Heraldische kaart van het Brugse Vrije

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heraldische kaart van het Brugse Vrije, resterende deel uit oorspronkelijke kaart van Pieter Pourbus
Heraldische kaart van het Brugse Vrije, kopie door Pieter Claeissens
Detail uit de heraldische kaart van het Brugse Vrije, oorspronkelijke kaart van Pieter Pourbus
Detail uit de heraldische kaart van het Brugse Vrije, kopie door Pieter Claeissens

De Heraldische kaart van het Brugse Vrije, ook de grote kaart van het Brugse Vrije genoemd, is het omvangrijkste cartografisch werk van Pieter Pourbus.

De enorme kaart (23,58 m²) werd gemaakt in opdracht van het Brugse Vrije in de periode 1561-1571. Van de oorspronkelijke kaart blijft slechts de rechterbovenhoek over (die valt te bezichtigen in het Groeningemuseum). In 1601 (sommige bronnen zeggen 1597[1]) werd een getrouwe kopie afgeleverd door Pieter Claeissens, omdat het origineel na vijfentwintig jaar al zware schade had geleden. Deze kopie valt te bezichtigen in het Stadsarchief van Brugge.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het belangrijkste kenmerk van deze kaart is de aanwezigheid van de wapenschilden van de afgebeelde ambachten en heerlijkheden. Vandaar ook de naam "Heraldische kaart". Doordat de kaart gemaakt is aan de hand van triangulatie geeft deze een behoorlijk accuraat beeld weer van de betrokken regio. Dit beeld wordt versterkt door het gebruik van conventionele tekens, waardoor de kaart een weerspiegeling geeft van het laat-16e-eeuwse landschap.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Paul HUVENNE, Pieter Pourbus 1524-1584, Gemeentekantoor, Brugge, 1984, 335 blz.
  • Bart VAN DER HERTEN red., Het Brugse Vrije in beeld : facsimile-uitgave van de Grote Kaart geschilderd door Pieter Pourbus (1571) en gekopieerd door Pieter Claeissens (1601), Universitaire Pers, Leuven, 1998, 60 blz