Hendrina Stenmanns

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Josepha Hendrina Stenmanns
Josepha Hendrina Stenmanns
Geboren 28 mei 1852 te Issum
Gestorven 20 mei 1903 te Steyl
Zaligverklaring 29 juni 2008 door paus Benedictus XVI
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Hendrina Stenmanns (in het klooster: moeder Josepha) (Issum, Duitsland, 28 mei 1852 - Steyl-Tegelen, Nederland, 20 mei 1903) was medestichteres van de missiezusters van Steyl-Tegelen. Ze werd zaligverklaard op zondag 29 juni 2008, tijdens een grootse viering in het Openluchttheater De Doolhof te Tegelen. De zaligverklaring werd - namens paus Benedictus XVI voorgelezen door kardinaal José Saraiva Martins, prefect van de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen.

Hendrina Stenmanns kwam in februari 1884 als keukenhulp wonen in het missiehuis van Steyl. Samen met Maria Helena Stollenwerk en Arnold Janssen stichtte Hendrina Stenmanns in december 1889 de missiecongregatie van de dienaressen van de Heilige Geest. Maria Helena Stollenwerk en Hendrina Stenmanns begonnen het noviciaat op 17 januari 1892. Helena nam de kloosternaam Zuster Maria aan en Hendrina Stenmanns werd Zuster Josepha genoemd. Zij werd in 1898 overste van haar congregatie. Op 20 mei 1903 kwam zij te overlijden als gevolg van astma-aanvallen en waterzucht.

Aan haar werden toegeschreven innemende goedheid en hartelijkheid, bewust leven uit een diepe verbondenheid met de heilige Geest en overtuigende eenvoud. Samen met moeder Maria (Helena Stollenwerk) wordt moeder Josepha gezien als een van de pioniers van de congregaties van Steyl.

De eerste stappen voor de zaligverklaring werden al in 1950 gezet. Om zalig verklaard te worden is het nodig dat ten minste één wonder aan de kandidaat kan worden toegeschreven. In het geval van zuster Josepha was dat de genezing van een Braziliaanse jongen in 1985, die - nadat hij tot zuster Josepha had gebeden - op medisch onverklaarbare gronden genas van een blindedarmontsteking.