Hendrik Hoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hendrik Hoven
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 27 februari 1911
Geboorteplaats Eelde
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Sportieve informatie
Specialisatie(s) Kortebaan
Actieve jaren 1940-1950
Portaal  Portaalicoon   Schaatsen

Hendrik Hoven (Peize, 27 februari 1911 - Eelde, 5 maart 1994) was een sportman op het gebied schaatsen, handbal en atletiek.[1]

In 1938 behaalde hij het Nederlands kampioenschap polsstokhoogspringen.[2] Als lid van de nationale ploeg haalde hij tot 1955 noordelijke titels op de 100 en 200 meter, verspringen, kogelstoten, discuswerpen en de vijfkamp.

Al in 1924 deed hij mee aan de kortebaan. In 1938 werd hij kortebaankampioen van Groningen. In 1942 werd Hoven in zijn geboorteplaats Eelde Nederlands Kampioen kortebaan. Hij won in de finale van Doekele Hielkema. H. Gankema werd derde.

Als lid van de Eelder handbalvereniging Actief werd hij uitgenodigd voor het Nederlands handbalteam. Het gevaar om naar Amsterdam te reizen deed hem deze uitnodiging echter afslaan. Hij zou tot zijn vijftigste in het eerste handbalteam blijven spelen. Als bondsoefenmeester en coach bracht hij de vrouwenploeg van Actief in de jaren 60 naar het hoogste niveau. Hij bleef tot op latere leeftijd actief in de handbalsport.

Kapper Hoven had een kapperszaak aan de Hoofdweg in Eelde.

Jaar Plaats Kampioenschap
1942 Goud NK Kortebaan

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]