Hendrick van Cleve III

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hendrick van Cleve III
Portret van Hendrick van Cleve III. Gravure van Simon Frisius
Persoonsgegevens
Geboren Antwerpen 1525
Overleden aldaar, tussen 1590 en 1595
Geboorteland Flag of the Low Countries.svg Habsburgse Nederlanden
Beroep(en) schilder, etser
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Renaissance
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Hendrick van Cleve III (Antwerpen, ca. 1525 - aldaar, tussen 1590 en 1595) was een Zuid-Nederlands kunstschilder en etser. Hij was de zoon en leerling van Willem van Cleve de Oudere en de oudere broer van Marten van Cleve. Hendrik wordt de derde genoemd om hem te onderscheiden van Hendrick van Cleve I, geregistreerd als meester bij de Antwerpse Sint-Lucasgilde (1489/90) en van Hendrick II (Sint-Lucasgilde, 1534) van wie weinig is geweten.

Hendrick III reisde op jonge leeftijd naar Italië en keerde terug als een goede schilder van landschappen. Zijn werken onderscheiden zich door een ongewone lichtheid van toets en een excellente kleurtoon. De achtergrond van de historische werken van zijn broer Marten en van Frans Floris zijn vaak geschilderd door Hendrick. Ze zijn op een intelligente manier geharmoniseerd met de figuren op het doek. Hendrick werd in 1551 opgenomen in de Sint-Lucasgilde van Antwerpen.

Hendrick van Cleve onderscheidde zich als etser. Een aantal van de etsen met landschappen dicht bij Rome ontwierp hij zelf of hij liet zich inspireren door Melchior Lorch. Hij signeerde zijn werken meestal met Henricus Clivensis, fecit. Een serie van 38 etsen, getiteld Ruinarum varii prospectus, ruriumque aliquot delineationes, werd door Theodoor Galle gepubliceerd.

Zijn zoon, ook Hendrick genoemd, geboren in Antwerpen, vestigde zich in Gent rond 1597 en stond daar hoog in aanzien. Zijn werken worden thans met die van zijn vader verward. Hij stierf in 1646 in Gent.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]