Help:Helpdesk/Archief/jul 2018

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Redirect stays visible "as a word" in the article text.[bewerken]

Redirect stays visible "as a word" in the article text. 3 jul 2018 15:20 (CEST)Fredvanommeren (overleg)

Een collega heeft het inmiddels gerepareerd op de pagina. Een redirect is heel iets anders dan een gewone wikilink. Op uw overlegpagina staat een link naar de snelcursus, daar worden wat basisprincipes uitgelegd. –bdijkstra (overleg) 3 jul 2018 16:10 (CEST)
Ik heb wel wat bedenkingen bij het artikel in kwestie (Tweede Ringweg Amsterdam). Die heb ik op de bijbehorende overlegpagina gezet. Richard 3 jul 2018 18:09 (CEST)

Innoverend concept voor stamboom+fotoboek[bewerken]

Geachte,

de Vlaamse stichting genealogie vindt deze NIEUWE TECHNIEK gewoon "geniaal" en zal er in december een lang en breed commentaar aan wijden in haar magazine "STAM". Mag ik aub vragen waarom u al na één uur het artikel hebt gedeleted ? Guido– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 93.108.1.22 (overleg · bijdragen)

Op uw overlegpagina: Overleg gebruiker:93.108.1.22 vindt u meer informatie. vr groet Saschaporsche (overleg) 3 jul 2018 15:40 (CEST)

De film van Dylan Haegens[bewerken]

Op 3 jul 2018 18:21 is door @Magere Hein via NUweg dit lemma verwijderd. Het lemma was nog geen half uur eerder aangemaakt. Het had een inleiding en rolverdeling en infobox. De film komt volgende maand uit. Nuweg is volgens mij bedoeld voor onzinnige lemma's. Zulke acties zijn goed voor de motivatie om te mogen bijdragen aan wikipedia. Ldhank (overleg) 3 jul 2018 20:34 (CEST)

De film van Dylan Haegens is niets anders dan een spellingsvariant op De Film van Dylan Haegens, een lemma dat al meermaals is aangemaakt en verwijderd, en dat nu voor aanmaak is beveiligd tot aan de première. Het lijkt me logisch dat voor andere schrijfwijzen voor hetzelfde onderwerp eenzelfde beleid wordt gehanteerd. Apdency (overleg) 3 jul 2018 20:42 (CEST)
Er zal wel een goede reden voor zijn om er mee te wachten. Op de overlegpagina is de aanmaker niet geïnformeerd. Het verdient geen schoonheidsprijs. Ldhank (overleg) 3 jul 2018 20:46 (CEST)
Dan zal ik de moderator die je noemt bij deze pingen. Apdency (overleg) 3 jul 2018 20:50 (CEST)
Voor aanmaak beveiligd? Hoe dan? –bdijkstra (overleg) 3 jul 2018 20:55 (CEST)
Nou zo. Artikel verwijderd om de reden die Apdency hier noemt. Magere Hein (overleg) 3 jul 2018 20:59 (CEST)
Oh, ik dacht dat dit alleen via cascadebeveiliging kon. Maar blijkbaar werken bestaande beveiligingen door. –bdijkstra (overleg) 3 jul 2018 21:10 (CEST)

Category:Sint-Amanduskerk (Antwerpen)[bewerken]

Geachte Mevrouw, Mijnheer,

Naar mijn bescheiden mening is er iets fout met de Commons-pagina, genaamd: c:Category:Sint-Amanduskerk (Antwerpen) .

Bij het bekijken van deze pagina ziet men aan de rechterkant van het scherm een rechthoekig kadertje, dat vermoedelijk bedoeld is als een beknopte uitleg over het onderwerp van de categorie. Men ziet hier rechts een fotootje van de Sint-Amanduskerk te Antwerpen (België). Ze is gelegen in de Van Kerkckhovenstraat. Maar volgens de uitleg in het kadertje, zou deze kerk gesitueerd zijn in de Burgemeester Waldastraat, in de gemeente Nes, Ameland, Nederland.

Naar mijn vermoeden ligt een eenvoudige tikfout bij het invoeren van de coördinaten aan de basis van dit probleem.

Misschien heeft U de nodige kennis om dit euvel op te lossen ?

Aanvaard mijn dank bij voorbaat.

Met hoogachting.

IDD5000 (overleg) 2 jul 2018 07:52 (CEST)

Dank voor de signalering, dit wordt volgens mij veroorzaakt doordat er een rijksmonumentennummer vermeld staat voor een (Nederlands) momument in Ameland. Ik zie zo snel niet hoe ik dit kan aanpassen, maar er komt vast snel iemand langs hier die dat wel weet. Vr groet, Saschaporsche (overleg) 2 jul 2018 09:08 (CEST)
De gegevens voor zo'n infobox komen van Wikidata, in dit geval van het item Sint-Amanduskerk (Q2654106). Iemand had hier per ongeluk gegevens van een karakteristiek Amelander huis onder zadeldak tussen topgevels in Nes ingevuld, wat natuurlijk gekoppeld had moeten worden aan c:Category:Burgemeester Waldastraat 12, Nes. Ik heb de foutieve gegevens verwijderd. –bdijkstra (overleg) 2 jul 2018 09:23 (CEST)

Voor de geïnteresseerden en in het bijzonder voor gebruiker:IDD5000: hier ging het al fout, en dat is twee jaar later weer hersteld, maar toen was het al te laat, want toen waren er op Wikidata al verschillende bots en achteloze gebruikers langs geweest om gegevens in te vullen op basis van het rijksmonumentnummer. De les is: onderschat niet de gevolgen van verkeerd ingevoerde gegevens. –bdijkstra (overleg) 4 jul 2018 22:17 (CEST)

Verwijzing[bewerken]

Hallo, Tijdens vertalingen wou ik een werwijzing ofzo zetten naar een andere pagina je weet wel zodat de naam van de andere pagina blauw wordt en dat je er kan op klikken maar ik weet niet goed hoe dat moet weet iemand van jullie hoe dat moet ?? Alvast bedankt Arnaud1990 (overleg) 4 jul 2018 19:31 (CEST) Arnaud1990

Dag Arnaud, ik denk dat je hier: H:LINK wel verder mee komt. Succes! JanB46 (overleg) 4 jul 2018 20:04 (CEST)

Pagina Luc Claus[bewerken]

Hallo, ik kreeg een bericht van gebruik bestaande tekst (cytaten met auteursvermelding!)op mijn net aangemaakte pagina 'Luc Claus'; ik heb die betreffende tekst verwijderd uit het artikel. Moet ik nu iets specifiek doen? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Hadejohan (overleg · bijdragen)

Dag Hadejohan, uitleg over auteursrechtenschending staat op je overlegpagina (vermelding van auteur rechtvaardigt niet meteen het kopiëren en plakken van een tekst). Omdat je de tekst hebt verwijderd, is dat geen reden meer voor verwijdering. Echter is de vorm van het artikel nog niet in orde, zie de toelichting op Luc Claus. Je moet dus niet iets specifieks doen, maar ik zou je wel aanraden om het artikel nog wat verder uit te bouwen, in zinnen te formuleren en ook andere, onafhankelijke bronnen te gebruiken. Mvg, Encycloon (overleg) 10 jul 2018 20:08 (CEST) PS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Museumherberg Den Grooten Moreaen Wervik[bewerken]

Graag wat meer informatie over dit onderwerp – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 2A02:1811:C525:900:1DBF:1308:ADFA:F365 (overleg · bijdragen)

Hallo gebruiker, bedankt voor je suggestie. Gewenste onderwerpen kun je toevoegen op Wikipedia:Gewenste artikelen en mogelijk is er dan iemand die er vrijwillig mee aan de slag gaat. Overigens denk ik niet dat dit onderwerp relevant genoeg is. Mvg, Encycloon (overleg) 10 jul 2018 21:13 (CEST)
Misschien kan het wel als aanvulling op het lemma Nationaal Tabaksmuseum waar de herberg al vermeld is ? Jef antenne (overleg) 11 jul 2018 00:17 (CEST)

mijn acount[bewerken]

hollo help desk mijn acount is geblokeert dus ik kan niet meer inlogen kunnen jullie mijn helpen – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door ‎217.104.108.230 (overleg · bijdragen)

Een account wordt niet voor niets geblokkeerd, om welke gaat het? Als het de eerste keer is zal het in elk geval 24 uur zijn, dus morgen kan je weer inloggen. Rode raaf (overleg) 11 jul 2018 17:30 (CEST)

Verwaarloosde dieren[bewerken]

Beste

Er wordt zoveel in de media gedaan voor het inzamelen van geld voor ziekten. Waarom niet een keer voor verwaarloosde dieren, ikzelf zet mij in voor honden die mishandeld, verwaarloosd, uitgehongerd....zijn. Nu wordt er een verkoop gedaan van allerlei zoals, koeken, pralines, polsbandjes en nog zoveel meer maar dat is maar een druppel op een kokende plaat om zoveel mondjes, onderdak, eten ,verzorging, dierenarts te kunnen betalen. Waar kunnen we naartoe of doen om gehoord te worden. Dieren zijn ook van vlees en bloed; voelen pijn en verdriet. Waar en bij wie kunnen we hulp vragen om eens gehoord te worden buiten de kleine gemeenschap, misschien via media maar daar hebben we dan de juiste persoon voor nodig. Alle hulp is welkom want het water staat al tot in onze mond. Bedankt om het bericht te lezen en hopelijk een gunstig antwoord

vele groeten Martine De Ceukelaire – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Pietekendeceukelaire (overleg · bijdragen)

Beste Martine, de helpdesk van Wikipedia is geen geschikte plaats om actie te voeren. Toch veel succes gewenst met je actie. Vr groet Saschaporsche (overleg) 11 jul 2018 19:49 (CEST)

Anonieme Overeters herschreven[bewerken]

Hallo Wikipedia, Naar aanleiding van de feedback op onderstaande links:

heb ik het artikel grotendeels herschreven.

Voor zover ik kan overzien, heb ik alle feedback verwerkt.

De neutraliteit heb ik ook proberen te verbeteren door een alinea “kritiek” toe te voegen.

Het artikel is te vinden op: Gebruiker:Henry Staverman/Kladblok

Bij voorbaat dank, Met vriendelijke groet, Henry Staverman Henry Staverman (overleg) 12 jul 2018 07:04 (CEST)

Besmet of infectie[bewerken]

Zie de totale wijziging op Aids waarbij zo'n beetje alle vormen van 'besmetting' zijn vervangen door 'infectie'. Deze begrippen zijn niet synoniem, maar ik ben ook geen expert. Kan iemand die wel kennis van zaken heeft even kijken en zonodig terugdraaien? Nietanoniem (overleg) 12 jul 2018 14:56 (CEST)

Ik denk dat jij hier gelijk hebt Nietanoniem, dus ik heb het al teruggedraaid. Maar misschien kan en wil een persoon die hier meer in thuis is er nog eens naar kijken, want er zijn meer wijzigingen gedaan die ik ook ongedaan heb gemaakt. Dqfn13 (overleg) 12 jul 2018 15:55 (CEST)
Ik heb Renee-nn al benaderd op zijn/haar OP. Infectie is, kort door de bocht, het effect dat mogelijk optreedt na een besmetting. Ik vrees dat alle bewerkingen van de afgelopen maand van deze relatief nieuwe bewerker opnieuw beoordeeld moeten worden, maar daartoe is zhij zelf ook uitgenodigd. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 12 jul 2018 15:58 (CEST)
Ik heb zojuist op Ronnie gereageerd, hierbij nogmaals mijn reactie: Ik heb inderdaad de term 'besmetting' veranderd in 'infectie'. Infectie is de gangbare term als het om hiv gaat, zie bijvoorbeeld: https://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Hiv-infectie en https://lci.rivm.nl/richtlijnen/hivinfectie. Een infectie ontstaat wanneer na de besmetting de ziektekiemen zich vermenigvuldigen en verspreiden. Dit doet hiv meteen wanneer het virus het lichaam binnen komt. We spreken dan bijvoorbeeld ook van een "acute hiv-infectie". Iemand die hiv heeft is dus "hiv-geïnfecteerd" en niet "hiv-besmet". Hiernaast wordt 'besmettelijk' door patiënten als stigmatiserend ervaren. Ook is aids niet overdraagbaar/besmettelijk, aids is een verzameling symptomen die door hiv veroorzaakt worden. De zin "De laatste jaren is het percentage van aids-besmetting stabiel gebleken, maar dit kan een vertekend beeld geven omdat de nieuwe besmetting en het aantal sterfgevallen ten gevolge van aids ongeveer gelijk ligt." is dus foutief. Ik hoop dat ik zo je vraag beantwoord heb. Renee-nn (overleg) 12 jul 2018 16:10 (CEST)
Het AMC (ook niet de minste) spreekt hier bijvoorbeeld weer over een hiv-besmetting. Dus het blijft onduidelijk. Ik zou i.i.g. niet alles gaan aanpassen. Daarbij is de reden dat het door patiënten als stigmatiserend wordt ervaren niet zo relevant voor een encyclopedie. Msj (overleg) 12 jul 2018 17:20 (CEST)

Een bestaande pagina aanvullen of herschrijven namens de gemeente[bewerken]

Beste Wikipediagebruikers,

Ik ben Kim en heb een vraag namens Amsterdam Zuidas. (Gemeente Amsterdam) We zijn heel voorzichtig aan het uitzoeken of wij (ik) namens Zuidas, gemeente Amsterdam, de tekst op de pagina van Zuidas mogen aanpassen. We houden ons uiteraard aan de richtlijnen, zullen bronvermelding gebruiken, neutraal schrijven etc. We willen ook niets verkeerd doen, maar doen we dan iets verkeerd? We hebben geen commercieel oogpunt, dat is hopelijk wel duidelijk. We zien alleen een boel oude informatie staan en willen dit aanvullen. Mag ik dit 'zomaar' doen namens de gemeente?

Groet, Kim (Mediamevrouw)

Het staat iedereen vrij om informatie aan te passen toe te voegen. Zelf geef je al aan dat neutraal te willen doen, en voorzien van bronnen. Vergeet daarbij niet dat in een encyclopedie niet enkel een 'huidige stand' wordt beschreven, maar ook de geschiedenis van een onderwerp. Het is dus niet de bedoeling dat oude informatie verdwijnt, maar wordt aangevuld. In de praktijk blijkt het voor direct betrokkenen wel eens lastig om neutraal een onderwerp te beschrijven, dus als tip kan ik je meegeven dat je daar goed op kan (moet) letten. Nietanoniem (overleg) 12 jul 2018 15:49 (CEST)
Reactie gegeven op de overlegpagina van Kim / mediamevrouw. Bever (overleg) 12 jul 2018 19:13 (CEST)

Bronvermelding[bewerken]

Ik heb vragen over de wijze van vermelden van bronnen:

a. wanneer geen naam van een schrijver wordt genoemd, zoals 'Encyclopedie....' en die wordt een aantal malen in de tekst geciteerd als bron, hoe kan je die dan in de bronvermelding krijgen als: ↑ Omhoog naar: a b c d e Ito, E.S. (2007). Rahasia Meede: Misteri ..... ?

b. wanneer een schrijver meer malen wordt geciteerd, maar met verwijzing naar verschillende bladzijden van hetzelfde boek, dan krijg je een foutmelding omdat <ref=schrijver>schrijver, titel, blz.3</ref> botst met <ref=schrijver>schrijver, titel, blz.10</ref>. Hoe vermijd je dit?

c. wanneer alleen wordt genoemd: "Kasteel van Amsterdam", .... en dat wordt verschillende malen geciteerd, dan krijg je: Citefout: Het openingslabel <ref> is onjuist opgemaakt of heeft een verkeerde naam. Hoe valt dit te vermijden?

Met vriendelijke groet, Djsgmnd (overleg) 12 jul 2018 00:23 (CEST)

a. De 1e keer gebruik je <ref name="blabla">Ito, E.S. (2007). Rahasia Meede: Misteri ...</ref> en de daaropvolgende keren <ref name="blabla"/>.
b. Door een andere waarde voor name= in te voeren wanneer de inhoud van de referentie anders is.
c. Dat hangt er vanaf wat je precies gedaan hebt. Misschien nog eens goed Help:Referenties en voetnoten doornemen en/of hier een meer specifieke vraag stellen.
bdijkstra (overleg) 12 jul 2018 00:41 (CEST)
Het helpt ook als je aangeeft om welk artikel het gaat. Nietanoniem (overleg) 12 jul 2018 07:45 (CEST)
Ik heb even gekeken en volgens mij gaat het om Gebruiker:Djsgmnd/Kladblok. Met deze bijdrage heb ik punt b en c gerepareerd. De fout bij het kasteel was dat eerst name=Kasteel werd gegeven, maar daarna werd verwezen naar name=Kasteel van Batavia. Vandaar de foutmelding. Er zijn trouwens geen 'regels' voor die name, je kunt ook iets zonder auteur een naam geven (bijvoorbeeld name=Encyclopedie). Punt a is daarmee hopelijk ook opgelost? Encycloon (overleg) 12 jul 2018 10:15 (CEST)
Dank voor de suggesties en oplossingen/reparaties! Het ging inderdaad om Gebruiker:Djsgmnd/Kladblok. Al doende leert men!
Met vriendelijke groet, Djsgmnd (overleg) 13 jul 2018 16:16 (CEST)

Sjabloon: wikipedia: infobox bedrijf[bewerken]

Geachte medewerker,

Momenteel werk ik aan de infobox op de pagina Huf Haus.

Als ik in dit sjabloon een bedrijfslogo wil toevoegen dat ik uit een Duitse infobox heb gehaald, krijg ik geen afbeelding van dat logo te zien, maar alleen de naam van het bedrijf. Voorbeeld: Duits: Huf Haus logo.svg wat in het Nederlands zou moeten zijn: Huf Haus logo.png (?). Het resultaat is dan alleen Huf Haus in rode letters, maar geen logo.

Hoe zet je dergelijke info over in het Nederlands?

Met vriendelijke groet Djsgmnd (overleg) 13 jul 2018 16:08 (CEST)

Helaas dat kan in dit geval niet. de:Datei:Huf Haus logo.svg is een onvrije afbeelding die niet naar Wikimedia Commons verplaatst mag worden. Op de Nederlandstalige Wikipedia doen we niet aan zulke uitzonderingen en gebruiken we in principe alleen afbeeldingen van Commons. –bdijkstra (overleg) 13 jul 2018 16:42 (CEST)

Syntaxmarkering[bewerken]

Hallo,

Bij het bewerken zie ik vandaag ineens allerlei kleurtjes voor allerlei soorten wikicode. Bijvoorbeel paars voor sjablonen en blauw voor wikilinks. Weet iemand misschien hoe ik deze uit kan zetten? Ik heb al bij Voorkeuren gekeken, maar kan daar niets vinden.

Dit probleem doet zich alleen op nl.wikipedia voor, niet op wikisource of commons.

Mvg, Vincent Steenberg-Overleg 13 jul 2018 22:26 (CEST)

Hoi Vincent,
Dit kan je uitzetten door in het bewerkingsvenster rechtsboven (links van de knop 'Wijzigingen publiceren) op de hamburger te klikken (drie horizontale streepjes) en dan 'Syntax highlighting' te selecteren.
Mvg, Jeroen N (overleg) 13 jul 2018 22:44 (CEST)
Bij mij zit de knop 'Wijzigingen publiceren' onderaan en ik heb geen hamburger. In de werkbalk (toolbar) van het bewerkingsveld zie ik een aantal pictogrammen, de zevende van links is een stift waarmee ik de syntaxmarkering aan en uit kan zetten. –bdijkstra (overleg) 13 jul 2018 22:47 (CEST)
Sorry, ik ging uit van visueel bewerken of de nieuwe wikitekstmodus. Wilde mijn antwoord net aanvullen: in de oude wikitekstmodus is het inderdaad de stift (🖋). Jeroen N (overleg) 13 jul 2018 22:48 (CEST)
Ja, ik zie het. Waarschijnlijk heb ik per ongeluk dat knopje ingedrukt. Bedankt voor jullie uitleg. Mvg, Vincent Steenberg-Overleg 14 jul 2018 01:03 (CEST)