Hendrik Spilman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hendrik Spilman
Zelfportret van Hendrik Spilman met Suzanna van Bommel en twee dochters (Rijksmuseum Amsterdam)
Persoonsgegevens
Volledige naam Hendrik Spilman
Geboren Amsterdam, 17 februari 1721
Overleden Haarlem, 3 februari 1784
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Beroep(en) graveur, tekenaar en schilder
Oriënterende gegevens
Leermeester Abraham de Haen
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Hendrik Spilman (Amsterdam, 17 februari 1721 - Haarlem, 3 februari 1784) was een Nederlands topografisch graveur, tekenaar en schilder. Hij was een leerling van Abraham de Haen (de jongere, 1707-1748).

Spilman was in 1742 geregistreerd bij het Haarlemse Sint-Lucasgilde. Er zijn slechts weinige schilderijen van hem bekend, waaronder een "Het Korte Spaarne te Haarlem bij winter", dat zich bevindt in het Haarlemse Frans Hals Museum[1]. Wel zijn er veel tekeningen van hem bewaard gebleven, welke aantonen dat hij het land rondtrok om gebouwen en landschappen te schetsen, die later tot tekeningen werden uitgewerkt. Een voorbeeld is een schetsboek van zijn hand dat zich in het Rijksmuseum Amsterdam bevindt en waarin 65 schetsen van Noord-Brabantse dorpsgezichten en kastelen zijn opgenomen.

Als zijn belangrijkste werk worden zijn schetsen in het topografische werk: Het Verheerlijkt Nederland beschouwd. Dit bij Isaac Tirion uitgegeven werk besloeg negen delen. Voor acht daarvan maakte hij in totaal ongeveer 800 gravures. Hiervoor gebruikte hij eigen werk, maar ook maakte hij gravures naar werk van Jan de Beyer, Cornelis Pronk, en Abraham de Haen. Ook het werk van Cornelis Ploos van Amstel diende hem als inspiratiebron.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hendrik Spilman van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.