Help:Gebruik van interwiki-links

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Help:IW)
Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Zie H:IW

Een interwiki-link, interwiki of taallink is een link naar een artikel over hetzelfde onderwerp op een Wikipedia in een andere taal. In verschillende andere talen wordt het woord gespeld als "InterWiki".

Een sisterlink, zusterlink of zusterprojectlink is een link naar een pagina op een andere wiki van Wikimedia.

Het is noodzakelijk dat artikelen, categorieën en sjablonen op Wikipedia gekoppeld worden aan datzelfde onderwerp op een anderstalige Wikipedia, zodat lezers en gebruikers via die weg meer informatie kunnen vinden, deze informatie naar het Nederlands kunnen vertalen en de pagina's op de Nederlandstalige Wikipedia gemakkelijker en beter te onderhouden en bij te werken zijn.

Interwikilinks worden in het menu links op iedere pagina onderaan in de sectie In andere talen getoond.

Zelf koppelen aan anderstalige versie[bewerken | brontekst bewerken]

Het koppelen van artikelen, categorieën en sjablonen aan de equivalent in de andere taal gebeurt in principe door de auteur zelf. Dit kan op twee manieren:

Via een anderstalige Wikipedia
Zoek op een anderstalige Wikipedia naar hetzelfde artikel, categorie of sjabloon, klik aldaar helemaal onderaan in de linker zijbalk op Koppelingen bewerken of Koppelingen toevoegen<!-Koppelingen toevoegen--> of tussen de opties rechts op Taalkoppelingen bewerken (afhankelijk van de gebruikte skin). Dan zijn er twee mogelijkheden:
  • Indien je een kader krijgt, vul je bij Taal nl in, bij Pagina de titel van de pagina en je klikt op Koppelen met pagina.
  • Indien je op Wikidata uitkomt klik je onderaan de pagina in de sectie Wikipedia op toevoegen, in het linker veld voeg je nl of nlwiki in, in het rechter veld de titel van de pagina en je klikt op opslaan.
Via Wikidata
Ga naar Wikidata en gebruik de zoekbalk rechts bovenin om te zoeken naar het onderwerp dat je wilt koppelen. Het kan helpen om de Engelstalige of wetenschappelijke benaming in te voeren. Selecteer het juiste item en volg daarna het tweede punt hierboven. Aangezien er meerdere items kunnen bestaan met dezelfde naam is het aan te raden om goed te controleren of het over hetzelfde onderwerp gaat. Dit kun je doen door in de sectie Wikipedia een artikel aan te klikken of onder Statements te kijken of de kenmerken passen bij het onderwerp.

Als je een eerder aangemaakt artikel, sjabloon of categorie tegenkomt die niet gekoppeld is aan de equivalent in de andere taal terwijl datzelfde onderwerp op een anderstalige Wikipedia wel een pagina heeft, dan kan dat komen doordat een anderstalige pagina destijds nog niet beschikbaar was, of doordat iemand vergeten heeft deze te koppelen. Koppel deze pagina dan vooral zodat de pagina geen wees meer is.

Soms heeft een onderwerp wel een Wikidata-item, maar wordt het op de Nederlandstalige Wikipedia besproken in een artikel over een breder onderwerp. In dat geval maken we een redirect aan naar het bredere artikel, al dan niet naar de betreffende subkop. Redirects kunnen niet toegevoegd worden aan een Wikidata-item. Om dit toch te kunnen doen, kun je van de redirect tijdelijk een gewone artikelpagina maken, bijvoorbeeld door het #-teken weg te halen. Daarna koppel je de pagina op Wikidata. Vervolgens herstel je de redirect weer. Zo kunnen lezers van anderstalige Wikipedia's toch bij de Nederlandstalige informatie komen.

Screenshot die het verwijderen van de "interlanguage links" verduidelijkt

Voor de komst van Wikidata werd er om een taallink naar hetzelfde artikel in een andere taal te maken, de code [[xx:Artikel]] toegevoegd aan artikelen, waarbij xx de taalcode is van de andere wiki en Artikel de naam van het artikel op de andere wiki. Dit was erg omslachtig omdat als er een nieuw artikel werd toegevoegd dit op alle Wikipedia's met een artikel over ditzelfde onderwerp toegevoegd moest worden. Bovendien ontstonden er vele fouten en onjuistheden, zogenaamde interwikiconflicten. Daarom werd er vanaf 2003 reeds aangedrongen op een gezamenlijke wiki om de interwikilinks bij te houden. In 2013 was dit gezamenlijke project eindelijk gereed: Wikidata.

Vanaf 6 maart 2013 hebben bots de interwikilinks overal verplaatst naar Wikidata. Om de interwikilinks bij te werken wordt dit rechtstreeks gewijzigd op Wikidata, waarna het automatisch in het menu wordt bijgewerkt door de software waarop Wikipedia draait. Zie ook Wikipedia:Overschakeling naar Wikidata.

Huidig gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Anno 2020 worden interwiki-links niet meer gebruikt in de hoofdnaamruimte. Uitzonderlijk worden ze wel nog elders gebruikt. Zo zijn pagina's zoals je gebruikerspagina niet toegestaan op Wikidata. Zulke pagina's worden indien gewenst nog gekoppeld met interwiki-links. Zie bv. Gebruiker:Voorbeeldnaam.

Linken naar anderstalige Wikipedia op overlegpagina's[bewerken | brontekst bewerken]

Om een taallink in lopende tekst op overlegpagina's op te nemen gebruik je: [[:xx:Artikel]], bijvoorbeeld: [[:en:Railway]]. Hierbij is xx dus de taalcode en Artikel de naam van het gelinkte artikel van de Wikipedia in de andere taal. De link wordt altijd blauw, of het doelartikel bestaat of niet. Het is ongewenst om in artikelen zulke taallinks in lopende tekst op te nemen. Dat ontmoedigt namelijk dat er een artikel in de Nederlandstalige Wikipedia wordt aangemaakt. Maak dus liever dat Nederlandstalige artikel zelf aan.

Op sommige pagina's (zoals pagina's in de Overlegnaamruimte) is het niet mogelijk om de taallinks in de sectie In andere talen op die pagina's te zetten.

Andere projecten (zusterlinks)[bewerken | brontekst bewerken]

De lange vorm van enkele zusterprojecten verwijst naar de Engelstalige variant. Om naar de Nederlandstalige versie te linken, dient nl: toegevoegd te worden. Bij de korte variant is dit meestal niet nodig. De korte variant linkt standaard naar de taal waarvandaan ook gelinkt wordt.

Project Lange vorm Afkorting Sjablonen
Wikibooks [[wikibooks:nl:]] [[b:]]

{{Wikibooks}}, {{Wikibooks klein}}, {{Kookboek}}

Wikinews [[wikinews:nl:]] [[n:]]

{{Wikinews}}, {{Wikinews klein}}, {{Wikinewscat}}, {{Wikinewscat klein}}, {{Wikinewslink}}

Wikiquote [[wikiquote:nl:]] [[q:]]

{{Wikiquote}}, {{Wikiquote klein}}, {{Wikiquotecat}}

Wikisource [[wikisource:nl:]] [[s:]]

{{Wikisource}}, {{Wikisource klein}}, {{Wikisourcecat}}

Oldwikisource [[oldwikisource:]]
Wiktionary/WikiWoordenboek [[wiktionary:nl:]] [[wikt:]]

{{Wikt}}, {{Wikt klein}}, {{Woordenboek}}

Wikispecies [[wikispecies:]] [[species:]]

{{Wikispecies}}, {{Wikispecies klein}}, {{Wikispeciescat}}

Wikiversity [[Wikiversity:]] [[v:]]
Betawikiversity [[Betawikiversity:]]
Wikivoyage [[Wikivoyage:]] [[voy:]] {{Wikivoyage}}
Wikidata [[Wikidata:]] [[d:]]
Wikifuncties [[Wikifunctions:]] [[f:]]
Wikimedia Foundation [[wikimedia:]]
[[foundation:]]
[[wmf:]]
Wikimedia Nederland [[wmnl:]]
Wikimedia België [[wmbe:]]
Wikimedia Commons [[commons:]] [[c:]]

{{Commons}}, {{Commonsklein}}, {{Commonscat}}, {{Commonscatklein}}

Meta-Wiki [[meta:]] [[m:]]
Wikimedia Incubator [[incubator:]] {{Incubator}}
Strategy [[strategy:]]
Outreach [[outreachwiki:]]
[[outreach:]]
MediaWiki [[mw:]]
Test Wikipedia [[testwiki:]]
Toolforge [[toollabs:]]
Wikitech [[wikitech:]]
BugZilla [[bugzilla:]]
Phabricator [[phabricator:]] [[phab:]] op overlegpagina's: {{Phabricator klein}}
Mailinglijsten [[mail:]]
Voor de mailarchieven: [[mailarchive:]]

[[wikibooks:]] bijvoorbeeld linkt naar de Engelstalige Wikibooks. Links naar een specifieke taal worden gemaakt door achter de projectcode de taalcode te plaatsen. Bijvoorbeeld [[wikisource:de:Hauptseite]] linkt naar de hoofdpagina op de Duitse wikisource. Op project Meta is een lijst van alle taalcodes beschikbaar. Op Meta is ook een overzicht van alle projecten te vinden.

De [[chapter:]] werkt alleen op deze manier op de Nederlandstalige Wikipedia om naar de wiki van Wikimedia Nederland te linken, terwijl [[wmnl:]] overal werkt. Hetzelfde geldt voor [[chapter:be:]] om te linken naar de wiki van Wikimedia België, dat werkt niet overal, terwijl [[wmbe:]] overal werkt.

Het is gebruikelijk om in artikelen de sjablonen te gebruiken om te linken naar de zusterprojecten. Bijvoorbeeld {{Commons}} plaatst een interwikilink naar het overeenkomstige artikel in Commons, de verzameling open afbeeldingen en andere bestanden.

Andere links naar een extern project[bewerken | brontekst bewerken]

  • Linken naar een pagina op de toolserver waar een overzicht gegenereerd wordt van een bepaalde gebruikersnaam op verschillende projecten, kan door middel van [[sulutil:<gebruikersnaam>]].
  • Linken naar een bug/ticket op Phabricator kan door middel van [[phab:T<nummer>]].
  • Linken naar een tool op Wikimedia Tool Labs kan door middel van [[toollabs:...]], zo linkt [[toollabs:catscan2/catscan2.php]] naar https://tools.wmflabs.org/catscan2/catscan2.php.
  • Linken zoals [[OTRS:TicketID=1678624]] of [[ticket:]] verwijzen naar een ticket op de OTRS.
  • Link naar een mailinglijst [[mail:<lijst>]], zoals de mailinglijst van Wikimedia: [[mail:foundation-l]]
  • Link naar een IRC-chatkanaal kan door: [[irc:wikipedia-nl|#wikipedia-nl]]
Zie de categorie Help:Interwiki linking van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.