Help:Helpdesk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
1rightarrow.png H:H
1rightarrow.pngH:HD

Helpdesk


Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Welkom op de Wikipedia-helpdesk!
Help-browser.svg

Stel hier uw vragen aan hulpvaardige Wikipedia-gebruikers.

Voordat u uw vraag stelt ...
  • Net als andere pagina's op Wikipedia is deze helpdesk vrijwilligerswerk. Er wordt geen garantie geboden voor de juistheid en volledigheid van de gegeven informatie.
  • Gebruik van de informatie is geheel vrij, maar wel voor eigen risico. Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts.
Wachten op antwoord...
  • Uw vraag wordt op deze pagina beantwoord, soms al binnen enkele minuten, doorgaans binnen enkele uren. Kijk dus regelmatig op deze pagina.
  • Vragen die beantwoord zijn worden na ongeveer een week in het archief geplaatst.

Auteursrecht op foto`s van 16de-eeuwse portretten[bewerken]

Hoe kan ik vinden wie de foto`s heeft gemaakt van portretten van Spaanse koningen die in het Prado hangen. Als ik wel de foto`s heb maar de makers niet kan vinden, mag ik dan de die foto`s gebruiken voor een artikel in een plaatselijk historisch jaarboek ? De foto`s die ik wil gebruiken staan op Wikipedia bij biografische artikelen.

De auteurs staan op de pagina's van de foto's, als je op de foto klikt komt er meer informatie tevoorschijn en als het goed is ook de maker van de foto. In principe is het zo dat als de lijst er niet bij staat, dat de foto volledig vrij is van auteursrechten omdat het niets meer is dan een reproductie van het schilderij. Dqfn13 (overleg) 4 aug 2018 11:58 (CEST)
Heel erg bedankt. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 217.121.117.236 (overleg · bijdragen) op 4 aug 2018 om 12:51‎
Dat lijkt me toch wat kort door de bocht, zie Arnoud Engelfriet, Boekenschap, Photo Q, Spiegel Online (dat gaat trouwens om deze foto). Bever (overleg) 10 aug 2018 05:37 (CEST)

Exponent[bewerken]

Hallo mede-Wikipediaan,

Probleem: Hoe kun je een exponent plaatsen, bijvoorbeeld zoals in Tramlijn I². Mijn laptop heeft geen numeriek tableau en werkt via het NLD/SV taalsysteem.

Ik zie graag een werkbaar antwoord tegemoet. Met vriendelijke groet, Djsgmnd (overleg) 9 aug 2018 21:21 (CEST)

Zo678 -- VanBuren (overleg) 9 aug 2018 21:42 (CEST) Of zo²³¹ -- VanBuren (overleg) 9 aug 2018 21:44 (CEST)

Met dank voor de hulp; het is gelukt. Weer wat wijzer geworden! Met vriendelijke groet, Djsgmnd (overleg) 10 aug 2018 03:01 (CEST)

Bovenin het bewerkingsvenster zit een knop 'Speciale tekens', als je daarna op Symbolen klikt krijg je o.a. knopjes voor m² en m³ (de m kan je weghalen). Onder het bewerkingsvenster staat een groot vak met speciale tekens waaronder ¹ ² ³. Als je je toetsenbordindeling kan instellen op "Verenigde Staten (internationaal)" kan je AltGr+2 en AltGr+3 gebruiken om ² en ³ te krijgen en AltGr+Shift+1 voor ¹. –bdijkstra (overleg) 10 aug 2018 08:39 (CEST)

Ik werk via 'Help:Nieuwe pagina aanmaken'. In het bewerkingsvenster kan ik dit niet uitvoeren, omdat de speciale tekens boven dit bewerkingsvenster ontbreekt. Ook kan ik niet de eerder genoemde optie uitvoeren, want dan krijg ik als ik in het zoekvak Tramlijn I4 intik de melding:
Ongeldige paginanaam
De opgevraagde paginanaam bevat ongeldige tekens: "<".
Hoe krijg ik nu de titel zoals Tramlijn I2 ingebracht? Overigens lukt het wel in de tekst de juiste benaming in te brengen. Met vriendelijke groet, Djsgmnd (overleg) 11 aug 2018 00:55 (CEST)
Voor een artikelnaam gelden iets meer beperkingen, omdat de tekst voor een internetbrowser te gebruiken moet zijn en in een URL gebruikt moet kunnen worden. Tekens als > hebben daarin een bijzondere betekenis.
Ik heb de naam Tramlijn I² in het bewerkscherm van mijn kladblok ingevoerd, zoals hierboven getipt (dus met de ² uit de speciale tekens). Daarvandaan heb ik de tekst gekopieerd en geplakt in het zoekscherm. Blijkt 'Tramlijn I²' gewoon al te bestaan. Op vergelijkbare wijze kan je 'Tramlijn I³' maken. Bedenk je overigens wel dat het voor anderen moeilijker is om naar je artikel te linken, zowel voor mensen binnen als voor mensen buiten Wikipedia.
Zoeken op Unicode superscript five bracht me genoeg informatie om de volgende tekens te kunnen aanbieden: ⁰ ¹ ² ³ ⁴ ⁵ ⁶ ⁷ ⁸ ⁹ ₀ ₁ ₂ ₃ ₄ ₅ ₆ ₇ ₈ ₉. Je kan ze hiervandaan gewoon kopiëren, hoeft niet eens naar de code te kijken.
Succes ermee! Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 11 aug 2018 02:35 (CEST)
Hallo RonnieV,
Tot mijn grote verbazing is het gelukt mijn artikel te publiceren door gebruik te maken van het stomweg overnemen van de exponent-tekens in zowel de titel als in de doorverwijzing naar Tramlijn I² (ook die werkt goed). Het linken kan gewoon door intypen van 'tramlijn I4'. Bedankt voor de info! Met vriendelijke groet, Djsgmnd (overleg) 11 aug 2018 23:33 (CEST)

Razzia van Rotterdam[bewerken]

Ik wil een stukje tekst en een foto toevoegen aan de paragraaf 'Aktion Rosenstock'. De tekst lukt wel, maar ik weet niet hoe ik die foto (vergelijkbaar met de 'oproep voor de arbeidsinzet') moet uploaden en op de juiste wijze weergegeven kan krijgen.Peter Danz33 (overleg) 10 aug 2018 15:50 (CEST)

Zie Help:Gebruik van bestanden. –bdijkstra (overleg) 10 aug 2018 16:11 (CEST)
Mocht het niet lukken, meldt het dan hier even ( met een link naar de foto) dan helpen we je wel even. Staat de foto op Commons? vr groet Saschaporsche (overleg) 10 aug 2018 17:12 (CEST)
Zie c:File:Befehl.jpg. Het ziet er een beetje uit of hij de tekst in een tekstverwerker heeft gezet, uitgeprint en met een smartphone gefotografeerd. –bdijkstra (overleg) 10 aug 2018 17:27 (CEST)
@Peter Danz33, zou je de beschrijving van de foto willen corrigeren. De datering "1 april 2015" kan niet correct zijn, de tekst moet ergens in 1944 zijn geschreven. Ook de bronvermelding is niet correct, deze tekst is natuurlijk geen "eigen werk". Wat is de herkomst van deze tekst. Gouwenaar (overleg) 10 aug 2018 17:44 (CEST)
Toevallig weet ik dat de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Schiedam uitgebreid beschreven wordt in het tweedelige Schaduwen over Schiedam, van de hand van de onlangs helaas overleden Bas van Bochove e.a. In dat werk wordt ook aandacht geschonken aan deze grote razzia in Rotterdam/Schiedam. Wellicht heeft iemand één of beide delen in de kast staan, en kan diegene even kijken wat precies de herkomst van de Duitse tekst is? Matroos Vos (overleg) 10 aug 2018 20:08 (CEST) – Ah, ik zie nu pas dat die studie ook al genoemd wordt in de literatuurlijst bij het lemma. Glimlach Maar goed, mijn oproep blijft staan. Als ik het me goed herinner, besteedt Van Bochove behoorlijk wat aandacht aan die razzia, en is het werk rijkelijk geïllustreerd; wellicht zit daar dus ook een afbeelding van de originele Duitse tekst bij, inclusief bronvermelding. Matroos Vos (overleg) 10 aug 2018 20:29 (CEST)
Na een poosje proberen staan nu zowel tekst als afbeelding er wel naar mijn zin op. Wat betreft de datering en het 'eigen werk', dat slaat niet op het Befehl, maar op de foto ervan. Die heb ik op die datum gemaakt op een tentoonstelling in nb de St. Janskerk in mijn woonplaats Gouda, Gouwenaar ; -) Peter Danz33 (overleg) 10 aug 2018 22:41 (CEST)
Het wordt vaker gedacht dat het relevant zou zijn om bij het maken van een foto van een bestaand document de datum te vermelden waarop de foto gemaakt is met de toevoeging "eigen werk". Die informatie is echter nauwelijks van belang. Van belang zijn de datering van het desbetreffende document en de vermelding waar het document gevonden/aangetroffen is. Zie bij wijze van illustratie dit document. De foto is door mij gemaakt op 20 september 2006. Noch die datum, noch mijn fotografische activiteit is van belang om te vermelden. Het gaat natuurlijk om de datering van het document zelf (indien deze bekend is), de vermelding van de opsteller/maker ervan (eveneens indien die bekend is) en/of de vindplaats van het document (boek/archief tentoonstelling enz.). Zijn maker en datum niet bekend dan kan ook dat vermeld worden. Gouwenaar (overleg) 10 aug 2018 23:10 (CEST) maar geen inwoner ;)

van kladblok naar publicatie[bewerken]

Ik heb een bijdrage gemaakt in mijn kladblok over van Ligten. Hoe krijg ik hem nu naar pulicatie? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Pancras Hogendoorn (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Beste Pancras,
Goed dat je het artikel eerst op je kladblok hebt aangemaakt. Daar kun je naar hartelust experimenteren met het aanmaken van een artikel.
Ik adviseer je om het nog wat verder te verbeteren voordat je het pu(b)liceert. Want er is nu nog geen echte opmaak. Zo heb je helemaal geen kopjes geplaatst, wat de leesbaarheid van het artikel ten goede zou komen. Ook af en toe een nieuwe alinea doet wonderen. Onderaan plaats je een referentie. Lees op Help:Referenties en voetnoten (te vinden via de snelcursus) hoe je een dergelijke referentie aanmaakt. Er zitten ook nog de nodige typefoutjes in je tekst; loop de tekst graag nog even na.
Kijk vooral ook eens hoe vergelijkbare artikelen zijn vormgegeven; klik daar eens op 'bewerken' zonder dat je daadwerkelijk iets bewerkt, maar om te zien hoe de artikelen in elkaar gezet zijn.
Als dat klaar is, en je wilt echt gaan publiceren, maak het dan gewoon nieuw aan in de hoofdnaamruimte. Het eenvoudigst doe je dat door de voorgenomen naam van het artikel in te tikken in de zoekregel. Dan krijg je - althans als het artikel nog niet bestond - een zoekscherm waarop de door jou ingevoerde naam verschijnt in een rode link. Door te klikken op die rode link, kun je het artikel aanmaken. Knip-en-plak dan de hele tekst uit het bewerkingsscherm van je kladblok daar heen. De rest wijst zich vanzelf.
Succes! Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 11 aug 2018 17:28 (CEST)

IMDb-profiel[bewerken]

Ik heb zojuist het artikel Larry Williams aangemaakt. Het blijkt dat in de infobox automatisch een link naar het IMDb-profiel wordt gegenereerd. Dat profiel slaat nergens op; hier zijn diverse mensen die allemaal Larry Williams he(et)ten op één hoop gegooid. Is die link niet te onderdrukken? Weghalen van de regel "IMDb =" in de infobox helpt alvast niet. Sijtze Reurich (overleg) 11 aug 2018 17:06 (CEST)

Blijkbaar is besloten dat als het veld niet is ingevuld, de informatie van Wikidata gehaald moet worden. Als het niet klopt moet je het dus hier aanpassen. Er wordt nu verwezen naar deze pagina. Dat lijkt geen opeenhoping van verschillende mensen die Larry Williams heten. Jeroen N (overleg) 11 aug 2018 17:16 (CEST)
Dat is het wel. Larry Williams is in 1980 overleden, dus kan hij onmogelijk hebben meegewerkt aan tv-series die in de jaren 1998-2018 zijn uitgezonden. Sijtze Reurich (overleg) 11 aug 2018 17:29 (CEST)
Dat zijn televisieseries waarin zijn muziek gebruikt wordt. Jeroen N (overleg) 11 aug 2018 17:34 (CEST)
O, is het dat! Ik had het IMDb-profiel al uit Wikidata verwijderd voor ik dit las. Sorry. Sijtze Reurich (overleg) 11 aug 2018 18:20 (CEST)
Zelfs de datum van overlijden op IMDb klopt: 2 januari. Volgens zijn obituary in Variety 16 januari 1980 p 52 is dit de officieel geregistreerde datum. De werkelijke datum van overlijden is waarschijnlijk onbekend. Zijn moeder vond hem op 2 januari nadat ze twee weken niets van hem gehoord had. Cattivi (overleg) 11 aug 2018 19:27 (CEST)
Sijtze zou je op d:Talk:Q1272729 nog even een opmerking willen plaatsen of aldaar {{delete}} plakken? –bdijkstra (overleg) 11 aug 2018 19:31 (CEST)
Heb ik gedaan. Sijtze Reurich (overleg) 11 aug 2018 20:08 (CEST)
Volgens de California Death Index was zijn volledige naam Lawrence Edward Williams, Louisiana 10 mei 1935- Los Angeles 2 januari 1980 en niet Lawrence Eugene Williams (net als op IMDb dus). Let Your Love Flow werd geschreven door een andere Larry E Williams, er staat dus wel degelijk minimaal één andere Larry Williams op zijn IMDb pagina Cattivi (overleg) 11 aug 2018 23:53 (CEST)
Klopt, ik zat toevallig net hetzelfde uit te zoeken. Die andere Larry E. Williams zou een roadie van Neil Diamond zijn geweest toen hij de monsterhit Let your love flow schreef. Het zou meteen ook het enige liedje van deze Larry Williams zijn geweest dat ooit op plaat werd gezet. Maar het heeft hem bepaald geen windeieren gelegd: "I would say the guy who wrote this song is the wealthiest roadie now that ever was." Alhoewel Noel Gallagher waarschijnlijk ook wel enige aanspraak op die eretitel kan maken. Matroos Vos (overleg) 12 aug 2018 01:10 (CEST)

Waarom heeft Nederland betere prestaties in topsporten dan Belgie?[bewerken]

Op alle edities van de Olympische Spelen behaalt Nederland steeds (veel) meer medailles dan België (zie bv Olympische Zomerspelen 2016) en de medaillespiegels. Ook op de Europese kampioenschappen 2018 behaalden de Nederlanders er veel meer (43 voor Nederland en slechts 19 voor België). Het is en blijft me een raadsel hoe dit komt. Daarnaast heeft het Nederlands voetbalelftal op een Wereldkampioenschap voetbal driemaal de finale bereikt (voor het laatst op het Wereldkampioenschap voetbal 2010), het Belgisch voetbalelftal heeft echter nooit een WK-finale bereikt, al waren ze tweemaal wel dichtbij de finale gekomen (voor het laatst op het Wereldkampioenschap voetbal 2018). Op Europees kampioenschap voetbal werd het Nederlands elftal zelfs eenmaal winnaar, en het Belgische elftal heeft wel een finale EK voetbal gespeeld, maar niet gewonnen. Is het echt zo dat Nederland meer een sportland is dan België en Nederlanders betere topsporters hebben? 2A02:1810:41B:1400:ED7D:5061:1D6C:BC6E 14 aug 2018 16:24 (CEST)

Wat betreft atletiek kan ik je niet echt helpen. Op de Winterspelen zijn de meeste medailles te danken aan de Nederlandse schaatsers; voor zover ik weet is België veel minder een 'schaatsland'.
En het voetbal: tja, als je de huidige voetbalselecties bekijkt is het Nederlands voetbalelftal bepaald niet beter dan de Rode Duivels. In de onderlinge ontmoetingen valt het wel mee met de 'voorsprong' van Nederland. En bij voetbalkampioenschappen spelen natuurlijk ook factoren mee als loting, vorm van spelers/blessures en tactiek van de trainer. Misschien heb je ook wat aan België#Sport en Nederland#Sport. Encycloon (overleg) 14 aug 2018 16:47 (CEST)