Hendrik van Cocket

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De heilige Hendrik van Cocket (-1127) was een Deens heremiet.

Omdat hij als heremiet wilde leven, trok Hendrik naar het buitenland. Als hij thuisgebleven was, had hij moeten huwen. Hij vestigde zich op het eiland Coquet, aan de kust van Northumberland, dat ressorteerde onder de monniken van Tynemouth, een dochterhuis van de abdij van Saint Alban. Op dit eiland ontmoette de H. Cuthbertus de H. Efleda, abdis van Whitby.

Henry leefde het typische bestaan van een heremiet: tuinieren om in zijn onderhoud te voorzien en verstervingen doen. Na een verblijf van vele jaren op het eiland trachtten de Denen hem over te halen om terug te keren naar Denemarken. Maar na een nacht bidden besloot hij te blijven. Zijn faam van heiligheid verspreidde zich en steeds meer bezoekers kwamen naar het eiland wegens zijn bijzondere eigenschappen als waarzegger en zielenlezer. Zo wees hij een man terecht die zijn echtgenote geslachtsgemeenschap geweigerd had tijdens de vasten en dit niet gebiecht had.

Toen Hendrik ziek werd en zijn gezondheidstoestand verslechterde door het ontbreken van verzorging, werd hij vrolijker en verbeet hij alleen zijn lijden. Ten slotte luidde hij toch zijn kluizenaarsklok om hulp. Maar tegen de tijd dat er hulp arriveerde, was Hendrik overleden. Zijn feestdag is op 16 januari.