Henri de Rigny

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henri Gauthier de Rigny
Rigny, Henri de.jpg
Geboren 2 februari 1782
Toul
Overleden 6 november 1836
Parijs
Minister van Marine
Aangetreden 8 augustus 1829
Einde termijn 23 augustus 1829
Premier Jules de Polignac
Voorganger Jean Guillaume de Neuville
Opvolger Charles Lemercier de Longpré
Minister van Marine
Aangetreden 31 juli 1830
Einde termijn 11 augustus 1830
Voorganger Charles Lemercier de Longpré
Opvolger Horace Sebastiani
Minister van Oorlog
Aangetreden 12 maart 1835
Einde termijn 30 april 1835
Premier Victor de Broglie
Voorganger Édouard Adolphe Casimir Joseph Mortier
Opvolger Nicolas Joseph Maison
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Marie Henri Daniel Gauthier, graaf van Rigny (Toul, 2 februari 1782 - Parijs, 6 november 1836) was een Frans minister en admiraal.

Biografie[bewerken]

Henri de Rigny genoot een klassieke Franse opvoeding tot de Franse Revolutie daar een eind aanmaakte Vervolgens werd hij door een tante in haar gezin opgenomen. In 1798 meldde hij zich aan bij de marine Étienne Eustache Bruix en werd hij midschipman. Zo nam hij deel aan de Expeditie van Napoleon naar Egypte. In 1806 nam hij tijdelijk de overstap naar het Franse leger op het continent en vocht mee tijdens de Slag bij Jena.

Militaire loopbaan[bewerken]

In 1808 werd hij overgeplaatst naar het Franse leger in Spanje, waar hij diende als aide-de-camp van maarschalk Jean-Baptiste Bessières en hij wist zich te onderscheiden tijdens de Slag bij Medina de Rioseco. Hij raakte later bij Somosierra gewond en was getuige van de inname van Madrid. In 1809 werd Rigny bevorderd tot luitenant. Pas na de verbanning van Napoleon wist hij zijn volgende promotie binnen te slepen.

Rigny werd door de Franse regering belast met het Franse oppercommando in de Griekse wateren en tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog. In 1823 volgde de benoeming tot admiraal. Vier jaar later leidde hij de Franse marine naar de overwinning tijdens de Slag bij Navarino. Hiervoor werd hij opgenomen in de Orde van het Bad en de Orde van Sint-Alexander Nevsky. In 1829 verhief koning Karel X van Frankrijk Rigny in de adelstand.

Politieke carrière[bewerken]

Kort nadat hij in de adelstand was verheven, werd hij ook minister van Marine, maar deze functie stond hij al na twee weken af om voor korte tijd terug te keren in de Levant. Na zijn terugkeer werd hij ook nog gedecoreerd met het Franse Legioen van Eer. In juli 1830 werd Rigny voor de tweede keer voor korte tijd minister van Marine. Daarnaast bleef hij actief in het Franse Huis van Afgevaardigden.

In 1834 ging hij werken voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Kort daarna trad hij voor het eerst in het huweijk met de weduwe Adèle Defontaine Narcissus. Zij had al enkele kinderen uit een eerdere relatie. In maart 1835 werd zijn gezondheid erg instabiel en trok hij zich terug uit alle openbare functies. In november 1836 overleed hij en werd hij begraven op het Cimetière du Père-Lachaise. Een paar maanden na zijn dood werd zijn dochter geboren.

Bronnen[bewerken]