Henri Padé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Henri Padé
Henri Padé.jpeg
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Henri Padé
Geboortedatum 17 december 1863
Geboorteplaats Abbeville
Sterfdatum 9 juli 1953
Sterfplaats Aix-en-Provence
Wetenschappelijk werk
Vakgebied wiskunde
Bekend van Padé-benadering
Promotor Charles Hermite
Portaal  Portaalicoon   wiskunde

Henri Padé (Abbeville, 17 december 1863 - Aix-en-Provence, 9 juli 1953) was een Frans wiskundige. Hij is vooral bekend voor zijn ontwikkeling van een methode om analytische functies te benaderen door rationale functies: de naar hem genoemde Padé-benadering.

Biografie[bewerken]

Padé studeerde aan de École normale supérieure in Parijs. Hij behaalde er zijn diploma in 1889. Hij zette daarna zijn studies voort in Leipzig en Göttingen bij Felix Klein en Hermann Amandus Schwarz. Hij vertaalde Kleins Erlanger Programm naar het Frans. In 1890 kwam hij terug naar Frankrijk en ging onderwijzen aan het lyceum in Lille. Ondertussen maakte hij zijn doctoraatsthesis onder leiding van Charles Hermite. In deze thesis werkte hij de methode uit die nu gekend is als de Padé-benadering, maar waarvan de fundamenten door Ferdinand Georg Frobenius werden gelegd. In Lille werkte hij samen met Auguste Boulanger, Émile Borel en Paul Painlevé op het gebied van wiskunde en mechanica.

In 1897 werd hij aangesteld als "maître de conférences" aan de wiskundefaculteit van de universiteit van Lille. In 1902 verliet hij Rijsel en werd hoogleraar in Poitiers en het jaar daarop in Bordeaux.

In 1906 won hij de Grand Prix van de Académie des sciences met zijn inzending over de convergentie van kettingbreuken als benadering van bepaalde functies.

In 1908 werd hij rector van de academie in Besançon; als 44-jarige was hij de jongste rector van Frankrijk. In 1917 werd hij rector van de academie van Dijon. Zijn laatste aanstelling was die van rector van de universiteit Aix-Marseille in 1923. In 1934 ging hij met pensioen.

Publicaties (selectie)[bewerken]

Externe links[bewerken]