Henri Gustave Verspyck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jonkheer Henri Gustave Verspyck (Batavia, 21 februari 1855 - Den Haag, 16 februari 1917) was een Nederlands ingenieur, directeur van de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij.

Loopbaan[bewerken]

Verspyck, zoon van generaal Verspyck, volgde de opleiding tot technisch ingenieur en werd op 16 juli 1891 benoemd tot directeur van de Westlandse Stoomtramweg Maatschappij. Zijn directeurschap kenmerkte zich door een algehele reorganisatie van het net, dat beantwoorden moest aan de steeds hoger wordende eisen van het veilingwezen. Dit omvangrijke werk, dat van 1905 tot 1912 duurde, veranderde het eenvoudige trammetje in een lokaalspoorweg. Toen hij aantrad vereiste het het rollend materieel dringend voorziening, terwijl ook aan de treinenloop veel verbeterd diende te worden. Er kwamen onder meer doorgaande verbindingen met Naaldwijk en 's-Gravenzande; op 16 oktober 1891 werd besloten het kapitaal van 500.000 gulden tot 350.000 te verminderen, waardoor de aandeelhouders ongeveer 30 procent in de zaak lieten zitten. Van die tijd dateerde het streven om het vrachtvervoer uit te breiden.

Verspyck werd in 1915 herkozen als commissaris van de Maatschappij tot Exploitatie van Spoorwegen te Voorburg. Hij was verder president van de Nederlandse Vereniging van Lokaalspoor en Tramwegen en zat in de commissie die als agendapunt had het wetsontwerp tot wijziging van de wet van 9 juli 1900 (Staatsblad nummer 118) houdende nadere regeling van de dienst en het gebruik van spoorwegen waarop uitsluitend met beperkte snelheid zou worden vervoerd. Verspyck was officier in de Orde van Oranje Nassau (9 september 1906), directeur van de Maatschappij tot exploitatie van roerend en onroerend goed De Voorzorg te Rotterdam, commissaris van Het Zuid-Hollandse Landbouwcrediet (1895), commissaris van de Onderlinge levensverzekering van Eigen Hulp (1890), erelid van l'Union Permanente du chemin de fer du Tramway en lid van de raad van toezicht op de spoorwegdiensten. Hij was getrouwd met Ellen Cecile Boumeester (1862-1888) en na haar dood met Hubertine Christine Boumeester (dochters van legercommandant Boumeester). Verspyck werd onder grote belangstelling begraven op de Algemene Begraafplaats te Den Haag. Zijn zonen waren Henri Huibert Gerard, Pierre Henri en Gustave Marie.