Henry Cotton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Henry Cotton in 1931

Henry Cotton (Holmes Chapel, 26 januari 1907Londen, 22 december 1987) was een prominent Brits golfer.

Biografie[bewerken]

Henry Cotton ging naar een 'public school', Alleyn's in Dulwich, en werd ook wel de eerste 'gentleman golfpro' genoemd.

Al jong werd hij top golfspeler, en later voor velen golf guru. Cotton heeft 30 Europese overwinningen op zijn naam staan, en twee andere.
Hij geloofde in veel oefenen en probeerde een rechte bal te slaan, net als Byron Nelson. Dit is nog steeds bijzonder, want de meeste pro's slaan een 'fade' of een 'draw', een slag waarbij de vlucht van de bal met opzet van rechts naar links of v.v. gaat.

In 1928 - 1929 speelde hij een jaar in de Verenigde Staten en had o.a. les van Tommy Armour.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging zijn gezondheid achteruit. Toch won hij na de oorlog tweemaal het Franse Open en deed hij nog regelmatig mee aan het Britse Open.

In 1968 verhuisde Cotton naar Portugal en werd hij golf-directeur bij het Penina Golf Hotel.

In 1975 was de revolutie in Portugal en werd hij het land uitgezet. Hij ging op Sotogrande lesgeven, een uur rijden ten zuiden van Málaga. Zijn lessen waren op afstand hoorbaar, want op de drivingrange liet hij zijn leerlingen tegen een autoband aanslaan. Hij wilde zo de polsen versterken en de leerling het gevoel van 'door de bal heenslaan' geven als hij de autoband weghaalde. Hij riep dan: Hit the ball, hit the ball.

Gewonnen[bewerken]

Teams[bewerken]

  • Ryder Cup: 1929, 1937, 1947 (captain), 1953 (captain), maar in 1931 niet. Hij werd uit het team gezet omdat hij op eigen gelegenheid wilde reizen en niet met het team.
  • Harry Vardon Trophy:: 1938

Architect[bewerken]

In die tijd werden golfbanen ontworpen door bekende spelers zoals Jack Nicklaus, Arnold Palmer. Ook Henry Cotton heeft enkele golfbanen op zijn naam staan, vooral in de Algarve (Portugal), o.a.: Alto Golf (1961), Penina (1966), Ocean Course (1968) & Royal Course (1997), en Benamor (2000).

Rookie of the Year Award[bewerken]

De Sir Henry Cotton Rookie of the Year Award wordt sinds 1960 uitgereikt. De winnaar wordt bepaald door een panel van de Europese Tour, de Royal and Ancient Golf Club of St Andrews en de 'Association of Golf Writers'. De winnaar is meestal de beste rookie op de Europese PGA Tour.

Publicaties[bewerken]

  • This Game of Golf

Externe links[bewerken]