Henri Sijthoff Prijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Henri Sijthoff Prijs, later FD Henri Sijthoff Prijs is een prijs voor ondernemingen die zich in hun financiële verslaglegging hebben onderscheiden. [1] De prijs werd ingesteld door Het Financieele Dagblad om bij te dragen aan een betere financiële publiciteit.

De jaarlijkse prijs werd genoemd naar uitgever Henri Sijthoff (1887-1927), op initiatief van diens zoon Henk Sijthoff, die in 1954 eigenaar en directeur van de krant was.[2]

De normen voor de beoordeling zijn meerdere keren opnieuw geformuleerd. In 1954 was de prijs bestemd voor het beste jaarverslag, later werd breder gekeken en kwamen ook andersoortige verslagen of websites in aanmerking. In 2007 werd een prijscategorie ingesteld voor niet-beursgenoteerde ondernemingen. De prijzen worden uitgereikt in drie categorieën:

  • niet-beursgenoteerde bedrijven
  • small en midkap-bedrijven
  • AEX beursgenoteerde bedrijven

Tot de genodigden voor het uitreikingsdiner behoren ceo’s, cfo’s en voorzitters van raden van commissarissen.

Plaquette werd beeldje[bewerken | brontekst bewerken]

In 1954 bestond de prijs uit een houten plaat met een bronzen plaquette in de vorm van het toenmalige kantoor van Het Financieele Dagblad aan het Rokin 113 in Amsterdam. Sinds 1969 bestaat de prijs uit een replicabeeldje van een krantlezende man. Het originele beeld werd 1969 aan de Gemeente Amsterdam aangeboden door Het Financieele Dagblad. Het beeld was ter herinnering aan de oprichting van de ‘Dagelijksche Beurscourant’, waaruit Het Financieele Dagblad is voortgekomen. Het door beeldhouwer Pieter d'Hont gemaakte beeld staat in Amsterdam aan de voorzijde van het FD-kantoor aan het Prins Bernhardplein.