Help:Helpdesk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1rightarrow.png H:H
1rightarrow.pngH:HD

Helpdesk


Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Welkom op de Wikipedia-helpdesk!
Help-browser.svg

Stel hier uw vragen aan hulpvaardige Wikipedia-gebruikers.

Voordat u uw vraag stelt ...
  • Net als andere pagina's op Wikipedia is deze helpdesk vrijwilligerswerk. Er wordt geen garantie geboden voor de juistheid en volledigheid van de gegeven informatie.
  • Gebruik van de informatie is geheel vrij, maar wel voor eigen risico. Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts.
Wachten op antwoord...
  • Uw vraag wordt op deze pagina beantwoord, soms al binnen enkele minuten, doorgaans binnen enkele uren. Kijk dus regelmatig op deze pagina.
  • Vragen die beantwoord zijn worden na ongeveer een week in het archief geplaatst.


Lege parameter[bewerken]

Klopt dit? Is dit consequent?

Ik roep een sjabloon met "|par=|". De parameter is er maar er staat niets in, een lege parameter dus.

{{#if:{{{par}}}|ja|nee}} resulteert in "nee" - de parameter is er niet.

{{{par|niks}}} resulteert in "" - de parameter is er wel, en wordt niet vervangen door "niks".

Handige Harrie (overleg) 18 feb 2019 12:07 (CET)

De if constructie controleert niet of de parameter bestaat, maar of de parameter gevuld is. Zie mw:Help:Extension:ParserFunctions##if. Mbch331 (Overleg) 18 feb 2019 20:49 (CET)

Russische namen[bewerken]

Hallo mede-Wikipediagebruikers. Ik heb een vraagje over Russische voornamen. Ik ben namelijk bezig met een beginsel voor een Russisch-Amerikaanse actrice die van haar voornaam Anya heet. Moet haar voornaam "vernederlandst" worden als Anja, of niet? Alvast bedankt, Matroesjka.

Ja. De transliteratie gaat anders in het Nederlands dan in het Engels. Zie Cyrillisch_schrift#Transliteratie. Kattenkruid (overleg) 19 feb 2019 02:06 (CET)
Het gaat hier blijkbaar niet om een Russische, maar om een Russisch-Amerikaanse actrice. Dan geldt de regel: "Bij Russische personen die tijdens hun leven een andere nationaliteit aannamen, geldt de transliteratie van de betreffende taal in dat land. Bijvoorbeeld: Yul Brynner (Engelse in plaats van Nederlandse transliteratie Joel Brynner)." Een ander voorbeeld is de Russisch-Amerikaanse schrijver Vladimir Nabokov, wiens naam ook in alle landen met een Latijns schrift hetzelfde geschreven wordt – dus ook bijvoorbeeld in Duitsland, waar het volgens de daar geldende transliteratieregels eigenlijk 'Wladimir Nabokow' zou moeten zijn. — Matroos Vos (overleg) 19 feb 2019 02:56 (CET)
Ik zie intussen dat het om een kladblokartikel over Anya Monzikova gaat, die ook door de Franse, Duitse en Spaanse collega's Anya Monzikova wordt genoemd, ongeacht de lokale transliteratieregels. Hier op de Nederlandse Wikipedia zou ze dus inderdaad ook met de Amerikaanse versie van haar naam, Anya Monzikova, moeten worden aangeduid. Nachtelijke groet, Matroos Vos (overleg) 19 feb 2019 03:20 (CET)

emailadres[bewerken]

Mijn email-adres is niet meer van toepassing. Ook berichten aan mij bereiken mij niet. Wat kan ik doen? Ik heb een nieuw mailadres.

mdet vriendelijke groet,

tvandewetering 19 feb 2019 12:54 (CET)tjootje

Beste Tvandewetering, je kunt je e-mailadres wijzigen op Speciaal:Voorkeuren. Mvg, Encycloon (overleg) 19 feb 2019 13:04 (CET)

Probleem met uploaden[bewerken]

Bodhisattva Vajrapani, Tibetan thangka 9th century (cropped).jpg

Ik heb nog wat illustraties nodig voor het artikel Tibetaanse schilderkunst waar ik aan werk. Ik heb vandaag tig keer getracht een illustratie te uploaden, maar het lukt mij niet om dat vanuit dit pdf-bestand te doen. Ik zou het zeer op prijs stellen als iemand met meer vaardigheden dan ik dit zou kunnen oplossen. Ik realiseer mij ook dat het zonder twijfel aan mij moet liggen. Het gaat om de afbeelding op pagina 105 van dit bestand.

De beschrijving van de illustratie zou moeten zijn: Bodhisattva Vajrapani, Tibetan thangka 9th century

Author: unknown

Licentie:PD-Art|PD-old-100 en dat dan tussen {{ }}

Category:Thangka from Tibet

In de gevraagde additionele informatie The thangka was part of the discovery of the Dunhuang manuscripts. The painting is an example of the influence of Hindu pata painting in the early development of Tibetan thangka painting.

Met veel dank Renevs (overleg) 19 feb 2019 18:44 (CET)

Wel, om te beginnen kan ik de gelinkte pdf niet downloaden, Error 500, bij ons ging iets mis. Ik neem aan, dat het gaat om het hier beschreven bestand: The Transformation of Tibetan Artists' Identities from 1959-Present Day. Als je de afbeelding of het hele bestand in de cloud zet en hier of via mijn Wikipedia-mail een url ('link') stuurt, wil ik het wel proberen — bertux 19 feb 2019 19:17 (CET)
N.B.: Je kunt sowieso geen afbeelding direct vanuit een pdf uploaden, je moet de afbeelding eerst opslaan, bij voorkeur op een lokale schijf, niet de cloud of shared space — bertux 19 feb 2019 19:20 (CET)
Bij een pdf moet je de afbeelding rippen. Eigenlijk jammer dat de resolutie nogal matig is. Natuur12 (overleg) 19 feb 2019 19:36 (CET)
Dit is daar trouwens een vrij makkelijk tooltje voor. Natuur12 (overleg) 19 feb 2019 19:38 (CET)
Geweldig. Mijn grote dank aan zowel Bertux als Natuur12 voor hun moeite. De afbeelding staat inmiddels in het artikel. Renevs (overleg) 19 feb 2019 21:12 (CET)
Renevs, Op https://weiwenku.net/d/108101731 vind ik dezelfde afbeelding, maar iets helderder en in een hogere resolutie. Wel staat er rechtsonder een Chinese tekst. Zou ook deze afbeelding bruikbaar zijn als de tekst weggephotoshopt is? Google Translate schrijft eronder: Lotushand Boeddha 9de-eeuwse Dunhuang-schilderij, maar dat kan best wartaal zijn. Ondanks de houterige vertaling vind ik de pagina best interessant. Hier de link naar alleen de afbeelding — bertux 20 feb 2019 13:19 (CET)
bertux Natuurlijk is die afbeelding met de tekst weggephotoshopt prima buikbaar. Graag zelfs. De machinevertaling is niet helemaal wartaal. Deze thangka werd in 1908 ontdekt door Aurel Stein in een van de grotten nabij Dunhuang. ( in de Chinese literatuur over de ontdekking wordt het diefstal genoemd). De thangka maakte deel uit van de vondst van de manuscripten van Dunhuang. Alvast mijn dank want ook wegphotoshoppen behoort niet tot mijn vaardigheden. mvg. Renevs (overleg) 20 feb 2019 19:43 (CET)
Renevs, ook ik heb nog nooit gephotoshopt en moest een primitief programmaatje gebruiken, maar het resultaat valt niet tegen. Aan de onderkant heb ik een mislukt randje afgeknipt, kijk maar of je dat acceptabel vindt. Je kunt het hier bekijken en downloaden van mijn Google Drive. N.B.: rechtsklikken werkt niet, maar als je de muis naar de rechtsbovenhoek van het venster brengt, popt er een downloadsymbooltje op.
Of ik kan iemand met veel ervaring en goede programmatuur vragen om het klusje beter te doen; die zal er een paar minuutjes werk aan hebben — bertux 20 feb 2019 22:27 (CET)

Is dit linkspam?[bewerken]

Dit. 81.92.186.66 20 feb 2019 11:53 (CET)

Dat is een bewerking uit 2013. Het lijkt me waarschijnlijker dat het stellen van deze vraag linkspam is. Of is er een andere reden dat die vraag hier wordt gesteld? VanBuren (overleg) 20 feb 2019 12:03 (CET)
De vraagsteller legde wel de vinger op de zere plek: minstens een van de links onder 'Externe links' stond er nog steeds; ik heb ze allemaal verwijderd, omdat ze geen encyclopedische of systematische informatie boden — bertux 20 feb 2019 12:13 (CET)

Windows 10, donkere achtergrond[bewerken]

Hoi, weet iemand hoe ik de donkere achtergrond uit Windows krijg? (bij apps en bij bepaalde sites zoals Wikipedia) De standaarduitleg via Google of Windows helpt niet. Groet, - Richard kiwi Overleg 20 feb 2019 16:06 (CET)

Met welke versie van welke browser? –bdijkstra (overleg) 20 feb 2019 16:25 (CET)
In Firefox, maar het zijn ook sommige apps. - Richard kiwi Overleg 20 feb 2019 16:30 (CET) (weet de versie even niet, is volgens mij de nieuwste)
Ik zie geen zwarte achtergrond met Firefox 65.0.1 (64-bits) (nieuwste) en ook niet in de Rekenmachine (dat is een app tegenwoordig dacht ik). –bdijkstra (overleg) 20 feb 2019 16:40 (CET)
Dat is de versie inderdaad, ik zag het net in dat menu. Het moet een Windows-instelling zijn volgens mij. - Richard kiwi Overleg 20 feb 2019 16:44 (CET)
Kan het zijn dat je bij Toegankelijkheidsopties iets als hoog contrast of omgekeerde kleuren ingeschakeld hebt? — bertux 20 feb 2019 17:02 (CET)
Het probleem is mij niet helemaal duidelijk (een screenshot zou misschien helpen), maar misschien is het dit? Instellingen → Persoonlijke instellingen → Kleuren → (helemaal onderaan) Kies een standaard app-modus: licht. Als ik dat op donker zet krijgt alles inclusief Firefox bij mij een grijs-zwarte achtergrond. Jeroen N (overleg) 20 feb 2019 17:06 (CET)
@Jeroen N Dat had ik al geprobeerd, maar maakt niets uit. Bij de installatie werd er zoiets gevraagd en dacht ik "misschien wel mooi", maar ik vind het storend en kan het dan niet goed lezen. @Bertux Waar staan die Toegankelijkheidsoptie's, in Windows, bij instellingen?
Had ik al geprobeerd :-) Het was 'Dark reader' van Firefox. Toch raar dat sommige Windows-apps ook zo donker zijn of waren. Kan me niet herinneren die add-on ingesteld te hebben ("nieuwe" pc), maar goed, iedereen bedankt voor het meedenken/meekijken! - Richard kiwi Overleg 20 feb 2019 18:19 (CET)
Richardkiwi, ik heb zelf geen Windwos meer, maar hier een link: Toegankelijkheidsopties in Windows 10: handig voor iedereen | How To | Computer!Totaal. computertotaal.nl. En verder is Google je vriend — bertux 20 feb 2019 18:47 (CET)
Bertux, bedankt voor de link. Ik weet vrij veel, maar hier kon ik niet uitkomen. Het is een refurbished desktop en het automatisch opstarten en installeren van Windows10 werkte toen niet. Toen heb ik in het register een waarde moeten veranderen vanaf start met F10 en toen deed ie het wel. Ben blij dat het klaar is, ik krijg altijd de stress van een nieuwe pc, haha. Op een andere locatie werk ik al jaren met Windows 10, maar Windows 7, wat ik hier gebruik(te) was/is iets vertrouwder voor mij. :) Ik hou dat nog standby tot ie het echt niet meer doet en ik heb alle afbeeldingen en documenten overgezet en nog 300 gb over. Gelukkig heb ik een externe usb-dvd-speler, anders had ik nog een dvdspeler moeten inbouwen ook :-) (mijn oude vertrouwde fotoprogramma op een cd zelfs nog, kan ik niet missen :-) ) Maar ik zal vast nog wel verrassingen tegenkomen... Thnx. - Richard kiwi Overleg 20 feb 2019 19:10 (CET)