Henk van der Linden (filmmaker)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Henk van der Linden
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Henk van der Linden
Geboren 3 mei 1925
Hoensbroek
Overleden 18 december 2021
Tudderen
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1944-1985
Beroep filmregisseur
Genre Kinderfilms
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Henk van der Linden (Hoensbroek, 3 mei 1925Tudderen, 18 december 2021) was een Nederlands filmregisseur.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn vader was bioscoopexploitant en runde een filmverhuurkantoor in Hoensbroek. Zijn eerste film maakte van der Linden in 1944 op achttienjarige leeftijd. In 1952 maakte hij zijn eerste echte speelfilm. Deze film (getiteld Drie jongens en een hond) draaide van der Linden op 16mm-film, zonder geluid. Het geluid maakte Henk bij vertoning in buurthuizen gewoon zelf live erbij. Deze film was zo'n groot succes dat van der Linden besloot te gaan filmen op 35 mm.

Van der Linden schreef zijn verhalen zelf en baseerde die vaak op helden uit de literaire jeugdlectuur: Dik Trom, Sjors en Sjimmie, Pietje Bell en Billie Turf. Alle films van Henk van der Linden zijn opgenomen in de omgeving van zijn woonplaats Thull in de gemeente Schinnen. Zo heeft onder andere zijn huis in Thull decor gestaan voor een spannende actiescène in zijn laatste film "Wie het laatst lacht...".

Sinds de jaren 10 woonde Van der Linden in het Duitse Tudderen, direct over de grens bij Sittard. Daar overleed hij op 96-jarige leeftijd.[1]

Records[bewerken | brontekst bewerken]

Henk van der Linden heeft diverse records op zijn naam staan. Zo is hij is de productiefste filmer van Nederland. Geen enkele andere Nederlandse filmer heeft zoveel hoofdfilms geproduceerd als van der Linden. Zijn film "Nieuwe avonturen van Dik Trom" staat in het Guinness Book of Records als de langst lopende Nederlandse speelfilm ooit: deze draaide 28 jaar onafgebroken in een of meerdere bioscopen.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]