Henk Medema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Henk Pieter Medema (Groningen, 20 juni 1950) is een Nederlandse christelijke uitgever, publicist en opiniemaker. Hij was directeur van Uitgeverij Medema.

Levensloop[bewerken]

Medema volgde het gymnasium op het Christelijk Lyceum in Apeldoorn en studeerde van 1968 tot 1972 burgerlijk recht aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Daarna behaalde hij in 1975 een uitgeversdiploma.

Vanaf 1974 werkte hij al bij Uitgeverij Medema en in 1978 werd hij directeur. Onder zijn leiding zou de uitgeverij verder uitgroeien tot een van de toonaangevende uitgeverijen in christelijk Nederland. In september 2009 werd Uitgeverij Medema ingelijfd door Uitgeverij Jongbloed en werden de activiteiten verplaatst naar Heerenveen. Medema bleef daar nog tot april 2013 voor werkzaam.[1] Na zijn vertrek stopte Jongbloed met het uitgeven van boeken onder de imprint Medema.

In de loop van de jaren heeft Medema tal van nevenfuncties gehad. Zo wass hij hoofd- en eindredacteur van Bodem, een Bijbelstudie-magazine. Ook was hij van 2008 tot 2013 panellid van het EO-radioprogramma Deze Week. In het verleden had hij onder andere zitting in de besturen van de Evangelische Hogeschool, stichting Tot Heil des Volks en de Vereniging Christen-juristen voor Conflictoplossing en was hij als redacteur verbonden aan de bladen Ellips, Bode van het heil in Christus en de evangelisatiekrant Het Beste Nieuws.

Daarnaast is hij auteur van vele christelijke boeken en een veelgevraagd spreker op conferenties. Samen met zijn vrouw Tineke – met wie hij in 1973 trouwde – heeft hij vier kinderen. Kerkelijk behoort hij tot de Vergadering van gelovigen, waarbinnen hij ook het ambt van ouderling heeft bekleed in zijn plaatselijke kerkelijke gemeente te Apeldoorn.

Externe link[bewerken]