Help:Helpdesk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
1rightarrow.png H:H
1rightarrow.pngH:HD

Helpdesk

Welkom!  ·  Snelcursus  ·  Terminologie  ·  Helpoverzicht  ·  Help-index  ·  Helpdesk  ·  Navigatie naar artikelen  ·  Gebruikersportaal  ·  Contact

Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Welkom op de Wikipedia-helpdesk!
Help-browser.svg

Stel hier uw vragen aan hulpvaardige Wikipedia-gebruikers.

Voordat u uw vraag stelt...
  • Net als andere pagina's op Wikipedia is deze helpdesk vrijwilligerswerk. Er wordt geen garantie geboden voor de juistheid en volledigheid van de gegeven informatie.
  • Gebruik van de informatie is geheel vrij, maar wel voor eigen risico. Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts.
Wachten op antwoord...
  • Uw vraag wordt op deze pagina beantwoord, soms al binnen enkele minuten, doorgaans binnen enkele uren. Kijk dus regelmatig op deze pagina.
  • Vragen die beantwoord zijn worden na ongeveer een week in het archief geplaatst.


Vraag over zelfhersteld vandalisme[bewerken]

Wat moet ik doen als iemand (anoniem) een ongewenste bewerking doet en die zelf weer terugdraait? Dient de gebruiker dan alsnog een {{zb}} te krijgen? Groet, Gustaafff (overleg) 24 mei 2016 10:49 (CEST)

Beste Gustaafff, het is in ieder geval netjes om een gebruiker gewoon welkom te heten op Wikipedia. Een gebruiker die zelf iets hersteld heeft, zou ik juist vertellen dat je blij bent dat hij zelf zijn wijziging ongedaan heeft gemaakt. Dat kan prima in een tekstje onder het {{welkom}}-sjabloon. Als je de zandbak al wil noemen, dan kan dat door in de tekst te verwijzen naar Wikipedia:Zandbak. Laten we vooral blij zijn met mensen die willen helpen om Wikipedia te verbeteren, ook al zijn hun eerste stappen misschien niet geweldig. Is er sprake van echt grof gescheld of zo, dan kan je wel aangeven dat het gezien is en eventueel de bewerking voordragen om te verbergen. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 24 mei 2016 10:56 (CEST)
Oké, dank voor het antwoord. Groet, Gustaafff (overleg) 24 mei 2016 11:02 (CEST)
Hoi Gustaafff, als het echt om vandalisme gaat kan je ook {{zb|artikeltitel|hersteld}} doen, het kan zijn dat je artikeltitel en hersteld moet omdraaien. Dqfn13 (overleg) 24 mei 2016 11:30 (CEST)
Oké! Groet, Gustaafff (overleg) 24 mei 2016 11:33 (CEST)
Een anoniem die zelf zijn vandalisme hersteld, is vaak gewoon aan het uitproberen. Men heeft gehoord "dat iedereen alles kan wijzigen", en met je eigen oog zien doet je dat ook geloven. Wij weten dat natuurlijk, maar anderen willen dat maar wat graag uitproberen. Het kan ook een school zijn, waar meerdere leerlingen elkaar zitten te treiteren. Dit is dan meestal te herkennen aan een doorgaande stroom wijzigingen die wel/niet worden teruggedraaid. Eenmalig "vandalisme" doe ik zelf altijd met een {{welkom}} begroeten, omdat ik er vanuit ga dat iemand met goede wil wat heeft zitten proberen. Behalve als het echt zwaar schelden is, of ongefundeerde zwartmakerij van een persoon, en er mogelijk meer achter zit dan "wat uitproberen", dan doe ik geen welkom, en wel een {{ws}}. Gelukkig komt dat laatste maar heel zelden voor, en het eerste eigenlijk best vaak. En zij die een welkom krijgen, daar komt bijna nooit meer "ellende" van, dus ik geloof dat die aanpak best succes heeft. Hopelijk krijgen we er af en toe een nieuwe zeer actieve gebruiker mee. ed0verleg 24 mei 2016 11:38 (CEST)
Oké. Gustaafff (overleg) 25 mei 2016 10:11 (CEST)

Informatiepagina Stadgenoot verouderd en incorrect[bewerken]

Beste Helpdesk,

De informatiepagina over woningcorporatie Stadgenoot is verouderd en incorrect. Kunnen jullie de inhoud aanpassen op basis van de informatie die op hun website staat? Indien gewenst doe ik graag een voorstel.

Met vriendelijke groet, Sirikit Huibers Afdeling Communicatie Stadgenoot – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 217.166.53.2 (overleg · bijdragen)

Voel u vrij een voorstel te doen, gegeven de richtlijnen die Wikipedia hanteert (dus geen reclame en/of andere getoonde betrokkenheid; wel betrouwbaarheid, verifieerbaarheid, neutraliteti en zakelijkheid) . mvg HenriDuvent 25 mei 2016 09:53 (CEST)
Hallo Sirikit, je zou een aanpassingssuggestie hier neer kunnen zetten, dan wil ik er graag naar kijken. Let op dat het geen directe kopie mag zijn van wat er op de website staat ivm de auteursrechten. Milliped (overleg) 25 mei 2016 09:57 (CEST)
Innmiddels heeft iemand (onder de naam JanB) al e.e.a. aangepast. mvg HenriDuvent 25 mei 2016 11:41 (CEST)

Logo bij artikel (Diatonisch Nieuwsblad)[bewerken]

Ik heb dat logo eens geupload maar ik ben er achter gekomen dat niet alle gegevens correct zijn vermeld. Het plaatje kan ik ook niet meer vinden. Ik weet ook niet hoe ik die info kan verbeteren. En ik weet niet hoe ik dat logo dan in het artikel moet plaatsen.

Gaarne hulp voor deze zeer onervaren gebruiker.Gert-Jan Kamphorst (overleg) 26 mei 2016 11:27 (CEST)

Logo's zijn doorgaans auteursrechtelijk beschermde beeldmerken. Het kan dus heel goed zijn dat de afbeelding, wegens het ontbreken van toestemming, is verwijderd. Ik kan ook geen uploads van u vinden, dus mogelijk is het bestand van Commons verwijderd. Dqfn13 (overleg) 26 mei 2016 11:43 (CEST)

Opmaak met breed plaatje[bewerken]

Er gaat op Pucallpa iets mis in de opmaak. Het brede plaatje in combinatie met de infobox maakt dat ik even zo snel de oplossing niet weet. Iemand? –Frank Geerlings (overleg) 26 mei 2016 15:38 (CEST)

Dat komt doordat het sjabloon {{panorama}} gebruikt is. Dat sjabloon wordt automatisch onderaan geplaatst. Dqfn13 (overleg) 26 mei 2016 15:42 (CEST)
Ik heb er een {{clearboth}} voor gezet, hierdoor is dat kader weer normaal. Mbch331 (Overleg) 26 mei 2016 15:45 (CEST)

Namen van tv-series, muziekalbums e.d. normaal of cursief?[bewerken]

Hi,

Soms zie ik op Wikipediapagina's namen van tv-series, muziekalbums e.d. cursief gedrukt staan (http://nl.wikipedia.org/wiki/Johnny_Test), en op andere pagina's zijn ze 'gewoon' gedrukt (http://nl.wikipedia.org/wiki/As_Told_by_Ginger). Er zijn ook pagina's waarop het door elkaar gebruikt wordt (http://nl.wikipedia.org/wiki/SpongeBob_SquarePants). Wat is de regel hiervoor? Als er (nog) geen regel voor is, lijkt het me wel handig als er een regel voor komt. Ik stel dan voor dat we dit soort namen in het vervolg altijd cursief doen. Zo doen ze het immers op de Engelstalige Wikipedia ook.

Arrie93 (overleg) 29 mei 2016 12:36 (CEST)

Hier bestaan eigenlijk geen keiharde regels voor. Niet op Wikipedia, maar ook niet elders. Niet in het Nederlands althans. Algemeen wordt geadviseerd om titels in teksten eenmalig te cursiveren, bij de introductie ervan (anders wordt het storend). Andere opties zijn om ze tussen enkele aanhalingstekens te plaatsen of te onderstrepen. Andersom kan een titel ook juist in romein weergegeven worden als de omliggende tekst reeds gecursiveerd is. Het op Wikipedia wijdverspreide gebruik om ze in de gehele tekst telkens opnieuw te cursiveren, vind geen bijval in de bronnen. Het cursiveren van artikeltitels evenmin. Voorts kan het nuttig zijn om te bekijken of er niet al veelvuldig om andere redenen wordt gecursiveerd wordt in een tekst bij de afweging om al dan niet te cursiveren of tussen aanhalingstekens te plaatsen. EvilFreD (overleg) 29 mei 2016 13:19 (CEST)

Scania -Vabis / Scania[bewerken]

Ik heb de twee merken Scania en Scania-Vabis gescheiden en een nieuwe pagina aangemaakt voor Scania-Vabis. Hierbij zijn delen van de tekst van de bestaande pagina van Scania overgebracht naar de pagina over Scania-Vabis. Echter, de noten (onderaan de pagina) zijn bij het overbrengen niet automatisch meegegaan. Mijn vragen: a. hoe breng je die over? b. worden de bij Scania vermelde noten automatisch opnieuw genummerd, omdat er nu noten verdwijnen? M.Vr. Gr. djsgmnd.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Djsigmond (overleg · bijdragen) 29 mei 2016 17:38‎

Ik heb de link gevonden die gebruikt was en een van de <ref name=SP /> vervangen voor de volledige ref inclusief inhoud. Daarmee is het probleem opgelost. Dit zijn lastige zaken voor een beginnend gebruiker. En ja noten worden automatisch hernummerd. Mbch331 (Overleg) 29 mei 2016 17:47 (CEST)

De Morvan[bewerken]

Ik ben nu al meer dan 14 jaar in de Morvan. Ik kan mij niet voorstellen dat de bewering dat het meer dan 190 dagen per jaar regent klopt. De Morvan is groen, maar zeker in het voorjaar alsook in augustus kan het er heerlijk warm en droog zijn. Ik denk dat het op overlevering van volkspraat berust dan op waarneming. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 109.94.37.189 (overleg · bijdragen)

Het Franstalige artikel stelt: "il pleut ou il neige près de 180 jours par an sur les sommets." Dat is (a) inderdaad minder dan 191, (b) omvat ook sneeuw en (c) beperkt zich tot de toppen, die uit de aard der zaak mogelijk meer neerslag te verwerken krijgen dan lager gelegen gebieden. Heel groot is het verschil nochtans niet. De bewering is destijds geplaatst door Gebruiker:Jc kortekaas apotheker, maar die lijkt inmiddels niet meer actief te zijn. Paul B (overleg) 29 mei 2016 21:07 (CEST)
Die is nog wel actief, maar dan als Gebruiker:213.10.103.106. Mbch331 (Overleg) 29 mei 2016 21:13 (CEST)
Over het algemeen leverde deze persoon vrij betrouwbare bijdragen, is mijn ervaring. Maar het is natuurlijk niet goed dat hij dat deed zonder enige bronvermelding, en dan ook nog als 'kleine wijziging', wat eigenlijk alleen voor de correctie van tikfoutjes is bedoeld. Reden om er een verzoek tot bronvermelding op te plakken. Wordt daar niet op gereageerd dan zal de zin moeten worden verwijderd. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 29 mei 2016 21:15 (CEST)
Als het mag wat anekdotische kroegpraat: De twee keer dat ik in de Morvan op vakantie was, was het echt een drama. En ik kan veel hebben! Koud en nat, maar inderdaad, wel prachtig groen. De tweede keer ben ik echt weggevlucht naar warmere oorden. Tja, drie weken vakantie wil je toch wat zon en warmte hebben. Bron: ikzelf... Maar fijn te horen dat het voor de bewoners meevalt.... Elly (overleg) 29 mei 2016 22:10 (CEST)
Het Franse artikel stelt ook voor de redelijk centraal in de Morvan gelegen stad Château-Chinon (Ville) een tabelregel met "Nombre de jours avec précipitations" met onder kolom "année" het jaarlijkse gemiddelde van 191 dagen, voorzien van een bron die duidt op de periode 1948-1999. Mvg, Trewal 29 mei 2016 22:36 (CEST)
PS. dat er op gemiddeld 191 dagen per jaar regen valt, betekent natuurlijk niet dat het 191 hele dagen alsmaar regent. Dagen waarop regen valt kunnen tegelijkertijd ook dagen zijn dat de zon veel schijnt. Ook is dat aantal dagen waarop regen valt niet echt zo hoog hoor. Het gemiddelde voor Nederland ligt bijvoorbeeld op maar liefst 236 dagen per jaar [1]... Mvg, Trewal 29 mei 2016 23:22 (CEST)
In België is een regendag een dag waarop er minimaal 0,1 mm neerslag valt. "Een weekend dat heel zonnig verloopt maar waarin er tussen 23.58 uur en 0.05 uur één enkel buitje valt, bestaat dus uit twee regendagen. " EvilFreD (overleg) 29 mei 2016 23:45 (CEST)
Tja, hoewel 65% van de dagen in Nederland regendagen zijn, "regent of sneeuwt het gemiddeld gesproken 7,5 procent van de tijd. Dat wil zeggen dat het gedurende 92,5 procent van de tijd droog is in Nederland!" Glimlach Mvg, Trewal 30 mei 2016 00:22 (CEST)
De tabel spreekt duidelijke taal en komt overeen met ervaringen van al mijn fiets- en kampervrienden en een artikel in 'De Vrije Wandelaar'.'Francofielen mijden de Morvan. Als ze zich enkel verlaten op de weerstatistieken, dan hebben ze gelijk. De lucht is er zelden strak blauw. Zomers warm is het er nooit. Er valt voor Franse begrippen onvoorstelbaar veel regen: een meter per jaar, met uitschieters naar 1.600 mm! Enkele jaren geleden was ik er slachtoffer van een wolkbreuk die twee uur aanhield. Het was windstil, de plensregen viel verticaal. Langs de randen van de inktzwarte wolk boven mij, slechts honderden meters verder, was de lucht blauw. Zonaanbidders hebben in de Morvan niets te zoeken. - [[2]] mvg HenriDuvent 30 mei 2016 01:05 (CEST)

vandalismemelding Fouad Twal[bewerken]

LS,

Ik heb inderdaad een bewerking proberen te doen in het Wiki-artikel over "Fouad Twal". Echter er ging computertechnisch iets fout (het kwam na een te harde toets-aanslag, waardoor ik mijn bijdrage niet meer kon opslaan. De hele bewerkingspagina reageerde niet meer zelfs. Ik ben me van geen kwaad bewust en heb niets gedaan wat maar enigszins riekt naar vandalisme. U begrijpt dat ik zeer schrok van uw waarschuwing. Kunt u mij informatie geven? Vriendelijke groet, Van MokumVan Mokum (overleg) 30 mei 2016 21:44 (CEST)

Geen zorgen maken, ik heb de waarschuwing (die we in dit soort gevallen inderdaad als koekjes uitdelen ;-) omgezet in een regulier welkomstsjabloon met tips-en-tricks. Fouten zoals deze worden snel en doeltreffend weer rechtgezet, maar het komt (helaas) ook vaak voor dat gebruikers dit soort wijzigingen uit verveling doen, vandaar dat er gedacht werd dat het vandalisme was. Excuses aanvaard, en nu vol goede moed op naar een waardevolle bijdrage ;-) ed0verleg 30 mei 2016 21:56 (CEST)

Mahmoud Abbas[bewerken]

Ik merk dat mijn bijdrage aan het artikel over Mahmoud Abbas is verwijderd. Misschien was ik naief om te denken dat je "zomaar" een toevoeging aan een artikel kunt doen. Volgens mij was de inhoud van mijn bijdrage over de persoon Abbas objectief juist en ook informatief . Kan degeen die mijn bijdrage heeft verwijderd daar argumenten voor geven?(nieuwkomer) Van MokumVan Mokum (overleg) 30 mei 2016 21:55 (CEST)

Je bijdrage had een flink groot deel van het bestaande artikel onbedoeld verwijderd. Probeer het anders gewoon nog eens, en kijk eventueel met de knop/button "wijzigingen bekijken" of alles is zoals je zou verwachten. ed0verleg 30 mei 2016 21:57 (CEST)