Henri-Auguste Duval

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Henri-Auguste Duval
Volledige naam Henri-Auguste Duval
Geboren 28 april 1777
Geboorteland Vlag van Frankrijk Frankrijk
Bekend van Succulenten
Standaardafkorting Duval
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Henri-Auguste Duval aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Henri-Auguste Duval (Alençon, 28 april 1777 - Parijs, 16 maart 1814) was een Frans arts en botanicus.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij studeerde medicijnen aan de universiteit van Parijs en schreef een dissertatie over zuurbranden (pyrosis), Essai sur le pyrosis ou fer-chaud (1809). Zijn notities uit de colleges van Louis Claude Richard over fruit leidden tot de publicatie van Démonstrations botaniques, ou analyse du fruit, considéré en général (1808), met Richard en Duval als co-auteurs. In 1809 beschreef hij de vetplanten in de botanische tuin van Alençon in Plantae succulentae in horto Alenconio (1809). Daarin beschreef hij voor het eerst de geslachten Gasteria, Haworthia en Ligularia.

In 1813 verscheen van zijn hand een Supplément contenant toutes les plantes nouvelles à l'ouvrage de J.D. Dupont (1813), een aanvulling op het werk van J. D. Dupont, Double Flore Parisienne, ou description de toutes les plantes qui croissent naturellement aux environs de Paris. Zijn carrière als botanicus werd echter kort nadien afgebroken door zijn vroegtijdige dood in 1814.

Eponiemen[bewerken | brontekst bewerken]

Adrian Hardy Haworth noemde het plantengeslacht Duvalia naar Henri-Auguste Duval. Duval had zelf het vetplantengeslacht Haworthia naar Haworth genoemd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]