Hendrik II van Bar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hendrik II van Bar
1190-1239
Graaf van Bar
Periode 1214-1239
Voorganger Theobald I
Opvolger Theobald II
Vader Theobald I van Bar
Moeder Ermesinde van Brienne

Hendrik II van Bar (?, 1190 - Gaza, 13 november 1239) was een zoon van Theobald I van Bar uit diens tweede huwelijk met Ermesinde van Brienne.

Hij volgde in 1214 zijn vader op als graaf van Bar en vocht onmiddellijk mee met Filips IV van Frankrijk in de slag bij Bouvines. Bij de opvolgingsstrijd van Champagne, koos hij partij voor Theobald IV van Champagne. Zo werd hij na de dood van Lodewijk VII van Frankrijk, door Theobald betrokken in de opstand tegen Blanca van Castilië, maar beiden moesten in 1227 hun onderwerping erkennen.

Toch raakten Theobald en Hendrik in 1229 ook met mekaar in conflict, toen Theobald de zijde koos van Lotharingen en Hendrik de kant van Hugo II van Vaudémont en de bisschop van Toul om Lotharingen in 1230 te plunderen. Daarop vielen Theobald en Simon van Joinville het graafschap Bar binnen, waarop Hugo IV van Bourgondië dan weer Champagne binnenviel. Ten slotte diende Blanca van Castilië tussenbeide te komen om de vrede te herstellen in 1232.

Hendrik stichtte verschillende abdijen en deed belangrijke schenkingen aan andere. In 1239 nam Hendrik samen met Theobald IV van Champagne en Hugo IV van Bourgondië deel aan de kruistocht en hij werd hetzelfde jaar in Gaza gedood.

Hendrik was gehuwd in 1219 met Filippa (1192-1242), dochter van Robert II van Dreux, en was de vader van: