Henry Every

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Piratenvlag van Henry Avery

Henry Every (Plymouth, Engeland, 16531699), was een kapitein en piraat. Every stond erom bekend zijn naam nog weleens te veranderen in Henry Avery, John Avery, Benjamin Bridgeman, Capitein Bridgeman, Long Ben of Big Ben.

Every begon zijn carrière bij de Britse marine en werkte later nog op slavenschepen (waarbij hij erg sadistisch te werk ging), voordat hij in 1691 een eigen schip toegewezen kreeg. Hij noemde het de Fancy, voorheen de Charles II geheten. Aan boord van de Fancy waren rond de 46 kanonnen en 150 bemanningsleden. Toen hij op een avond de haven van La Coruña in Spanje uitvoer, besloot hij een brief te schrijven gericht aan alle commandanten van de Engelse vloot, waarin hij meldde dat hij en zijn bemanning zich voortaan bezig zouden houden met het plunderen van schepen en hun goederen.

Hij overviel vooral handelsschepen uit India en corsairs van de VOC. Zijn werkterrein was de Indische Oceaan en het gebied rond Madagaskar. De grootste overwinning was het kapen van de Gang-i-Sawai, een schip van keizer Aurangzeb van India beladen met goud, juwelen en robijnen. Op de Rode Zee begon hij een soort tolheffing voor alle schepen die hem passeerden. Toen er muiterij onder de bemanning uitbrak, stapten er verschillende mannen op, waardoor de eenheid weg was en de Fancy een leeg schip werd. De rest van de bemanning ging met het schip zijn geluk zoeken in het Caribisch gebied, maar het schip zou in een storm op zee gezonken zijn en de overlevenden zouden zijn opgehangen of gedood bij het gerechtsgebouw de Old Bailey. Het laatste wat van Avery werd vernomen, is dat hij zou zijn gevlucht en in Ierland of Engeland zou zijn gaan wonen. Volgens overleveringen zou Avery nog gezien zijn op IJsland.

Al met al was deze Every een excentrieke verschijning. Daniel Defoe schreef The Life Adventures and Piracies of the Famous Captain Singleton, gebaseerd op zijn leven. Er zijn ook andere boeken en toneelstukken verschenen, zoals het stuk The Successful Pyrate. Velen in die tijd zijn er door de verhalen rond Avery toe geïnspireerd geraakt om ook naar rijkdom en avontuur op zoek te gaan.

Ondertussen had Henry Every samen met onder andere Thomas Tew de piraten stad Libertatia (of als hoe het eigenlijk bekend staat: Libertalia) opgericht. Libertalia vindt plaats op een eilandje in het noord oosten van madagascar, daar sloeg Henry al zijn schatten op.

Externe link[bewerken]