Henry Schouten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brabantse trekpaarden

Henry Schouten (ook vermeld als Henri Schouten) (Indonesië, ca. 1857 - Brussel, 1927) was een Belgisch kunstschilder die vooral bekend is als dieren- en landschapsschilder. Hij gebruikte ook het pseudoniem Joseph Klaas. Hij kreeg zijn opleiding aan de Academie van Brussel (1876-1881). Hij onderging een sterke invloed van de dierenschilder Alfred Verwee.

Hij was in de eerste plaats een vlotte realistische dierenschilder: koeien, schapen, paarden, kippenrennen en dieren op het neerhof. Maar hij schilderde eveneens boeren en herders in hun omgeving, een jager met honden, een drinkende paardenverkoper of een melkboerin met hondenkar. Hij schilderde ook een aantal stillevens met bloemen of gevogelte en fruit of een stilleven met vis en garnalen.

"Bloemenstilleven" (onder het pseudoniem Joseph Klaas)

Hij stelde vanaf 1882 tentoon in Brussel met de Union des Arts. Gedurende zijn loopbaan gebruikte hij allerlei artiestennamen: Jos Klaus, M. CLaes, Joseph Klaas, E. Meulat Joors, V. Marinus, J. Remis en Van Dam[1]. Op de veilingen behalen zijn werken behoorlijke bedragen: 2.000 tot 5.000 €.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Robert De Vos, Jean-Pierre De Bruyn: Henry Schouten, een dierenschilder uit de negentiende eeuw; Kunstcentrum De Vos, 1981; deel II in 2001
  • Danny Lannoy, Frieda Devinck, Thérèse Thomes: Impressionisten in Knocke & Heyst; Stichting Kunstboek, Oostkamp, 2007; ISBN 978-90-5856-247-0
Zie de categorie Henry Schouten van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.