Herbert Samuel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Herbert Samuel

Herbert Louis Samuel, 1st Viscount Samuel (Liverpool, 6 november 1870 - Londen, 5 februari 1963) was een Brits politicus en diplomaat. Van 1920 - 1925 was hij Hoge Commissaris van het Mandaatgebied Palestina.

Samuel groeide op in Londen. Hij bezocht de University College School in de wijk Hampstead en studeerde aan het Balliol College in Oxford. Met 18 jaar werd hij actief als liberaal en in 1902 werd hij parlementslid voor de Liberal Party. In 1910 werd Samuel als eerste niet-bekeerde jood minister in het Verenigd Koninkrijk, eerst als postminister, later als minister van binnenlandse zaken. Zijn ministerschap eindigde toen de liberale partij in 1916 in twee fracties uiteenviel en Lloyd George premier werd.

In 1920 werd Herbert Samuel de eerste Hoge Commissaris over het nieuw gevormde mandaatgebied Palestina. Herbert Samuel probeerde in Palestina een neutraal beleid te voeren, juist omdat hij joods was. In het Verenigd Koninkrijk werd zijn benoeming in Palestina om die reden niet als een gelukkige keuze gezien. Als teken van goede wil tegenover de Arabieren gaf Samuel aan Amin al-Hoesseini, die tot 10 jaar cel was veroordeeld vanwege anti-joodse rellen, in 1921 gratie en gaf hem de titel grootmoefti. Al-Hoesseini zou gedurende de gehele periode van het Britse mandaat een fel tegenstander van de Britten blijven.

Na zijn terugkeer in Groot-Brittannië werd Samuel in 1925 voorzitter van de Commissie Samuel die in opdracht van de Britse regering moest adviseren over een oplossing voor de problemen in de mijnbouw. In maart 1926 kwam het rapport uit, waarin nationalisatie van de mijnen werd afgewezen en waarin loonsverlagingen als oplossing werden aangedragen. In mei 1926 leidde dit tot een krachtmeting tussen de Britse bonden en de regering en werd een algemene staking van 9 dagen gehouden.

In 1929 werd Herbert Samuel weer lid van het Lagerhuis en werd in 1931 voorzitter van de Liberalen. In 1935 verloor Samuel zijn Lagerhuiszetel. In 1937 kreeg Samuel de titel Viscount. Van 1944 tot 1955 was Samuel fractievoorzitter van de liberalen in het Hogerhuis.