Naar inhoud springen

Help:Pop-ups

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor de geïntegreerde feature genaamd "Paginavoorvertoningen", zie Page Previews.
Overzicht beheerpagina's

Navigatiepop-ups is een script, geschreven in JavaScript (broncode), dat voor een alternatieve manier zorgt om te kunnen navigeren en werken op deze Wikipedia. Het script zorgt onder andere voor korte voorvertoningen (previews) van artikelen die tevoorschijn komen wanneer je met je muis over een interne link beweegt en geeft toegang tot veel gebruikte Wikipedia-functies. Je dient wel een gebruikersaccount te hebben.

Er zijn twee mogelijkheden om te installeren.

De eenvoudigste methode is door middel van het tabblad "Uitbreidingen" in mijn voorkeuren van de beschikbare uitbreidingen het vakje "Navigatiepop-ups" aan te vinken. Je dient na het opslaan van je voorkeuren wel je cache te legen (Firefox: Ctrl+Shift+R, Internet Explorer: Ctrl+F5).

Daarnaast kan je de pop-ups ook installeren zonder het extensie-systeem te gebruiken. Je dient hiervoor twee pagina's in je gebruikersruimte aan te passen:

importScript('MediaWiki:Gadget-popups.js' );
@import "/w/index.php?title=MediaWiki:Gadget-popups.css&action=raw&ctype=text/css";

Ook hier geldt dat je na opslaan je cache moet legen (Firefox: Ctrl+Shift+R, Internet Explorer: Ctrl+F5, Safari:Alt+Cmd+E).

Mogelijkheden[bewerken | brontekst bewerken]

De tool genereert een pop-up wanneer je de muisaanwijzer op interne links en afbeeldingen plaatst. Deze pop-ups geven een korte voorvertoning van de artikelen en afbeeldingen en geven tegelijkertijd een lijst met relevante acties.

Door de Shift-toets ingedrukt te houden kun je de pop-up rondslepen.

Pop-ups zijn afhankelijk van het soort link:

 • Links naar gewone artikelen: de pop-up zorgt voor een voorvertoning van de eerste alinea en afbeelding; het acties menu maakt het mogelijk om o.a. het artikel te bekijken en te bewerken en de Geschiedenis- en Overlegpagina in te zien.
 • Links naar Afbeeldingen: toont informatie uit de beschrijving van de afbeeldingspagina.
 • Links in het bewerkingsscherm: selecteer een interne link om een artikel pop-up te krijgen.
 • Links op 'verschil' pagina's: Op geschiedenis en volglijsten kun je een overzicht krijgen van de gemaakte aanpassingen, door met de muis over de huidige en vorige links te bewegen; het acties menu maakt het o.a. mogelijk de wijziging terug te draaien of ongedaan te maken.
 • Links naar Gebruikerpagina's: toont informatie over de gebruiker; het Gebruiker menu geeft toegang tot o.a. de overleg pagina en recente bijdragen.
 • Links in de pop-ups zelf: de meeste van de links in het popup-venster openen een nieuwe pop-up wanneer je de muis eroverheen beweegt.
Zie ook de Engelstalige Wikipedia voor uitgebreide mogelijkheden (moet nog vertaald worden)

Het script zou goed moeten werken op Mozilla Firefox, Internet Explorer (IE 9 en hoger), Opera (11.0 en hoger), Google Chrome en Safari (3.0 en hoger).

Het gebruik van oudere browser versies dan hierboven genoemd kan leiden tot problemen. Bekende problemen zijn onder andere:

 • Internet Explorer (versies lager dan 9.0)
Pagina's met een "-" in de titel worden verkeerd weergegeven.
 • Adblock Plus add-on
Indien de Adblock Plus add-on is geinstalleerd kan het zo zijn dat de navigatiepop-ups geblokkeerd worden. Dit kan worden opgelost door een uitzonderingsregel voor Wikipedia toe te passen in de Adblock Plus filters.
 • Virtual Keyboard (Google) add-on
Pop-ups overlappen elkaar en worden soms op de verkeerde plek (buiten het scherm) getoond.

Het script kent een hoeveelheid opties die je naar eigen keuze kan in- of uitschakelen. Ook is het mogelijk om het uiterlijk van het script aan te passen door middel van css.

Aanpassen uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Het uiterlijk kan je aanpassen door in je eigen common.css de juiste css-code te zetten. Het globale css-bestand kan je als voorbeeld nemen. Let op: je dient elke attribuut met !important; te beëindigen i.p.v. alleen ;.

 • Onderstaand voorbeeld geeft bijvoorbeeld een rustige licht grijze achtergrond met een grijze rand:
.navpopup {
 border: solid #AAAAAA 1px;
 background-color: #FFFAFF !important;
 font-size: 110% !important;
}

Opties[bewerken | brontekst bewerken]

De opties dien je in je eigen common.js te zetten. Bijvoorbeeld:

popupAdminLinks=true;
geeft extra mogelijkheden speciaal voor moderators.

Elke optie moet op een nieuwe regel en wanneer je het script ook vanuit je common.js aanroept (dus niet d.m.v. het extensie-systeem) kan je de opties het beste onder de regel zetten die het script aanroept. Ook hier geldt dat je na opslaan je cache moet legen (Firefox: Ctrl+Shift+R, Internet Explorer: Ctrl+F5).

Lijst met opties[bewerken | brontekst bewerken]

Optie Waarde (de standaardwaarde is vet weergegeven) Omschrijving
popupDelay decimaal getal (met punt als decimaalteken), 0.5 Aantal seconden voordat de popup verschijnt.
popupHideDelay decimaal getal (met punt als decimaalteken), 0.5 Aantal seconden (ongeveer) tussen het moment dat de muis de popup verlaat en het moment dat de popup verdwijnt.
simplePopups true, false Als u alleen de links wilt zien of de verbruikte bandbreedte te groot vindt, kunt u dit op <true zetten. Er worden dan geen data gedownload en de popups bevatten alleen een lijst met links.
popupStructure 'original', 'fancy', 'fancy2', 'menus', 'shortmenus', 'lite', 'nostalgia' Selecteer de structuur van de popups. De waarde 'original', d.i. de standaardwaarde wanneer simplePopups true is (of wanneer bekend is dat uw browser geen menu's ondersteunt), heeft alle navigatielinks in de popup zelf; 'fancy' en fancy2 zijn varianten hiervan. De waarde 'menus', d.i. de standaardwaarde wanneer simplePopups niet true is, plaatst de navigatielinks in de popupmenu's die verschijnen wanneer u de muiscursor over links naast de poputitel beweegt. 'shortmenus' is een wat minder rommelige versie hiervan. Verder is 'nostalgia' een eenvoudige structuur zonder menu, terwijl 'lite' een zeer eenvoudige structuur is met slechts de voorvertoning en zonder enige navigatielinks.

Als u deze variabale instelt, moet u de enkelvoudige aanhalingstekens niet vergeten, bijv. popupStructure='fancy';. Zie deze pagina de Engelse Wikipedia voor voorbeelden.

popupActionsMenu true, false Als u menu's gebruikt, kunt u de titellink in de popup hetzij een een menu (popupActionsMenu = 'false'), hetzij een afzonderlijk menu met "acties" (als popupActionsMenu = 'true', de standaardwaarde) laten genereren.
popupImages true, false Als deze false is, worden afbeeldingen niet weergegeven.
popupSubpopups true, false Als deze true is, worden ook pupups gegenereerd voor links in de voorvertoning.
popupOnEditSelection true, false Als deze true is, worden tijdens het bewerken popups gegenereerd voor geselecteerde wikilinks.
popupAdminLinks true, false Als deze parameter true is, worden in de popups links weergegeven waarmee moderatoren mensen kunnen blokkeren, pagina's kunnen verwijderen en pagina's kunnen beveiligen of vrijgeven
popupShortcutKeys true, false Als deze parameter true is, kunt u bepaalde links in de popup snel selecteren m.b.v. sneltoetsen. Als u de muiscursor over een link beweegt waarvoor een sneltoets gedefinieerd is, verschijnen de sneltoets aan het einde van de popup. Om bijv. in Firefox of Opera een artikel snel in ene nieuw tabblad te bewerken, typt u 'e Control-Enter'. Als u op Escape drukt, verdwijnt de popup ook.
popupFixRedirs true, false Als deze parameter true is, kunt u automatisch links naar redirectpagina's "repareren" door op de juiste redirectlink onderin de popup te klikken. N.B.: U kunt dergelijke links beter niet iedere keer "repareren" als u ze tegenkomt, en het is beslist beter om niet naar zulke links op jacht te gaan om ze te "repareren". Zie Wikipedia:Redirect#Link naar redirect (wel/niet) repareren.
popupWatchRedirredPages true, false, null Als deze parameter true is, worden gerepareerde links naar redirectpagina's automatisch op uw volglijst geplaatst. Als hij false is, worden ze altijd van uw volglijst verwijderd. Als hij null is, wordt de pagina overeenkomstig uw voorkeursinstellingen al dan niet op uw volglijst gezet.
popupRedirAutoClick 'wpSave', 'wpPreview', 'wpDiff' De knop die automatisch wordt geactiveerd wanneer u redirects repareert.
popupRedlinkRemoval true, false Als deze parameter true is, kunt u automatisch links naar niet-bestaande pagina's verwijderen ("rode links") door "Verwijder deze link" te selecteren.
popupFixDabs true, false Als deze parameter true is, kunt u automatisch links naar doorverwijspagina's "repareren" door op een van de links te klikken die helemaal onderaan de popup worden getoond.
popupAllDabsStubs true, false Als deze parameter false is, worden alleen pagina's die een beginnetje of een doorverwijspagina's in de artikelnaamruimte lijken te zijn, op een speciale manier behandeld. (Als deze parameter true is, kunnen vele valse hits optreden.)
popupWatchDisambiggedPages true, false, null Als deze parameter true is, worden gerepareerde doorverwijspagina's altijd op uw volglijst gezet. Als hij false is, worden ze altijd van uw volglijst verwijderd. Als hij null is, wordt de pagina overeenkomstig uw voorkeursinstellingen al dan niet op uw volglijst gezet.
popupNavLinks true, false Als deze parameter true is, worden navigatielinks weergegeven. Als hij false is, zijn deze uitgeschakeld.
popupLastEditLink true, false Indien true, bevat de popup een link "lastEdit".
popupHistoricalLinks true, false Als deze parameter true is, worden extra links, zoals "editOld", aangemaakt wanneer u de muiscursor over links naar oude bewerkingen of naar versieverschillen beweegt. Is hij false, dan krijgt u dezelfde links als wanneer u over een gewone link beweegt.
popupPreviews true, false Als deze parameter true is en u hebt simplePopups niet ingesteld, verschijnt er een voorvertoning van het eerste gedeelte van het artikel. (Als u pagina's tegenkomt waar dit niet goed werkt, kunt u dit (in het Engels) melden op Reports of pages for which this is done badly.) Is hij false, dan is dit uitgeschakeld.
popupSummaryData true, false Als deze parameter true is, worden samenvattingsgegevens over de doelpagina weergegeven. Is hij false, dan is dit uitgeschakeld.
popupLastModified true, false Als deze parameter true is, wordt in de samenvatting getoond hoe lang geleden de pagina voor het laatst bewerking is.
popupDiffDates true, false Als deze parameter true is, worden worden de bewerkingsdatums getoond als u versieverschillen aan het bekijken bent.
popupImageLinks true, false Als deze parameter true is, worden in de voorvertoning ook pagina's weergegeven die naar een afbeelding linken. Dit werkt momenteel nog niet voor afbeeldingen op Wikipedia Commons.
popupOnlyArticleLinks true, false Als deze parameter true is, worden alleen popups gegenereerd voor links in het artikel. Zo niet, dan veroorzaken ook veel andere links (zoals Bewerken, Help, enz.) ook popups.
imagePopupsForImages true, false Standaard worden voorvertoningsbeelden geladen zelfs wanneer men over een zichtbare afbeelding heen beweegt. Door dit op false te zetten, schakelt men dit uit.
popupMaxWidth 400, een geheel getal of false De maximale breedte van de popup in pixels. Als men hier false invult, stelt de popup zijn breedte in op de weer te geven inhoud.
popupInitialWidth Een geheel getal of false De beginbreedte van de popup in pixels. Als men hier false invult, stelt de popup zich meteen in op de breedte die nodig is om de aanvankelijke inhoud weer te geven.
popupEditCounterTool "kate", "interiot", "custom" Het bewerkingstellertool dat gebruikt moet worden.. U kunt kiezen uit die van Kate of die van Interiot, of uw eigen tool dat u dan in popupEditCounterUrl moet specificeren.
popupEditCounterUrl "" De URL naar een eigen bewerkingsteller. U kunt hier vervangbare parameters gebruiken: $1 wordt vervangen door de gebruikersnaam en $2 door de databasenaam (bijv. enwiki_p).
popupDragHandle false, 'popupTopLinks', ... De naam van een element waarmee de popup kan worden versleept zonder dat u de shift-toets ingedrukt houdt. Indien false, kan de popup worden versleept met gebruik van de shift-toets.
popupAdjustDates true, false Indien true, worden datums in de bewerkingsgeschiedenis, de versieverschillen en de gebruikersbijdragen aangepast aan uw voorkeursinstellingen.
popupThumbAction "imagepage", "sizetoggle", "linkfull" Deze bepaalt wat er gebeurt wanneer u op een afbeedling in een popup klikt. Met "imagepage" gaat u naar de afbeeldingspagina (en krijgt u een sub-popup wanneer u over de afbeelding beweegt), tenzij de popup voor de afbeelding is gegenereerd. Met "sizetoggle" wordt de afbeeldingsgrootte omgeschakeld wanneer u klikt. Met "linkfull" wordt rechtstreeks naar de fullsize afbeelding gelinkt.
Bewerkingssamenvattingen
popupRevertSummary een stuk tekst De bewerkingssamenvatting die wordt gebruikt wanneer u een bewerking ongedaan maakt zonder dat u de functie Vragen om een bewerkingssamenvatting (zie hierna) gebruikt. De eerste "%s" in deze tekst wordt vervangen door de versie-id van de pagina waarnaartoe wordt teruggedraaid.
popupRevertSummaryPrompt true, false Indien true, krijgt u bij elke bewerking de gelegenheid om de standaard-bewerkingssamenvatting te wijzigen.
popupQueriedRevertSummary een stuk tekst De bewerkingssamenvatting die gebruikt wordt wanneer u een bewerking ongedaan maakt en de opvraaginterface gebruikt om informatie over de bewerking te krijgen. Een $1, $2, $3 in de text worden vervangen door de versie-id, de timestamp en de bewerker van de versie waarheen wordt teruggedraaid.
popupQueriedRevertToPreviousSummary een stuk tekst De bewerkingssamenvatting die gebruikt wordt wanneer u een bewerking ongedaan met behulp van de links "wijz" zoals in de gebruikersbijdragenlijst, en u gebruik maakt van de opvraaginterface om informatie over de bewerking te krijgen. Een $1, $2, $3 in de text worden vervangen door de versie-id, de timestamp en de bewerker van de versie drect na de versie waarheen wordt teruggedraaid.
popupFixRedirsSummary een stuk tekst De bewerkingssamenvatting die gebruikt wordt bij het repareren van redirects. De eerste %s in de tekst wordt vervangen door de redirectpagina, en de tweede %s wordt vervangen door de doelpagina.
popupFixDabsSummary een stuk tekst De bewerkingssamenvatting die gebruikt wordt bij het repareren van links naar een doorverwijspagina. De eerste %s in de tekst wordt vervangen door de doorverwijspagina, en de tweede %s wordt vervangen door de doelpagina.
popupRedlinkSummary een stuk tekst De bewerkingssamenvatting die gebruikt wordt bij het verwijderen van rode links. De eerste %s in de tekst wordt vervangen door de tekst van de rode link.
Opties t.b.v. voorvertoningen (previews)
popupHistoryPreviewLimit een geheel getal, 25 Maximaal aantal weer te geven bewerkingen vanaf het begin van de bewerkingsgeschiedenis.
popupCategoryMembers true, false Indien true, worden "leden" van categorieën weergegeven.
popupPreviewHistory true, false Indien true, worden speciale voorvertoningen weergegeven voor links naar geschiedenispagina's.
popupContribsPreviewLimit een geheel getal, 25 Maximaal aantal weer te geven gebruikersbijdragen.
popupPreviewKillTemplates true, false Indien true, worden sjablonen waarnaar een ertikel verwijst, eenvoudig genegeerd in de voorvertoning. Zo niet, dan worden ze weergegeven als ruwe wikitekst.
popupPreviewRawTemplates true, false Indien true, worden sjabloonpagina's (d.w.z. pagina's in de naamruimte 'Sjabloon:') voorvertoond als ruwe wikitekst. Zo niet, dan wordt getracht ze in de voorvertoning weer te geven.
popupPreviewFirstParOnly true, false Indien true, worden popups beperkt tot de eerste alinea van het artikel.
popupMaxPreviewSentences een geheel getal, 4 Maximaal aantal voor de voorvertoning over te nemen zinnen vanaf ongeveer het begin van het artikel.
popupMaxPreviewCharacters een geheel getal, 600 Maximaal aantal voor de voorvertoning over te nemen tekens vanaf ongeveer het begin van het artikel.
Technische opties
popupNavLinkSeparator string,
' &sdot; '
HTML die wordt ingevoegd tussen de navigatielinks. Standaard is dit ' &bull; ' in Konqueror en ' &#183; ' in Microsoft-browsers, daar deze met het teken &sdot; moeite lijken te hebben.
popupAppendRedirNavLinks true, false Indien true, worden nieuwe navigatielinks aangemaakt voor de doelpagina's van redirects. Indien false, wordt u gewaarschuwd voor redirects, maar er worden geen navigatielinks aangemaakt. Doet niets als popupNavLinks = false.
removeTitles true, false Als dit true is, worden de "title"-teksten (de standaard popup-teksten) naar de hoofdlink van de popup verplaatst. Is het false, dan gebeurt dit niet.
popupLazyDownloads true, false Indien true, wordt er niet gedownload voordat de popup is weergegeven. Indien false, wordt het downloaden gestart zodra u over een link beweegt.
popupLazyPreviews true, false Indien true, worden er geen voorvertoningen aangemaakt voordat de popup wordt weergegeven. Indien false, worden zij gegenereerd zodra de benodigde data beschikbaar zijn.