Henry Kater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Henry Kater
Henry Kater
Henry Kater
Algemene informatie
Land Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland
Geboortedatum 16 april 1777
Geboorteplaats Bristol
Overlijdensdatum 26 april 1835
Overlijdensplaats Londen
Begraafplaats St Mary in the Castle, Hastings
Werk
Beroep natuurkundige, astronoom, uitvinder
Studie
School/universiteit Koninklijke Militaire Academie Sandhurst
Militair
Rang kapitein
Familie
Kinderen Edward Kater
Persoonlijk
Woonplaats Bristol
Talen Engels
Diversen
Lid van Royal Society, Kungliga Vetenskapsakademien, American Academy of Arts and Sciences
Prijzen en onderscheidingen Fellow of the Royal Society, Copley Medal (1817),[1] Gouden medaille van de Royal Astronomical Society (1831), Bakerian Lecture (1820)
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Henry Kater (16 april 1777 - 26 april 1835) was een Brits natuurkundige en uitvinder.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Kater werd in 1777 geboren in Bristol. Hij overwoog eerst om rechten te gaan studeren, maar koos toen voor een carrière in het leger. Hij werd in Brits-Indië gestationeerd, waar hij William Lambton assisteerde bij de Great Trigonometrical Survey, een landmeetkundig project dat in 1802 gestart werd. Om gezondheidsredenen moest hij in 1808 terugkeren naar Engeland, waar hij een opleiding volgde aan de Koninklijke Militaire Academie Sandhurst. Kater verliet de actieve dienst in 1814 met de rang van kapitein, om zich aan de wetenschap te wijden.

Natuurkunde[bewerken | brontekst bewerken]

Katers eerste belangrijke bijdrage aan de wetenschap was het vergelijken van de kwaliteiten van de Gregoriaanse telescoop en de Cassegraintelescoop, waarbij hij de eerste als een inferieur ontwerp beoordeelde. Zijn meest bekende werk was het uitvinden van de Slinger van Kater, een instrument voor het meten van valversnelling en zwaartekracht. Hiervoor werd hem in 1817 de Copley Medal toegekend, de wetenschapsprijs van de Royal Society, de Britse academie van wetenschappen.[2]

Ook bedacht Kater een vroege versie van de collimator, die in de astronomie gebruikt werd bij het perfect waterpas zetten van telescopen. Voorts was hij actief op het gebied van de metrologie, waarin hij essays publiceerde over onder meer Britse en Russische standaardmaten. Hiervoor werd hij in 1814 toegelaten tot de Royal Society en verkreeg hij een benoeming in de Russische Orde van Sint-Anna. In 1826 werd Kater benoemd tot buitenlands lid van de Kungliga Vetenskapsakademien, de Zweedse academie van wetenschappen en in 1831 werd hem de Gouden medaille van de Royal Astronomical Society toegekend.

Verder verrichtte Kater onderzoek naar materiaal en gedrag van de kompasnaald, de buitenste ring van Saturnus en lengtebepaling met behulp van maansverduisteringen.