Henk van der Molen (1920-1992)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henk van der Molen
Henk van der Molen in 1976
Algemene informatie
Volledige naam Hendrik van der Molen
Geboren 17 oktober 1920
Overleden 15 juli 1992
Land Vlag van Nederland Nederland
RKD-profiel
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Hendrik (Henk) van der Molen (Amsterdam, 17 oktober 1920Hilversum, 15 juli 1992) was een Nederlandse gitarist, componist, tekstschrijver en cartoonist.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Henk van der Molen was de zoon van de timmerman Hendrik van der Molen (1898-1971) en Neeltje Johanna Hermana Scheffer (1898-1964). Hij studeerde aan de kunstnijverheidsschool in Amsterdam en gaf les op een muziekschool. Na de oorlog begon hij een muziekuitgeverij en vertrok hij voor zes jaar naar Zwitserland, waar hij het vak van arrangeren onder de knie kreeg.

Eenmaal weer in Nederland maakte hij onder andere de muziek bij het hoorspel De Telefonist [1]- over de aanslag op Hitler - en verzorgde hij de muzikale regie bij de uitzendingen van Thom Kelling. In 1960 trad hij in dienst bij de AVRO. Zijn eerste werk voor deze zender was een cabaretachtige musical die hij samen met Pi Veriss schreef, getiteld Wiegelied voor grote mensen. In datzelfde jaar volgde de voorstelling Vakantietijd.[2]

Voor Kinderen voor Kinderen produceerde hij in de jaren tachtig onder andere het lied Brief aan Ernst. De tekst hiervan was een reactie op Doe Maar's hit De bom.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren zestig maakte hij via Willem Duys kennis met de zangeres Martine Bijl, die hij voortaan ging begeleiden. In 1967 verliet (de toen 47-jarige) Van der Molen zijn vrouw voor de 19-jarige Bijl. Van der Molen schreef vele liedjes en teksten voor Bijl, die de basis vormden voor lp's en een televisieshow bij de TROS. In 1990 eindigde hun liefdesrelatie. Van der Molen overleed op 15 juli 1992 op 71-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Hilversum, waar hij zes weken eerder was opgenomen.[3]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]