Henri Wiessing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henri Wiessing
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Naam Henri Pierre Leonard Wiessing
Bijnaam H.P.L. Wiessing
Geboren 27 juni 1878
Geboorteplaats Vlissingen
Overleden 16 maart 1961
Overlijdensplaats Amsterdam
Functies
1905-1907 correspondent Algemeen Handelsblad
1907-1915 hoofdredacteur De Groene Amsterdammer
1915-1920 hoofdredacteur De Nieuwe Groene Amsterdammer
1940-1945 hoofdredacteur Vrij Nederland Londen
Portaal  Portaalicoon   Media

Henri Pierre Leonard Wiessing (Vlissingen, 27 juni 1878 - Amsterdam, 16 maart 1961), in zijn tijd bekend als H.P.L. Wiessing, was een Nederlands journalist.

Henri Wiessing studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde daar in 1904. In zijn studietijd maakte hij kennis met het socialistische gedachtegoed. Van 1905-1907 was hij correspondent van het Algemeen Handelsblad. In 1907 keerde hij terug naar Amsterdam en werd hoofdredacteur van het weekblad De Groene Amsterdammer. Na een conflict vertrok hij daar en startte in 1915 de Nieuwe Groene Amsterdammer, waarvan hij de leiding had tot het blad eind 1920 ophield te bestaan. Na een lange periode van armoede werd Wiessing in 1939 redacteur toerisme van de Haagsche Post.

Omdat hij enkele dagen vóór de Duitse inval voor zijn werk naar Parijs was gegaan, was het hem niet meer mogelijk om naar Nederland terug te gaan. In juni kwam hij terecht in Bordeaux, waar hij zijn oude vriend Hendrik Marsman en diens echtgenote Rien Marsman-Barendregt trof. Zij zouden gedrieën met een schip naar Engeland varen, maar door een toeval kon Wiessing niet mee. Het schip, de Nederlandse stoomvrachtvaarder Berenice, verging op 21 juni, mogelijk getorpedeerd door een onderzeeër. Rien Marsman overleefde als enige passagier. Wiessing had tegelijkertijd een passage op een ander schip bemachtigd, de Nigerstroom, en kwam daarmee behouden in Londen aan. In de oorlogsjaren verbleef hij in Engeland en was verbonden aan het Londense weekblad Vrij Nederland. Na terugkeer in Nederland was hij van 1946 tot 1950 hoofdredacteur van de Vrije Katheder, een tijdschrift voor kunstenaars en intellectuelen.

Wiessing besteedde zijn laatste jaren aan het schrijven van zijn biografie Bewegend portret. Levensherinneringen, dat in 1960 verscheen. Henri Wiessing overleed een jaar later ten gevolge van een auto-ongeluk.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]