Naar inhoud springen

Help:Unieke van Wikipedia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Waarom zijn we nu eigenlijk zo enthousiast over dit Wikipedia-project?

Omdat Wikipedia uniek is. Waarom? We sommen een aantal redenen voor je op:

  1. Het is zo'n verbazend simpel concept: iedere bezoeker kan de knop 'bewerken' aanklikken en direct aan de slag gaan. Je bijdrage, groot of klein, wordt niet door een commissie van redacteuren beoordeeld, wat de snelheid en het plezier om deel te nemen ten goede komt. Andere deelnemers kunnen jouw bijdrage op hun beurt zo nodig aanvullen en/of corrigeren. In de praktijk blijkt dat bij de Wikipedia heel effectief te werken, vergeleken met andere web-projecten met eenzelfde soort doelstelling.
  2. Wikipedia kent vrijwel geen bureaucratie; Maar daarom is het nog geen beestenbende. Vanzelfsprekend houden de deelnemers elkaar een beetje in het gareel en gelden er zekere normen en richtlijnen.
  3. Het project stuurt zichzelf. Elke deelnemer kan zowel zelf schrijven als bijdragen van anderen nakijken en waar nodig verbeteren. Er zijn geen verplichte onderwerpen; niemand legt een ander iets op. Dat betekent dat iedereen wel een deelonderwerp kan vinden waarin hij of zij geïnteresseerd is en deze encyclopedie met zijn of haar kennis kan verrijken. Wie even geen onderwerp kan bedenken kan ook heel dankbaar werk doen door bijvoorbeeld artikelen verder op te maken, jaaroverzichten in te vullen, taalfouten te verbeteren of via een 'Willekeurige pagina' (instellen via Voorkeuren) hier en daar een kleine bijdrage te leveren. Zo blijft het een plezier om mee te doen, ook als je weinig tijd of weinig inspiratie hebt.
  4. De inhoud van Wikipedia is openbaar. Iedereen kan er zonder meer gebruik van maken, mits de licentievoorwaarden gevolgd worden. Ook dat kan de motivatie om mee te doen vergroten.
  5. Gaandeweg worden de artikelen beter van kwaliteit. Zeker op de vergevorderde Engelstalige Wikipedia is dat merkbaar. Veel artikelen beginnen halfbakken, maar gesteld dat dit project nog jaren doorloopt, waarom zou het niet een menu van goedbereide, smakelijke en voedzame schotels kunnen worden? Wikipedia heeft de potentie om intelligente, hoogontwikkelde mensen aan te trekken, met voldoende tijd voor dit soort dingen. Dat heeft de Engelstalige versie bewezen. Gaande de rit zal de enorme berg werk die hobbyisten en dilettanten aan de Wikipedia verrichten gepolijst en op een hoger niveau getild worden door experts.
  6. De tijd werkt in ons voordeel. Vanwege de manier waarop zoekmachines als Google zijn ingesteld (hoe hoger aantal links naar een artikel, hoe hoger de plaatsing van die link op de lijst met zoekresultaten) werkt de tijd in ons voordeel. Want Wikipedia groeit voortdurend en hoe meer artikelen, des te meer mensen bij ons terechtkomen; hoe meer mensen, des te meer potentiële deelnemers er zijn; hoe meer deelnemers, des te harder Wikipedia groeit en hoe harder Wikipedia groeit, des te meer links de zoekmachines geven; hoe meer.....en ga zo maar door.
  7. En waar moet het eindigen? Er zijn miljoenen onderwerpen om over te schrijven. Deze Nederlandstalige versie groeit lang niet zo snel als de Engelstalige, en ook de Duitstalige en de Franstalige versies zijn ons de baas, maar dat is logisch: het zijn veel grotere taalgebieden, met veel meer potentiële deelnemers. Toch zijn ook wij een encyclopedie van respectabele omvang geworden, met meer dan twee miljoen pagina's (lees: artikelen). Slechts drie anderstalige Wikipedia's gaan ons wat omvang betreft voor... toch niet slecht voor zo'n klein taalgebied. Wikipedia is een ándere, vrij bewerkbare encyclopedie en een belangrijke bron van informatie voor veel mensen. Het linksysteem tussen de diverse Wikipedia's garandeert voor meertalige mensen ook nog eens extra mogelijkheden om de gezochte informatie te vinden. Uiteindelijk is het mogelijk om alle relevante onderwerpen bij de encyclopedie in te sluiten; waarschijnlijk niet allemaal van universitaire kwaliteit (je kunt je afvragen of dat voor alles nodig is), maar zich wel eindeloos verbeterend.