Hendrik Adriaan van Beuningen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hendrik Adriaan van Beuningen
HA van Beuningen.jpg
Geboren Rossum, 18 juni 1841
Overleden Utrecht, 7 februari 1908
Partij liberaal
Takkiaan (1794)
Religie Nederlands Hervormd
vrijzinnig-protestants (lid Protestantenbond)
Functies
1878 - 1908 lid gemeenteraad van Utrecht
1888 - 1908 lid Provinciale Staten van Utrecht
1891 - 1894 lid Tweede Kamer der Staten-Generaal
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Plaquette van Toon Dupuis

Hendrik Adriaan van Beuningen (Rossum, 18 juni 1841 - Utrecht, 7 februari 1908) was een Nederlands Tweede Kamerlid en directeur van de Steenkolenhandelsvereniging. Hij is de vader van Daniël George van Beuningen.

Levensloop[bewerken]

Van Beuningen was de middelste van drie zonen uit een domineesgezin. Zijn vader was ds. Willem van Beuningen (1811-1899), Ridder Nederlandse Leeuw. Zijn moeder was Adriana Maria Boonen (1817-1876) geboren te Arnhem. Ook zijn grootvader en zijn overgrootvader waren dominee. Hij volgde onderwijs aan het Instituut Landolt te Vianen.

Van Beuningen was vele jaren verbonden aan de Nederlandse Rhijn-Spoorwegmaatschappij. Vanaf 1 januari 1873 tot 1 januari 1885 vervulde hij de functie van chef van het goederenvervoer der Nederlandse Centraal-Spoorwegmaatschappij. Vervolgens was hij werkzaam in een groothandel in steenkolen en trad hij bij de oprichting van de Steenkolen Handels-Vereeniging als mededirecteur op. Een aantal jaren was hij president-directeur van de vereniging.

Van Beuningen werd in 1891 door de Utrechtse kiezers afgevaardigd naar de Tweede Kamer der Staten-Generaal en vertegenwoordigde dit district tot het aftreden van het Ministerie Tak van Poortvliet in 1894; verder was hij lid van de Provinciale Staten, van de gemeenteraad van Utrecht en voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken.

Van Beuningen bekleedde ook tal van andere functies. Hij was voorzitter van de afdeling Utrecht van de Nederlandse Pensioenvereniging van Handswerklieden, van de Utrechtse Industrie en Huishoudschool, voorzitter van het Departement Utrecht van de Maatschappij van Nijverheid en Het Utrechtsch Museum van Kunstnijverheid, bestuurslid van de Utrechtse Kiezersvereniging en plaatsvervangend voorzitter van de Vereniging van Volksbaden. Daarnaast was hij nog voorzitter van de Utrechtse Handelssociëteit en bestuurslid van de Vereniging Openbare Leeszaal. Hij was ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Van Beuningen stierf op 7 februari 1908 en werd begraven op Begraafplaats Soestbergen in Utrecht.