Help:Helpdesk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
1rightarrow.png H:H
1rightarrow.pngH:HD

Helpdesk

Welkom!  ·  Snelcursus  ·  Terminologie  ·  Helpoverzicht  ·  Help-index  ·  Helpdesk  ·  Navigatie naar artikelen  ·  Gebruikersportaal  ·  Nog vragen?

Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Welkom op de Wikipedia-helpdesk!
Help-browser.svg

Stel hier uw vragen aan hulpvaardige Wikipedia-gebruikers.

Voordat u uw vraag stelt...
  • Net als andere pagina's op Wikipedia is deze helpdesk vrijwilligerswerk. Er wordt geen garantie geboden voor de juistheid en volledigheid van de gegeven informatie.
  • Gebruik van de informatie is geheel vrij, maar wel voor eigen risico. Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts.
Wachten op antwoord...
  • Uw vraag wordt op deze pagina beantwoord, soms binnen enkele minuten, doorgaans binnen enkele uren. Kijk dus regelmatig op deze pagina.
  • Vragen die beantwoord zijn worden na ongeveer een week in het archief geplaatst.


Pouligny Saint-Pierre AOC[bewerken]

Ik zat even in wat artikelen over Franse kazen te kijken en bij Pouligny Saint-Pierre AOC staat AOC erbij. Dat is een keurmerk. Wat mij opvalt is dat dit er niet bij alle kazen met dit keurmerk erbij staat. Er is geen artikel met een vergelijkbare naam (als dit wel was geweest zou ik er zelf (kaas) achter zetten), dus verwarring is niet mogelijk. Mag ik zelf de titel zelf aanpassen?--Dianafl (overleg) 20 mrt 2015 15:16 (CET)

Beste Dianafl, In principe mag iedereen hier zelf een titel aanpassen.
Of het in dit geval verstandig is, weet ik niet. Als ik kijk op onze franse zustersite, dan staat daar Pouligny-saint-pierre (fromage) naast Pouligny-Saint-Pierre. Beide worden genoemd op de doorverwijspagina Pouligny-Saint-Pierre (homonymie). Omdat in het Nederlands het streepje tussen Pouligny en Saint-Pierre niet geplaatst is bij de kaas, lijken de paginatitels flink te verschillen. Ik zou er zelf voor kiezen om eerst te kijken of de spelwijze van de kaasnaam goed is en of het gebruikelijk is deze al dan niet met de classificatie AOC aan te vullen, en aan de hand daarvan te beslissen wat te doen. Het aanmaken van een doorverwijspagina waarop de plaats en de kaas genoemd worden, is daarnaast een optie.
Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 20 mrt 2015 15:20 (CET)
(na bwc) - Dat mag in principe. Er staan echter op dit moment in dat ene artikel drie schrijwijzen voor de naam: Pouligny Saint Pierre, Pouligny Saint-Pierre en Pouligny-Saint-Pierre. Het lijkt me raar dat de naam van de kaas anders geschreven zou worden dan die van de plaats. Als de schrijfwijze met twee verbindingsstreepjes de juiste is, zou er een doorverwijspagina moeten komen met de naam Pouligny-Saint-Pierre, en een pagina Pouligny-Saint-Pierre (plaats) voor de plaats, en Pouligny-Saint-Pierre (kaas) voor de kaas. WIKIKLAAS overleg 20 mrt 2015 15:24 (CET)
Ik zal dan eerst idd even naar de schrijfwijze van de naam moeten kijken. Bij een aantal had ik inderdaad ook de toevoeging kaas gezien, dat vind ik persoonlijk een elegantere oplossing dan AOC. Omdat het dan meteen duidelijk is wat het is. Ik me er eens verder in verdiepen, bedankt!Dianafl (overleg) 23 mrt 2015 10:34 (CET)

Plaatsen van geluidsbestanden[bewerken]

Deze vraag gat over het plaatsen van geluidsbestanden in wikipagina's

de volgende bijvoorbeeld "''awel pateêke''" [[File:Awel pateeke.ogg| uitspraak "awel pateêke" ]]

geeft het volgende resultaat

met "thumb" lijnt ie rechts uit

  • bijvoorbeeld "awel pateêke" zie rechter kant
    uitspraak "awel pateêke"

het probleem is hier om dat afspeelbalkje in line te hebben na het woord en niet aan het begin van de volgende lijn of niet rechts door er thumb bij te zetten heeft iemand een oplossing evt een sjabloon ? DerekvG (overleg) 21 mrt 2015 12:23 (CET)

Wat te denken van {{Uitspraak}}? WIKIKLAAS overleg 21 mrt 2015 12:38 (CET)
Wat te denken van een berichtje als "ik heb het gelezen", zodat ik weet dat ik dit niet voor Jan-met-de-korte-achternaam heb uitgezocht? WIKIKLAAS overleg 21 mrt 2015 18:45 (CET)

Lettertype[bewerken]

Hallo, ik heb een kleine vraag waarmee de encyclopedisten hier mij misschien kunnen helpen. Ik ben op zoek naar het lettertype waarin deze cv is geschreven: link verwijderd. Alvast bedankt voor de hulp. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door ‎157.193.5.134 (overleg · bijdragen)

Ummm.... Sorry, maar persoonlijke informatie van (kennelijk) derden is hier uit den boze vanwege de broodnodige privacy-overwegingen. Kleuske (overleg) 21 mrt 2015 18:05 (CET)
Gelukkig had ik de cv al gezien voordat Kleuske hem zojuist verwijderde, volgens mij is het Times New Roman. Voor een overzicht van alle verschillende lettertypen zie hier: Lijst van lettertypen. vr groet Saschaporsche (overleg) 21 mrt 2015 18:12 (CET)
Bedankt voor deze vriendelijke hulp, Saschporsche, in tegenstelling tot de nogal botte ontvangst van Klueske. Ik heb de lijst doorgenomen en denk dat het eigenlijk een variant van Times New Roman is, nl. Garamond. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 157.193.5.134 (overleg · bijdragen) 21 mrt 2015 18:18‎

(discussie waarin naar voren komt dat de reactie van Kleuske helemaal niet bot maar juist zorgvuldig was, verplaatst naar WP:A) 22 mrt 2015 10:00 (CET)

Reageren op beoordelingspagina[bewerken]

Ik ben net begonnen met artikelen toevoegen aan Wikipedia - het is mij helaas volledig onduidelijk hoe ik op de beoordelingslijst kan reageren. Ik heb aanpassingen gemaakt aan een pagina waar verbetering op werd gevraagd, en ik kan de opmerkingen over die pagina wel vinden in de boordelingslijst, maar hoe voeg ik zelf iets doe? Moet ik op 'brontekst bewerken' klikken? Zo ja, hoe weet ik hoe ik makkelijk een reactie kan plaatsen tussen al die code? De handleidingen op Wikipedia helpen me helaas niet verder (zijn voor mij helaas niet duidelijk). Als beginner vind ik dit heel lastig, om niks toe te kunnen voegen terwijl ik dit wel graag zou willen. Is er misschien een visuele stap voor stap gids beschikbaar, of iets dergelijks? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Supersnes (overleg · bijdragen) 21 mrt 2015 19:36‎

Reageren kan door op de knop bewerken te klikken die u boven elke sectie van de pagina ziet staan. Zoek vervolgens in de code de titel op van het artikel dat ter beoordeling staat, en voeg als laatste reactie, dus net vóór het volgende artikel dat genomineerd is, uw reactie toe. WIKIKLAAS overleg 21 mrt 2015 19:41 (CET)

Dat ziet er voor de duidelijkheid als volgt uit:

*[[Artikel1]] - NE - Reden voor nominatie. Handtekening gebruiker
*[[Artikel2]] - WB - Reden voor nominatie. Handtekening gebruiker
*[[Uw artikel]] - WEG - Reden voor nominatie. Handtekening gebruiker.
**Uw reactie. ~~~~
*[[Artikel3]] - WEG - Reden voor nominatie. Handtekening gebruiker

Door in de regel onder het artikel twee sterretjes (**) te plaatsen, kunt u een opmerking achterlaten over de nominatie. Vervolgens sluit u uw boodschap af met uw handtekening door vier tildes te plaatsen. Hierdoor wordt er automatisch een handtekening toegevoegd aan uw boodschap. Als u wilt reageren op de opmerking van een ander, voegt u simpelweg nog een sterretje toe (***) en dat op de regel onder de opmerking waarop uw reageert. Groet, Sikjes (overleg) 21 mrt 2015 19:50 (CET)

contact Jaap Hollander[bewerken]

wie heeft een contact adres voor mij van Jan Jaap Hollander. Hypnotherapeut.

via Google vond ik deze pagina: IEP Jaap Hollander
Daar staan deze contactgegevens: ***
vr groet Saschaporsche (overleg) 22 mrt 2015 10:45 (CET)
Saschaporsche, je bent eerder OT geblokkeerd vanwege privacyschending (linken naar controversiele blog op jouw GP). Zou je daarom enige terughoudendheid willen betrachten in dezen? Bvd, BlueKnight 22 mrt 2015 10:57 (CET)

Zr.Ms. Urania[bewerken]

Ik kom tegenstrijdige informatie tegen over dit schip.

Is er nog een deskundige in de zaal, die er klaarheid in kan brengen? --Stunteltje (overleg) 22 mrt 2015 11:49 (CET)

Sorry, iets te vroeg. Het antwoord was te vinden in het programma van eisen voor groot onderhoud:
  • Zr. Ms. Urania is het zeilend opleidingsschip voor jonge marineofficieren in opleiding van de Koninklijke Marine. Zij leren aan boord om te gaan met de vele elementen van de zee, nautische vorming, veiligheidsbewustzijn, doorzetten onder fysiek moeilijke omstandigheden, teamwork en op elkaar kunnen vertrouwen. Het schip vaart hierbij de wereldzeeën en oceanen over en wordt ingezet bij nationale en internationale wedstrijden zoals The race of the classics. Het schip neemt tevens deel aan vloot en havendagen overal ter wereld waarbij het vooral om de representatieve uitstraling gaat van zowel schip als bemanning. Zr. Ms. Urania is gebouwd in 2002 onder klasse (Register Holland) bij de jachtwerf De Gier & Bezaan in Enkhuizen. Het schip vaart ca. 200 dagen per jaar. In de winterperiode is het schip beschikbaar voor onderhoud.Stunteltje (overleg) 22 mrt 2015 12:26 (CET)

geb datum[bewerken]

Hoi mag je hier ook een geb datum toevoegen wat niet persee hoeft te zijn de site van de persoon waar het overgaat.
Bovenstaande niet middels vier tildes ondertekende opmerking is op 22 maart 2015 om 15:47 uur geplaatst door Maxie1hoi.

Heb je een voorbeeld? Bob.v.R (overleg) 22 mrt 2015 16:12 (CET)

affuit[bewerken]

in Uw tekst over het woord 'affuit' wordt gezegd dat ZM Koning Boudewijn van België en HM Koningin Elisabeth (de Koningin-Weduwe) van het Verenigd Koninkrijk per affuit naar hun laatste rustplaats zijn gebracht. Dat is pertinent onjuist. Per affuit zijn ze naar hun herdenkingsdienst geleid. Noch Boudewijn en Elisabeth zijn respectievelijk begraven in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele of Westminster Abby bijgezet, maar opnieuw respectievelijk in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Laken (B) en de Kapel van Sint Joris in Winsor(UK).

Er staan bijzonder vaak onjuistheden in de Nederlandse versie van Wikipedia (helaas).

MVG,

W.J. van Hunen

Het staat iedereen vrij de teksten op Wikipedia te verbeteren. Een van de principes hier is voel je vrij en ga je gang. Dus verbeter de tekst en haal op die manier een stukje onjuistheid uit Wikipedia. Mbch331 (Overleg) 23 mrt 2015 16:31 (CET)
Oftwel: "If you are not a part of the solution, you are a part of the problem" :) EvilFreD (overleg) 23 mrt 2015 16:36 (CET)

registreren[bewerken]

Goedemiddag,

tijdens het aanmelden van Metacon BV kreeg ik een foutmelding waardoor de site werd afgebroken. Echter als ik het nu opnieuw probeer geeft ie aan dat Metacon BV al bestaat en kan ik dus niet opnieuw registeren. Hoe los ik dit op?

Met vriendelijke groeten, Saskia de Wit Metacon BV – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 31.223.166.41 (overleg · bijdragen) 23 mrt 2015 16:21‎

Dit kun je oplossen door een nieuwe gebruikersnaam aan te maken. De gebruikersnaam Metacon BV is bij voorbaat ongewenst en zal worden geblokkeerd, aangezien het verwijst naar een bedrijfsnaam. Indien je wilt bijdragen, kun je hier zien welke namen wel en niet gewenst zijn: Wikipedia:Gebruikersnaam. Wees tevens bij voorbaat al bedacht dat het schrijven over je eigen bedrijf sterk wordt afgeraden. Pompidom (overleg) 23 mrt 2015 16:28 (CET)
(bwc) Beste Saskia, de registratie van de gebruikersnaam "Metacon BV" was inderdaad voltooid. Echter is deze gebruikersnaam ook meteen geblokkeerd omdat deze niet voldeed aan de criteria. EvilFreD (overleg) 23 mrt 2015 16:29 (CET)

Neuw artikel schrijven[bewerken]

Goedenavond, Mijn voornemen is een klein artikel te schrijven over de term "poepchinees". Op het internet zijn wel enkele sites te vinden maar geen enkele site vertelt het ontstaan van dit woord.

Welke stappen moet ik ondernemen om dit artikel toe te voegen aan Wikipedia?

Bij voorbaat dank voor de te nemen moeite,

Peter J. Plesman – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Peter J. Plesman (overleg · bijdragen) 23 mrt 2015 20:08‎ (CET)

Geen. Het is een scheldwoord waarvan u kennelijk het enige wat er interessant aan zou zijn, de herkomst van het woord, niet kent. Dan heeft het geen enkele zin er wat over te schrijven. De "enkele sites" die via Google te vinden zijn, geven ook geen deskundige informatie, maar noemen het woord als grond waarop iemand een boete heeft gekregen, en verder wat volksetymologieën. Niks relevants. WIKIKLAAS overleg 23 mrt 2015 20:41 (CET)

afdrukken[bewerken]

is er een mogelijkheid om een artikel af te drukken zonder de afbeeldingen (dus alleen de tekst)

Tekst kopiëren naar Word kan prima werken. Dqfn13 (overleg) 23 mrt 2015 20:43 (CET)
Of naar een andere tekstverwerker. (Deze encyclopedie probeert neutraal te zijn.) Erik Wannee (overleg) 23 mrt 2015 21:34 (CET)
Browser (Internet Explorer) instellen zonder plaatjes: Klik tandwieltje rechsboven, dan Internetopties/Geavanceerd. Onder kopje Multimedia vinkje weg bij Afbeeldingen weergeven. Dan zal hij het wel zonder plaatjes printen, lijkt me, heb ik niet geprobeerd. 82.171.6.217 26 mrt 2015 09:51 (CET)

inschrijven[bewerken]

ik heb getracht mij in te schrijven maar dat wordt op een of andere manier niet geaccepteerd, kan iemand mij uitleggen wat ik verkeerd doe. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 213.10.45.238 (overleg · bijdragen) 25 mrt 2015 09:59‎ (CET)

Als u niet aangeeft wat u tot nu toe exact hebt gedaan, en welke mededelingen u daarbij van het systeem terugkreeg, dan is het ook onmogelijk om u te vertellen wat u verkeerd deed c.q. waar het systeem de mist in ging. WIKIKLAAS overleg 25 mrt 2015 10:03 (CET)

E-mail[bewerken]

Heb icredimail voor mij e-mails krijg na 22-03-2015 geen mails meer binnen er komt een melding kan niet verbinden met inkomende server:pop ziggo.nl maar zoekt wel verbinding.

Dan kun je het beste met de helpdesk van Ziggo bellen. Die kunnen je beter helpen dan de medewerkers hier. Kleuske (overleg) 25 mrt 2015 12:32 (CET)

ːOf je kijkt eerst even hier: Ziggo pop-instellingen. Nietanoniem (overleg) 25 mrt 2015 12:37 (CET)

Afbeelding wijzigen[bewerken]

Hallo,

Ik wilde een foto van een persoon wijzigen, maar er staat steeds BESTAND voor, en |266px|]].

Kijk even bij: Gerrit van Dijk (animator)

Hoe haal ik dit weg?

Groet! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door SemDutchAirlines (overleg · bijdragen)

Beste
[hier] kunt u zien hoe ik het opgelost heb.
Bij het gebruik van de infoboxen is het niet nodig om aanduidingen als FILE: en zo op te nemen, u hoeft alleen de naam van de afbeelding op te geven. Een eventueel onderschrift kan achter het betreffende kopje.
Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 25 mrt 2015 15:13 (CET)
TIP: De handigste truc om dergelijke problemen op te lossen is: kijken hoe ze het op een ander artikel gedaan hebben. Erik Wannee (overleg) 25 mrt 2015 15:14 (CET)

ik ken iemand die mishandeld is[bewerken]

kan iemand mij vertellen of er een verjaring termijn staat op pedofielie

Ja, daar staat een verjaringstermijn op. Welke dat is weet ik niet, voor Nederland geldt dat het in de buurt van de 20 jaar zal zijn. U kunt het beste contact opnemen met de politie (vragen stellen mag altijd namelijk) of een rechtshulpkantoor. Dqfn13 (overleg) 25 mrt 2015 16:18 (CET)
U kunt ook contact opnemen met stichting Veilig Thuis (voorheen Advies- en Meldpunt Kindermishandeling) of vereniging Vertrouwensartsen, of als u in België woont met het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling. Dit kan meestal anoniem of alleszins discreet (uw gegevens worden niet verstrekt aan derden zonder uw expliciete toestemming. EvilFreD (overleg) 25 mrt 2015 16:29 (CET)
Voor België: zie bijvoorbeeld: [Verjaring pedofilie van 10 naar 15 jaar]
Voor Nederland: zie [Rijksoverheid.nl].
Overigens is het wel goed te bedenken wat onder Pedofilie valt, en wat onder Pedoseksualiteit. En mishandeling is weer iets anders. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 25 mrt 2015 16:39 (CET)

A.Hitler[bewerken]

Ik kwam overleg gebruiker:A.Hitler tegen. Met erbij dat die veranderd moest in A.Hitler~nlwiki. Moet die niet beter weggehaald of onherkenbaar veranderd worden? Of in een lijst namen die niet mogen? En als ik het zo lees loopt er nog zo erges een snorretje rond op wiki. Wat doen ze daaraan? 82.171.6.217 26 mrt 2015 09:39 (CET)

Dat account is al eerder buiten gebruik genomen (zie de mededeling bovenaan de OP). vr groet Saschaporsche (overleg) 26 mrt 2015 09:41 (CET)
Ik lees weliswaar geen Pools, maar vermoed dat die andere snor ook niet veel meer kan doen. Sander1453 (overleg) 26 mrt 2015 10:17 (CET)
PS. Ik stuurde een Poolse global renamer een kattebelletje en die denkt dat het Wikinger is. Gezien de ouderdom van het account aan onze kant zou dat onwaarschijnlijk zijn. Iets voor MoiraMoira? Thnx, Sander1453 (overleg) 27 mrt 2015 00:25 (CET)
Niets voor mij, wel voor collega Trijnstel denk ik die er als steward wel iets mee kan doen. Groet, Symbole-faune.png MoiraMoira Baseball (crop) transparent.png overleg 27 mrt 2015 00:29 (CET)
Trijnstel ping! :) Sander1453 (overleg) 27 mrt 2015 00:42 (CET)
Ik heb een mailtje gestuurd naar de global renamers maillijst. Ik houd jullie op de hoogte. Glimlach Trijnstel (overleg) 27 mrt 2015 14:53 (CET)

Berichten wissen overlegpagina[bewerken]

Ik zou graag weten hoe ik berichten op mijn overlegpagina kan wissen nu mijn conflict is opgelost. Ik heb ergens iets gelezen over argumenten om berichten te wissen, maar ik kan deze pagina binnen Wikipedia niet meer vinden. Kan iemand mij helpen en adviseren?

Vriendelijke groet, --Exalance (overleg) 26 mrt 2015 13:53 (CET)Exalance

Simpel. Klik op bewerken, alles selecteren, backspace, opslaan. Klaar. Kleuske (overleg) 26 mrt 2015 13:54 (CET)
Gezien zijn dossier lijkt mij een verzoek op deze verzoekpagina iets verstandiger, zodat een moderator hier naar kan kijken. Mbch331 (Overleg) 26 mrt 2015 13:55 (CET)
Het lijkt mij sowieso beter om de dossiers nog te laten staan. Het overleg kan je wel archiveren (bij voorkeur in jouw eigen naamruimte en niet zoals Kleuske aangaf, al mag dat ook) door het bijvoorbeeld naar een aparte archiefnaamruimte te verplaatsen. Voor het verplaatsen, verwijderen of onzichtbaar maken van jouw dossiers lijkt het mij beter dat er wat meer moderatoren naar kijken. Dqfn13 (overleg) 26 mrt 2015 16:22 (CET)

Pagina onterecht genomineerd voor verwijdering[bewerken]

De pagina Pier Eringa heeft de volgende melding: Deze pagina is genomineerd voor verwijdering. Hoe kan deze melding verwijderd worden of anders de pagina zelf verwijderd? De pagina is encyclopedisch opgebouwd. Bij voorbaat dank! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Pierrette K (overleg · bijdragen) 26 mrt 2015 18:31‎

Tenminste één gebruiker was een andere mening toegedaan. Om te vernemen waarom deze persoon het artikel ter beoordeling heeft gelegd aan de gemeenschap, volgt men de in het kader vermelde link naar de betreffende pagina waar deze verwijderingsvoordracht besproken wordt. Om het de moderatoren niet te moeilijk te maken, hebben discussies over deze nominaties uitsluitend daar plaats. EvilFreD (overleg) 26 mrt 2015 18:44 (CET)
{{reclame}} is misschien wat overdreven, maar puur encyclopedisch opgebouwd is het ook niet. Refereer bijvoorbeeld niet aan zijn standplaats als "het spoor". Succes! — Zanaq (?) 26 mrt 2015 18:51 (CET)

Bedankt, aangepast en aangevuld en er wordt naar gekeken.

Wisselkoers omrekenen (inversie)[bewerken]

Hoi,

Ik ben op reis geweest, en moet nu voor de baas mijn onkostenvergoeding gaan bewerken. Ik heb mijn hotelrekening, ter hoogte van 6309.00 Verweggistaanse Richels, voldaan met mijn kredietkaart van de Expresbank. Daarvan is bekend dat deze een nogal dure omwisselkoers berekent, en die moet ik meenemen in mijn berekening. De Expresbank zegt dat ze een wisselkoers van 4.118 hanteren, dat betekent dat ik voor één Duckstadse Zeuro 4.118 Verweggistaanse Richels krijg. Helaas werkt het systeem van mijn baas (een vrek) net andersom: het systeem heeft als invoer voor wisselkoers een (te lage) waarde van 0.225479 staan, maar dat betekent dat ik voor één Verweggistaanse Richel 0.225479 Duckstadse Zeuros zou kunnen kopen. Nu kijk ik op de site van de Zoekmachinegigant, en die geeft een dagwaarde weer van 0.244949. Nu weet ik dus dat Expressbank een nog veel onvriendelijker koers in rekening gaat brengen dan de koers die de Zoekmachinegigant aangeeft, dus eigenlijk zou ik graag het volgende weten: Als ik bij de Expressbank voor één Zeuro 4.118 Richels kan kopen, hoeveel Zeuros koopt men dan met één Richel? Welke formule gebruik je voor het omrekenen? (Vraag hier maar gesteld, er lopen hier altijd van die slimme mensen rond en ik beken dat ik destijds een pretpakket zonder wiskunde had) Milliped (overleg) 26 mrt 2015 21:10 (CET)

Dat is 1/4.118=0.242 Mbch331 (Overleg) 26 mrt 2015 21:17 (CET)
Ah, simpel als dat?! Dankjewel! Milliped (overleg) 26 mrt 2015 21:27 (CET)
Krijg je van je creditcardmaatschappij niet een keurig overzicht van uitgaven met daarbij de omgerekende valuta? Want dan kun je zien wat ze daadwerkelijk hebben berekend. Hoef je ook niet zelf te gaan omrekenen en dan declareer je precies wat je hebt uitgegeven. Nietanoniem (overleg) 27 mrt 2015 08:25 (CET)
Is het al 1 april?Dianafl (overleg) 27 mrt 2015 10:46 (CET)
Om de eigen privacy niet te schenden, zal Milliped waarschijnlijk andere valuta gebruikt hebben dan echte valuta. Mbch331 (Overleg) 27 mrt 2015 10:54 (CET)

Rare autocorrectie en leestekenproblemen op wikipedia (IE 8.0)[bewerken]

HELPǃ Ik ondervind sinds kort rare problemen bij het bewerken van wikipedia als ik met IE 8.0.7xxx werk (helaas, daar moet ik het op mijn werk mee doen, thuis heb ik gelukkig een andere keuze). Bij het invoeren van speciale karakters (dubbele punt, tilde, etc) verschijnen er compleet andere tekens. Soms worden er ook autocorrecties uitgevoerd waarbij woorden/woorddelen veranderen. Dit gebeurt in alle invoervelden (zoekveld, onderwerp/kop, samenvatting en het artikelbewerkingsveld). Hier achter staan wat accolades tussen nowiki: ̪ˈ.

Bij andere websites waar ik tekst invoer (webmail, fora) heb ik dit probleem niet. Heeft iemand enig idee wat er aan de hand kan zijn? Nietanoniem (overleg) 27 mrt 2015 09:03 (CET)

Zoals vaker met een probleem - uitspreken dat je het hebt en de oplossing dient zich aan - compatibliteit aangezet voor wikipedia.org. Nu werkt alles weer naar behoren. Ik werk al enige tijd met deze IE-versie, geen updates geweest, dus blijf ik het wel gek vinden dat het probleem in 1 keer optrad. Of is er soms iets gewijzigd op WP? In ieder geval opgelost zoals het er nu uitziet. Wel goed om te weten voor als iemand anders hetzelfde probleem ondervindt. Nietanoniem (overleg) 27 mrt 2015 09:09 (CET)

Synoptische tabel van de voornaamste prehistorische culturen van de Oude Wereld en Portaal:Prehistorie/Synoptische tabel[bewerken]

Op het eerste gezicht lijkt het hier over dezelfde tabel te gaan, maar na bewerking blijkt dat niet het geval te zijn. Dat is nogal verwarrend: denk je iets verbeterd te hebben, blijkt het maar plaatselijk te zijn, waardoor je langs elkaar heen zit te bewerken en het spoor bijster raakt. Is er geen manier om Portaal:Prehistorie/Synoptische tabel rechtstreeks te linken aan de Synoptische tabel van de voornaamste prehistorische culturen van de Oude Wereld? --Joostik (overleg) 27 mrt 2015 10:07 (CET)

Ja, als de inhoud hetzelfde is (of moet zijn), kan je de 2e als sjabloon invoegen op de eerste. Door {{Synoptische tabel van de voornaamste prehistorische culturen van de Oude Wereld}} in te voegen in de eerste. Mbch331 (Overleg) 27 mrt 2015 10:56 (CET)
Daar was ik ook naar aan het kijken, maar die manier van includen werkt alleen als de tabel naar de sjabloonnaamruimte wordt gebracht en daarvandaan op beide pagina's ingesloten wordt. Deze aanroep gaat immers kijken in de sjabloonnaamruimte. Op zich geen probleem, de hele inhoud van de hoofdpagina is ook daarin ondergebracht. Voor het bewerken van de tabel zal een stapje extra gezet moeten worden, omdat je niet de code van de pagina kan bewerken, maar die van het ingesloten sjabloon moet bewerken. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 27 mrt 2015 11:09 (CET)
De vraag die gesteld kan worden, is het nodig om deze beide pagina's te hebben? Of kan er beter een tabel geplaatst worden, waar alle inkomende links naar verwijzen?
Includen blijkt wel te kunnen als de naamruimte expliciet wordt aangegeven, zoals dat gebeurt op het Portaal:Prehistorie. Als in het artikel Synoptische tabel van de voornaamste prehistorische culturen van de Oude Wereld {{Portaal:Prehistorie/Synoptische tabel}} geplaatst wordt (net gedaan), hoeft alleen de portaalpagina nog onderhouden te worden. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 27 mrt 2015 11:19 (CET)
Het is niet gewenst om in een artikel een pagina in een andere naamruimte te gebruiken (uitgezonderd de sjabloonnaamruimte natuurlijk). Ik heb ontdekt hoe je via een sjabloon toch naar de hoofdnaamruimte kan linken {{:Synoptische tabel van de voornaamste prehistorische culturen van de Oude Wereld}}, de : voor de naam van het artikel doet de truc. Mbch331 (Overleg) 27 mrt 2015 19:58 (CET)
Dat is misschien een elegantere manier dan het invoeren van {{Portaal:Prehistorie/Synoptische tabel}} als sjabloon in Synoptische tabel van de voornaamste prehistorische culturen van de Oude Wereld, zoals nu het geval is? Dat blijkt overigens ook goed te werken, maar krijgt misschien geen schoonheidsprijs: bij bewerken is het een beetje verwarrend. --Joostik (overleg) 28 mrt 2015 15:57 (CET)

plaatsen logo op wikipedia page[bewerken]

ik probeer bij een Nederlandstalige wikipedia pagina over mijn favoriete sportclub het logo van de club te uploaden. Tot twee keer toe krijg ik een bericht terug dat het uploaden (en plaatsen) van het logo niet is gelukt vanwege mogelijke copyright schending.

Mijn vraag is nu hoe ik het logo juist kan uploaden naar deze pagina, omdat nu nog het oude logo er op staat. Op internationale versies van dezelfde wikipedia-page is het nieuwe logo wel aanwezig– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 62.234.0.234 (overleg · bijdragen) 28 mrt 2015 09:30‎

U bezit de rechten op de logo niet, dus mag u die niet uploaden. Nu geeft u aan dat de logo op sommige taalversies wel al aanwezig is, dan moet het logo al op Wikimedia Commons staan. Wat u moet doen is doorklikken op het logo op een site waar die al wel goed staat. Dan ziet u de naam van het bestand (het stuk na File:), die naam moet u onthouden. Dan gaat u naar het artikel hier en verandert u de naam van het oude logo in die van het nieuwe logo. Mbch331 (Overleg) 28 mrt 2015 09:40 (CET)
Dat werkt niet altijd. Als de logo op sommige taalversies wel al aanwezig is, kan deze ook lokaal opgeslagen zijn en niet op Commons. In dat geval kan je het bestand op nl.wiki niet gebruiken. Soms is het mogelijk het bestand naar Commons te verplaatsen, maar om copyright-redenen is dat niet altijd toegestaan. --Joostik (overleg) 28 mrt 2015 15:50 (CET)
De meeste taalversies kennen geen Fair Use en gebruiken alleen Commons. Voornamelijk de Engelstalige Wikipedia gebruikt nog eigen afbeeldingen (die niet op commons terecht kunnen). Mbch331 (Overleg) 28 mrt 2015 16:10 (CET)
O, nu je het zegt: ik vertaalde laatst een artikel van de DE:WP. Dat artikel heeft een foto die daar lokaal leeft. Bij de bestandsbeschrijving staat met nadruk: "Do not transfer this file to Wikimedia Commons without an individual review!".
Ik heb toen de afbeelding maar laten zitten, zonder het wat, hoe en waarom verder uit te zoeken. Ik heb er net nog even naar gekeken. Het gaat, vermoed ik, om auteursrechtelijke verschillen tussen Duitsland en de VS, maar de kern van de zaak ontgaat me. Mijn vraag is nu: is er wellicht een andere manier om die foto hier te gebruiken? Magere Hein (overleg) 28 mrt 2015 16:42 (CET)
Nee. Als de foto niet op commons mag, dan is hij hier niet te gebruiken. Lokale afbeeldingen zijn in een ver verleden voor de Nederlandstalige Wikipedia afgeschaft, omdat we dezelfde richtlijnen als Wikimedia Commons gebruiken. Misschien dat een Nederlandstalige Commonsmod hier een lichtje op kan schijnen, wat de reden is dat de afbeelding niet op commons zou mogen staan. Mbch331 (Overleg) 28 mrt 2015 16:45 (CET)
Juist, ik had al zo'n vermoeden, maar het is goed te weten waarom. Dank voor je antwoord. Groet, Magere Hein (overleg) 28 mrt 2015 17:31 (CET)

Bowen Techniek[bewerken]

Ik wil een artikel op Wikipedia schrijven over de Bowen Techniek (ook wel: Bowen Therapie). Als ik in de nl-talig Wikipedia zoek dan zie ik dat in het verleden (2007 of zo) een artikel hierover is verwijdert. Dat wil ik uiteraard voorkomen. Mijn vraag is dus: wat was de reden dat deze is verwijderd?

Ik wil een artikel schrijven vergelijkbaar met het artikel over shiatsu. De Bowen Therapie is een complementaire therapievorm. De naam is afgeleid van haar ontwikkelaar, Tom Bowen.

Het is niet mijn bedoeling om reclame te maken voor de therapie, ik ben wel Bowen Therapeut overigens. Ik zou willen verwijzen naar (internationale) organisaties die opleiden c.q. zich bezig houden met de Bowen Therapie omdat daar vaak veel informatie te vinden is. Geen verwijzing bv naar sites van behandelaars. Is dat okay?Mario Coolen (overleg) 28 mrt 2015 11:59 (CET)

Er bestaat al een artikel in het Engels: en:Bowen technique. Dat is doorgaans een leuk uitgangspunt. Op Wikipedia is het belangrijk dat de informatie neutraal en verifieerbaar is. Neutraal betekent niet alleen dat er geen reclame wordt gemaakt of wordt verwezen naar therapeuten, maar ook om te voorkomen dat er "juichverhalen" insluipen. Alles wat mogelijk niet-neutraal uitgelegd zou kunnen worden dient met bronnen te worden onderbouwd. ed0verleg 28 mrt 2015 12:02 (CET)
De vorige versie is verwijderd vanwege auteursrechtenschending. Dat zou dus geen probleem moeten zijn, maar weet je zeker dat je, als therapeut en daarmee belanghebbende, neutraal bent? Als iemand er, bijvoorbeeld, op wijst dat het pseudowetenschappelijk is? Kleuske (overleg) 28 mrt 2015 12:07 (CET)
Overigens wordt "Bowen techniek" volgens de spellingregels van de Nederlandse taal geschreven als "bowentechniek", en ik geloof niet dat het donorprincipe van toepassing is. EvilFreD (overleg) 28 mrt 2015 12:08 (CET)
Krek: bowentechniek of bowentherapie, analoog aan dopplereffect Magere Hein (overleg) 28 mrt 2015 12:12 (CET)

Het Molletje / Krtek van Zdenek Miler[bewerken]

Goedemiddag,

Deze middag zag ik tijdens het "wikipedia-en" een rare foto bij een artikel. Ik heb geprobeerd om het zelf te vervangen maar dat is helaas niet gelukt. Wellicht kunnen jullie helpen?

Het gaat om dit artikel: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zdeněk_Miler

Hierbij staat een foto van een dode mol, terwijl Het Molletje van Miler een tekenfilmfiguurtje is voor kinderen.

Ik hoor het graag! vrgroet, Sabine

Ik heb de foto verwijderd, want dit sloeg inderdaad nergens op. Als al visueel gemaakt zou moeten worden om welke diersoort het precies gaat in die tekenfilmserie, dan volstaat een link naar het artikel mol. Als ik de voormalige overlegpagina zo eens bekijk, werd deze foto toegevoegd na een suggestie van Lsjbot in het kader van het project "Afbeeldingsuggestie". De bot is niet bepaald kritisch en deponeert simpelweg afbeeldingen die het aantreft op anderstalige versies van eenzelfde artikel op de overlegpagina, zonder daarbij te kijken of een afbeelding contextueel gezien ook wel in het Nederlandse artikel is in te passen. Dat kan natuurlijk ook niet en vandaar dat het bij een suggestie blijft. Het kritisch kijken wordt overgelaten aan mensen. Het project verondersteld dat iedereen daartoe in staat is. In eerdere kanttekeningen die ik bij dit project zette, beweerde ik al eens dat de oordeelkundigheid van sommige gebruikers nog wel eens te wensen overlaat. Het plaatsen van een afbeelding van een dode mol bij een artikel over een gerenommeerde filmmaker, lijkt me daar een duidelijk bewijs van. EvilFreD (overleg) 28 mrt 2015 18:03 (CET)