Helsingin Bussiliikenne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Helsingin Bussiliikenne Oy bus 204
M/S Suomenlinna II
Tram Helsinki

Helsingin Bussiliikenne Oy (HelB) is het stadsvervoerbedrijf van de Finse hoofdstad Helsinki. Het bedrijf werd als Helsingin kaupungin liikennelaitos/Helsingfors stads trafikverk (HKL/HST) in 1945 opgericht.

Bus[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk voerde HKL/HST de busdiensten zelf uit. Eind 2004 is de busafdeling van HKL/HST omgezet in een zelfstandige onderneming om in januari 2005 te kunnen fuseren met Suomen Turistiauto tot Helsingin Bussiliikenne Oy (HelB). HelB is volledig eigendom van de gemeente Helsinki. In 2004 vervoerde het bedrijf 203,5 miljoen mensen.

HKL/HST is sindsdien alleen nog maar opdrachtgever. HelB voert de meeste busdiensten uit. Andere vervoerders zijn Veolia Transport, Pohjolan Kaupunkiliikenne en Concordia. Bussen van bedrijven die busdiensten voor HKL/HST uitvoeren, zijn te herkennen aan een vierkant geel schild op de bus met het HKL/HST-logo erop. Er zijn ongeveer 125 HKL/HST-buslijnen (inclusief nacht- en spitslijnen)

Van 1949 tot 1985 exploiteerde HKL/HST ook trolleybussen.

Boot[bewerken | brontekst bewerken]

Suomenlinnan Liikenne Oy (SLL) is de exploitant van twee veerdiensten van Helsinki naar Suomenlinna. SLL is eigendom van HKL/HST en de Finse staat. In 2004 vervoerde de veerboten 1,4 miljoen mensen.

Tram[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Tram van Helsinki voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het tramnet van Helsinki is 96 kilometer lang en bestaat uit tien lijnen. In 2004 vervoerde de tram 56,6 miljoen mensen.

Metro[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Metro van Helsinki voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het metronet van Helsinki is 21 kilometer lang, telt 16 stations en bestaat uit een lijn met een zijtak. In 2004 vervoerde de metro 55,4 miljoen mensen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]