Henri Moser-Charlottenfels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Henri Moser-Charlottenfels
Henri Moser-Charlottenfels in 1900.
Algemene informatie
Volledige naam Henri Moser-Charlottenfels
Geboortenaam Henri Moser
Geboren 13 mei 1844
Sint-Petersburg
Overleden 15 juli 1923
Vevey
Nationaliteit Zwitserse
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Religie protestantisme
Beroep ontdekkingsreiziger en kunstverzamelaar
Portaal  Portaalicoon   Zwitserland

Henri Moser-Charlottenfels (Sint-Petersburg, 13 mei 1844 - Vevey, 15 juli 1923) was een Zwitsers ontdekkingsreiziger en kunstverzamelaar.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Afkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Henri Moser-Charlottenfels was een zoon van Heinrich Moser en van Charlotte Mayu. Hij was een halfbroer van zoöloge Fanny Moser en van maatschappelijk werkster Mentona Moser. In 1887 trouwde hij met haar nicht Marguerite Schoch.

Moser-Charlottenfels kwam aan in Zwitserland in 1848. Hij bracht zijn jeugd door in Schaffhausen en het kasteel van Charlottenfels. Hij kreeg privélessen en verbleef op internaten in Romandië.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1868 maakte Moser-Charlottenfels meerdere reizen doorheen Centraal-Azië. Als avonturier, speculant, ontdekkingsreiziger en onderzoeker begon hij kunst en etnografische voorwerpen en wapens uit deze regio te verzamelen. In 1876 stelde hij zijn collectie voor het eerst tentoon in Schaffhausen. Later zou hij zijn collectie tentoonstellen in andere steden in Zwitserland en de rest van Europa, waaronder Stuttgart in 1888 en Parijs in 1891 en 1893. In 1914 schonk hij zijn verzameling aan het Bernisches Historisches Museum, waarna de verzameling in 1922 onderdeel werd van de permanente collectie.

Als commissaris-generaal voor Bosnië-Herzegovina was hij verantwoordelijk voor de Bosnische paviljoenen op de Wereldtentoonstelling van 1897 in Brussel en de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs.

Hij publiceerde zijn reisverhalen in A travers l'Asie centrale (1886) en L'Orient inédit: à travers la Bosnie et l'Herzégovine (1895).

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

A travers l'Asie centrale, 1886.
  • (fr) A travers l'Asie centrale, 1886.
  • (fr) L'Orient inédit: à travers la Bosnie et l'Herzégovine, 1895.
Zie de categorie Henri Moser van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.