Help:Helpdesk/Archief/aug 2017

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Opmaak[bewerken]

Kan iemand misschien even naar de opmaak (volgorde) van de eindstanden van een voetbalcompetitie uit San Marino kijken? Op één of andere manier zit voor mijn gevoel de volgorde of de opmaak van de extra gegevens onder de eindstand nog niet lekker. ARVER (overleg) 1 aug 2017 09:47 (CEST)

Sjaboon voor kaartje met meerdere stippen[bewerken]

Op de Duitse (en ook op de Franse) Wikipedia is er een sjabloon, waarbij er meerdere punten en plaatsnamen op een kaart geprojecteerd kunnen worden. Zie bijvoorbeeld de:Westfälischer Hellweg#Städte am Hellweg Kan iemand mij helpen hoe ik deze kaart op de Nederlandse Wikipedia krijg? Is er een soortgelijk sjabloon? Vincenthendriks (overleg) 1 aug 2017 10:13 (CEST)

Helpdesk/Archief/aug 2017 (Noordrijn-Westfalen)
Duisburg
Duisburg
Mülheim an der Ruhr
Mülheim an der Ruhr
Essen
Essen
Wattenscheid
Wattenscheid
Bochum
Bochum
Dortmund
Dortmund
Unna
Unna
Werl
Werl
Soest
Soest
Erwitte
Erwitte
Geseke
Geseke
Salzkotten
Salzkotten
Paderborn
Paderborn
Bad Driburg
Bad Driburg
Corvey
Corvey
Steden aan de Hellweg
Hetzelfde, maar dan anders. --bdijkstra (overleg) 1 aug 2017 10:32 (CEST)

Dank voor de hulp. Ik heb lang gezocht in het gebruikersportaal, maar kon het niet vinden. Vincenthendriks (overleg) 1 aug 2017 10:46 (CEST)

Helpdesk/Archief/aug 2017 (Noordrijn-Westfalen)
Duisburg
Duisburg
Geseke
Geseke
Salzkotten
Salzkotten
Kaart Noordrijn-Westfalen
Kaart eronder is een ander idee ervan. (Heb even slechts 3 vermeld plaatsen vermeld en coördinaten bij de plaatsen kloppen zo te zien niet in dit kaartje). ARVER (overleg) 1 aug 2017 10:55 (CEST)
Helpdesk/Archief/aug 2017 (Noordrijn-Westfalen)
Duisburg
Duisburg
Geseke
Geseke
Salzkotten
Salzkotten
Kaart Noordrijn-Westfalen
Fijn hé, zestigtallige stelsels en decimalen... Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 1 aug 2017 11:41 (CEST)
In plaats van te zoeken in het gebruikersportaal had je beter op de Duitse wiki kunnen kijken welk sjabloon ze daar gebruiken (Vorlage:Positionskarte+) en vanaf daar naar de Nederlandse interwiki gaan. Dan kom je op Sjabloon:Positiekaart+ terecht. --bdijkstra (overleg) 1 aug 2017 12:08 (CEST)

verbeterhulp zoeken[bewerken]

Ik kwam zojuist toevallig op Dakshayani en zag dat het erg slecht geschreven is. Het probleem is redaktioneel en daarom draag ik het niet voor voor verwijdering. Anderzijds boeit het onderwerp me totaal niet en daarom ga ik het niet verder verbeteren. Maar kan ik het wel ergens aanmelden zodat de liefhebber er eens orde op zaken kan stellen? Wikipedia:Dit_kan_beter lijkt hiervoor in het leven geroepen te zijn, maar zo te zien komt daar zelden iemand. Wimw (overleg) 1 aug 2017 20:14 (CEST)

De Nederlandse Wikipedia telt een kleine twee miljoen artikelen, waarvan een derde meer omvat dan een standaardtekstje. Dat zijn er dus zes- à zevenhonderdduizend. Naar mijn schatting zijn er daarvan zo'n honderdduizend qua taal en artikelopbouw redelijk tot goed en dus minstens een half miljoen zodanig ondermaats dat een serieuze redacteur ze met verbeterverzoek zou retourneren naar de auteur of zelfs domweg zou weigeren.
In dit geval zijn er ook nog inhoudelijke problemen:
  1. De tekst bevat al sinds de eerste versie uit 2013 de zin: Ze is de Dakshayani is de kleindochter en achterkleindochter van Brahma en dochter van Prasuti. Ingeval van incest of door goddelijke ingreep kan men iemands kleindochter en achterkleindochter tegelijk zijn, maar dat moet dan wel in het artikel verduidelijkt worden. Of is het gewoon een knulligheid en moeten we gewoon lezen kleindochter of achterkleindochter? Het kan ook zijn, dat er gebruikgemaakt is van meerdere teksten, waarvan de ene haar aanduidt als kleindochter en de andere als achterkleindochter. Of misschien is er sprake van een vertaalfout uit een taal die geen duidelijk onderscheid maakt tussen grootouders in verschillende graden.
  2. Wat betekent: Ze kreeg als Parvati de naam Gaurī (Gouden)? En wat is de relevantie?
Mogelijke verklaringen van deze raadsels staan wel verderop in de tekst, maar veel te terloops.
Eventueel kun je de oorspronkelijke auteur wijzen op deze discussie. Het pijnlijke is: op Wikipedia zijn zoveel artikelen nog slechter, dat ik dit ik dit liever laat passeren. Het artikel Brahma (hindoeïsme) is bijvoorbeeld echt rampzalig.
Kort en goed: voor een redacteur die niet thuis is in het onderwerp is dit een hopeloos geval. Misschien biedt Wikipedia:Wikipedianen naar expertise uitkomst, maar mijn ervaring is dat veel kenners te bescheiden zijn om zich op die lijst te zetten. Informeer eventueel bij Renevs. Hindoeïsme is niet zijn specialiteit, maar hij is een intelligent en ontwikkeld man met veel kennis van Zuidoost-Azië — bertux 1 aug 2017 22:38 (CEST)

Pagina verwijderen[bewerken]

Hallo, Kan ik een pagina weer verwijderen om er evt verder aan te werken en dan over bijvoorbeeld een half jaar opnieuw te plaatsen? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door M.E. Geene (overleg · bijdragen) 2 aug 2017 09:41 (CEST)

Bij artikelen (in de hoofdnaamruimte) besluit de gemeenschap of deze verwijderd worden of niet. Maar, het staat u vrij om de wikitekst te kopiëren naar uw kladblok. Dan staat het in uw eigen naamruimte en beslist u zelf wat ermee gebeurt (in principe). --bdijkstra (overleg) 2 aug 2017 09:56 (CEST)
Aanvulling op de reactie van Bdijkstra: een pagina in het eigen kladblok mag onaf zijn en op de accuratesse wordt natuurlijk niet erg gelet. Maar al zullen weinigen uw kladblok zoeken, het is wel openbaar en voor iedereen leesbaar. Het mag dus geen auteursrechten schenden, reclame maken of al te persoonlijke meningen verkondigen. Moderatoren kunnen ongewenste kladblokteksten verwijderen.
Het is verstandig om van zowel de brontekst als de weergegeven tekst een kopie te bewaren op uw eigen computer of in uw eigen cloud — bertux 2 aug 2017 10:55 (CEST)

Gebruikersnaam[bewerken]

Mijn gebruikersnaam 'Pinocchio' werkt niet meer. Ik weet dat ik iets eraan moest veranderen, maar kan de mail daarover niet meer vinden.2001:985:2D4A:1:4C78:221E:4165:45F9 3 aug 2017 14:36 (CEST) Rob Herber

Bedoel je misschien Pinoccio zonder h? Die is hernoemd naar Pinoccio~nlwiki. --bdijkstra (overleg) 3 aug 2017 14:41 (CEST)

Inderdaad! Dank voor de snelle hulp!

Uploaden[bewerken]

Het uploaden van een foto mislukt héél dikwijls . Telkens wordt mij gemeld dar er iets mis met mijn internetverbinding , hetgeen echter niet klopt . Graag een oplossing . Dank bij voorbaat . Groetjes.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Gelenaar (overleg · bijdragen) 4 aug 2017 15:43‎ - PS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Wat voor foutmelding krijgt u precies? Er zijn honderden verschillende foutmeldingen!
En hebt u de tips al gelezen op c:User talk:Gelenaar? — bertux 4 aug 2017 19:45 (CEST)

Hulp bij zogenaamde tennisschema sjabloon voor voetballerrij[bewerken]

Is er iemand die mij misschien kan helpen? Bij de voetbalcompetities van San Marino vanaf het seizoen 2008/09 hebben zij een wijziging gedaan in het Play-off systeem. Hierdoor moet ik een nieuw sjabloon aanmaken genaamd Sjabloon:Play-off San Marino 2009. Dit sjabloon is een afgeleide van Sjabloon:Play-off San Marino 1996. Echter word ik vanuit de codes vrij weinig wijs. Op Gebruiker:ARVER/Kladblok6 heb ik zoveel mogelijk geprobeerd het uit te leggen hoe het nieuwe schema eruit moet komen te zien. Hopelijk kan iemand mij hierbij helpen. En kom je er niet uit uit mijn omschrijving, kan je me gerust vragen. ARVER (overleg) 5 aug 2017 08:19 (CEST)

Het is een ingewikkelde setup, maar je moet het zien als een tabel. Ik heb wat comments in Gebruiker:Effeietsanders/Kladblok2 ingevoegd, maar heb geen tijd om het helemaal pas te maken. Misschien heb je er wat aan. Verder moet het vooral een kwestie van achtergrond- en randkleuren weghalen zijn. Effeietsanders 5 aug 2017 10:47 (CEST)
Ter verduidelijking heb ik op m'n kladblok nog een stamboomvariant gemaakt zoals het eruit moet zien. ARVER (overleg) 5 aug 2017 13:19 (CEST)

Terug uitschrijven[bewerken]

Goedeavond,

Hoe kan ik mij terug uitschrijven op Wikipedia? Het is niet iets waar ik op zoek naar ben. En daarom wil ik mij graag terug uitschrijven, maar heb al aan het zoeken geweest en kan nergens hiervan iets vinden.

Vriendelijke groeten Josée58 – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Josée58 (overleg · bijdragen)

Dat gaat niet; gebruikersaccounts kunnen niet worden verwijderd. Desgewenst kunt u stoppen met inloggen en uw medewerking aan dit project staken. Met vriendelijke groet, Velocitas(↑) 5 aug 2017 20:27 (CEST)
Josée, erg jammer dat je vertrekt! Hier: Wikipedia:Hoe kun je vertrekken? staat alle info over het verlaten van de encyclopedie. vr groet Saschaporsche (overleg) 5 aug 2017 21:02 (CEST)

noindex[bewerken]

Je wilt dat een pagina niet wordt opgenomen in de database van Google of Bing. Welke van deze twee mogelijkheden is de beste (effectiefste) om bovenaan in een pagina te plaatsen: __NOINDEX__ of {{noindex}}? VanBuren (overleg) 6 aug 2017 11:28 (CEST)

Maakt niets uit. Het enige dat {{noindex}} doet is de parameter __NOINDEX__ toevoegen. Enige verschil is dat sommige mensen niet snappen wat __NOINDEX__ voor code is en de {{noindex}} weet iedereen dat het een sjabloon is en op de sjabloonpagina staat uitgelegd wat het sjabloon doet. Mbch331 (Overleg) 6 aug 2017 11:49 (CEST)

WP-account en hacken[bewerken]

Kan een account op WP 'gehackt' worden? 2A02:1810:430:2900:D020:1C8F:2840:901F 6 aug 2017 17:09 (CEST)

Ik heb nog niet gehoord dat het gebeurd is, maar ik kan ook niet garanderen dat het niet kan. Mbch331 (Overleg) 6 aug 2017 17:12 (CEST)
Is in het verleden een aantal keer gebeurt. Maar het gaat vooral om mensen die actief zijn op de Engelstalige Wikipedia. Natuur12 (overleg) 6 aug 2017 17:17 (CEST)
Ja natuurlijk kan een account gehackt worden. Als iemand erin slaagt een key-logger te installeren op een computer waarmee je inlogt, dan kan die de beschikking krijgen over je gebruikersnaam en je wachtwoord. Met die informatie kan iemand inloggen en je wachtwoord veranderen. Ik heb zojuist mijn wachtwoord veranderd, en daar zit geen procedure aan vast dat je via een e-mail nog moet bevestigen dat jij echt degene was die het wachtwoord heeft gewijzigd, dus dat gaat vrij eenvoudig. Geruststellende gedachte is dat de meeste criminelen geen key-logger installeren om je Wikipedia-account over te kunnen nemen, maar het op je bankrekening gemunt hebben. WIKIKLAAS overleg 6 aug 2017 17:55 (CEST)

Waarom vieren mensen hun verjaardag?[bewerken]

Wat wellicht nog ontbreekt in het artikel verjaardag: hoe de traditie is ontstaan van het vieren van verjaardagen. Bijvoorbeeld het feesten en cadeautjes geven aan de jarige, en de jarige op bijvoorbeeld scholen trakteert. 2A02:1810:430:2900:D020:1C8F:2840:901F 7 aug 2017 10:14 (CEST)

Voel je vrij en ga je gang. Velocitas(↑) 7 aug 2017 10:46 (CEST)

Kan de internetarchiefbot ook andere archieven indexeren?[bewerken]

Hoi, ik zag de internetarchiveerbot langskomen op Becksonapparaat, met de melding van een dode link. Google wist echter nog een andere link, maar dat is dus een ander internet archief. Is het nu de bedoeling om de aldaar gearchiveerde pagina nu ook door web.archive.org te laten indexeren, of volstaat het vervangen door de archive.is link? Moet er ergens nog een verwijzing naar de oorspronkelijke URL achterblijven? Milliped (overleg) 7 aug 2017 10:21 (CEST)

Deze bot werkt inderdaad (nog) niet met archive.is. Beide zijn goede archiefsites, het vervangen volstaat, de bot zal de link herkennen als een archieflink. Bij archive.is kan je onder het knopje 'share' een lange archieflink krijgen ('long link'), deze heeft mijn voorkeur. De oorspronkelijke URL is natuurlijk altijd via de paginageschiedenis te achterhalen. --bdijkstra (overleg) 7 aug 2017 10:43 (CEST)`
Helder. Dank! Milliped (overleg) 7 aug 2017 10:47 (CEST)

Capitulatie van Japan[bewerken]

Zouden jullie eens willen kijken naar het artikel Overgave van Japan? Driekwart van het artikel gaat niet over de overgave, of de omstandigheden hierbij of aanloop hiertoe. Er ontbreekt ook nogal wat wat wel van belang is: de Russische aanval in Mantsjoerije, het sparen van de keizer, de atoombommen worden zeer kort genoemd (zijn echter veel belangrijker). De aanloop wordt merkwaardigerwijs slechts aan de hand van conferenties behandeld, terwijl de militaire ontwikkelingen leidend waren binnen de aanloop. Dank

Beste Karel,
Dank voor je suggesties. Wellicht passen die beter op Overleg:Overgave van Japan. Ik zal daar een kopie neerzetten. Je bent natuurlijk zelf ook van harte uitgenodigd om dergelijke verbeteringen aan te brengen. Effeietsanders 7 aug 2017 14:19 (CEST)

Racisme[bewerken]

Hallo Enige tijd geleden zag ik op https://nl.wikipedia.org/wiki/Duel_in_de_diepte mijn naam staan. Ik vond het een goed idee aanvullend info te leveren. Kennelijk vond één van uw mensen dat het niet interessant genoeg was voor betrokkene en heeft de pagina verwijderd. Geen enkel probleem. Het wekte bij mij wel een indruk dat men alleen acteurs van Nederlandse afkomt op de pagina wilt. Nu dacht ik een pagina in Papiamento te koppelen. Ook dat wordt weggehaald. Dat maakt de informatie op de pagina "Duel in de diepte" onvolledig. Mijn conclusie is dat jullie hebben mensen met racistische neigingen als vrijwilligers. Het is niet alleen Acteurs afkomstig uit Nederland hebben meegewerkt aan dat serie. Ik lig persoonlijk niet wakker van en ben ook niet afhankelijk van die onzin.

Noscanto – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 86.89.66.24 (overleg · bijdragen) 5 aug 2017 21:30‎ (CEST)

Beste Noscanto, helaas zit u fout met uw opmerkingen. Allereerst wil ik u vragen om uw opmerking Mijn conclusie is dat jullie hebben mensen met racistische neigingen als vrijwilligers. terug te nemen. Die is volledig bezijden de waarheid, en op foute aannames gebaseerd.
Verder, de wijziging die uitvoerde: [1] is niet gewenst. We hebben afgesproken om niet in de lopende tekst te linken naar anderstalige wikipedia projecten. Hoe we dan wel daar naar toe linken is een uitgebreider verhaal dat u hier: Help:Gebruik van interwiki-links kunt lezen. vr groet Saschaporsche (overleg) 5 aug 2017 21:47 (CEST)
Ik denk ook niet dat er sprake is van racisme. het artikel over Willem Anthony is verwijderd, omdat de persoon niet relevant geacht werd. Ik was het daar zelf overigens niet mee eens, ik heb het artikel destijds ook zelf verbeterd. En ik zie artikelen over talloze artiesten met slechts een enkel klein rolletje op de Nederlandstalige Wikipedia verschijnen. Maar zoals Saschaporsche vertelt, linken wij niet in lopende tekst naar andere Wikipedia's. U kunt vragen om terugplaatsing van het artikel, hier: Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Terugplaatsen. Maar dan moet er wel meer onafhankelijke informatie over de heer Anthony op het artikel komen. Met vriendelijke groet, Elly (overleg) 5 aug 2017 21:58 (CEST)
Gebruiker:Ellywa, uw reactie beschouw ik meer als stimulus. Misschien postpensioen kan op dat gebied meer onafhankelijke informatie over de heer Anthony komen. Who knows! Voor het overige wordt handhaaft. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 86.89.66.24 (overleg · bijdragen)
Er is wel iets vreemds aan de hand met het oorspronkelijke artikel. Het werd niet NE gevonden, maar er werd door Verdel gevraagd om betere bronnen en opmaak. Die werden door @Ellywa: geleverd, waarna @Verdel: het sjabloon zou verwijderen. Kennelijk is pas daarna het gehele artikel verwijderd, maar dat was volgens Verdel de aankaarter dus niet meer nodig. Anthony heeft pagina's op de Papiamento-Wikipedia, op sage, is te vinden op Discogs en op Amazon.com, NE kan het volgens mij dus niet zijn.Ceescamel (overleg) 7 aug 2017 17:15 (CEST)
Zou je, gelet op de wet van Poe, grappen als zodanig kunnen markeren? Je weet maar nooit of er mensen zijn die echt geloven dat een artikel op Wikisage een indicatie is van encyclopedische relevantie. De helpdesk is sowieso niet de meest geschikte plek om grappen te maken. Woody|(?) 7 aug 2017 17:46 (CEST)
Mee eens, ik heb om terugplaatsing gevraagd, zie https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Verzoekpagina_voor_moderatoren/Terugplaatsen&diff=49657778&oldid=49629742. Hulp/steun hierbij alsmede hulp bij verder verbeteren artikel is uiteraard zeer welkom. Elly (overleg) 7 aug 2017 17:40 (CEST)
@Ceescamel, ik heb na de aanvulling van Ellywa het wiu-sjabloon verwijderd. Tien dagen later is het artikel opnieuw door Agora genomineerd. Volgens mij klopt het ook dat het artikel daarna (abusievelijk?) is verwijderd. Verdel (overleg) 7 aug 2017 22:26 (CEST)
Dank heb de pagina's op Discogs, Bandcamp en Bol.com er nog bijgezet.Ceescamel (overleg) 8 aug 2017 11:05 (CEST)
@Ceescamel:, het lijkt mij geen goed idee om bol.com overal op te nemen, of gaan we alle verkoopsites opnemen? Bol.com is pure reclame en heeft geen ander doel dan verkoop van boeken, cd's en andere media waaraan mensen hebben meegewerkt. Wikipedia is geen startpagina voor dergelijke links. Dqfn13 (overleg) 8 aug 2017 11:41 (CEST)
@Dqfn13:. Ik ben het deels met je eens, maar op veel bronnen waar naar verwezen wordt, kan ook gekocht worden, zoals b.v. IMDB met haar trailers en Discogs etc. Gepast toepassen is inderdaad het devies.Ceescamel (overleg) 8 aug 2017 11:54 (CEST)
Sites als IMDb en Discogs hebben voornamelijk een informerend doel. Bol.com heeft voornamelijk een commercieel doel: zo veel mogelijk producten verkopen. Mbch331 (Overleg) 8 aug 2017 12:13 (CEST)
Als je dat gelooft ben je naief. Discogs opent met een Marketplace en vraagt om cookies; IMDB heeft een rechtstreekse link naar Amazon-on-line, "now playing" (box office) en "Opening this week". Natuurlijk zal het verdienmodel anders zijn van Bol.com, maar voornamelijk een informerend doel, hmm. Ik vind het overigens niet erg als dat Bol.com t.z.t. weggehaald wordt.Ceescamel (overleg) 8 aug 2017 14:31 (CEST)
Dat heb ik vanmorgen al gedaan. IMDb heeft nog wel als voornaamste doel informeren, bij bol.com is dat zwaar ondergeschikt aan de verkoop, wat by far niet eens in de top 10 zal staan. Dqfn13 (overleg) 8 aug 2017 19:55 (CEST)

Evenredige vertegenwoordiging[bewerken]

Ik had een voorbeeld van de methode Webster toegevoegd plus een paar opmerkingen plus literatuurverwijzing. Dat is allemaal geschrapt, zonder overleg, zonder verklaring. Is dat censuur? Koanth (overleg) 10 aug 2017 12:55 (CEST)

Er was wel een verklaring: "Geen verbetering," en inderdaad stond er na uw toevoeging een buitengewoon onleesbaar stuk tekst, zonder opmaak, en met de bronnen eronder op een manier die in de encyclopedie niet wordt toegepast. Alle begin is moeilijk maar u had het uzelf een stuk makkelijker gemaakt als u eerst de handleiding (bijvoorbeeld Wikipedia:Snelcursus) eens had gelezen, en uw bijdrage had gegoten in een vorm die meer overeenkomt met de rest van het artikel. WIKIKLAAS overleg 10 aug 2017 13:05 (CEST)
Ik vind de verwijtende toon in je tweede zin erg weinig passen in de Helpdesk Wikiklaas. Zou je dat niet willen doen? Het is vervelend dat mensen zich niet inlezen, maar aan de andere kant een gevolg van de 'openheid' van onze encyclopedie. Don't bite the newcomers. Ciell 10 aug 2017 15:24 (CEST)
Ik vind de verwijtende toon in je hele bijdrage vervelend, Ciell. Ik heb geprobeerd de nieuwkomer helder uit te leggen waarom zijn/haar bijdrage werd verwijderd. Je haalt nu mijn uitleg min of meer onderuit. Zou je dat niet meer willen doen? WIKIKLAAS overleg 10 aug 2017 17:20 (CEST)

Midden-aarde[bewerken]

Beste

Weet iemand toevallig wat ze met dit zinnetje willen zeggen?

'toen de vorm van alle landen verschillend was'. 

Willen ze hiermee misschien zeggen dat de vorm (grens)vroeger anders was?– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Denauwbrecht (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

In het artikel "Midden-aarde" staat die zin inderdaad. Voor die zin staat er: "Midden-aarde is gesitueerd in een wereld genaamd Arda, die lijkt op de Aarde, maar in een prehistorisch en lang vergeten verleden." Mogelijk (mijn interpretatie) wordt er continentale drift (zie ook hier) mee bedoeld. Verder staat achter die zin ook dat een regio later gezonken is.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 10 aug 2017 19:39 (CEST)

Legaat[bewerken]

Ik wil Wikipedia Nederland in mijn testament opnemen. Welke (adres)gegevens van Wikipedia heb ik daar voor nodig? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 86.95.141.13 (overleg · bijdragen) 11 aug 2017 10:22‎ (CEST)

Dank voor uw goede intenties. Ik heb even gezocht, en deze (engelstalige) pagina gevonden die over donaties gaat : Wikimedia:Ways to Give. Ik denk dat een notaris u verder kan helpen hiermee. vr groet Saschaporsche (overleg) 11 aug 2017 10:47 (CEST)
Mogelijk kan (in Nederland) Vereniging Wikimedia Nederland U daar ook mee verder helpen. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat dat niet helemaal hetzelfde is als een donatie aan de (Amerikaanse) Foundation, al was het maar omdat de Nederlandse vereniging zich meer op het Nederlands taalgebied richt. De Nederlandse vereniging is wel gelinkt aan de Foundation, dus in de praktijk komt zo'n gift mogelijk wel op hetzelfde neer. ed0verleg 11 aug 2017 11:00 (CEST)

Uploads editen[bewerken]

Good afternoon! I have chosen the names of a few uploaded pictures (in media) rather stupid, in some cases even blocking the use on a wiki page. Have been looking for a way to either change the name (or other details) of an upload or remove it in order to make a new effort but both options do not seems to be possible. Can you please help me? Many thanks, Smoortje – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Smoortje (overleg · bijdragen) 11 aug 2017 14:24‎ (CEST)

Kunt u uw probleem misschien verduidelijken? Hier staan uw uploads, maar uw beschrijving over de naamgeving lijkt niet van toepassing op deze bestanden. Ook zijn ze niet geblokkeerd: iemand met de gebruikersnaam EdwinaE heeft ze vandaag direct op de Nederlandstalige Wikipedia gebruikt (zowel in zijn kladblok als in een artikel). Wel ontbeert het bij alle bestanden aan de schriftelijke toestemming voor verspreiding onder de vermelde licentie; ze zullen dan ook binnen twee weken verwijderd worden als de toestemming niet is vastgelegd. Zie deze pagina. Met vriendelijke groet, Velocitas(↑) 11 aug 2017 16:11 (CEST)
U heeft nog een week om te bewijzen dat u ofwel het auteursrecht op de foto's bezit, ofwel dat u toestemming heeft van de auteursrechthebbende(n) om de foto's onder een vrije licentie te vrijgeven. U kunt ook contact opnemen met net Nederlandstalige OTRS team. Zie deze pagina voor meer informatie. Mbch331 (Overleg) 11 aug 2017 20:08 (CEST)

Volglijst: 30 dagenknop werkt niet[bewerken]

Sinds gisteren werkt op mijn volglijst de knop, waarmee je de bewerkingen van de laatste 30 dagen kunt terugkijken, niet meer. Ik kom niet verder dan 5 dagen terug. Is er een storing op dit front? Wie kan hier iets zinnigs over zeggen? Graag een reactie, waarvoor bij voorbaat mijn dank. Groet, Piet.Wijker (overleg) 11 aug 2017 14:05 (CEST)

Ik kom tot 9 dagen, en dan zit ik aan mijn limiet van 1000 bewerkingen. Misschien is je limiet minder dan 1000? (Via Voorkeuren - Volglijst). --bdijkstra (overleg) 11 aug 2017 14:42 (CEST)
Welnee, ik heb nooit een limiet ingesteld en tot eergisteren probleemloos met die 30 dagenknop kunnen werken. Maar ineens sinds gisteren niet meer. Dus er moet centraal of zo iets gewijzigd zijn. Piet.Wijker (overleg) 11 aug 2017 15:03 (CEST)
Maar hoeveel wijzigingen krijg je te zien en waar is je limiet op ingesteld? --bdijkstra (overleg) 11 aug 2017 15:34 (CEST)
Hoewel ik mij niet kan herinneren ooit iets aan die limietinstelling te hebben gedaan en tot gisteren op mijn volglijst altijd standaard tot 30 dagen terug heb kunnen kijken, heb ik het even nagekeken: mijn 30 dagenlimiet staat ingesteld op 1000. Piet.Wijker (overleg) 11 aug 2017 16:23 (CEST)
En hoeveel wijzigingen krijg je te zien? Binnen het kader "Opties voor volglijst" zou een regel moeten staan "Hieronder staan de laatste...". --bdijkstra (overleg) 11 aug 2017 20:17 (CEST)
Ik heb hetzelfde probleem als Piet Wijker, ook sinds gisteren (10 augustus), maar bij mij is het zelfs nog erger: de hele volglijst geeft niets meer weer, hoewel alle instellingen (waar ik niet aan ben geweest) correct en onveranderd zijn. Een limiet heb ik nooit ingesteld. Hij staat nog steeds op 30 dagen, maar ik krijg onveranderlijk de onjuiste melding Er zijn in deze periode geen wijzigingen gemaakt die aan de criteria voldoen. Ik kan niets meer terugvinden, het voelt alsof ik op de tast mijn weg moet zoeken. Er moet inderdaad, zoals Piet zegt, centraal iets gewijzigd zijn. Wie heeft een advies? Hartenhof (overleg) 11 aug 2017 21:41 (CEST)
Aha, een recente verandering heeft problemen veroorzaakt met de Volglijst op meerdere wiki's. Maar die mensen krijgen een foutmelding. --bdijkstra (overleg) 11 aug 2017 22:14 (CEST)
Kijk, daar komt de aap uit de mouw. Toen ik zojuist opnieuw mijn scherm opzocht "Maximaal aantal bewerkingen in de volglijst", stond dat ineens ingesteld op 250. Ik heb het direct weer veranderd in 1000, maar vind het nogal verontrustend dat een instelling die slechts door mij en door mij alleen gewijzigd zou moeten kunnen worden, door een derde is bewerkt. En daarbij: ik heb niets van een foutmelding of zo langs zien komen. Het lijkt mij dat degenen die dit horen te beheren, hier maar eens even goed naar moeten kijken. Intussen, Bdijkstra, mijn hartelijke dank voor je hulp. Groet, Piet.Wijker (overleg) 11 aug 2017 22:26 (CEST)
Waar vind je die "maximaal aantal bewerkingen-limiet"? Ik wist niet eens dat die bestond en kan 'm ook nu niet vinden. Hartenhof (overleg) 11 aug 2017 23:38 (CEST)
Helemaal bovenaan naast je gebruikersnaam 'Voorkeuren' aanklikken en vervolgens op die pagina de tab 'Volglijst'. Daar vind je dat venster. Groet, Piet.Wijker (overleg) 12 aug 2017 00:15 (CEST)
Ja! Gelukt! Dank je wel! Het blijft vreemd dat dit zomaar van buitenaf veranderd was. Hartenhof (overleg) 12 aug 2017 06:41 (CEST)

Artikel[bewerken]

Wat is er mis met het artikel De Smurfen en de paarse bonen, wat is de reden dat het verwijderd moet worden? Misschien hapert er nog iets aan de zinsbouw v.d. zinnen, kan er nog wat verbeterd worden maar verder zou ik het niet laten verwijderen. Renco (overleg) 12 aug 2017 17:17 (CEST)

Ik heb de nominatiereden in het sjabloon bovenaan de pagina gegeven: het is nu een samenvatting van het verhaal, enige context van het stripboek ten opzichte van andere verhalen ontbreekt. Een boeksamenvatting is niet hetzelfde als een encyclopedisch artikel over het verhaal. Dqfn13 (overleg) 12 aug 2017 17:20 (CEST)

Hoe een artikel uploaden met foto's?[bewerken]

En dan waar vind ik die vier golfjes (behalve hierboven)? Mijn verhaal over de Hubbub Club staat er nu denk ik al op, maar ik weet dat sommige van de gebruikte namen (van popgroepen) elders op Wikipedia staan. Hoe maak je verwijzingen en hoe kan je een aantal foto's uploaden?

Hubbub Club

Ik zie trouwens niet de knop OPSLAAN, maar wel PUBLICEREN Henkpenseel (overleg) 12 aug 2017 22:07 (CEST)

1) Ik zie dat u uw bewerking met de gewone interface (dus niet de mobile) hebt gedaan. In dat geval staan die vier golfjes (tildes) met z'n vieren bij elkaar in het veld "speciale tekens" onder het bewerkingsscherm. De tilde zit op een standaard toetsenbord helemaal links bovenaan, meest links van de "1". U kunt dus ook gewoon 4 tildes achter elkaar typen. Een handig alternatief is het icoontje Insert-signature2.svg, in de knoppenbalk boven het bewerkingsscherm.
2) De knop "opslaan" onder het bewerkingsvenster is pas heel recent hernoemd in "wijzigingen publiceren" omdat niet elke gebruiker begreep dat de opgeslagen wijzigingen ook meteen live online kwamen. In veel hulpteksten staat nog de oude naam van die knop.
3a) Een verwijzing kunt u maken met de tags <ref></ref>, die u ook kunt vinden in het veld "speciale tekens." Tussen deze tags kunt u dan de naam van uw bron opgeven, eventueel met een url als de bron online te raadplegen is. bijvoorbeeld: <ref>{{aut|Bal, V.}} (2017). De bal is rond. ''Voetbal International'' '''52'''(25): 12–14; [http://www.vi.nl/vi/jaargang52/nr25/12-14.html website VI]</ref>Helemaal onderaan het artikel, maar nog boven de categorieën, plaatst u dan het sjabloon {{Appendix}}, en dan worden de verwijzingen onderaan de pagina getoond.
3b) Een verwijzing naar een ander Wikipedia-artikel maakt u met behulp van een zogenaamde wikilink. [[Voetbal International]] geeft dan een link naar de pagina Voetbal International.
4) Om een afbeelding in een artikel te plaatsen, moet die eerst geupload zijn naar Wikimedia:Commons. Zie verder Help:Gebruik van bestanden voor de verschillende mogelijkheden om een afbeelding in een artikel te plaatsen. Standaard doet u dat met [[Bestand:Bestandsnaam.jpg|thumb|Bijschrift bij het bestand]]. De groene delen zijn door uzelf in te vullen, de rest is standaardcode. De afbeelding komt dan in een standaardbreedte aan de rechterkant van de pagina, in een onopvallend kader, met een bijschrift.
Hopelijk kunt u hiermee even vooruit. WIKIKLAAS overleg 13 aug 2017 00:15 (CEST)

Vrienden tussen dieren[bewerken]

Is vriendschap een typisch menselijke eigenschap of komt het ook bij huisdieren of andere dieren voor? Renco (overleg) 12 aug 2017 17:15 (CEST)

Kort antwoord: Ja, kan ik uit eigen ervaring bevestigen. Vr groet Saschaporsche (overleg) 13 aug 2017 11:43 (CEST)
Huisdieren kunnen hechte maatjes zijn en elkaar zelfs helpen met dingen, maar is dit vriendschap? Of een sociaal fenomeen wat beter beschreven wordt als hechting of binding o.i.d.? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Bdijkstra (overleg · bijdragen) 13 aug 2017 12:06‎ (CEST)
Het is erg gevaarlijk om menselijke emoties, zoals "vriendschap," te projecteren op dieren. We kunnen wel bepaalde gedragingen waarnemen die erg lijken op gedragingen die mensen vertonen wanneer ze "vrienden" zijn, maar over het mechanisme dat schuilgaat achter het gedrag weten we niks. In de praktijk blijkt het voor mensen onderling vaak al lastig genoeg om gedrag van andere mensen te begrijpen. Wanneer wordt aangenomen dat hetzelfde gedrag altijd gepaard gaat met hetzelfde gevoel of dezelfde oorzaak, kom je bedrogen uit omdat gedrag veelal is aangeleerd, en dus op een heel andere manier, op basis van heel andere emoties, kan zijn ontstaan. Zich "inleven" in een ander is daarmee geen eenvoudige taak. Laat staan als we het ook nog eens hebben over heel andere organismen, met andere hersenen, en andere mechanismen die tot gedrag leiden. Beter lijkt het me om er maar helemaal van af te zien om menselijke kwalificaties te geven aan gedrag bij dieren. WIKIKLAAS overleg 13 aug 2017 12:40 (CEST)

Artikel verwijderen[bewerken]

Hoe kan ik mijn artikel nomineren voor verwijdering?– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door G.S.C. (overleg · bijdragen) 13 aug 2017 18:30‎

U hebt op Wikipedia geen "eigen" artikelen. Zodra u een pagina publiceert, geeft u die vrij. Dat gezegd hebbend: zolang u nog de enige auteur bent, kunt u de pagina nog voordragen voor verwijdering door er een {{nuweg}}-sjabloon boven te plaatsen. Zo'n verzoek wordt doorgaans ingewilligd met als reden "Aanvraag van aanmaker (enige auteur)". Zijn er inmiddels meer gebruikers die de pagina hebben bewerkt, dan zult u het moeten proberen met een gewone nominatie ({{ne}}, {{weg}}) en de pagina op Wikipedia:Te beoordelen pagina's moeten vermelden. WIKIKLAAS overleg 13 aug 2017 20:49 (CEST)

Vraag over copyright foto's[bewerken]

Goedemiddag, ik heb 3 foto's nodig van de schepen Cap Arcona, Thielbek en de Athen. Zijn deze foto's vrij te kopiëren of rust hier copyright op?? mvg. Roel van Nek

https://nl.wikipedia.org/wiki/Thielbek_(schip,_1940)

Voor bestanden op Wikipedia geldt dat ze vrij te kopiëren en verder te verspreiden zijn, maar het hangt van ieder bestand afzonderlijk af onder welke voorwaarden dat kan. Als u op een bestand klikt, vindt u onder de kop "Licentie" steeds die voorwaarden. Met vriendelijke groet, Velocitas(↑) 16 aug 2017 17:06 (CEST)

Pot-Bouille Emile Zola[bewerken]

Weet iemand of er van de Franse roman uit 1882 van Émile Zola ‘Pot-Bouille’ een Nederlandse vertaling bestaat, net als van de 19 andere delen van Les Rougon-Macquart? Bestaat deze eventuele vertaling ook als los deel, of enkel als onderdeel van de volledige werken? (Ik weet niet of de volledige werken ook de roman ‘Pot-Bouille’ vertaald heeft) Ik weet dat dit een vrij specialistische vraag is, maar misschien heeft iemand een idee waar ik de vraag wel kan stellen. (Of weet hij het antwoord) 2001:9E0:8702:CF00:8DB:7B94:4C0:7E0E 16 aug 2017 20:14 (CEST)

Op de website van de Koninklijke Bibliotheek (Nederland) zie ik twee of drie (twee lijken mogelijk op een dubbele) vertalingen uit circa 1920, circa 1958 en 1960. De vertalingen uit circa 1958 en 1960 hebben de gemeenschappelijke titel "In troebel water" vertaald door Jan van Rheenen. Hier vind je op dezelfde website alles van dezelfde auteur.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 16 aug 2017 20:29 (CEST)
Hartelijk bedankt voor de moeite. Ik ben nooit op het idee gekomen de KB te gebruiken. 2001:9E0:8702:CF00:8DB:7B94:4C0:7E0E 16 aug 2017 20:47 (CEST)

wikitekst - ongewilde transformaties[bewerken]

Hallo, Sinds enkele dagen heb ik een vervelend probleem met het invoeren van wiki-brontekst. Sommige tekens worden zodra ze getypt zijn automatisch omgezet in iets anders, bv.ː

  • [[ wordt ʽ
  • ]] wordt ʼ
  • * wordt ̈
  • @ wordt ̊

Met copy-paste blijven de tekens wel staan zoals ingevoerd.

Het probleem stelt zich voor zover ik kan nagaan enkel op nl-wiki (niet op andere wiki's en niet buiten wiki). Het lijkt vooral betrekking te hebben op tekens waarvoor de AltGr-toets nodig is (ik heb een Belgisch azertyklavier). Ik heb bij mijn weten niks aan mijn instellingen veranderd. Heeft iemand enig idee waar het aan kan liggen en hoe ik er vanaf geraak?

Eeuwige dank bij voorbaatǃ Karmakolle (overleg) 16 aug 2017 21:32 (CEST)

Ondertussen opgelost. Blijkbaar had ik in de vertaaltool per ongeluk een andere toetsenbordindeling geselecteerd (International Phonetic Alphabet - SIL) en werkte dit op een of andere manier door naar brontekst bewerken. Vriendelijke groet, Karmakolle (overleg) 16 aug 2017 22:14 (CEST)

Live at the Star Club, Hamburg[bewerken]

Ik heb vanavond het artikel Live at the Star Club, Hamburg aangemaakt. Is er iemand die ziet wat ik verkeerd gedaan heb onder het kopje "Nummers"? Ik kom er zelf niet uit. Sijtze Reurich (overleg) 17 aug 2017 00:36 (CEST)

Het werd veroorzaakt door een vierkant haakje te weinig.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 17 aug 2017 00:39 (CEST)
Bedankt voor het repareren! Sijtze Reurich (overleg) 17 aug 2017 01:00 (CEST)

Martijn van de Ven[bewerken]

Waarom mag ik samen met Martijn de site niet aanpassen zoals het is en worden correcte wijzigingen zonder overleg teruggezet?– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 213.34.123.99 (overleg · bijdragen) 17 aug 2017 11:28‎

U plaatste herhaald privacyschendende zaken de levenssfeer van deze persoon betreffende. Dit is een encyclopedie en geen plek om te vertellen dat deze graag met een neef wedstrijden van een voetbalclub bezoekt. Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 17 aug 2017 11:40 (CEST)
Beste niet-ingelogde bewerker, het is prima dat je in het artikel over Martijn van de Ven zijn beroep aanpast van bus- naar taxichauffeur, er vanuitgaande dat dat klopt. Wikipedia is echter geen bedrijvengids, en het is dan ook niet nodig om aan te geven bij welk bedrijf hij precies werkt, tenzij dat relevant is voor de opname van Martijn in deze encyclopedie of een wezenlijke rol daarbij speelt. Dat Bill Gates 'iets' bij Microsoft gedaan heeft, is van een andere orde dan of Martijn bij taxibedrijf A of B werkt.
De vermelding dat Martijn graag naar wedstrijden van Ajax kijkt, voegt niets toe aan het artikel over Martijn. Dat hij dat met zijn grote neef zou doen, is leuk voor een blad als de Story, maar niet voor een encyclopedie. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 17 aug 2017 11:44 (CEST)

Commentaar uit Azerbeidszjan[bewerken]

L.S.,

Ik zie dat op mijn naam commentaar geleverd is op de plaatselijke Wikipedia. Aangezien het in de plaatselijke taal is kan ik daar weinig mee. De pagina is: az:İstifadəçi müzakirəsi:FdeGrijs Wie kan mij hiermee helpen ? FdeGrijs (overleg) 18 aug 2017 13:43 (CEST)

En dan is translate.google.nl wel erg handig. Ik heb de eerste regel erin geplakt (en dat wordt inderdaad herkend als Azerbadjaans) en vertaald als: 'Hallo, FdeGrijs. Welkom bij de Azerbeidzjaanse versie van de Wikipedia Encyclopedie, geheel gecreëerd door vrijwilligers'. Het is dus gewoon het welkomstsjabloon. Nietanoniem (overleg) 18 aug 2017 14:07 (CEST)
Aanvulling: omdat ik naar jouw pagina heb gekeken, heb ik ook een welkomstboodschap ontvangen. Wel fijn dat ons welkomstsjabloon een Engelse vertaling heeft. Nietanoniem (overleg) 18 aug 2017 14:28 (CEST)

Geen gele markering nieuwe artikelen meer[bewerken]

Sinds vandaag heb ik geen gele markering meer bij ongecontroleerde nieuwe artikelen. Artikelen die wel gecontroleerd zijn, zijn normaal niet gemarkeerd, maar sinds vandaag zijn alle nieuwe artikelen niet gemarkeerd. Is de standaard wijze van het tonen van niet gecontroleerde artikelen gewijzigd? Dqfn13 (overleg) 19 aug 2017 20:13 (CEST)

Zie ook het overleg in de kroeg.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 19 aug 2017 20:24 (CEST)
Aha, ja de kroeg heb ik sinds kort niet meer op mijn volglijst staan. Bedankt The Dragonhunter. Dqfn13 (overleg) 19 aug 2017 21:02 (CEST)

Markeerlogboek[bewerken]

Op NL-WP kan ik vinden wie een bijdrage aan een artikel heeft gemarkeerd als zijnde gezien, en mogelijk als acceptabel, zo niet dan hopelijk verwijderd of verbeterd. Dit gaat via de geschiedenis van dat artikel en de link linksboven onder de titel genaamd "Logboek voor deze pagina bekijken". In de pull-down lijst van logboeken staat "Markeerlogboek" iets onder het midden van de lijst. Aanklikken en daarna op "Weergeven" klikken, en hopla, je hebt een lijst met namen. Kan iemand mij vertellen welke van de lijst van "All public logs" het equivalent is van "Markeerlogboek" op de Engelse wikipedia? Alvast dank. VanBuren (overleg) 20 aug 2017 18:15 (CEST)

"Patrol log" is het Engelse markeerlogboek. Velocitas(↑) 20 aug 2017 18:22 (CEST)
Dat vermoedde ik al, maar (bijvoorbeeld) van het artikel en:Barricade komt er bij mij geen lijst met namen na aanklikken van Patrol log. Helemaal niks. Hoe zou dat komen? VanBuren (overleg) 20 aug 2017 18:30 (CEST)
Goede vraag, dat weet ik zo snel ook niet. Ik had het getest bij een willekeurige pagina en daar werkte het prima... Velocitas(↑) 20 aug 2017 18:36 (CEST)
Op :en doen ze niet aan markeren. — Zanaq (?) 20 aug 2017 18:40 (CEST)
@Zanaq:Is dit waar of zo maar een losse opmerking? Hoe of wanneer wordt er gecontroleerd of een bewerking acceptabel is? VanBuren (overleg) 20 aug 2017 20:15 (CEST)
Er wordt daar niet structureel gecontroleerd of een bewerking acceptabel is. — Zanaq (?) 20 aug 2017 23:50 (CEST)
(na bwc) Ik weet ook niet hoe dit zit. Ik heb gekeken op en:Barricade en zie inderdaad ook een leeg markeerlogboek. Ik heb gekeken op en:Jordan Jansen en daar is de laatste markering uit 2013. En toch geeft het totale markeerlogboek meldingen van vandaag. Zowel automatische als handmatige markeringen Je kan het eens navragen op en:Wikipedia:Village pump. Mbch331 (Overleg) 20 aug 2017 18:43 (CEST)
Even wat waarnemingen:
Volkomen uitsluitsel geeft dit allemaal niet, maar het wekt de indruk dat de Angelsaksen op een ander systeem overgeschakeld zijn — bertux 20 aug 2017 20:12 (CEST)
Alleen moderators en 'new page reviewers' zien het rode uitroeptekentje en kunnen wijzigingen markeren. Trijnstel (overleg) 20 aug 2017 23:57 (CEST)

Pagina naam veranderen[bewerken]

Beste, ik zou graag de paginanaam veranderen van een recent gecreëerde pagina. Het gaat om de naam van de persoon. Nu staat die als Voornaam Achternaam en dit zou omgekeerd moeten zijn.

Dank en vg, Erik Evens (overleg) 21 aug 2017 16:03 (CEST)

Beste Erik,
Artikelen over personen worden op Wikipedia niet 'Achternaam Voornaam' genoemd, maar 'Voornaam Achternaam'. De huidige titel behoeft dus geen aanpassing. Maar zie over het wijzigen van titels Help:Titel van een artikel wijzigen.
Mvg,
Woody|(?) 21 aug 2017 16:07 (CEST)
Beste Erik Evens,
Het klopt wat Woody hierboven zegt, maar er zit nog een belangrijk detail aan: door de gebruikelijke volgorde Hubert Blanckart wordt de man in de Categorie Belgisch fotograaf gealfabetiseerd onder de H, wat ongewenst is. Daar is een foefje voor: zie deze aanpassing. Zoals u ziet helpt {{DEFAULTSORT}} (een zogenaamd Magic word), gevolgd door een juiste sorteersleutel u uit de brand. Ik neem aan dat u inderdaad op Hubert Blanckart doelde, daar is de sortering nu in orde. — bertux 21 aug 2017 21:09 (CEST)

Beiden, dank je wel voor de uitleg. Het ging in deze niet over Hubert Blanckart, maar over Bart Gruyters. Zijn naam wordt in de verzamellijsten geosrteerd onder de B van Bart en niet onder de G van Gruyters.

Hashtag in titel van artikel[bewerken]

Is het mogelijk om een hashtag aan het begin van een titel te plaatsen. Stel dat ik #BOOS wil aanmaken? (linkt in dit geval blijkbaar naar de huidige pagina (Helpdesk/Archief/aug 2017) zelf. Hoe zou je dat dan moeten aanpakken? Svp geen discussie hier over of dat wel/niet een encyclopediewaardig artikel zou zijn. Er zijn meer vergelijkbare situaties denkbaar. Msj (overleg) 21 aug 2017 17:00 (CEST)

Ik heb Gebruiker:Mbch331/%23Boos geprobeerd, die wordt geconverteerd naar Gebruiker:Mbch331/#Boos en als ik die probeer aan te maken, probeer ik de pagina Gebruiker:Mbch331/ aan te maken. Het is dus technisch niet mogelijk. Mbch331 (Overleg) 21 aug 2017 17:12 (CEST)
Klopt, de pagina #BOOS verwijst in de zoekbalk naar de Hoofdpagina. Dqfn13 (overleg) 21 aug 2017 17:27 (CEST)
Ik heb Gebruiker:Bdijkstra/%2523BOOS geprobeerd, dan krijg ik netjes een melding dat '%23' een niet-toegestaan karakter is. Het is dus technisch wel mogelijk, maar waarschijnlijk vanwege problemen met o.a. de zoekbalk niet toegestaan. --bdijkstra (overleg) 21 aug 2017 17:29 (CEST)
{{DISPLAYTITLE:#{{PAGENAME}}}} werkt waarschijnlijk wel.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 21 aug 2017 17:34 (CEST)
Oh, dat werkt blijkbaar niet. Wel een kleine opmerking, een hashtag is niet helemaal hetzelfde als een hekje.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 21 aug 2017 17:40 (CEST)
De directive (aanwijzing voor de interpreter) {{DISPLAYTITLE}} wordt bijna altijd te onpas gebruikt in een poging om boven de pagina iets anders te projecteren dan de eigenlijke naam van de pagina. Dat gaat bijna nooit goed maar vreemd genoeg blijft die directive dan vaak wél in de broncode staan, alsof die toch nog ergens goed voor zou zijn. Niet dus! Hij genereert een foutmelding. De enige parameter van DISPLAYTITLE is de naam van de pagina, en die moet letterlijk, teken voor teken, identiek zijn aan de echte naam, op de eerste letter na: die mag zowel in de variant kapitaal als onderkast worden ingevoerd. Wie slim is met CSS kan dan alsnog leuke dingen met die directive doen, maar men kan er NOOIT een teken mee toevoegen. Dus ook geen hashtag/hekje. WIKIKLAAS overleg 22 aug 2017 11:51 (CEST)
Nog wat geprobeerd met wikicode: [[&#35;BOOS]] en [[%23BOOS]] werken hetzelfde als [[#BOOS]], maar [[%2523BOOS]] werkt helemaal niet. --bdijkstra (overleg) 21 aug 2017 18:39 (CEST)
Genoeg gespeeld, nu terug naar de vraag hoe dit aan te pakken. Het programma wordt door de makers "boos" genoemd dus dan zou je BOOS (programma) kunnen gebruiken. Het YouTube-kanaal wordt uitgesproken als "hashtag boos" dus dan zou je ook Hashtag-BOOS of Hashtag BOOS kunnen gebruiken. --bdijkstra (overleg) 21 aug 2017 19:18 (CEST)
Bedankt voor de antwoorden. Het teken "#" heeft blijkbaar een speciale functie in de MediaWiki-software. Software die is gemaakt toen de hashtag nog geen rol van betekenis speelde op sociale media. Ik zag een artikel #SayHerName (Engels) waar ze iets vergelijkbaars hebben en de hashtag gewoon uit de titel hebben gehouden. Dat lijkt me de beste oplossing, en dan kan je in de verwijzingsteks nog wel het hashtag-symbool plaatsen. Msj (overleg) 22 aug 2017 12:15 (CEST)
Naar aanleiding van deze vraag kwam ik ook nog het artikel over de programmeertaal C# tegen. Dat heet gek genoeg C♯. Weliswaar wordt C# uitgesproken als "c sharp", maar dit gebruik van het ♯-teken om technische beperkingen te omzeilen lijkt me niet de bedoeling. (Bovendien zal niemand ooit 'C♯' intikken om naar dit artikel te zoeken.) Woody|(?) 22 aug 2017 12:34 (CEST)
Nee, maar als je 'C#' intikt, kom je terecht op C. Vandaar kun je wel naar 'C♯'. Wat stel jij voor als andere titel? Nietanoniem (overleg) 22 aug 2017 12:43 (CEST)
De sharp in c sharp slaat op het symbool sharp oftewel kruis (muziek). In de praktijk typt men een hekje, dus dit is eerder het omgekeerde van omzeilen. --bdijkstra (overleg) 22 aug 2017 12:52 (CEST)
(na bwc) Andere wiki's noemen hun artikel over deze programmeertaal gewoon C sharp, naar de uitspraak. In "C♯" wordt het verkeerde teken gebruikt (het wordt immers geschreven als "C#"), waarschijnlijk om de enkele reden dat het op een hekje lijkt. Woody|(?) 22 aug 2017 12:57 (CEST)
Op en:C Sharp (programming language)#Notes lees ik: "By convention, a number sign is used for the second character in normal text; in artistic representations, sometimes a true sharp sign is used: C♯." Beweert Woody nu dat het "ware" teken het verkeerde teken is? --bdijkstra (overleg) 22 aug 2017 13:31 (CEST)
Beweert Bdijkstra nu dat titels van Wikipedia-artikelen "artistic representations" zijn? Woody|(?) 22 aug 2017 13:43 (CEST)
Nee, alleen dat gebruik van het kruis breekt met de conventie. --bdijkstra (overleg) 22 aug 2017 14:27 (CEST)

Infobox updaten[bewerken]

Ik probeerde bij Setúbal (stad) het aantal inwoners in de infobox te actualiseren, zodat het in overeenstemming is met de tekst. Dat lukt niet. Koos van den beukel (overleg) 22 aug 2017 11:33 (CEST)

Op Sjabloon:Infobox gemeente Portugal zie ik een melding dat de inwonertallen centraal worden bijgehouden in een array. Dáár moet dus geactualiseerd worden, niet in de artikelen zelf. --bdijkstra (overleg) 22 aug 2017 11:41 (CEST)
Dit is beveiligd, een ander woord voor heel moeilijk gemaakt. Er wordt gehoopt dat degene die het nu gaat bijwerken, dat voor alle steden van Portugal tegelijk zal gaan doen, en daarvoor een goede, officiele bron voor zal gebruiken. Tegenwoordig zou het logisch(er) zijn om dit soort data wellicht van WikiData af te halen, dat is simpeler bij te werken dan zo'n array. Ik zie dat {{Array Portugal gemeentes inwonertallen}} na aanmaak nooit meer is bijgewerkt, de data is van 31 dec 2005. ed0verleg 22 aug 2017 15:13 (CEST)
Zo'n array is met een handvol handelingen in een spreadsheetprogramma en een tekst-editor in één klap te updaten. Hoe zou je dat bijwerken doen op WikiData? --bdijkstra (overleg) 22 aug 2017 15:44 (CEST)
Voor Franse gemeenten (dat zijn er wat meer) heb ik wel eens gefantaseerd over een python script om die data bij te werken, maar daar is het nooit van gekomen. Als het met Excel snel en gemakkelijk kan, dan is deze 12 jaar oude data wellicht rijp om eens te worden bijgewerkt. Ik neem aan dat de Portugese CBS inmiddels wel bijgewerkte data zal hebben. ed0verleg 22 aug 2017 16:04 (CEST)
Dan ga ik het toch maar niet zelf doen, het is de vraag of ik snap hoe dat moet.Koos van den beukel (overleg) 22 aug 2017 18:05 (CEST)
Je kunt wikidata updaten met eenzelfde (geactualiseerde) spreadsheet via Quickstatements. Is geen handvol handelingen (als het spreadsheet gereed is) maar gewoon copy/paste in de tool. Ecritures (overleg) 22 aug 2017 20:53 (CEST)

Dupliceren van een kladblokpagina naar een gewone pagina[bewerken]

  • Ik vroeg me af of het mogelijk is om een pagina vanuit de Kladblok rechtstreeks te dupliceren naar een andere artikelnaam. Wat de meesten doen is de titel wijzigen, bv. "Gebruiker:x/pagina" is hernoemd naar "pagina". Dat is op zich niet zo slecht, maar ik zou graag een kopie bijhouden op mijn kladblok. Is dit mogelijk? Flag of Belgium.svg Monseigneur Léopold (Contact) 22 aug 2017 18:30 (CEST)
Je kunt toch gewoon je hele kladblokpagina kopiëren naar een "nog aan te maken" artikel? Nieuw artikel met de juiste naam aanmaken, kladblok kopiëren, plakken, klaar! Of zit ik er nu heel ver naast... OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 22 aug 2017 19:18 (CEST)
Tja, ik dacht dat er ook een manier was om met één klik de pagina te publiceren, maar het blijkt niet zo te zijn. Zaak gesloten Glimlach Flag of Belgium.svg Monseigneur Léopold (Contact) 22 aug 2017 19:46 (CEST)
MrLeopold, Oxygene7-13,
Het kopiëren en plakken van kladblokinhoud in een nieuwe pagina mag als je de enige bewerker bent, wat vaak het geval zal zijn. Het mag niet als iemand anders ook een bijdrage heeft geleverd. (Maar misschien weer wel als diegene de bewerkingen als klein gemarkeerd heeft. Hier ben ik niet zeker van). Een veiligere manier is, om de pagina via hernoeming in de hoofdnaamruimte te krijgen, de manier die MrLeopold al gaf. Daarna zijn er twee opties:
  • De inhoud kopiëren en terugplaatsen in het kladblok. Zelfs voor het kladblok geldt, dat je aan bronvermelding moet doen, dus je kunt het beste een link plaatsen naar de pagina of de versie die je gekopieerd hebt. Op deze manier krijg je natuurlijk een statische pagina: latere verbeteringen moet je handmatig overnemen vanuit de hoofdnaamruimte.
  • Meestal beter is deze manier: Je zet in een lege kladblokpagina de artikelnaam (bijvoorbeeld Antônio Brescovit tussen dubbele accolades: {{Antônio Brescovit}}. Je hebt dan een kloon, altijd de nieuwste versie. Het is meer dan een enkele klik, maar simpel genoeg.
OEPS. Ik herinner me stellig dat die tweede manier vroeger werkte, maar nu werkt hij niet. Het gaat bijvoorbeeld wél als je in je kladblok de helpdesk zou willen klonen: {{h:Helpdesk}}. Voor de grap heb ik op deze manier de pagina Gebruiker:B222/Wikipedia:Snelcursus gekloond van de echte Snelcursus. Zelfs met twee stukken uit twee naamruimtes lukt het: {{Wikipedia:Snelcursus}}{{h:Helpdesk}}.
Ik vermoed, dat je ook een artikel uit de hoofdnaamruimte wel moet kunnen klonen, als je de juiste prefix ervoor zet. Ik heb {{main:Antônio Brescovit}} geprobeerd, maar dat ging niet goed. Wie weet raad? — bertux 22 aug 2017 21:13 (CEST)
De hoofdnaamruimte is prefixloos, dus wordt het {{:Antônio Brescovit}} (de dubbele punt moet wel om aan te geven dat je een andere naamruimte wilt gebruiken dan de sjabloonnaamruimte. Mbch331 (Overleg) 22 aug 2017 22:09 (CEST)
En met bv. {{subst:Kattenbelletje}} kan je de wikitekst van een pagina kopiëren. --bdijkstra (overleg) 22 aug 2017 22:13 (CEST)

Gebruik Wikipedia artikel in een boek[bewerken]

L.S. Mag ik artikelen uit Wikipedia gebruiken in een boek, en zo ja wat moet ik dan als bron vermelden.86.80.235.190 23 aug 2017 15:12 (CEST)

Zie de hulp-pagina: Help:Wikipedia citeren - ArjanHoverleg 23 aug 2017 15:15 (CEST)

Facebook en 'vrienden'[bewerken]

Weet er iemand waarom Facebook zo de nadruk legt op het aantal 'vrienden' dat men er heeft? Op de startpagina van FB krijg ik steeds meldingen van 'vriendensuggesties' (mensen die je misschien kent). 2A02:1810:430:2900:C124:995E:B9CD:60D8 26 aug 2017 17:47 (CEST)

Ik meende dat de relatieve betekenis van het woord 'vrienden' op sociale media als thema al even oud is als het verschijnsel sociale media zelf. In de tijd van Hyves hoorde je daar ook nogal meewarig over doen. Apdency (overleg) 26 aug 2017 17:53 (CEST)
Misschien houdt het wel verband met het verdienmodel van Facebook. Meer "vrienden" betekent dat je vaker meldingen ontvangt, vaker gaat kijken en dus ook vaker de advertenties in beeld krijgt. Elly (overleg) 26 aug 2017 18:58 (CEST)
Hoe meer vrienden op Facebook, hoe interessanter jij als klant bent voor dat medium. Het heeft dus ook met het verdienmodel te maken. Daarnaast is het een site bedoeld om mensen te leren kennen en te "ontmoeten", dus ook daar zijn de suggesties belangrijk voor. Dqfn13 (overleg) 26 aug 2017 20:18 (CEST)
Bij mij lukt het niet zo goed op fb met mensen leren kennen. Ik kom niet verder dan 50 'vrienden'. Overigens vind ik internet niet de ideale manier om mensen beter te leren kennen. Als ik mensen die ik ken een vriendschapsverzoek stuur worden ze steeds geweigerd. 2A02:1810:430:2900:C124:995E:B9CD:60D8 26 aug 2017 21:00 (CEST)

Teelballen bij andere dieren dan zoogdieren[bewerken]

Zouden (mannelijke) vogels, vissen, reptielen, amfibieën, ongewervelde dieren ook teelballen hebben? Hierover is echter nergens informatie te vinden. 2A02:1810:430:2900:C124:995E:B9CD:60D8 26 aug 2017 21:49 (CEST)

Op de Nederlandstalige Wikipedia kan ik niets vinden hierover. Maar zie de Engelstalige over vogels: https://en.wikipedia.org/wiki/Bird_anatomy#Reproductive_and_urogenital_systems . Met vriendelijke groet,Elly (overleg) 27 aug 2017 01:44 (CEST)

Edam-Volendam[bewerken]

Geachte heer/mevrouw,

De oppervlakte van de gemeente Edam-Volendam in de informatie rechts klopt niet. De oppervlakte is 80,98 km2, zoals dat ook in de tekst vermeld staat. De bevolkingsdichtheid klopt dus ook niet. Ik weet niet hoe ik het aan moet passen,

Met vriendelijke groet,

Nathalie – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 2001:9e0:8702:cf00:1162:4c1e:8ca6:ff1e (overleg · bijdragen) 28 aug 2017 20:58‎ (CEST)

Op 1 januari 2016 zijn Zeevang en Edam-Volendam samengevoegd, maar de laatste oppervlaktecijfers van het CBS zijn van 2015. Als ik die bij elkaar optel, krijg ik 79,99 km² en niet 80,98. Waar komt dat getal vandaan? --bdijkstra (overleg) 28 aug 2017 22:31 (CEST)
Nu staan beide op 24 nog wat. Dat klopt in ieder geval niet. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 2001:9e0:8702:cf00:51ce:7cbc:7c:64d8 (overleg · bijdragen) 1 sep 2017 13:49‎ (CEST)
Als niemand met een bron aankomt voor 80,98, dan zal ik het op alle vier(?) plekken veranderen in 79,99. --bdijkstra (overleg) 1 sep 2017 13:56 (CEST)

Nieuwe artikelen[bewerken]

Bij het maken van een artikel, in mijn geval De Smurfen en de paarse bonen werd al meteen het sjabloon geplaatst 'Verbetering gevraagd'. Waarom? Het was toen slechts een 'beginnetje'. 2A02:1810:430:2900:C124:995E:B9CD:60D8 31 aug 2017 22:52 (CEST)

Omdat het artikel alleen maar uit een inleidende zin en daarna de samenvatting van het verhaal bestond. Een artikel over een boek hoort meer te zijn dan een inleiding en een kort zinnetje ter inleiding. Kijk naar wat andere mensen nog hebben gedaan na mijn nominatie. Zo hoort een artikel over een boek er uit te zien. Dqfn13 (overleg) 31 aug 2017 23:04 (CEST)
Welkom bij Wikipedia! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Edoderoo (overleg · bijdragen)
  • Als je nog bezig bent met het aanmaken en aanvullen van een artikel, kun je het sjabloon {{meebezig}} erboven plaatsen. Je kunt ook je eigen kladblok gebruiken, totdat je vindt dat het ver genoeg af is. Het sjabloon {{wiu}} betekent dat het artikel verbeterd moet worden (bijvoorbeeld omdat het niet af is), of anders verwijderd moet worden binnen twee weken. Sommigen zijn wel erg snel met het plaatsen van dat sjabloon, wat nogal onaardig lijkt, maar toch niet zo bedoeld is: een encyclopedie moet wel kwaliteit hebben of krijgen dus vandaar het verzoek tot verbeteren. (Wikipedia is dus meer een werkgemeenschap dan een vriendenclub.) PAvdK (overleg) 2 sep 2017 15:39 (CEST)

Dr. M.C. Moolenburgh sr.[bewerken]

Hallo, Hoe kan het dat er niets over de zeer belangrijke arts dr. Hans Moolenburgh sr. in Wikipedia staat? Hoor het graag van u. Vriendelijke groeten Nettie – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 77.162.27.215 (overleg · bijdragen) 31 aug 2017 08:21‎ (CEST)

Omdat nog geen enkele vrijwilliger die meewerkt aan Wikipedia zin/tijd heeft gehad iets over de goede man te schrijven. Nietanoniem (overleg) 31 aug 2017 10:33 (CEST)
Klaarblijkelijk vond geen bewerker van Wikipedia Moolenburgh belangrijk genoeg om een artikel over hem te schrijven. Naar de reden daarvoor kan ik slechts raden, maar de eerste verklaring die zich aan mij voordoet is dat er over Moolenburgh geen of onvoldoende onafhankelijke en betrouwbare bronnen bestaan. Doorgaans worden huisartsen als niet relevant gezien, maar als dit interview met een dokter Moolenburgh dezelfde persoon betreft zou, door zijn publicaties, een artikeltje wel relevant kunnen zijn. Voel je vrij en ga je gang.
Met vriendelijke groet, Magere Hein (overleg) 31 aug 2017 10:48 (CEST)
Op de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij is ook e.e.a. te vinden over hem. Als je een lemma over Moolenburgh gaat schrijven kun je voor de neutraliteit ook deze bronnen lezen. JoostB (overleg) 6 sep 2017 14:08 (CEST)

Aantal vrienden[bewerken]

Hoeveel vrienden kan een mens hebben en is het aantal vrienden echt belangrijk? Volgens sommige mensen is het belangrijk om veel vrienden te hebben en heeft men minstens tien vrienden nodig in het leven (of meer). Ook lijkt het of iedereen (familie/kennissen) een grote vriendenkring heeft en meer vrienden heeft dan ik. Renco (overleg) 13 mrt 2018 14:24 (CET)

Het aantal vrienden heeft geen belang. Wel kunt u zich vragen stellen als: "Ervaar ik een tekort?" "Voel ik mij eenzaam?" "Zou ik baat kunnen hebben bij meer vrienden?" Dat zijn zaken die invloed hebben op het verloop van uw leven.
Uit uw vraagstelling blijkt, dat u het concept "vriendschap" niet geheel begrijpt. In dat geval hebt u in elk geval een probleem bij het vinden van een goede positie in de samenleving en is het te overwegen dit te bespreken met een professional die geschoold is in psychologische of maatschappelijke hulpverlening. — bertux 13 mrt 2018 14:36 (CET)
De mensen die vinden dat veel vrienden hebben belangrijk is begrijpen het concept van vriendschap dus ook niet. Overigens is vrienden maken niet zo eenvoudig. Renco (overleg) 13 mrt 2018 14:46 (CET)
Zeker kan het voor sommige mensen belangrijk zijn om veel vrienden te hebben, maar dat heeft geen algemene geldigheid. De mensen zouden u niet moeten opdringen hoe u moet leven.
Er zijn meerdere invullingen mogelijk van het concept 'vriendschap en het was niet mijn bedoeling om te stellen dat mensen, die een bepaald aspect – zoals het aantal vrienden – benadrukken, het concept niet begrijpen.
Voor u is alleen de vraag van belang: "Leef ik zoals ik wil leven?" "En zo niet, dan de vervolgvraag: "Wat kan ik aan mijn leven verbeteren en wie zou mij daarbij behulpzaam kunnen zijn?"
Als iemand uit mijn omgeving mij de vraag zou stellen die u stelt en op mijn antwoord zo zou reageren als u doet, zou ik mij hevig ongerust maken. Ik zou diegene aanraden professionele hulp te zoeken. Dat is ook mijn raad aan u. Met vriendelijke groet — bertux 13 mrt 2018 15:10 (CET)
Wat is professionele hulp? 2A02:1810:41B:1400:ED7D:5061:1D6C:BC6E 13 mrt 2018 15:29 (CET)
Dit onderwerp heb je wel vaker ter sprake gebracht Renco (zie Help:Helpdesk/Archief/aug 2017#Facebook en 'vrienden':
Aanhalingsteken openen

Zie bijvoorbeeld ook Help:Helpdesk/Archief/jul 2017#Vriendschap (2x), waar je over precies hetzelfde onderwerp ook al opmerkingen had. PAvdK (overleg) 26 aug 2017 21:41 (CEST)

Aanhalingsteken sluiten
PAvdK (overleg) 13 mrt 2018 19:31 (CET)
In reactie op de vraag: "Wat is professionele hulp en wat houdt dit zoal in?" wil ik het volgende zeggen: De meeste mensen hebben een vanzelfsprekende, welhaast automatische kennis van allerlei maatschappelijke en psychologische concepten, zoals vriendschap, liefde, verantwoordelijkheid, genegenheid, autoriteit, dankbaarheid en honderden meer. Ik wil voorbijgaan aan de vraag welk deel hiervan aangeboren is en welk deel verkregen is door sociale interacties. Er is echter een minderheid van de mensen, die dit vanzelfsprekende begrip niet heeft. Door bewuste en gerichte inspanning zullen zij kennis en begrip moeten kweken van deze concepten, want zonder deze kennis en dit begrip kan men niet goed maatschappelijk functioneren. Vrijwel altijd zal hierbij professionele hulp nodig zijn, alleen al om mede te bepalen wat wenselijk en haalbaar is. Daarnaast kan het gebrek aan kennis en inzicht leiden tot onbegrip met de buitenwereld en onder omstandigheden kan dit tot psychologische trauma's leiden.
Een dergelijk gebrek aan kennis en inzicht komt veel voor in combinatie met autisme. Als daarvan sprake is, dan kan men zich vervoegen bij een van de vele centra die hierin gespecialiseerd zijn.
Als er van autisme geen sprake is, kan men contact zoeken met het plaatselijk maatschappelijk werk voor begeleiding en om in samenspraak te bepalen of doorverwijzing naar een psycholoog of psychiater wenselijk is — bertux 14 mrt 2018 12:31 (CET)
Betekent dit dat alle mensen met autisme geen kennis hebben van concepten als liefde, vriendschap, verantwoordelijkheid, genegenheid? Overigens zijn er mensen met autisme die dat wel kennen en begrijpen, sommige van deze onderwerpen wellicht in (iets) mindere mate. 81.82.131.134 15 mrt 2018 13:27 (CET)
Dat betekent het dus niet. Bertux zegt alleen dat het voorkomt bij autisme, maar daarmee zegt hij dus niet dat autisme betekent dat je geen begrip/kennis kan hebben van die concepten. Een kat heeft een staart, maar daarom hoeft een staart nog niet aan een kat vast te zitten. Nietanoniem (overleg) 16 mrt 2018 10:41 (CET)
Overigens is internet en dus ook wikipedia een plaats waar veel mensen met autisme zich thuis schijnen te voelen.(ref). Zij raken daar soms ook langdurig in gesprek met andere mensen, die zich geroepen voelen in te gaan op een kennelijke hulpvraag. mvg HenriDuvent 16 mrt 2018 11:18 (CET)
Mensen met autisme zijn ook mensen zoals de anderen, alleen zijn ze anders. Overigens heb ik ook een vorm van autisme en toch vind ik het hebben van vrienden belangrijk (niet het aantal, maar de kwaliteit telt). Ik ken wel de belangrijke concepten in het leven, maar heb met bepaalde zaken meer moeite en meer nood aan bijvoorbeeld individuele begeleiding op school/werk, met bepaalde zaken aldaar. In mijn geval werden en worden bepaalde zaken aangepast, zoals de inhoud van taken op school/werk, op school klassen met een beperkt aantal leerlingen, individuele begeleiding en hulp op school/werk en houden mensen hier rekening mee. Er zijn wel veel vooroordelen rond mensen met autisme(spectrumstoornissen). Zo worden ze zielig bevonden, niet begrepen, bekeken of ze van een andere planeet komen (terwijl het ook maar mensen zijn) en worden soms bekeken als 'rare' personen die weinig in hun mars hebben, niet zelfstandig kunnen zijn, geen relaties kunnen onderhouden met andere mensen enzovoort. Ik vraag me af of er bij (wereld)beroemde of populaire mensen (schilders, kunstenaars, auteurs, uitvinders, professoren, wetenschappers...) ook personen met autisme zijn of waren. Overigens heb ik het zelf aanvaard dat het een deel van mij is waar niets aan kan veranderd worden, enkel alleen wat hulp nodig met bepaalde zaken. 2A02:1810:41B:1400:B4B6:5E2E:775E:ED65 16 mrt 2018 11:24 (CET)
Even een praktisch puntje: je gebruikt nu steeds een wisselend IP-adres, zodat ik niet zeker weet of je dezelfde bent die hierboven vroeg wat 'professionele hulp' is. Het is handiger als je inlogt. Bever (overleg) 19 mrt 2018 19:20 (CET)
De IPv6 gebruiker is steeds dezelfde. Zijn IPv6 adres begint steeds met 2A02:1810:41B:1400. Zo herken je of IPv6 adressen een en de zelfde internetaansluiting is. Mbch331 (Overleg) 19 mrt 2018 19:34 (CET)
Er zijn maar 18.446.744.073.709.551.616 (264) mogelijke IP-adressen die de gebruiker toegewezen kan krijgen. Mbch331 (Overleg) 19 mrt 2018 19:38 (CET)
Dat je een vorm van autisme hebt, is zeker niet in tegenspraak met de behoefte aan vriendschap en sociale contacten. Je kunt immers moeite hebben met het aangaan en onderhouden van sociale contacten, terwijl je er eigenlijk wel behoefte aan hebt. Er zijn mensen met autisme voor wie dat allemaal niet hoeft, er zijn kinderen bij wie de behoefte wat later op gang komt dan bij kinderen zonder autisme, er zijn mensen die zo teleurgesteld raken in hun medemens door mislukte contacten dat ze de anderen liever op afstand houden, er zijn mensen die graag een praatje maken met anderen als het maar over hun favoriete onderwerp gaat (en daarbij soms te veel hun eigen stokpaardjes berijden, door wijlen Lorna Wing 'active but odd' genoemd). Er zijn veel verschillen tussen mensen met autisme onderling. (Het zijn net mensen ;-) ...)
De associatie met van een andere planeet komen is ook door verschillende mensen met autisme zelf gebruikt. Dominique Dumortier schreef bijvoorbeeld een autobiografie met de titel 'Van een andere planeet' en er is een website of boek met de titel 'Oops... wrong planet syndrome'.
Het zou goed kunnen dat er beroemde mensen met autisme zijn. Aan de andere kant wordt er nogal eens al te vrijelijk met het label gesmeten, zo wordt het nogal gemakkelijk geroepen over mensen als Einstein en Bill Gates. Wel goede kandidaten zijn misschien Anton Bruckner en Paul Erdős, maar met het voorbehoud dat een 'diagnoses op afstand' eigenlijk onmogelijk is. Bever (overleg) 19 mrt 2018 19:41 (CET)
Ik heb wel de behoefte aan vriendschap, maar wil niet bij de verkeerde mensen terecht komen. Zo wil ik niet terechtkomen bij personen met minder goede of slechte (bij)bedoelingen (criminaliteit, drugs, geweld...). Dit onderwerp mag afgesloten worden en wegzakken in het archief. 2A02:1810:41B:1400:ED7D:5061:1D6C:BC6E 24 mrt 2018 12:08 (CET)