Hendrik Adams

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hendrik Adams
Adams met partijvoorzitter Koekoek, 1966
Algemene informatie
Geboren 24 juli 1900
Overleden 23 december 1980
Partij Boerenpartij
Politieke functies
1966 Eerste Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Hendrik Adams (Gasselternijveen, 24 juli 1900 - Velp, 23 december 1980) was een Nederlands landbouwkundige, collaborateur en politicus die voor de Boerenpartij zeer korte tijd in de Eerste Kamer heeft gezeten.

Adams, zoon van de burgemeester van Gasselte Jakob Adams en Janna Zuiderweg, was afgestudeerd in de landbouwkunde aan de Landbouwhogeschool Wageningen en werkte onder meer als rijkspluimveeconsulent en leraar aan een landbouwschool. In de Tweede Wereldoorlog was hij medewerker van het antisemitische blad De Misthoorn en was hij lid van de aan de SS gelieerde organisatie Saxo-Frisia. Hij werd na de bevrijding veroordeeld voor collaboratie en verloor voor tien jaar het kiesrecht.

In september 1966 werd hij door de Boerenpartij als senator afgevaardigd. Dit leidde vrijwel onmiddellijk tot een conflict met VVD-collega Jan Baas. Baas was gedurende de oorlog leraar geweest op dezelfde school als Adams (Rijkslandbouwwinterschool in Emmen), en toen hij zich keerde tegen Adams' nationaalsocialistische ideeën zou Adams hebben gedreigd Baas te laten deporteren. Het kwam uiteindelijk tot fysiek geweld tussen beide senatoren. De kamerleden van de andere partijen steunden Baas en stelden dat collegiale samenwerking met Adams onder deze omstandigheden niet mogelijk was. Korte tijd later, in oktober 1966, trok Adams 'als gevolg van de onwaardige en onwettige bejegening tegen hem' zich terug als senator. Hij werd opgevolgd door Jan de Groote.

De affaire-Adams was enige tijd in de (internationale) media en leidde uiteindelijk tot het verval van de Boerenpartij. De blijvende steun van Hendrik Koekoek voor Adams (en voor andere leden met een fout oorlogsverleden) leidde tot de oprichting van Noodraad, een groep die interne democratisering voorstond maar uiteindelijk door Koekoek aan de kant werd geschoven.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hendrik Adams van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.