016 13:51 (CET)

Gebruik jij het script van MrBlueSky? Dat kan je namelijk alleen activeren in je persoonlijke Javascript en niet via de voorkeuren. Het probleem speelt alleen bij gebruikers die dat script gebruiken. Mbch331 (Overleg) 4 dec 2016 13:55 (CET)
Eh, nee... Klopt, ik moet 'ns goed leren lezen... Sorry! OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 4 dec 2016 14:00 (CET)
Ach ja - shit happens :D  → Flag Denmark Bornholmsflaget.svg  Rodejong  ¯\_(ツ)_/¯   💬  ✉️   🕘 4 dec 2016 14:05 (CET)
Kopieer de code van Gebruiker:MrBlueSky/markeer.js naar je eigen markeer.js en wijzig regel 130 in msb.patrol.token = mw.user.tokens.get('editToken');. --RenéV (overleg) 4 dec 2016 20:29 (CET)
dat werkt niet  → Flag Denmark Bornholmsflaget.svg  Rodejong  ¯\_(ツ)_/¯   💬  ✉️   🕘 4 dec 2016 23:47 (CET)

Nieuw pagina gemaakt.[bewerken]

Hallo,

Ik heb hulpnodig voor een pagina; James Puckle Het is voor het eerst dat ik een Wikipedia-pagina maak, in plaats van wijzigen. Jammer genoeg is het fout gegaan. Wil iemand me helpen en leren hoe ik dit voorkom?

Alvast bedankt,

Archief100% (overleg) 5 dec 2016 16:03 (CET)Archief100%

Dag Archief100%, ik zal er eens naar kijken! Ik zal daarna de voornaamste "beginnersfouten" op je overlegpagina plaatsen. Lijkt mij niks onoverkomelijk! Met vriendelijke groet, GreenDay2 5 dec 2016 16:06 (CET)
Beste Archief100%, Volgens mij heb je niet een artikel geschreven, maar Google gevraagd om een vertaling te maken van een tekst van de Engelstalige Wikipedia, namelijk van en:James Puckle. In 'je' artikel wek je de indruk dat je zelf de referenties gelezen hebt, of op zijn minst grondig gecontroleerd.
Op zich is het toegestaan om een artikel te vertalen, maar daarbij wordt het wel op prijs gesteld als je een goede afweging maakt tussen wat je wíl vertalen en wat je zelf kán vertalen. Als je de tekst zelf herleest, begrijp je dan wat er staat? En heb je dan zelf de indruk dat het goed Nederlands is? Zou je zelf de tekst nog eens willen doorlezen en aanpassen, voordat Greenday2 hiernaar gaat kijken?
Het is fijn dat je wilt bijdragen aan Wikipedia, maar het is wel de bedoeling dat je bijdrage niet een onevenredig beslag legt op andere bewerkers. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 5 dec 2016 16:21 (CET)

Archief100% (overleg) 5 dec 2016 16:47 (CET)Archief100%: Bedankt dat jullie mij hebben/willen helpen. Ik heb nog één vraag. Kan het leren hoe ik de volgende keer zoiets kan voorkomen en andere aanpassingen kan doen?