Henry Cooper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Henry Cooper

Henry Cooper OBE, KSG (Londen, 3 mei 19341 mei 2011) was een bokser, die meervoudig Brits en Europees kampioen werd in de jaren zeventig. In 2000 werd hij geridderd.

Cooper had een tweelingbroer George. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zij geëvacueerd naar Lancing aan de kust van Sussex. In 1942 werd hun vader opgeroepen, en de identieke tweeling ging naar Athelney Road School in Lewisham. Tijdens een incident op het schoolplein aldaar werd Henry voor het eerst knock-out geslagen. Op school speelden de broers voetbal en cricket.

Bokser[bewerken | brontekst bewerken]

Na de oorlog werd Henry lid van de Eltham Amateur Boxing Club, waar hij 73 van de 84 wedstrijden won. In 1952 ging hij naar de Olympische Spelen. Daarna moest hij in militaire dienst. Samen met George werd hij boksprofessional.

Incident[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn beroemdste gevecht was in 1963 tegen Cassius Clay, waarin hij aan het einde van de vierde ronde Clay neersloeg. Clays trainer benaderde de scheidsrechter met de melding dat Clays handschoen kapot was en vervangen moest worden. Op deze manier probeerde hij tijd te rekken om Clay te laten bijkomen. Het was een van de eerste keren dat op televisie opnamen werden bekeken om na te gaan hoe alles precies was verlopen, en het bleek dat er slecht vijf seconden werden gewonnen.[bron?] Het incident heeft ertoe geleid dat nu bij iedere wedstrijd een extra paar handschoenen aanwezig moet zijn.[bron?] Twee jaar later stonden Cooper en Clay, die zich inmiddels Muhammad Ali noemde, weer tegenover elkaar in de ring. Ali werd wereldkampioen.

Coopers 54e en laatste gevecht was in 1971 tegen de veel jongere Joe Bugner.[1] Scheidsrechter Harry Gibbs besliste dat de jonge Bugner gewonnen had. Gedurende vele jaren sprak Cooper niet meer met Gibbs. Uiteindelijk schudden ze elk weer de hand ten bate van een goed doel.

Sir Henry Cooper werd in 1967 en 1970 door de BBC uitgeroepen tot Sportman van het Jaar.

Andere activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Cooper woonde in zijn jeugd in Zuidoost-Londen, dicht bij Kent, en de laatste jaren in een oude, verbouwde boerderij in Kent. In 1980 verscheen zijn boek, The Great Heavyweights, waarin hij de beste boksers beschreef en analyseerde. Verder deed hij veel aan liefdadigheid en was hij beschermheer van de Sir Henry Cooper Stichting, die jaarlijks het Sir Henry Cooper Junior Masters organiseert.