Hendrik III van Silezië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hendrik III van Silezië
-1266
Henryk III Biały seal.PNG
Hertog van Silezië-Breslau
Periode 1248-1266
Voorganger Hendrik II
Opvolger Wladislaus
Vader Hendrik II van Silezië
Moeder Anna van Bohemen

Hendrik III van Silezië, bijg. de Witte (ca. 1227/1230 - 3 december 1266) was een zoon van de heilige koning Hendrik II van Polen en van Anna van Bohemen. Bij de dood van zijn vader in de slag bij Legnica in 1241 , komt hij onder de voogdij van zijn moeder. Na de onverwachte dood van zijn oudere broer Mieszko van Lubusz, treedt hij in concurrentie met zijn broer Boleslaw om de heerschappij over Neder-Silezië. Wanneer Hendrik in 1248 meerderjarig wordt, wordt Boleslaw door de adel gedwongen om de macht te delen met Hendrik.

Het volgende jaar kwamen de broers overeen om het hertogdom te splitsen in twee delen. Boleslaw kreeg de streek van Głogów met Legnica en Hendrik de streek van Wrocław. Deze ontpopte zich snel als een autoritaire vorst. In een bijlage bij het scheidingsverdrag waarin Boleslaw en Hendrik overeen kwamen dat hun twee jongere broers werden voorbestemd voor een geestelijke loopbaan. Wadislaus, de beschermeling van Hendrik ging akkoord. Koenraad, de beschermeling van Boleslaw vroeg echter zijn deel van de nalatenschap op. De verdeling van 1248 voldeed Boleslaw echter niet en de broers bereidden zich voor op een gewapende strijd. Om de oorlog te bekostigen, verkocht Boleslaw een deel van het gebied rond Lubusz verkocht aan het aartsbisdom Maagdenburg. Hendrik van zijn kant had een bondgenootschap afgesloten met de markgraaf van Meißen en beloofde hem grondgebied als dank voor zijn hulp. De oorlog ging echter niet door, omdat de jonge Koenraad , die een bondgenoot had gevonden bij Groot-Polen , Boleslaw met succes bekampte.

Hendrik III, die de machtigste vorst was van Neder-Silezië, voerde vanaf 1250 een actieve buitenlandse politiek en sluit een ongelukkig bondgenootschap met Bohemen. De oorlog tussen Bohemen en Hongarije bereikt zijn gebied in 1253-1254, wanneer de vorsten van Groot-Polen, die bondgenoten waren van de Hongaren, het hertogdom Wrocław aanvallen en verwoesten.

Op binnenlands vlak regeerde Hendrik III met ijzeren hand. Hij steunde de komst van Duitse kolonisten in Neder-Silezië en verleende stadsrechten aan verschillende plaatsen. Hij was een bouwer, die verschillende kastelen en gebedshuizen liet optrekken. Vele kunstenaars werden uitgenodigd aan zijn hof, waar het Duits de voertaal was.

Zijn ongeliefd bestuur leidde echter tot een opstand van de adel en tot zijn moord door vergiftiging in 1266.

Hendrik was in 1252 een eerste maal gehuwd met Judith van Mazovië-Koejavië (- 1257/1260), dochter van Koenraad van Mazovië, en was de vader van:

In zijn sterfjaar 1266 huwde hij nog met Helena van Saksen. Dit huwelijk bleef kinderloos.