Help:Helpdesk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1rightarrow.png H:H
1rightarrow.pngH:HD

Helpdesk


Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Welkom op de Wikipedia-helpdesk!
Help-browser.svg

Stel hier uw vragen aan hulpvaardige Wikipedia-gebruikers.

Voordat u uw vraag stelt ...
  • Net als andere pagina's op Wikipedia is deze helpdesk vrijwilligerswerk. Er wordt geen garantie geboden voor de juistheid en volledigheid van de gegeven informatie.
  • Gebruik van de informatie is geheel vrij, maar wel voor eigen risico. Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts.
Wachten op antwoord...
  • Uw vraag wordt op deze pagina beantwoord, soms al binnen enkele minuten, doorgaans binnen enkele uren. Kijk dus regelmatig op deze pagina.
  • Vragen die beantwoord zijn worden na ongeveer een week in het archief geplaatst.


Hanya Yanagihara[bewerken]

Geachte, Wat lullig en onprofessioneel om op https://nl.wikipedia.org/wiki/Hanya_Yanagihara in de vermelding over 'Een klein leven' de afloop van het boek te onthullen. Dat staat niet op https://en.wikipedia.org/wiki/Hanya_Yanagihara en gebeurt zelfs niet in een recensie. Hoe kan ik er nu nog naar uitkijken? Als u per se vindt dat het zo moet, zet er dan tenminste vóór: Wie nog van het boek wil genieten (sic) moet hier beslist niet verder lezen want de afloop van het verhaal wordt meteen onthuld.' Met beleefde groet, Suus Kuppens – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door SUKUPPENS (overleg · bijdragen)

Beste Suus Kuppens, het spijt me dat u nu ongewild de afloop kent. Echter hadden we hier wel een leeswaarschuwing boven de tekst gezet, dus er was feitelijk al wel gewaarschuwd voor die spoiler. (Overigens is Wikipedia een encyclopedie waar we juist streven naar volledige informatie, in tegenstelling tot recensies.) Mvg, Encycloon (overleg) 10 dec 2018 12:16 (CET)

Waarom worden Kerstmis en Nieuwjaar zo uitgebreid gevierd?[bewerken]

Mijn vraag is waarom Kerstmis en Nieuwjaar zo uitgebreid gevierd worden.

1) De oorsprong van het feesten op Kerstmis met uitnodigingen en/of bijeenkomsten van familie, vrienden en kennissen, het geven van cadeautjes, de uitgebreide maaltijden tijdens de kerstdagen, de kerstkaarten versturen en ontvangen. 2) Nieuwjaar: de traditionele Nieuwjaarswensen, het aftellen op Oudejaarsavond naar het nieuwe jaar, ook hier de feesten (zoals ook met Kerstmis).

Hier gaan Kerstavond, Kerstmis, Oudejaarsavond en Nieuwjaar voorbij zonder feesten, zonder bijeenkomsten van familie, vrienden en kennissen (ik heb geen vrienden), zonder het geven en ontvangen van cadeautjes, zonder uitgebreide maaltijden enzovoort. Misschien is dit niet alledaags, maar niet iedereen viert dan feest. 2A02:1810:41B:1400:ED7D:5061:1D6C:BC6E 10 dec 2018 20:38 (CET)

Met deze vraag kom je op het gebied van tradities en cultuurgeschiedenis. Ik denk dat een kort antwoord lastig is (misschien kun je er zelf eens een studie aan wijden Knipoog). Zomaar wat mogelijke oorzaken, zonder dat ik er harde onderbouwing voor heb:
  • Behoefte aan 'licht'/positiviteit/gezelligheid in een soms donker/somberstemmend jaargetijde.
  • Zeker wat betreft Kerstmis (in traditioneel-christelijke landen): een diepgewortelde traditie.
  • Behoefte aan feesten/speciale dagen in het algemeen. Denk bijvoorbeeld ook aan het vieren van verjaardagen en jubilea.
  • Commercie: het beeld van kerst en nieuwjaar wordt mede bepaald door reclames etc. terwijl vast niet iedereen deze feesten zo uitbundig viert.
Mvg, Encycloon (overleg) 10 dec 2018 21:37 (CET)
En dan zijn er nog Oudejaarsavond (31 december) en Nieuwjaarsdag (1 januari) met aftellen naar het nieuwe jaar en elkaar het beste wensen voor het nieuwe jaar met feesten. Dus zouden mensen vier keer op korte tijd feesten: Kerstavond (24 december, Kerstmis (25 december), Oudejaarsavond en Nieuwjaar. Ik heb niets tegen Kerstmis en Nieuwjaar, en mensen die dit uitbundig vieren, maar heb geen behoefte meer aan de 'bijbehorende' rituelen als feestjes met uitnodigingen en bijeenkomsten met familie en/of kennissen, extra maaltijden, cadeautjes geven en uitdelen enzovoort, of althans niet ieder jaar. Het lijkt (door de commercie) ook of men 'verplicht' is om deze dagen in te vullen met feesten. Wel vind ik kerstversiering heel mooi en maak liever uitstapjes die dagen, zoals naar een kerstmarkt. 2A02:1810:41B:1400:ED7D:5061:1D6C:BC6E 10 dec 2018 22:07 (CET)
Voel je niet verplicht om deze festiviteiten mee te vieren. Je hebt alle recht om uitnodigingen af te slaan en gewoon lekker dingen te doen die jij leuk vindt, zoals naar kerstmarkten gaan. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 10 dec 2018 22:49 (CET)
En dan is er nog de traditie van elkaar het beste wensen voor het nieuwe jaar met het versturen van kerstkaarten, en hoe dit gebruik is ontstaan. Ook hier heb ik dit jaar minder behoefte aan. Vorig jaar heb ik ongeveer 20 kerstkaarten opgestuurd en minstens zes personen die geen kaartje hebben teruggestuurd. 2A02:1810:41B:1400:9A:2381:E38C:E2A8 12 dec 2018 16:54 (CET)

Vakken verbinden[bewerken]

Is het mogelijk om op de pagina Gebruiker:SjoerdvDonk/Wikipedia voor dummies de gekleurde vakken met elkaar te verbinden? Zoja, hoe?

Mvg, -Sjoerd (overleg) 12 dec 2018 11:38 (CET)

Door de <br /> ertussenuit te halen? P.S. zou je handtekening willen aanpassen zodat deze geen Lint-fouten meer geeft, zoals ik hierboven heb gedaan? –bdijkstra (overleg) 12 dec 2018 11:45 (CET)
Handtekening aangepast! Ik kan niet begrijpen dat ik <br /> zó vaak heb gebruikt! Ik doe dit wel vaker... hmmm....
Anyways, bedankt. -Sjoerd (overleg) 12 dec 2018 12:09 (CET)

Enquête Wikimedia[bewerken]

De enquête is gebrekkig. Het beheren van een database zo groot als Wikipedia is geen "kinderspel". Als dit wel zo wordt ervaren is het de vraag of dit wordt opgenomen in het testament wat je achterlaat na je "kinderdood".

145.129.136.48 12 dec 2018 12:18 (CET)

Beste IP-gebruiker, feedback met betrekking tot de enquête kun je het beste hier naar voren brengen. Ik zou je daarnaast willen vragen iets concreter te zijn, het is mij eerlijk gezegd niet duidelijk wat je bedoelt met 'kinderspel'. Mvg, Encycloon (overleg) 12 dec 2018 13:04 (CET)

Software for Personal Organiser PS-6500 for Windows 10. Is die nog bestelbaar of aanwezig.? Software was on 3 diskettes.[bewerken]

Is software for PS-6500 ( personal otganiser )still existing ? It used to be supplied on 3 diskettes. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 87.209.68.168 (overleg · bijdragen)

Ik zie op deze site dat dat apparaat dateert uit 1996, en alleen daarom al lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat er software voor Windows 10 bestaat die hiermee kan samenwerken. Tenzij er een hobbyist is die zelf wat heeft geprogrammeerd natuurlijk. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 12 dec 2018 23:29 (CET)

doorverwijs pagina Baratti[bewerken]

Dag, Hoe maak ik een doorvewijspagina waarvan de hoofdnaam al in gebruik is? het gaat om Baratti, dit is een dorp in Italie maar ook de achternaam van een schilder, Filippo Baratti. Alvast dank Geerestein (overleg) 13 dec 2018 17:43 (CET)

Je hernoemt het dorp tot (bijvoorbeeld) Baratti (plaats) en verandert de overgebleven automatische doorverwijzing (redirect) in een doorvewijspagina. Kom zo nodig terug hier voor nadere vragen. Succes! — bertux 13 dec 2018 17:52 (CET)

RM magazine (autosporttijdschrift)[bewerken]

de pagina werd genomineerd voor verwijdering (ten onrechte) , wat kan men hieraan verhelpen ? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Geert59 (overleg · bijdragen) 13 dec 2018 18:01 (CET)

Ik verwacht niet dat u daar veel aan kunt verhelpen. Uw tijdschrift kan in Wikipedia opgenomen worden als er door onafhankelijke, toonaangevende bronnen over geschreven is in een tekst die geheel of voor een substantieel deel over uw tijdschrift gaat. In dat geval is het E, geschikt om in de encyclopedie opgenomen te worden. Zijn zulke bronnen er niet, dan is het NE, niet geschikt voor de encyclopedie. Als er geschreven wordt over commerciële publicaties die NE zijn, vatten wij dat gewoonlijk op als reclame, ook als de tekst geen aanprijzingen bevat. Wikipedia is geen medium om naamsbekendheid te krijgen, wij kunnen alleen schrijven over zaken die al bekend zijn. U zult dus moeten aantonen dat er over het tijdschrift geschreven wordt, of wachten tot dat gebeurt. Met vriendelijke groet — bertux 13 dec 2018 19:22 (CET)

De Delft (scheepswerf)[bewerken]

Ik wil het artikel splitsen in een artikel over het oude schip en een artikel over de werf. Maar daarvoor praktisch alle tekst over het schip integraal overzetten. Gebruiker:Stunteltje/Kladblok/Delft (schip, 1787) Ik meen me te herinneren dat daar een sjabloon voor was, dat ik nu niet kan vinden. Ik had het hier verwacht, maar daar staat het nog niet. Bestaat het (nog)?Stunteltje (overleg) 13 dec 2018 22:46 (CET)

{{Bronvermelding Nederlandstalige Wikipedia}}.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 13 dec 2018 22:47 (CET)
Dat is snel. Met mijn dank. Stunteltje (overleg) 13 dec 2018 22:50 (CET)
Geen probleem. Was toevallig net mijn volglijst aan het bekijken. Oh ja, net zoals bij infoboxen gebruik je het sjabloon niet zo, maar kopieer je de versie onder het kopje "Gebruik" op de sjabloonpagina en dan vul je die parameters in zoals aangegeven op de sjabloonpagina.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 13 dec 2018 22:56 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd Ik hoop dat ik de juiste versie van het ID gebruikt heb. Zo niet, dat leer ik graag welke versie ik had moeten gebruiken. Het was toch al zoeken. Stunteltje (overleg) 13 dec 2018 23:31 (CET)

Perzische e-mails van Wikipedia[bewerken]

Ik krijg steeds e-mail van ویکی‌پدیا <wiki@wikimedia.org> toegezonden in de Perzische taal. Uitermate hinderlijk! Wie is daar verantwoordelijk voor? --Gutowo (overleg) 15 dec 2018 17:15 (CET)

Misschien komt het door een instelling in je voorkeuren. Moeilijk te zeggen zonder te weten wat voor e-mails het zijn. Je kan proberen om de tekst aan Google Translate te voeren. –bdijkstra (overleg) 15 dec 2018 17:32 (CET)
Onbegrijpelijke mails krijg je vaak van bots of gebruikers die je verwelkomen op hun taalversie van Wikipedia. Je kunt eventuele links in het bericht bekijken. Geen zin in? In je voorkeuren kun je gebruikers blokkeren — bertux 15 dec 2018 18:10 (CET)
Google Translate vertaalt ویکی‌پدیا overigens als Wikipedia — bertux 15 dec 2018 18:22 (CET)
Als ik op Wikimedia Commons iets hernoem en het wordt in Arabische (of andere) taalversies gewijzigd, dan krijg ik ook weleens zo'n soort notificatie per mail, een enkele keer kijk ik en meestal is het een welkomstbericht. Ik verwijder het meestal uit mijn mail, ook al zou het overleg zijn, dan moeten ze op Commons zijn, ik ga daar niet kijken :-) - Richard kiwi Overleg 15 dec 2018 19:36 (CET)
Je kan ook je globale voorkeuren instellen dat je geen mails krijgt wanneer je een bericht krijgt op je overlegpagina. (Speciaal:GlobaleVoorkeuren, onder het kopje "Meldingen" en dan bij "Informeer mij over deze gebeurtenissen"). Je hebt namelijk voor elke Wikipedia die je bewerkt een aparte overlegpagina. Je kan die voorkeuren ook voor iedere Arabische/Perzische Wikipedia apart doen (gewoon in je voorkeuren daar dan) mocht je dat liever op nl.wiki behouden. Je hebt ook overigens soms lokale uitzonderingen, maar dat lijkt me bij dit geval op het eerste zicht niet het geval.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 16 dec 2018 06:54 (CET)
Een lokale uitzondering kan je hier instellen. Jeroen N (overleg) 16 dec 2018 13:45 (CET)

Bericht op hoofdpagina[bewerken]

Op de hoofdpagina staat dat de transgene stier Herman is geboren op 16 december 2000. In het Wikipedia-artikel over Herman staat dat hij is geboren op 16 december 1990. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 2001:985:4e9:1:2416:2387:3824:b125 (overleg · bijdragen) 16 dec 2018 13:43

Bedankt voor de melding. Dit moet inderdaad 1990 zijn en heb ik inmiddels gecorrigeerd. Mvg, Jeroen N (overleg) 16 dec 2018 13:48 (CET)

Loze ruimte bij Portaal:Atletiek[bewerken]

Kan iemand mij uitleggen waarom er bij Portaal:Atletiek ineens zo'n loze ruimte is ontstaan tussen de bovenste rubriek 'Welkom' en de hieropvolgende linker kolom die begint met de rubriek 'Uitgelicht'? Sinds ik vanmorgen enkele bewerkingen heb uitgevoerd, is deze situatie ontstaan. Hoewel ik mijn bewerkingen heb gecontroleerd, kan ik niet ontdekken wat hiervan de oorzaak is. Gaarne advies, waarvoor op voorhand mijn dank. Groet, Piet.Wijker (overleg) 16 dec 2018 14:01 (CET)

Is deze fix wat je bedoelde? Daar stond een " te weinig, waardoor valign niet meer werkte. Mvg, Trewal 16 dec 2018 14:13 (CET)
Ja, dit is precies wat ik bedoelde. Raadselachtig hoe die fix verdwenen kon zijn, want ik raak die instellingen met geen vinger aan en zie ook niet onder de geschiedenis-tab, dat dit door iemand anders is gedaan. Hoe dan ook, mijn hartelijke dank voor de geboden hulp. Groet, Piet.Wijker (overleg) 16 dec 2018 15:07 (CET)
Die fix is niet verdwenen, de inhoud van de portaalpagina is vandaag voor het eerst veranderd (via een rubriek) sinds een verandering in de wikicode-parser. Die ging anders om met ongepaarde aanhalingstekens. Vanwege de verandering werd de pagina opnieuw opgebouwd, met dus een andere interpretatie van de code dan voorheen. –bdijkstra (overleg) 16 dec 2018 20:37 (CET)
Oké, duidelijk. Bedankt voor de uitleg. Groet, Piet.Wijker (overleg) 16 dec 2018 22:59 (CET)

Bestand wijzigen[bewerken]

Hoe kan dit bestand File:Advertentie 5de druk Winkler Prins door Fré Cohen.jpg|thumb|Advertentie Winkler Prins

Advertentie Winkler Prins

gewijzigd worden in Bestand:Johann Anton Willebrord von Stein (1896–1965), affiche Winkler Prins Algemeene Encyclopaedie, 5e druk, 1932–1938.jpg|thumb|Johann Anton Willebrord von Stein (1896–1965), affiche Winkler Prins Algemeene Encyclopaedie, 5e druk, 1932–1938? Dat het een affiche van de hand van Johann von Stein is en niet van Fré Cohen, is te zien linksboven in de afbeelding en op Johann von Stein, artnet.com. Misschien moet alleen het eerste deel tot jpg gewijzigd worden, dat weet ik niet. De afbeelding staat nu voor zover ik weet in Winkler Prins Encyclopedie en Fré Cohen en kan weg bij deze laatste. Met vriendelijke groet, Leopard (overleg) 16 dec 2018 22:55 (CET)

Daarvoor moet je op Commons een hernoeming aanvragen. Op c:File:Advertentie 5de druk Winkler Prins door Fré Cohen.jpg vind je rechtsboven, ongeveer bij de volg-ster, het menu-item Meer (More). Zet je daar de muis op, dan verschijnt Hernoemen (Rename). Klik en volg de instructies. Er staat me vaag bij dat je voor deze werkwijze een instelling in je voorkeuren moet aanpassen. Zie eventueel c:template:Rename — bertux 16 dec 2018 23:24 (CET)
Volgens de bron was Fré Cohen ontwerper/artdirector. Wellicht is het beter om eerst via hun contactformulier de brongegevens te corrigeren (indien ze daadwerkelijk fout zijn). –bdijkstra (overleg) 16 dec 2018 23:32 (CET)
Dank voor de opmerkingen. Het lijkt me inderdaad beter eerst bij het Geheugen van Nederland na te gaan hoe het precies zit. Ik had ook niet als opdrachtgever/adverteerder SDAP, NVV maar Elsevier verwacht. Met vriendelijke groet, Leopard (overleg) 16 dec 2018 23:48 (CET)