Henriëtte Blaauw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Henriette Blaauw)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henriëtte Blaauw
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Henriëtta Sophia Blaauw - Van den Dries
Geboren 5 februari 1875
Geboorteplaats Veenwouden
Overleden 15 februari 1949
Overlijdensplaats Zeist
Land Nederland
Werk
Genre Jeugdliteratuur
Uitgeverij o.a. Kluitman
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Henriëtte Blaauw (Veenwouden, 5 februari 1875 - Zeist, 15 februari 1949), is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Biografie[bewerken]

Henriëtte Blaauw werd als Henriëtta Sophia van den Dries geboren op 5 februari 1875 op de Schierstins op een landgoed in Veenwouden, een dorpje ten noordoosten van Leeuwarden. Haar vader was rijksambtenaar, Ontvanger Registratie en Domeinen Ze had één oudere zus en drie oudere broers. Henriëttes moeder stierf kort na haar geboorte en zus Marie nam de moederrol deels op zich tot vader op 14 september 1885 opnieuw trouwde, met Titia Suzanne Jorissen te Haren. Het gezin verhuisde naar Leeuwarden en woonde op achtereenvolgens Willemskade ZZ nr 41, Lange Marktstraat nr 22 en Groote Kerstraat nr 38, later verhuisden ze naar Arnhem.

Op 12 september 1901 is Henriëtte te Arnhem getrouwd met domineeszoon en beroepsmilitair August Hendrik Pieter Blaauw (Wirdum, 5 maart 1873 - Duiven, 10 april 1944) die zij op dansles leerde kennen. Zij kregen twee kinderen: zoon August Frederik Hendrik ('Guus') (Arnhem, 3 april 1903-1979) en dochter Sophia ('Fie') (Alkmaar, 11 augustus 1909). Het gezin woonde o.a. in Arnhem en Alkmaar (op de Paardenmarkt en Van Everdingenstraat) en tijdens de Eerste Wereldoorlog in Den Haag en Amersfoort op kamers in een pension. Met de erfenis van (schoon)vader Blaauw kon het paar een huis laten bouwen aan de Buurweg nr 23 in Bergen. In 1939 verhuisden ze naar Leidschendam en tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden ze in Duiven. Na het overlijden van haar man ging Henriëtte Blaauw bij een vriendin in Zeist wonen. Henriëtte Blaauw overleed op 74-jarige leeftijd op 15 februari 1949 te Zeist.

Henriëtte Blaauw begon met schrijven omdat haar schoonvader zei dat ze zo'n leuke Sinterklaasversjes kon schrijven. Haar werk bestond uit verhalen, sprookjes, versjesboeken, liedteksten, prentenboeken, bewerkingen, vertalingen en is voornamelijk verschenen bij Kluitman.

Bibliografie[bewerken]