Henry Every

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Piratenvlag van Henry Every

Henry Every (Plymouth, Engeland, 16531696?), was een kapitein en piraat. Every stond erom bekend zijn naam nog weleens te veranderen in Henry Avery, John Every, Benjamin Bridgeman, Capitein Bridgeman, Long Ben of Big Ben.

Every begon zijn carrière bij de Britse marine en werkte later nog op slavenschepen (waarbij hij erg sadistisch te werk ging), voordat hij in 1691 een eigen schip toegewezen kreeg. Hij noemde het The Fancy, wat voorheen de Charles II was. Aan boord van de Fancy waren rond de 46 kanonnen en 150 bemanningsleden. Toen hij op een avond de haven van La Coruña (Spanje) uitvoer, besloot hij een brief te schrijven gericht aan alle commandanten van de Engelse vloot waarin hij meldde dat hij en zijn bemanning zich voortaan bezig zouden houden met het plunderen van schepen en hun goederen.

Hij overviel vooral handelsschepen uit India en corsairs van de VOC. Zijn werkterrein was de Indische Oceaan en het gebied rond Madagaskar. De grootste overwinning was het kapen van de Gang i Sawai, een schip van de Keizer Aurangzeb van India beladen met goud, juwelen en robijnen. In de Rode Zee begon hij een soort tolheffing aan alle schepen die hem passeerden. Toen er muiterij onder de bemanning ontstond, stapten er verschillende mannen op waardoor de eenheid weg was en the Fancy een leeg schip werd. De rest van de bemanning met schip gingen hun geluk zoeken in het Caribisch gebied, het schip zou in een storm op zee gezonken zijn en de overlevenden zouden zijn opgehangen of gedood, bij het Gerechtshof van Old Bailey. Het laatste wat werd vernomen van Every is dat hij zou zijn gevlucht, en in Ierland of Engeland zou zijn gaan leven. Volgens overleveringen zou Every nog gezien zijn op IJsland.

Al met al was deze Henry Every een excentrieke verschijning. Daniel Defoe schreef The Life Adventures and Piracies of the Famous Captain Singleton, gebaseerd op zijn leven. Er zijn ook andere boeken en toneelstukken verschenen, zoals het stuk The Successful Pyrate. Veel mensen in die tijd zijn door de verhalen rond Every geïnspireerd geraakt om ook te gaan zoeken naar rijkdom en avontuur.

Externe link[bewerken]