Help:Helpdesk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1rightarrow.png H:H
1rightarrow.pngH:HD

Helpdesk

Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Welkom op de Wikipedia-helpdesk!
Help-browser.svg

Stel hier uw vragen aan hulpvaardige Wikipedia-gebruikers.

Voordat u uw vraag stelt ...
  • Net als andere pagina's op Wikipedia is deze helpdesk vrijwilligerswerk. Er wordt geen garantie geboden voor de juistheid en volledigheid van de gegeven informatie.
  • Gebruik van de informatie is geheel vrij, maar wel voor eigen risico. Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts.
Wachten op antwoord...
  • Uw vraag wordt op deze pagina beantwoord, soms al binnen enkele minuten, doorgaans binnen enkele uren. Kijk dus regelmatig op deze pagina.
  • Vragen die beantwoord zijn worden na ongeveer een week in het archief geplaatst.


Poortkerk[bewerken]

Blijkbaar zijn er soorten kerken want ik zie meerdere artikelen waarin sprake is van een poortkerk. Is dat een kerk met een poort? Zo ja, wat is de relevantie of betekenis van een poort? VanBuren (overleg) 16 aug 2019 22:55 (CEST)

Ik kom het tegen als eigennaam: Kampen, Veenendaal en Texel hebben of hadden elk een Poortkerk. In het Engels taalgebied lijkt Gate church ook vooral een eigennaam te zijn. In Moskou is een poortkerk die eruitziet alsof hij over een weg heen is gebouwd, maar heel duidelijk is dat niet. Ik heb nog wat meer foto's uit Rusland en Oekraïne bekeken en daar lijken het kerken te zijn, die deel uitmaken van de ommuring van kloosters, zodat je erdoorheen kunt of moet om buiten te komen.
In Nederland lijkt de aanduiding voornamelijk protestants te zijn: de kerk die de poort naar het eeuwige leven voorstelt, zonder dat er een fysieke poort hoeft te zijn. De katholieken hebben zoiets minder nodig, want zij hebben een veel sprekender symbool: Petrus, die met een grote sleutel zit te wachten op klanten uit het ondermaanse. Sowieso lijken katholieken minder gepreoccupeerd te zijn met het eeuwige leven, zoals me opviel toen ik naar het zuiden van Nederland verhuisde: het vagevuur, een tijdelijk iets, wordt bezuiden de grote rivieren belangrijker gevonden — bertux 16 aug 2019 23:20 (CEST)

De poortkerk in Kampen slaat op de nabij gelegen cellesbroederspoort in Kampen. Waarom die kerken in Veenendaal en op Texel zo heten weet ik niet. Poortkerken in centraal-Europa en Oost-europa slaan vaak op kerken in de ommuring van kloosters en zijn een soort stadspoorten/kloosterpoorten waar een kerk/kapel boven zit. De Poort van het Morgenrood in Vilnius, is een kapel boven een stadspoort. Je moet dit soort kerken eigenlijk zien,als een stadspoort waar een kerk boven zit. Maak hier binnenkort wel even een lemma over.Dit type kerk komen vooral bij kloosters van oosterse kerken voor. Deze kloosters zijn vaak ommuurd Reiziger82 (overleg) 17 aug 2019 18:50 (CEST)

Heb de pagina over kloosters even uitgebreid rondom Poortkerken Reiziger82 (overleg) 17 aug 2019 19:15 (CEST)

Misbruikfilter: Schuttingtaal[bewerken]

Oh jee, wat heb ik nu weer op een toch nette pagina geplaatst??
Wie wil er even meekijken op deze pagina?
Ik ben aan het vertalen uit het Engels. De laatste (grote) bewerking staat bij: Misbruikfilter: Schuttingtaal.
Ik heb geen idee waarom.
2019OutlaweD (overleg) 17 aug 2019 17:59 (CEST)
Het woord "rukken" staat in je tekst; het filter kan echter de context niet bepalen. Gewoon negeren. Velocitas(↑) 17 aug 2019 18:03 (CEST)
Tsja, dat kan ik me wel voorstellen. Wel goed dat er een misbruikfilter is.
Dank je wel Velocitas! 2019OutlaweD (overleg) 17 aug 2019 19:06 (CEST)

Titelatuur prinsessen Irene en Christina[bewerken]

Ik heb vandaag een tweetal wijzigingen ingevoerd. Het betreft de titulatuur van de Nederlandse prinsessen Irene en Christina. Nu lees ik dat die wijzigingen zijn teruggedraaid. Kan iemand mij vertellen waarom dit is gebeurd? En waarom er geen overleg kon zijn.Sb030439 (overleg) 18 aug 2019 20:39 (CEST)

Daarvoor heeft degene die u terug heeft gedraaid deze bron gegeven. En het lijkt mij dat die bron het toch wel goed zal weten. Met vriendelijke groet, Dqfn13 (overleg) 18 aug 2019 20:46 (CEST)
Die bron had de terugdraaier als samenvatting gegeven, zie hier. Nietanoniem (overleg) 19 aug 2019 09:45 (CEST)

Pagina voor verwijdering[bewerken]

Geachte mevrouw/mijnheer,

ik heb zojuist een pagina aangemaakt van een politieke denktank, zoals er al meerdere aanwezig zijn op wiki.

Er wordt door de persoon in kwestie aangegeven, dat dit reclame zou betreffen. Waar is dit op gebaseerd? Politieke voorkeur?

Dit is niet het geval, het voegt namelijk toe aan een goed overzicht van het Nederlandse politieke landschap van alle richtingen. Daarnaast is b.v. Identitair Verzet ook gewoon beschreven.

Deze pagina is nog in opbouw en in de komende dagen zal het uitgebreid worden.

Een vriendelijke groet, – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Nyaregy (overleg · bijdragen)

Op uw overlegpagina is aangegeven dat het artikel IDENTITAIR NEDERLAND (IDNL) Expliciete reclame, (zelf)promotie, werving of propaganda bevatte. vr groet Saschaporsche (overleg) 19 aug 2019 22:22 (CEST)

Sjabloon voor Vlaggen[bewerken]

Ik zie dat de Engelse Wikipedia een sjabloon voor vlaggen heeft. IK zocht naar een Nederlandse versie hiervan. Ik kon echter niets vinden. Weet iemand of dit bestaat voor de nederlandse wiki?
2019OutlaweD (overleg) 21 aug 2019 23:29 (CEST)
Categorie:Wikipedia:Sjablonen vlag - staat daar iets tussen waar je op doelt? Mvg, Encycloon (overleg) 21 aug 2019 23:37 (CEST)
Dit is degene die ik zocht. Dank je.
2019OutlaweD (overleg) 22 aug 2019 06:57 (CEST)

Vandalisme[bewerken]

Ik heb een vandaal op mijn overlegpagina.
Het gaat om Overleg.
Ik heb deze gebruiker gewezen op het in acht nemen van WP:AGF en WP:GPA.
Dat doet deze gebruiker niet.
Deze gebruiker is denk ik de Engelse en Nederlandse taal onmachtig, heeft denk ik niet naar het artikel of de bronnen gekeken en heeft denk ik ook niet nagedacht.
Maar toch blijft deze gebruiker mijn overlegpagina vandaliseren.
Wat kan ik hieraan doen?
2019OutlaweD (overleg) 22 aug 2019 08:47 (CEST)
Inhoudelijk heeft D'Arch volkomen gelijk. Een paar punten:
  • Het vermelden van bronnen die u niet geraadpleegd heeft, is niet toegestaan. Bij een vertaling is het gebruikelijk en verplicht om niet geraadpleegde bronnen te verwijderen. Zie ook het volgende punt:
  • Bezig zijn met een monsterklus is geen geldige reden om een artikel onafgewerkt te laten. In dat geval is het beter om het artikel in de kladblokruimte te zetten, tot er tijd is om het af te werken.
  • Het Nederlands van D'Arch is uitstekend en zijn Engels meer dan voldoende. Denkt u dat hij allerlei kritiek verzint om u lastig te vallen? Dat is niet het geval. Alles wat hij schrijft is terug te vinden in de richtlijnen en afspraken die hier gelden. U zult in moeilijkheden komen als u zich daar niet aan houdt.
  • Een bewerking te goeder trouw kan geen vandalisme zijn.
Het beste wat u kunt doen is het verhogen van de kwaliteit van uw werk.
Met vriendelijke groet — bertux 22 aug 2019 09:54 (CEST)

Bron controleren De Blauwe Tijger[bewerken]

Kan iemand bron 5 in het artikel De Blauwe Tijger controleren (Gerry van der List, De Blauwe Tijger wil het publieke debat verbreden. Elsevier Weekblad (2 maart 2017). Geraadpleegd op 12 augustus 2019.)? Ik kan namelijk slechts twee zinnen zien. Zinnen die de de huidige tekst niet dekken. Maar misschien dat de rest van het artikel wel de lading dekt.

Huidige tekst: Uitgever Tom Zwitser verklaarde in 2017 een tegengeluid te willen bieden met een uitgeverij die zich niet in de hoek van centrumrechts of links te situeren valt. De tekst uit de bron: Oprichter Tom Zwitser: ‘De boekenwereld zit in de D66-hoek.’ Vandaar mijn verzoek om controle. The Banner Overleg 22 aug 2019 15:59 (CEST)

Er stond D66 en dat heeft een anonieme gebruiker vandaag aangepast. Ik draaide terug en kreeg een tamelijk onvriendelijk verzoek eerst te overleggen. Zie de overlegpagina van het artikel. Maar bronnencontrole is natuurlijk altijd goed. Floortje Désirée (overleg) 22 aug 2019 16:21 (CEST)