Help:Helpdesk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
1rightarrow.png H:H
1rightarrow.pngH:HD

Helpdesk

Welkom!  ·  Snelcursus  ·  Terminologie  ·  Helpoverzicht  ·  Help-index  ·  Helpdesk  ·  Navigatie naar artikelen  ·  Gebruikersportaal  ·  Nog vragen?

Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Welkom op de Wikipedia-helpdesk!
Help-browser.svg

Stel hier uw vragen aan hulpvaardige Wikipedia-gebruikers.

Voordat u uw vraag stelt...
  • Net als andere pagina's op Wikipedia is deze helpdesk vrijwilligerswerk. Er wordt geen garantie geboden voor de juistheid en volledigheid van de gegeven informatie.
  • Gebruik van de informatie is geheel vrij, maar wel voor eigen risico. Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts.
Wachten op antwoord...
  • Uw vraag wordt op deze pagina beantwoord, soms al binnen enkele minuten, doorgaans binnen enkele uren. Kijk dus regelmatig op deze pagina.
  • Vragen die beantwoord zijn worden na ongeveer een week in het archief geplaatst.


App op Apple iPad is Engelstalig geworden[bewerken]

L.S.,

Sinds enkele dagen is de Wikipedia-app op mijn mini-iPad Engelstalig geworden. In plaats van Vandaag, Willekeurig, In de buurt etc. staat er Today, Random resp. Nearby.

De iOS-versie op mijn tablet is 9.0.2 Weet iemand wat er mis is gegaan? Bedankt, JoostB (overleg) 30 sep 2015 22:43 (CEST)

William Postulart[bewerken]

Hallo Wikipedia, Ik had gisteren een pagina aangemaakt over een oud graafschap speler genaamd: William Postulart. Er staat nu dat de pagina zal worden verwijderd omdat er geen bewijs van een bron is. Ik heb zelf al eerder op internet gekeken maar ik kon inderdaad geen informatie vinden. Dat vind ik juist het gekke want William Postart is mijn vader en heeft vroeger bij de graafschap gekeept. Waarschijnlijk staat er niks op internet omdat hij niet zo bekend was, vroeger speelde en niet een van de beste was. Maar hij was wel keeper en daarom is mijn moeder nu aan het kijken of ze nog dingen kan vinden van mijn vader vroeger zodat ik de pagina kan verbeteren. Ik weet niet of jullie hier iets aan hebben maar al bij voorbaad dank.

Voor opname in Wikipedia geldt dat er wel onafhankelijke externe bronnen aanwezig moeten zijn. Anders is er sprake van Origineel onderzoek. Mochten er geen onafhankelijke bronnen beschikbaar zijn, dan wordt het artikel niet opgenomen in Wikipedia. Maar indien je vader deel heeft uitgemaakt van de selectie, dan moeten er toch ergens wel bronnen of teksten aanwezig zijn, indien hij een officiële wedstrijd in het eerste elftal heeft gespeeld? Pompidom (overleg) 1 okt 2015 08:03 (CEST)

Via de Koninklijke Bibliotheek is het op de website www.delpher.nl/nl/kranten mogelijk om oude kranten online in te zien. Opvallend is dat er geen enkele vermelding te vinden is als er wordt gezocht op Postulart + De Graafschap. De discussie over verwijdering wordt overigens hier gevoerd: Wikipedia:Te_beoordelen_pagina's/Toegevoegd_20151001#Toegevoegd_01.2F10:_Deel_1. GeeJee (overleg) 1 okt 2015 13:35 (CEST)

Bijdrages uit de geschiedenis verbergen.[bewerken]

Dag. Waar kan ik een verzoek indienen om een bepaalde bijdrage te verbergen? Is ergens namelijk een stukje geschreven over een bepaalde persoon met voor en achternaam die nogal gepest wordt in dat artikel, maar weet niet waar ik dit verzoek kan indienen en krijg het zo snel ook niet gevonden. Mvg, DottyMcFear13 (overleg) 1 okt 2015 14:22 (CEST)

Zie deze verzoekpagina. RONN (overleg) 1 okt 2015 14:23 (CEST)
Bedankt! Mvg, DottyMcFear13 (overleg) 1 okt 2015 14:24 (CEST)

Informatieve bijdrage[bewerken]

Beste,

Ik heb onlangs een aantal bijdragen gedaan. Nu begrijp ik dat er een tweetal als 'spam' worden aangemerkt...kunt u dit uitleggen?

Hartelijke groet,

mw. Soraya (Indonees) – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.24.10.20 (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Omdat informatief niet hetzelde is als encyclopedisch relevant. Als u niet encyclopedische relevante bijdragen meermaals plaatst, heet dit spam. Kleuske (overleg) 2 okt 2015 12:02 (CEST)
P.S. De spam waarvan sprake is betreft z.g. linkspam, het herhaaldelijk plaatsen van externe links in weerwil van de desbetreffende richtlijn. HTH, HAND. Kleuske (overleg) 2 okt 2015 12:05 (CEST)
Het gaat hier specifiek om de geplaatste links naar een commerciële site. Makan Indonesia is een bedrijf dat zich bezig houdt met het verzorgen van maaltijden, zoals er zo veel restaurants, cateraars en andere bedrijven actief zijn. De Gouden Gids is een goede plaats om al deze bedrijven bijeen te brengen, deze encyclopedie is niet de plaats daarvoor. De link naar de niet-commerciële cursus Indonesisch is niet de link waar het om gaat. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 2 okt 2015 12:09 (CEST)

hotcat[bewerken]

Ik gebruik al jaren met plezier de functie 'hotcat' - helaas werkt deze sinds enkele dagen niet meer bij (de meeste?) artikelen. Op Wikipedia:HotCat nog wel, op Ernest Louis van Hardenbroek van Lockhorst en Van Hardenbroek niet meer. Enig idee waar dit aan ligt? Dank! Effeië T.Sanders 2 okt 2015 23:42 (CEST)

speciale tekens[bewerken]

En een soortgelijke vraag van mij, als die meteen meegenomen kan worden. Bij mij werkt "Speciale tekens" onder het bewerkingsveld al maanden en maanden niet meer. Als ik op een teken klik, gebeurt er niets. Het ging jaren goed, maar op een dag werkte het niet meer. Ik kopieer nu eerst een tekentje met de muis en plak het dan in de broncode. Google Chrome met javascript aan. ErikvanB (overleg) 4 okt 2015 05:21 (CEST)

Als het niet-aangelogd wel goed gaat, moet je wat experimenteren met je "Voorkeuren". Dat heeft bij mij ook een probleempje opgelost. Ik heb geen problemen met speciale tekens met GC (niet-aangelogd), FF (niet-aangelogd) en IE (aangelogd). FredTC (overleg) 4 okt 2015 13:29 (CEST)
Zal eens proberen. Bedankt voor de tip. ErikvanB (overleg) 4 okt 2015 14:14 (CEST)

Domenico Savio[bewerken]

Waarom werd Domenico Savio aangesproken door aanstaande moeders,ik ben zelf een dochter van 10 kinderen en tijdens de geboorte nam mijn moeder steeds de relikwie van Domenico Savio in haar hand,die zelfde relikwie die mijn moeder me gaf voor de geboorten van ons vier kinderen nam ik ook steeds bij de hand.Voor zover; ik weet, was dit omwille dat de moeder van Domenico veel afgezien heeft bij zijn geboorte.MIJN vraag is of dat het werkelijk zo was?Dank voor U begrip.Annette De Vreese – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 2a02:a03f:120b:6600:ecf1:2f17:feda:b7cc (overleg · bijdragen) 4 okt 2015 01:38‎ (CEST)

Google is your friend. Ik bedoel: zoek op een zoekmachine op 'verering savio'. In Nederland en Vlaanderen wordt Domenico Savio ook wel Dominicus, Dominiek of Niek Savio genoemd. Met deze termen kunt u ook zoeken. Deze helpdesk niet bedoeld voor het doen van onderzoek. Succes. JoostB (overleg) 4 okt 2015 10:16 (CEST)
Ik denk dat "Wikipedia is your friend" hier meer van toepassing is. In elk geval is iedereen met dit soort vragen van harte welkom op de Helpdesk; er is geen garantie op antwoord maar er is toch een aanzienlijke kans dat iemand u verder kan helpen. Zo ook in dit geval.
Op de Engelstalige Wikipedia las ik in het artikel over Domenico Savio het volgende:
Aanhalingsteken openen

On September 12, 1856, Dominic asked John Bosco permission to go home, saying that his mother was ill, though he had received no communication. Dominic's mother was then expecting a baby and was in great pain, and when Dominic reached the house, he hugged and kissed his mother, and then left. His mother felt her pain leave her and Dominic's baby sister, Catherine was born. The women assisting at the birth found that Dominic had left a green scapular around his mother's neck. His sister Theresa later wore this same scapular when she was in labour. She testified that it had been passed around to several other pregnant women and was later lost.

Aanhalingsteken sluiten
Er is dus een voorval beschreven dat Savio toestemming vroeg om naar huis te gaan met als reden dat zijn moeder ziek was, hoewel niemand hem dat laatste verteld had. Thuisgekomen bleek zijn moeder een moeilijke en pijnlijke bevalling door te maken. Savio omarmde en kuste zijn moeder en vertrok weer. Daarop voelde zijn moeder de pijn afnemen en ze bracht een dochter ter wereld. De vroedvrouwen merkten op dat Savio een groen scapulier om zijn moeders hals had achtergelaten. Zijn zuster Theresa droeg hetzelfde scapulier als zij zelf een kind moest baren. En volgens haar was het ook door andere vrouwen gedragen bij de geboorte van hun kinderen.
Dit verhaal lijkt de link te vormen waarnaar de vragensteller hier op zoek is. Volgens de overlevering kwam dus niet Domenico Savio zelf met een moeilijke bevalling ter wereld maar verlichtte hij de pijn bij de geboorte van zijn zusje. WIKIKLAAS overleg 4 okt 2015 11:29 (CEST)

Sam Phillips en Sun Records[bewerken]

Ben bezig met een volledige en complete bio in het Nederlands over Sam Phillips en Sun Records het platenlabel. Hoe en wanneer kan ik deze plaatsen op Wikipedia. Graag hulp en een antwoord. Laat mij ook even weten met wie ik in contact kan komen ect. Groeten, John – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 77.248.201.214 (overleg · bijdragen) 4 okt 2015 14:07‎ (CEST)

Of dat kan, hangt er vooral van af hoe u te werk gaat. Raadpleegt u openbare bronnen, en schrijft u op basis daarvan een verhaal, dan kunt u gewoon de bestaande artikelen Sam Phillips en Sun Records uitbreiden (en als ik me niet vergis bent u, ingelogd, daarmee met de producer al bezig). Pleegt u zelf onderzoek op basis van archieven, dan is het materiaal niet geschikt voor de encyclopedie maar wellicht wél voor uw eigen website of voor een boek. WIKIKLAAS overleg 4 okt 2015 14:26 (CEST)

Noten aanmaken bij een tekstbewerking[bewerken]

Als ik een stukje informatie toevoeg, hoe maak ik dan een noot naar de bron van die informatie? https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrouwelijke_Volksbeschermingseenheden Ennewat (overleg) 4 okt 2015 15:18 (CEST)ennewat

Is niet moeilijk... Met behulp van <ref>blabla</ref>-tags[1]. Als je een noot meermaals gebruikt, kun je die een naam geven[2] en dan de noot meermaals gebruiken[2] en nog een keer[2]. Vergeet niet onderaan een {{appendix}}-sjabloon te plaatsen. Daar komen je noten dan te staan. Kleuske (overleg) 4 okt 2015 15:23 (CEST)
Als er nog geen {{Appendix}} of {{References}} onderaan het artikel staat, dan is het handig dat nu ook te doen, zoals Kleuske aangeeft, maar sinds enige tijd wordt uw referentie ook onder het artikel getoond als daarvoor niet expliciet een voorziening is getroffen. WIKIKLAAS overleg 4 okt 2015 15:26 (CEST)
Maar wel heel lelijk... Kleuske (overleg) 4 okt 2015 15:28 (CEST)
Ja, heel lelijk... ErikvanB (overleg) 4 okt 2015 16:30 (CEST)
Heel lelijk? Magere Hein (overleg) 4 okt 2015 18:16 (CEST)
Voor sommige moeilijk lerende types wel fijn [1], mvg HenriDuvent 4 okt 2015 18:24 (CEST)
Zucht[2], vr groet Saschaporsche (overleg) 4 okt 2015 19:56 (CEST)
?[3]
    • wat ik zei, wel fijn
    • niet zo fijn, doe maar een appendix
    • zucht?