Hemelvaart (personen in de Bijbel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de Hemelvaart van Jezus na zijn opstanding zie Hemelvaartsdag
De hemelvaart van Elia afgebeeld in de kerk van de heilige aartsengelen te Marmamures, Roemenië

De Bijbel vertelt van twee personen die geen begrafenis nodig hadden, maar een hemelvaart meemaakten.

Elia, Mozes en Henoch[bewerken]

Henoch

In de lijst van aartsvaders, Genesis 5, neemt Henoch een duidelijke uitzonderingspositie in. Er wordt van hem gezegd dat "hij wandelde met God", of in nauwe verbondenheid met God leefde. Hij werd "slechts" 365 jaar oud, wat weinig is vergeleken met de andere leeftijden vóór de Zondvloed. Er wordt niet gezegd dat hij stierf, maar dat God hem wegnam.

Mozes (?)

In Deuteronomium 34 staat dat Mozes stierf en God hem begroef. In Judas 9 worden hierover de apocriefe boeken Eerste boek van Henoch en Hemelvaart van Mozes geciteerd, waarin de aartsengel Michaël met de duivel om het lichaam van Mozes twist.

Elia

In II Koningen 2:11 wordt beschreven hoe Elia door een vurige wagen naar de hemel werd gebracht. Zijn leerling Elisa was er getuige van. De profeet Maleachi belooft dat Elia weer naar de aarde zal worden gezonden. De Joden plegen daarom tijdens de sederavond een extra bord op tafel te zetten en de deur open te laten, voor het geval dat Elia op dat moment bij hen komt.

De verheerlijking op de berg[bewerken]

In Mattheüs 17-18, Marcus 9:2-8 en Lucas 9:28-36 wordt verteld dat Mozes en Elia op een berg aan Jezus en drie discipelen verschenen. Mozes en Elia waren twee personen in het Oude Testament die

  • De wet en de profeten verbeeldden,
  • Volgens de traditie niet gestorven zouden zijn (zie hierboven).
  • Als leiders van hun volk een ontmoeting met God op de berg Sinaï hadden gehad
  • Werden terug verwacht bij de komst van de Messias[1]

Maria[bewerken]

Volgens de Rooms-katholieke traditie is Maria, de moeder van Jezus, na haar dood met lichaam en ziel in de hemel opgenomen. Dit wordt herdacht als Maria-Hemelvaart, op 15 augustus. Oosters orthodoxe christenen geloven dit ook, maar noemen dit het ontslapen van de moeder Gods. De Bijbel verhaalt hier echter niet over.

Trivia[bewerken]

In het lied Go like Elijah schrijft en zingt Chi Coltrane dat ze net als Elia ten hemel wil varen, in plaats van een begrafenis, waar iedereen zonder hoed in de regen staat.