Hennepvreter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hennepvreter
Hennepvreter
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Lamiales
Familie:Orobanchaceae (Bremraapfamilie)
Geslacht:Orobanche (Bremraap)
Soort
Orobanche ramosa
L. (1753)
Hennepvreter
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hennepvreter op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De hennepvreter (Orobanche ramosa) is en eenjarige parasitaire plant uit de bremraapfamilie (Orobanchaceae).

De soort staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als niet meer in Nederland aanwezig. De plant kwam in Nederland voor tot 1928. Echter in september 2011 werd een exemplaar aangetroffen in de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht, welke echter rond 1995 was uitgezaaid.[1][2]

De plant wordt 15-50 cm hoog en heeft een meestal vertakte stengel. De bladeren zijn schubvormig en hebben geen bladgroen.

De hennepvreter bloeit van juli tot oktober met bleekgele bloemen, die een paarse of blauwe zoom hebben. De kelk heeft vier eironde tot smal-driehoekige tanden en is vanboven tot de voet gedeeld. De stijl is ijl bezet met klierharen. Het schutblad heeft geen steelblaadjes. De bloeiwijze is een tros

De vrucht is een doosvrucht met zaad zo fijn als stof. De kiem is omsloten door een los fijnmazig netzakje. De zaden zenden bij het ontkiemen een wortelachtige uitloper de grond in totdat deze contact maakt met de wortel van de gastheer. Nadat hij zich hieraan vastgemaak heeft berooft hij de gastheer van water en voedingsstoffen. Het ontkiemen van de zaden wordt op gang gebracht door stoffen die de wortel van de gastheer in de grond verspreidt; ontbreken deze, dan kan het zaad verscheidene jaren zijn kiemkracht behouden.

In Californië wordt de plant als onkruid beschouwd bij de teelt van tomaten, maar ook in andere staten van Amerika wordt de uit Europa afkomstige plant als een onkruid gezien. De plant werd in Nederland als onkruid beschouwd als deze voorkwam op tabaks- en hennepplanten.

Namen in andere talen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Duits: Ästige Sommerwurz
  • Engels: Branched broomrape, Hemp broomrape
  • Frans: Orobanche rameuse

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Orobanche ramosa op Wikimedia Commons.