Help:Helpdesk/Archief/aug 2017

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Opmaak[bewerken]

Kan iemand misschien even naar de opmaak (volgorde) van de eindstanden van een voetbalcompetitie uit San Marino kijken? Op één of andere manier zit voor mijn gevoel de volgorde of de opmaak van de extra gegevens onder de eindstand nog niet lekker. ARVER (overleg) 1 aug 2017 09:47 (CEST)

Sjaboon voor kaartje met meerdere stippen[bewerken]

Op de Duitse (en ook op de Franse) Wikipedia is er een sjabloon, waarbij er meerdere punten en plaatsnamen op een kaart geprojecteerd kunnen worden. Zie bijvoorbeeld de:Westfälischer Hellweg#Städte am Hellweg Kan iemand mij helpen hoe ik deze kaart op de Nederlandse Wikipedia krijg? Is er een soortgelijk sjabloon? Vincenthendriks (overleg) 1 aug 2017 10:13 (CEST)

Helpdesk/Archief/aug 2017 (Noordrijn-Westfalen)
Duisburg
Duisburg
Mülheim an der Ruhr
Mülheim an der Ruhr
Essen
Essen
Wattenscheid
Wattenscheid
Bochum
Bochum
Dortmund
Dortmund
Unna
Unna
Werl
Werl
Soest
Soest
Erwitte
Erwitte
Geseke
Geseke
Salzkotten
Salzkotten
Paderborn
Paderborn
Bad Driburg
Bad Driburg
Corvey
Corvey
Steden aan de Hellweg
Hetzelfde, maar dan anders. --bdijkstra (overleg) 1 aug 2017 10:32 (CEST)

Dank voor de hulp. Ik heb lang gezocht in het gebruikersportaal, maar kon het niet vinden. Vincenthendriks (overleg) 1 aug 2017 10:46 (CEST)

Helpdesk/Archief/aug 2017 (Noordrijn-Westfalen)
Duisburg
Duisburg
Geseke
Geseke
Salzkotten
Salzkotten
Kaart Noordrijn-Westfalen
Kaart eronder is een ander idee ervan. (Heb even slechts 3 vermeld plaatsen vermeld en coördinaten bij de plaatsen kloppen zo te zien niet in dit kaartje). ARVER (overleg) 1 aug 2017 10:55 (CEST)
Helpdesk/Archief/aug 2017 (Noordrijn-Westfalen)
Duisburg
Duisburg
Geseke
Geseke
Salzkotten
Salzkotten
Kaart Noordrijn-Westfalen
Fijn hé, zestigtallige stelsels en decimalen... Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 1 aug 2017 11:41 (CEST)
In plaats van te zoeken in het gebruikersportaal had je beter op de Duitse wiki kunnen kijken welk sjabloon ze daar gebruiken (Vorlage:Positionskarte+) en vanaf daar naar de Nederlandse interwiki gaan. Dan kom je op Sjabloon:Positiekaart+ terecht. --bdijkstra (overleg) 1 aug 2017 12:08 (CEST)

verbeterhulp zoeken[bewerken]

Ik kwam zojuist toevallig op Dakshayani en zag dat het erg slecht geschreven is. Het probleem is redaktioneel en daarom draag ik het niet voor voor verwijdering. Anderzijds boeit het onderwerp me totaal niet en daarom ga ik het niet verder verbeteren. Maar kan ik het wel ergens aanmelden zodat de liefhebber er eens orde op zaken kan stellen? Wikipedia:Dit_kan_beter lijkt hiervoor in het leven geroepen te zijn, maar zo te zien komt daar zelden iemand. Wimw (overleg) 1 aug 2017 20:14 (CEST)

De Nederlandse Wikipedia telt een kleine twee miljoen artikelen, waarvan een derde meer omvat dan een standaardtekstje. Dat zijn er dus zes- à zevenhonderdduizend. Naar mijn schatting zijn er daarvan zo'n honderdduizend qua taal en artikelopbouw redelijk tot goed en dus minstens een half miljoen zodanig ondermaats dat een serieuze redacteur ze met verbeterverzoek zou retourneren naar de auteur of zelfs domweg zou weigeren.
In dit geval zijn er ook nog inhoudelijke problemen:
  1. De tekst bevat al sinds de eerste versie uit 2013 de zin: Ze is de Dakshayani is de kleindochter en achterkleindochter van Brahma en dochter van Prasuti. Ingeval van incest of door goddelijke ingreep kan men iemands kleindochter en achterkleindochter tegelijk zijn, maar dat moet dan wel in het artikel verduidelijkt worden. Of is het gewoon een knulligheid en moeten we gewoon lezen kleindochter of achterkleindochter? Het kan ook zijn, dat er gebruikgemaakt is van meerdere teksten, waarvan de ene haar aanduidt als kleindochter en de andere als achterkleindochter. Of misschien is er sprake van een vertaalfout uit een taal die geen duidelijk onderscheid maakt tussen grootouders in verschillende graden.
  2. Wat betekent: Ze kreeg als Parvati de naam Gaurī (Gouden)? En wat is de relevantie?
Mogelijke verklaringen van deze raadsels staan wel verderop in de tekst, maar veel te terloops.
Eventueel kun je de oorspronkelijke auteur wijzen op deze discussie. Het pijnlijke is: op Wikipedia zijn zoveel artikelen nog slechter, dat ik dit ik dit liever laat passeren. Het artikel Brahma (hindoeïsme) is bijvoorbeeld echt rampzalig.
Kort en goed: voor een redacteur die niet thuis is in het onderwerp is dit een hopeloos geval. Misschien biedt Wikipedia:Wikipedianen naar expertise uitkomst, maar mijn ervaring is dat veel kenners te bescheiden zijn om zich op die lijst te zetten. Informeer eventueel bij Renevs. Hindoeïsme is niet zijn specialiteit, maar hij is een intelligent en ontwikkeld man met veel kennis van Zuidoost-Azië — bertux 1 aug 2017 22:38 (CEST)

Pagina verwijderen[bewerken]

Hallo, Kan ik een pagina weer verwijderen om er evt verder aan te werken en dan over bijvoorbeeld een half jaar opnieuw te plaatsen? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door M.E. Geene (overleg · bijdragen) 2 aug 2017 09:41 (CEST)

Bij artikelen (in de hoofdnaamruimte) besluit de gemeenschap of deze verwijderd worden of niet. Maar, het staat u vrij om de wikitekst te kopiëren naar uw kladblok. Dan staat het in uw eigen naamruimte en beslist u zelf wat ermee gebeurt (in principe). --bdijkstra (overleg) 2 aug 2017 09:56 (CEST)
Aanvulling op de reactie van Bdijkstra: een pagina in het eigen kladblok mag onaf zijn en op de accuratesse wordt natuurlijk niet erg gelet. Maar al zullen weinigen uw kladblok zoeken, het is wel openbaar en voor iedereen leesbaar. Het mag dus geen auteursrechten schenden, reclame maken of al te persoonlijke meningen verkondigen. Moderatoren kunnen ongewenste kladblokteksten verwijderen.
Het is verstandig om van zowel de brontekst als de weergegeven tekst een kopie te bewaren op uw eigen computer of in uw eigen cloud — bertux 2 aug 2017 10:55 (CEST)

Gebruikersnaam[bewerken]

Mijn gebruikersnaam 'Pinocchio' werkt niet meer. Ik weet dat ik iets eraan moest veranderen, maar kan de mail daarover niet meer vinden.2001:985:2D4A:1:4C78:221E:4165:45F9 3 aug 2017 14:36 (CEST) Rob Herber

Bedoel je misschien Pinoccio zonder h? Die is hernoemd naar Pinoccio~nlwiki. --bdijkstra (overleg) 3 aug 2017 14:41 (CEST)

Inderdaad! Dank voor de snelle hulp!

Uploaden[bewerken]

Het uploaden van een foto mislukt héél dikwijls . Telkens wordt mij gemeld dar er iets mis met mijn internetverbinding , hetgeen echter niet klopt . Graag een oplossing . Dank bij voorbaat . Groetjes.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Gelenaar (overleg · bijdragen) 4 aug 2017 15:43‎ - PS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Wat voor foutmelding krijgt u precies? Er zijn honderden verschillende foutmeldingen!
En hebt u de tips al gelezen op c:User talk:Gelenaar? — bertux 4 aug 2017 19:45 (CEST)

Hulp bij zogenaamde tennisschema sjabloon voor voetballerrij[bewerken]

Is er iemand die mij misschien kan helpen? Bij de voetbalcompetities van San Marino vanaf het seizoen 2008/09 hebben zij een wijziging gedaan in het Play-off systeem. Hierdoor moet ik een nieuw sjabloon aanmaken genaamd Sjabloon:Play-off San Marino 2009. Dit sjabloon is een afgeleide van Sjabloon:Play-off San Marino 1996. Echter word ik vanuit de codes vrij weinig wijs. Op Gebruiker:ARVER/Kladblok6 heb ik zoveel mogelijk geprobeerd het uit te leggen hoe het nieuwe schema eruit moet komen te zien. Hopelijk kan iemand mij hierbij helpen. En kom je er niet uit uit mijn omschrijving, kan je me gerust vragen. ARVER (overleg) 5 aug 2017 08:19 (CEST)

Het is een ingewikkelde setup, maar je moet het zien als een tabel. Ik heb wat comments in Gebruiker:Effeietsanders/Kladblok2 ingevoegd, maar heb geen tijd om het helemaal pas te maken. Misschien heb je er wat aan. Verder moet het vooral een kwestie van achtergrond- en randkleuren weghalen zijn. Effeietsanders 5 aug 2017 10:47 (CEST)
Ter verduidelijking heb ik op m'n kladblok nog een stamboomvariant gemaakt zoals het eruit moet zien. ARVER (overleg) 5 aug 2017 13:19 (CEST)

Terug uitschrijven[bewerken]

Goedeavond,

Hoe kan ik mij terug uitschrijven op Wikipedia? Het is niet iets waar ik op zoek naar ben. En daarom wil ik mij graag terug uitschrijven, maar heb al aan het zoeken geweest en kan nergens hiervan iets vinden.

Vriendelijke groeten Josée58 – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Josée58 (overleg · bijdragen)

Dat gaat niet; gebruikersaccounts kunnen niet worden verwijderd. Desgewenst kunt u stoppen met inloggen en uw medewerking aan dit project staken. Met vriendelijke groet, Velocitas(↑) 5 aug 2017 20:27 (CEST)
Josée, erg jammer dat je vertrekt! Hier: Wikipedia:Hoe kun je vertrekken? staat alle info over het verlaten van de encyclopedie. vr groet Saschaporsche (overleg) 5 aug 2017 21:02 (CEST)

noindex[bewerken]

Je wilt dat een pagina niet wordt opgenomen in de database van Google of Bing. Welke van deze twee mogelijkheden is de beste (effectiefste) om bovenaan in een pagina te plaatsen: __NOINDEX__ of {{noindex}}? VanBuren (overleg) 6 aug 2017 11:28 (CEST)

Maakt niets uit. Het enige dat {{noindex}} doet is de parameter __NOINDEX__ toevoegen. Enige verschil is dat sommige mensen niet snappen wat __NOINDEX__ voor code is en de {{noindex}} weet iedereen dat het een sjabloon is en op de sjabloonpagina staat uitgelegd wat het sjabloon doet. Mbch331 (Overleg) 6 aug 2017 11:49 (CEST)

WP-account en hacken[bewerken]

Kan een account op WP 'gehackt' worden? 2A02:1810:430:2900:D020:1C8F:2840:901F 6 aug 2017 17:09 (CEST)

Ik heb nog niet gehoord dat het gebeurd is, maar ik kan ook niet garanderen dat het niet kan. Mbch331 (Overleg) 6 aug 2017 17:12 (CEST)
Is in het verleden een aantal keer gebeurt. Maar het gaat vooral om mensen die actief zijn op de Engelstalige Wikipedia. Natuur12 (overleg) 6 aug 2017 17:17 (CEST)
Ja natuurlijk kan een account gehackt worden. Als iemand erin slaagt een key-logger te installeren op een computer waarmee je inlogt, dan kan die de beschikking krijgen over je gebruikersnaam en je wachtwoord. Met die informatie kan iemand inloggen en je wachtwoord veranderen. Ik heb zojuist mijn wachtwoord veranderd, en daar zit geen procedure aan vast dat je via een e-mail nog moet bevestigen dat jij echt degene was die het wachtwoord heeft gewijzigd, dus dat gaat vrij eenvoudig. Geruststellende gedachte is dat de meeste criminelen geen key-logger installeren om je Wikipedia-account over te kunnen nemen, maar het op je bankrekening gemunt hebben. WIKIKLAAS overleg 6 aug 2017 17:55 (CEST)

Waarom vieren mensen hun verjaardag?[bewerken]

Wat wellicht nog ontbreekt in het artikel verjaardag: hoe de traditie is ontstaan van het vieren van verjaardagen. Bijvoorbeeld het feesten en cadeautjes geven aan de jarige, en de jarige op bijvoorbeeld scholen trakteert. 2A02:1810:430:2900:D020:1C8F:2840:901F 7 aug 2017 10:14 (CEST)

Voel je vrij en ga je gang. Velocitas(↑) 7 aug 2017 10:46 (CEST)

Kan de internetarchiefbot ook andere archieven indexeren?[bewerken]

Hoi, ik zag de internetarchiveerbot langskomen op Becksonapparaat, met de melding van een dode link. Google wist echter nog een andere link, maar dat is dus een ander internet archief. Is het nu de bedoeling om de aldaar gearchiveerde pagina nu ook door web.archive.org te laten indexeren, of volstaat het vervangen door de archive.is link? Moet er ergens nog een verwijzing naar de oorspronkelijke URL achterblijven? Milliped (overleg) 7 aug 2017 10:21 (CEST)

Deze bot werkt inderdaad (nog) niet met archive.is. Beide zijn goede archiefsites, het vervangen volstaat, de bot zal de link herkennen als een archieflink. Bij archive.is kan je onder het knopje 'share' een lange archieflink krijgen ('long link'), deze heeft mijn voorkeur. De oorspronkelijke URL is natuurlijk altijd via de paginageschiedenis te achterhalen. --bdijkstra (overleg) 7 aug 2017 10:43 (CEST)`
Helder. Dank! Milliped (overleg) 7 aug 2017 10:47 (CEST)

Capitulatie van Japan[bewerken]

Zouden jullie eens willen kijken naar het artikel Overgave van Japan? Driekwart van het artikel gaat niet over de overgave, of de omstandigheden hierbij of aanloop hiertoe. Er ontbreekt ook nogal wat wat wel van belang is: de Russische aanval in Mantsjoerije, het sparen van de keizer, de atoombommen worden zeer kort genoemd (zijn echter veel belangrijker). De aanloop wordt merkwaardigerwijs slechts aan de hand van conferenties behandeld, terwijl de militaire ontwikkelingen leidend waren binnen de aanloop. Dank

Beste Karel,
Dank voor je suggesties. Wellicht passen die beter op Overleg:Overgave van Japan. Ik zal daar een kopie neerzetten. Je bent natuurlijk zelf ook van harte uitgenodigd om dergelijke verbeteringen aan te brengen. Effeietsanders 7 aug 2017 14:19 (CEST)

Racisme[bewerken]

Hallo Enige tijd geleden zag ik op https://nl.wikipedia.org/wiki/Duel_in_de_diepte mijn naam staan. Ik vond het een goed idee aanvullend info te leveren. Kennelijk vond één van uw mensen dat het niet interessant genoeg was voor betrokkene en heeft de pagina verwijderd. Geen enkel probleem. Het wekte bij mij wel een indruk dat men alleen acteurs van Nederlandse afkomt op de pagina wilt. Nu dacht ik een pagina in Papiamento te koppelen. Ook dat wordt weggehaald. Dat maakt de informatie op de pagina "Duel in de diepte" onvolledig. Mijn conclusie is dat jullie hebben mensen met racistische neigingen als vrijwilligers. Het is niet alleen Acteurs afkomstig uit Nederland hebben meegewerkt aan dat serie. Ik lig persoonlijk niet wakker van en ben ook niet afhankelijk van die onzin.

Noscanto – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 86.89.66.24 (overleg · bijdragen) 5 aug 2017 21:30‎ (CEST)

Beste Noscanto, helaas zit u fout met uw opmerkingen. Allereerst wil ik u vragen om uw opmerking Mijn conclusie is dat jullie hebben mensen met racistische neigingen als vrijwilligers. terug te nemen. Die is volledig bezijden de waarheid, en op foute aannames gebaseerd.
Verder, de wijziging die uitvoerde: [1] is niet gewenst. We hebben afgesproken om niet in de lopende tekst te linken naar anderstalige wikipedia projecten. Hoe we dan wel daar naar toe linken is een uitgebreider verhaal dat u hier: Help:Gebruik van interwiki-links kunt lezen. vr groet Saschaporsche (overleg) 5 aug 2017 21:47 (CEST)
Ik denk ook niet dat er sprake is van racisme. het artikel over Willem Anthony is verwijderd, omdat de persoon niet relevant geacht werd. Ik was het daar zelf overigens niet mee eens, ik heb het artikel destijds ook zelf verbeterd. En ik zie artikelen over talloze artiesten met slechts een enkel klein rolletje op de Nederlandstalige Wikipedia verschijnen. Maar zoals Saschaporsche vertelt, linken wij niet in lopende tekst naar andere Wikipedia's. U kunt vragen om terugplaatsing van het artikel, hier: Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Terugplaatsen. Maar dan moet er wel meer onafhankelijke informatie over de heer Anthony op het artikel komen. Met vriendelijke groet, Elly (overleg) 5 aug 2017 21:58 (CEST)
Gebruiker:Ellywa, uw reactie beschouw ik meer als stimulus. Misschien postpensioen kan op dat gebied meer onafhankelijke informatie over de heer Anthony komen. Who knows! Voor het overige wordt handhaaft. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 86.89.66.24 (overleg · bijdragen)
Er is wel iets vreemds aan de hand met het oorspronkelijke artikel. Het werd niet NE gevonden, maar er werd door Verdel gevraagd om betere bronnen en opmaak. Die werden door @Ellywa: geleverd, waarna @Verdel: het sjabloon zou verwijderen. Kennelijk is pas daarna het gehele artikel verwijderd, maar dat was volgens Verdel de aankaarter dus niet meer nodig. Anthony heeft pagina's op de Papiamento-Wikipedia, op sage, is te vinden op Discogs en op Amazon.com, NE kan het volgens mij dus niet zijn.Ceescamel (overleg) 7 aug 2017 17:15 (CEST)
Zou je, gelet op de wet van Poe, grappen als zodanig kunnen markeren? Je weet maar nooit of er mensen zijn die echt geloven dat een artikel op Wikisage een indicatie is van encyclopedische relevantie. De helpdesk is sowieso niet de meest geschikte plek om grappen te maken. Woody|(?) 7 aug 2017 17:46 (CEST)
Mee eens, ik heb om terugplaatsing gevraagd, zie https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Verzoekpagina_voor_moderatoren/Terugplaatsen&diff=49657778&oldid=49629742. Hulp/steun hierbij alsmede hulp bij verder verbeteren artikel is uiteraard zeer welkom. Elly (overleg) 7 aug 2017 17:40 (CEST)
@Ceescamel, ik heb na de aanvulling van Ellywa het wiu-sjabloon verwijderd. Tien dagen later is het artikel opnieuw door Agora genomineerd. Volgens mij klopt het ook dat het artikel daarna (abusievelijk?) is verwijderd. Verdel (overleg) 7 aug 2017 22:26 (CEST)
Dank heb de pagina's op Discogs, Bandcamp en Bol.com er nog bijgezet.Ceescamel (overleg) 8 aug 2017 11:05 (CEST)
@Ceescamel:, het lijkt mij geen goed idee om bol.com overal op te nemen, of gaan we alle verkoopsites opnemen? Bol.com is pure reclame en heeft geen ander doel dan verkoop van boeken, cd's en andere media waaraan mensen hebben meegewerkt. Wikipedia is geen startpagina voor dergelijke links. Dqfn13 (overleg) 8 aug 2017 11:41 (CEST)
@Dqfn13:. Ik ben het deels met je eens, maar op veel bronnen waar naar verwezen wordt, kan ook gekocht worden, zoals b.v. IMDB met haar trailers en Discogs etc. Gepast toepassen is inderdaad het devies.Ceescamel (overleg) 8 aug 2017 11:54 (CEST)
Sites als IMDb en Discogs hebben voornamelijk een informerend doel. Bol.com heeft voornamelijk een commercieel doel: zo veel mogelijk producten verkopen. Mbch331 (Overleg) 8 aug 2017 12:13 (CEST)
Als je dat gelooft ben je naief. Discogs opent met een Marketplace en vraagt om cookies; IMDB heeft een rechtstreekse link naar Amazon-on-line, "now playing" (box office) en "Opening this week". Natuurlijk zal het verdienmodel anders zijn van Bol.com, maar voornamelijk een informerend doel, hmm. Ik vind het overigens niet erg als dat Bol.com t.z.t. weggehaald wordt.Ceescamel (overleg) 8 aug 2017 14:31 (CEST)
Dat heb ik vanmorgen al gedaan. IMDb heeft nog wel als voornaamste doel informeren, bij bol.com is dat zwaar ondergeschikt aan de verkoop, wat by far niet eens in de top 10 zal staan. Dqfn13 (overleg) 8 aug 2017 19:55 (CEST)

Evenredige vertegenwoordiging[bewerken]

Ik had een voorbeeld van de methode Webster toegevoegd plus een paar opmerkingen plus literatuurverwijzing. Dat is allemaal geschrapt, zonder overleg, zonder verklaring. Is dat censuur? Koanth (overleg) 10 aug 2017 12:55 (CEST)

Er was wel een verklaring: "Geen verbetering," en inderdaad stond er na uw toevoeging een buitengewoon onleesbaar stuk tekst, zonder opmaak, en met de bronnen eronder op een manier die in de encyclopedie niet wordt toegepast. Alle begin is moeilijk maar u had het uzelf een stuk makkelijker gemaakt als u eerst de handleiding (bijvoorbeeld Wikipedia:Snelcursus) eens had gelezen, en uw bijdrage had gegoten in een vorm die meer overeenkomt met de rest van het artikel. WIKIKLAAS overleg 10 aug 2017 13:05 (CEST)
Ik vind de verwijtende toon in je tweede zin erg weinig passen in de Helpdesk Wikiklaas. Zou je dat niet willen doen? Het is vervelend dat mensen zich niet inlezen, maar aan de andere kant een gevolg van de 'openheid' van onze encyclopedie. Don't bite the newcomers. Ciell 10 aug 2017 15:24 (CEST)
Ik vind de verwijtende toon in je hele bijdrage vervelend, Ciell. Ik heb geprobeerd de nieuwkomer helder uit te leggen waarom zijn/haar bijdrage werd verwijderd. Je haalt nu mijn uitleg min of meer onderuit. Zou je dat niet meer willen doen? WIKIKLAAS overleg 10 aug 2017 17:20 (CEST)