Henk Gemser

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hendrik Minne (Henk) Gemser (Berlikum, 6 april 1940) is een voormalig Nederlands langebaanschaatser en trainer van de kernploeg. Henk Gemser was de Nederlandse chef de mission voor de Olympische Winterspelen 2010 in Vancouver.

Biografie[bewerken]

Op zijn achttiende ging Gemser naar de sportacademie voor lichamelijke opvoeding (ALO) in Amsterdam. Hij specialiseerde zich daar vooral in atletiek, de sport die destijds zijn voorkeur had. Zijn specialisatie binnen de atletiek lag op de afstanden van 200 tot 800 meter. Hij beoefende echter ook een groot aantal andere sporten zoals zwemmen, wielrennen en schaatsen.[1] Na deze sportacademie ging hij in militaire dienst en werd hij opgeleid tot sportofficier.[1] Henk Gemser was tijdens zijn jongere jaren een zeer verdienstelijk schaatser. Op de langebaan kon hij goed uit de voeten. Het was echter een andere prestatie waar hij vaker aan herinnerd wordt. In 1963 was hij een van de weinigen die de legendarische Elfstedentocht wist uit te rijden. Henk Gemser kwam na een helse tocht waarin hij, zoals hij jaren later toegaf, zelfs een stukje met de auto meereed, een kwartier voor sluitingstijd aan in Leeuwarden.[2]

(Bonds)coach en commentator[bewerken]

Na zijn opleiding tot sportofficier werd hij bondscoach van de kernploeg. Eerst werd hij trainer van de sprintkernploeg (1976-1979). In 1979 werd hij op staande voet ontslagen, omdat hij weinig taktisch met de "schaatsbobo's" omging. Nadat de Nederlandse schaatsers zeer slecht hadden gepresteerd op de Olympische Winterspelen 1984 in Sarajevo werd hij weer gevraagd als bondscoach van de gezamenlijke allround/sprint kernploeg. In deze ploeg zaten schaatsers als Jan Ykema, Geert Kuiper, Hein Vergeer en Frits Schalij. Zijn grootste succes had hij in deze functie tijdens de Olympische Winterspelen 1998 in Nagano. Daar haalden zijn rijders Ids Postma op de 1000 meter en Gianni Romme op de 5000 en 10000 meter een gouden medaille.

Na zijn periode als bondscoach werkte Gemser als commentator bij schaatswedstrijden voor de NOS.

Voorganger:
Eddy Verheijen
Chef de mission Nederland op de Olympische Winterspelen
2010
Opvolger:
Maurits Hendriks