Naar inhoud springen

Henry Nottidge Moseley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Henry Nottidge Moseley
Algemene informatie
Land Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland
Geboortedatum 14 november 1844
Geboorteplaats Wandsworth
Overlijdensdatum 10 november 1891
Overlijdensplaats Clevedon
Doodsoorzaak bronchitis
Wijze van overlijden natuurlijke dood
Werk
Beroep botanicus, natuuronderzoeker, ornitholoog, zoöloog
Werkveld zoölogie
Werkgever(s) Universiteit van Londen, Universiteit van Oxford
Functies Linacre Professor of Zoology
Studie
School/universiteit Harrow School, Universiteit van Londen, Exeter College
Familie
Vader Henry Moseley
Kinderen Henry Moseley
Persoonlijk
Woonplaats Groot-Brittannië
Talen Engels
Schrijftaal Engels
Diversen
Lid van Royal Society
Deelnemer aan Challenger-expeditie
Prijzen en onderscheidingen Fellow of the Royal Society (6 juli 1877), Royal Medal (1887), Croonian Medal and Lecture (1878)
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Henry Nottidge Moseley (Wandsworth, 14 november 1844Clevedon, 10 november 1891) was een Britse natuuronderzoeker die in 1872 tot 1876 op de wereldwijde wetenschappelijke expeditie van HMS Challenger mee voer.

Moseley werd geboren in Wandsworth, een district in Londen, als zoon van Henry Moseley. Hij volgde zijn opleiding aan de Harrow School, aan het Exeter College, Oxford en aan de University of London (geneeskunde). Hij trouwde in 1881 met Amabel Gwyn Jeffreys, dochter van de concholoog John Gwyn Jeffreys. Zij waren de ouders van de bekende Britse natuurkundige Henry Gwyn Jeffreys Moseley.

Moseley hield de Royal Society Croonian Lecture in 1878 en werd in 1879 verkozen tot Fellow of the Royal Society. Hij nam als natuuronderzoeker deel aan expedities naar Ceylon, Californië en Oregon, en met name was hij in de Challenger-expeditie aan boord van de HMS Challenger van 1872 tot 1876 met meer dan 120,000 km van de wereldzeeën. Moseley werkte aan de Universiteit van Londen in 1879, en hij kreeg de Linacre-leerstoel voor menselijke en vergelijkende anatomie aan het Merton College in Oxford in 1881. In hetzelfde jaar raakte Moseley betrokken bij de onderhandelingen over de schenking van de Pitt-Rivers-donatie, die vanaf 1884 het Pitt Rivers Museum zou vormen. Moseley hield met Edward Burnett Tylor toezicht op de overdracht van Pitt-Rivers' collectie van Londen naar Oxford.[1]

Moseley oefende significante invloed uit op zijn bekende studenten Halford Mackinder[2] en Walter Garstang, die onder supervisie van Moseley zijn carrièrekeuze van geneeskunde naar zoölogie veranderde. Moseley werd bekroond met de Royal Society's Royal Medal in 1887. Moseley bestudeerde de biologie van ongewervelde dieren en de fylogenie van geleedpotigen, koralen en weekdieren.

Moseley's publicaties omvatten:

  • Over Oregon[3] (1878).
  • Over de structuur van de Sylasteridae (1878).
  • Aantekeningen door een natuuronderzoeker over de Challenger[4] (1879).

Moseley wordt vernoemd in de Latijnse naam van de soort, de noordelijke rockhopperpinguïn, de Eudyptes moseleyi.