Henri Boncquet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Henri Boncquet (Ardooie, 7 april 1868 - Brussel, 10 april 1908) was een Belgisch beeldhouwer.

Hij werd geboren op 7 april 1868 als jongste zoon in een gezin van negen kinderen in Ardooie, in West-Vlaanderen. Zijn vader, Joannes Boncquet (1812 - 1879) was linnenwever, zijn moeder Coleta Haesebrouck (1821 - 1885) was spinster. Op zeventienjarige leeftijd werd hij wees. Hij werkte in het kunstatelier van Karel Dupon in Roeselare, waar neogotisch kerkmeubilair werd gemaakt. Hij studeerde aan de Kunstacademie in Roeselare, waar hij ingeschreven werd in het academiejaar 1880-1881. Later trok hij naar Brussel, waar hij op 19 september 1888 werd ingeschreven aan de Academie voor Schone Kunsten. Hij volgde er les bij Charles Van der Stappen.

Hij nam driemaal deel aan het concours van de Romeprijs in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, in 1891, 1894 en 1897. In 1894 haalde hij de tweede prijs en in 1897 uiteindelijk de eerste prijs. In 1898 trok hij naar Rome. Vanaf juli 1901 verbleef hij opnieuw in België. Hij ging wonen in de Henninstraat in Elsene. Hij was lid van de kunstkring "Pour l'Art". Hij kreeg regelmatig opdrachten van de overheid, zoals een buste van geoloog De Koninck voor het Paleis der Academiën, twee beelden voor de arcade van het Jubelpark (de Rechtvaardigheid en de Voorzichtigheid) en een beeld voor het stadhuis van Sint-Gillis (de Nijverheid).

Op 8 april 1908 werd hij geopereerd aan maagkanker en overleed op 10 april 's avonds. Hij ligt begraven op het kerkhof van Elsene. Op zijn zerk werd een beeld geplaatst van Isidoor de Rudder.

In 1909 schreef Sander Pierron zijn biografie "Henri Boncquet", uitgegeven bij C. Van Oest & C°, te Brussel.

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Brussel bezit drie beelden van de kunstenaar.

In de openbare ruimte zijn volgende beelden te zien:

- "De arend" ("L'aigle") in de Jardin botanique te Brussel

- "Moederlijke bezorgdheid" ("Sollicitude Maternelle") op de Square de Meeûs te Brussel

- "Het lot" ("Le destin") op de Square Léon Jacquet te Elsene.


In Düsseldorf bevindt zich in het Malkastenpark het beeld "Familie met kind".