Henry (eenheid)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kleinere eenheden
fac­tor naam sym­bool
10−9 nanohenry nH
10−6 microhenry μH
10−3 millihenry mH
1 henry H

De henry, symbool H, genoemd naar Joseph Henry, is de SI-eenheid voor zelfinductie van een spoel en voor de wederzijdse inductie van twee spoelen. Een spoel heeft een zelfinductie van 1 henry als een verandering in de stroomsterkte van 1 ampère per seconde een inductiespanning veroorzaakt van 1 volt. Door deze definitie heeft de toepasselijke vorm van de inductiewet van Faraday in het SI-stelsel, waarin de geïnduceerde spanning wordt uitgedrukt in de verandering van de stroomsterkte de eenvoudige vorm:

,

met de zelfinductie als evenredigheidsconstante, die volledig wordt bepaald door de configuratie van de spoel.

De relatie van de henry met andere SI-eenheden is:

Legenda

A - ampère
J - joule
m - meter
N - newton

    

s - seconde
T - tesla
V - volt
Wb - weber

In de praktijk van de elektrotechniek en de elektronica is de henry een zeer grote eenheid. Spoelen van 1 henry zijn dan ook niet courant, er wordt meer gewerkt met lagere waarden, tot in de orde van grootte van 1 μH.

Verouderde eenheden[bewerken | brontekst bewerken]

De eenheid voor zelfinductie in het elektromagnetische cgs-systeem is de abhenry (abH), afgeleid van 'absolute Henry':

De eenheid is zo gekozen dat een verandering in de stroomsterkte van 1 abampère per seconde een spanningsverandering induceert van 1 abvolt. Voor de cgs-eenheden abampère (abA) en abvolt (abV) geldt:

In het elektrostatische cgs-systeem was de stathenry (statH) de eenheid voor zelfinductie.

Daarin is de numerieke waarde van de lichtsnelheid in m/s. De eenheid is zo gekozen dat een verandering in de stroomsterkte van 1 statampère per seconde een spanningsverandering induceert van 1 statvolt. Voor de cgs-eenheden statampère (statA) en statvolt (statV) geldt:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]