Henriëtte Sarah Hartsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henriëtte Sarah Hartsen
Standbeeld van freule Hartsen door Elly Corstjens
Algemene informatie
Volledige naam Jkvr. Henriëtte Sarah Hartsen
Geboren Amsterdam, 22 oktober 1860
Overleden Beekbergen, 26 november 1946
Nationaliteit Nederlands
Beroep evangeliste
Bekend van drankbestrijding

Henriëtte Sarah Hartsen (Amsterdam, 22 oktober 1860- Beekbergen, 26 november 1946) was lid van de familie Hartsen en een dochter van minister jhr. Cornelis Hartsen en Sara Cornelia Wilhelmina van Lennep. Zij was rijk en genoot bekendheid als evangeliste en drankbestrijdster.

Diverse tehuizen en stichtingen om drankgebruik, vooral door vrouwen, tegen te gaan en te genezen zijn door haar in- en opgericht, zoals de Nederlandsche Christen Vrouwen Geheel-Onthouders-Unie in 1898, een jaar later gevolgd door een tehuis voor drankzuchtige vrouwen in Hilversum. Freule Hartsen zag de strijd tegen het alcoholisme als een onderdeel van de evangelisatie. Zij schreef eens: "geen filantropische arbeid heeft blijvende vrucht dan in het geloof". In 1910 kocht zij in Beekbergen de villa 'Zarfat' om daar een tehuis voor drankzuchtige vrouwen te vestigen. In 1926 ging de villa over in handen van de vereniging het Zonnehuis, die er het eerste verpleegtehuis van Nederland in vestigde.

In Beekbergen is het "Freule Hartsenplein" naar haar vernoemd en staat een standbeeld. In Zutphen is een naar haar genoemde Henriette Hartsenkliniek voor verslavingszorg gevestigd.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Eddie de Paepe, 'Jonkvrouw Henriette Sarah Hartsen, geheelonthoudster en evangeliste', in: Hilversums Historisch Tijdschrift Eigen Perk (2000), nr 2.