Herbert Blankesteijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Herbert Blankesteijn (Utrecht, 1958) is een Nederlandse journalist die zich heeft gespecialiseerd in het internet. Hij is tevens voorvechter van auteursrechten van freelance-journalisten.

Herbert Blankesteijn (rechts) interviewt Jimbo Wales tijdens het symposium van nl.wikipedia 2004

Blankesteijn komt uit een milieu van onderwijzers en kleine zelfstandigen. Hij is de kleinzoon van de Doetinchemse onderwijzer Gijsbertus Blankesteijn. Zijn grootouders van moeders zijde waren oorspronkelijk afkomstig uit het Noord-Hollandse Landsmeer. Gerrit Blees en Grietje Blees-Dobber hadden een winkel in kantoorartikelen en speelgoed in Utrecht.

In 1982 begon hij als wetenschapsjournalist nadat hij natuurkunde had gestudeerd. Naast zijn activiteiten voor de schrijvende pers is hij ook werkzaam voor radio en televisie. Voor televisie is hij onder meer bijna tien jaar een van de regisseurs van Het Klokhuis geweest en presenteerde hij diverse voorlichtingsprogramma's voor Teleac/NOT.

Blankesteijn schrijft in onder meer NRC Handelsblad, Intermediair en De Ingenieur en op de websites van Planet en Hccnet. Blankesteijn is een van de oprichters van de Freelancers Associatie.

Radio[bewerken]

Op BNR Nieuwsradio presenteerde hij iedere donderdagavond van 20.00 tot 20.30 uur het programma De Elektronische Eeuw. Dit programma had zijn laatste uitzending op 30 oktober 2008. Sinds het voorjaar van 2011 is hij terug op BNR met het programma 'BNR Digitaal'.

Boeken[bewerken]

  • Mythen van het computertijdperk
  • Het beste uit uw pc
  • Het Meest Optimale Maximum (wetenschappelijke humor)
  • Verbazingwekkende Vindingen van de XXe Eeuw
  • Op zoek naar het Behouden Huys
  • NL Digitaal - Over big data, cybercrime en virtual reality
  • Vertrouw ons nou maar - Opkomst en ondergang van de stemcomputer

Externe links[bewerken]