Herdenkingsmunten van € 2 (2024)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder staat een lijst van herdenkingsmunten van twee euro die 2024 als slagjaar zullen hebben.

Afbeelding Land Ter gelegenheid van Oplage Datum uitgave
Vlag van Frankrijk Frankrijk Hercules en het worstelen - Notre-Dame
(vierde en laatste uit de 'Countdown naar de Olympische Zomerspelen van 2024 in Parijs'-serie)
510.000 9 januari 2024
Omschrijving: Op dit ontwerp staat Hercules afgebeeld, een nationale figuur en een icoon in de Franse numismatiek, die een vorm van antiek worstelen beoefent met de Chimera van Notre-Dame. Dit verwijst naar de klassieke Olympische Spelen. Beide worstelaars worden afgebeeld voor de Notre Dame. Op de achtergrond staat een atletiekbaan met links het embleem van Parijs 2024. Het jaar van uitgifte, de vermelding "RF" voor de Franse Republiek en de munttekens staan vermeld op de atletiekbaan. Op de buitenste ring van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.
 
Vlag van België België Voorzitterschap Europese Unie 2.128.500 15 januari 2024
Omschrijving: Op de munt staat een zwerm vogels (zwaluwen) die de werking van de EU symboliseert. Zij bewegen zich voort als een groep, maar elk lid krijgt wel zijn eigen bewegingsvrijheid. Dit creëert een complexe en dynamische eenheid. De zwerm staat dus in de eerste plaats voor samenhorigheid. Tijdens de vlucht van de zwaluwen is er altijd één die de leiding neemt en de rest van de groep meetrekt. Dit is in de eerste helft van 2024 België. De 27 vogels symboliseren ook het totale aantal EU-lidstaten. De landcode “BE” bevindt zich rechtsboven tussen de vogels. Onder de zwerm vogels staat op de onderste vrije ruimte de beschrijving “BELGISCHE VOORZITTERSCHAP VAN DE RAAD VAN DE EU 2024”. Uiterst links staan de initialen van de ontwerpster, Iris Bruijns. Aangezien de Koninklijke Nederlandse Munt de munt zal slaan, bevindt zich uiterst links het muntteken van Utrecht, een mercuriusstaf. Daarboven staat het Belgische muntmeesterteken, een aster voor een erlenmeyer. Op de buitenste ring van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.
 
Vlag van Luxemburg Luxemburg 175ste sterfdag van Groothertog Willem II
(eenendertigste uit de 'Luxemburgse dynastie'-serie)
127.500 29 januari 2024
Omschrijving: Het ontwerp toont links het standbeeld van groothertog Guillaume II op een paard en rechts de beeltenis van groothertog Henri die naar links kijkt. De teksten " GROUSSHERZOGE VU LÉTZEBUERG ” en "GUILLAUME II 1792-1849” staan linksboven in een boog. Om dit jubileum te vieren staan het jaartal “2024” en het cijfer “175” onder de beeltenis van groothertog Henri. Op de buitenste ring van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.
 
Vlag van Luxemburg Luxemburg 100ste verjaardag van de introductie van frankmunten met de afbeelding van een staalarbeider 127.500 29 januari 2024
Omschrijving: In het midden van het ontwerp staat het Luxemburgse muntje van 1924 waarop een handarbeider in de staalindustrie afgebeeld is. Deze afbeelding maakt deel uit van het cijfer “100” om de verjaardag van de eerste afgifte van de Luxemburgse frank die het langst circuleerde te vieren. De naam van het land van uitgifte LÉTZEBUERG en het jaar van uitgifte 2024 staan bovenaan. Onderaan staat het woord "FEIERSTËPPLER", de gangbare benaming voor deze munt. Het monogram (letter “H” met een kroon) staat voor de groothertog Henri. Op de buitenste ring van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.
 
Vlag van Duitsland Duitsland De Königsstuhl in het Nationaal Park Jasmund op het eiland Rügen, Mecklenburg-Voor-Pommeren
(tweede uit de 'Bundesländer vervolgserie')
30.000.000 30 januari 2024
Omschrijving: Het ontwerp verbeeldt de Königsstuhl, een iconische formatie krijtrotsen en beukenbossen in het Nationaal Park Jasmund op het eiland Rügen. De kliffen zijn vanaf de kustlijn afgebeeld, wat de monumentaliteit van dit unieke natuurlijke herkenningspunt erg doeltreffend benadrukt. Door zee, vogel en mens te combineren ontstaat er diepte in het mooie, gedetailleerde beeld. Het moderne lettertype vormt één geheel met de vliegende zeemeeuw en is vakkundig in het reliëf geïntegreerd. De bovenste helft van de binnenste cirkel van de munt bevat het opschrift “MECKLENBURG VORPOMMERN”, het jaar van uitgifte, “2024”, de landcode van uitgifte van Duitsland, “D”, en, rechts bovenaan, de letter “X” als plaatsvervanger voor het muntmerk van de desbetreffende munt (“A”, “D”, “F”, “G” of “J”). De initialen van de kunstenaar, Michael Otto (uit Rodenbach in Duitsland), staan in de onderste helft van de binnenste cirkel. Op de buitenste ring van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.
 
Vlag van Spanje Spanje 200ste verjaardag van de oprichting van de Nationale Politie (Cuerpo Nacional de Policía) 1.500.000 2 februari 2024
Omschrijving: Het ontwerp toont het embleem van de nationale politie. Daaromheen staat het opschrift “ESPAÑA – POLICÍA NACIONAL 1824-2024”. In het deel rechts onderaan van het embleem staat het muntmerk “Eme Coronada”. Op de buitenste ring van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.
 
Vlag van Spanje Spanje Kathedraal, Alcázar en het Archivo General de Indias in Sevilla
(vijftiende uit de serie 'UNESCO Wereld Erfgoedlijst')
1.500.000 2 februari 2024
Omschrijving: Het ontwerp toont een beeld van de “Patio de las Doncellas” van het Alcázar van Sevilla. Bovenaan staat, in hoofdletters en gebogen, het opschrift “SEVILLA”, met eronder het muntmerk “Eme Coronada”. Onderaan staan het opschrift “ESPAÑA” (eveneens in hoofdletters en gebogen) en het jaar van uitgifte, “2024”. Op de buitenste ring van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.
 
Vlag van Italië Italië 250ste verjaardag van de oprichting van het korps Guardia di Finanza 3.000.000 12 maart 2024
Omschrijving: In het midden van de munt wordt een gestileerde versie van het heraldische symbool van het legerkorps Guardia di Finanza afgebeeld. Het verbeeldt het concept van veiligheid en de toekomstvisie van het legerkorps die het verleden viert, door ook te kijken naar de komende jaren en de uitdagingen die het zal blijven aanpakken. Dit embleem bestaat uit verschillende elementen: een berg, de zee en de lucht. Dit is de natuurlijke omgeving waarin het korps actief is. Ook de griffioen wordt afgebeeld, een mythologisch dier dat volgens de legende schatten bewaakt, die hier worden voorgesteld als een schatkist, samen met een met torens versierde kroon. Bovenaan staat in een halve cirkel de inscriptie “GUARDIA DI FINANZA”. Onderaan staan “RI”, het acroniem van Italië en de datums “1774-2024”, het jaar van de oprichting van het korps van de Guardia di Finanza en het jaar van de afgifte van de munt. Rechts staat “R” voor het munthuis van Rome en “MB”, de initialen van de ontwerpster Marta Bonifacio. Op de buitenste ring van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.
 
Vlag van Finland Finland Verkiezingen als fundament van de democratie 400.000 14 maart 2024
Omschrijving:
 
Vlag van Duitsland Duitsland 175-jarig jubileum van de Grondwet van de Pauluskerk 30.000.000 21 maart 2024
Omschrijving: Het ontwerp bestaat uit verschillende thematische lagen. Op de voorgrond staat een beeld van de Pauluskerk met de vertegenwoordigers van de nationale grondwetgevende vergadering die het gebouw binnengaan. Daarachter zijn de grondwet en een ganzenveer zichtbaar; die stellen het resultaat van de Nationale Vergadering van Frankfurt voor. Drie vrouwelijke allegorieën – Eenheid, Recht en Vrijheid – en de driekleur van zwart, rood en goud voltooien het ontwerp. Het levendige driedimensionale reliëf roept de tijdloosheid op van de democratische basisbeginselen die voor het eerst schriftelijk en als hoeksteen in de Grondwet voor het Duitse Rijk zijn neergelegd. Op de binnenste cirkel van de munt staat ook de vermelding “PAULSKIRCHENVERFASSUNG 1849” (“Grondwet voor het Duitse Rijk 1849”), met onderaan het jaar van uitgifte, “2024”, de landcode van uitgifte van Duitsland, “D”, het muntmerk van de desbetreffende munt (“A”, “D”, “F”, “G” of “J”) en de initialen van de kunstenaar, Bodo Broschat uit Berlijn. Op de buitenste ring van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.
 
Vlag van Italië Italië Rita Levi-Montalcini 3.000.000 22 april 2024
Omschrijving: Het ontwerp toont op de voorgrond het portret van Rita Levi-Montalcini in half profiel, dat is geïnspireerd op de foto’s van Manuela Fabbri. Op de achtergrond staat een microscoop die gebaseerd is op een medaille die ontworpen werd door de broer van deze gerenommeerde wetenschapper, Gino Levi-Montalcini. De onderkant van de microscoop is hoefijzervormig en verwijst naar haar succes als Nobelprijswinnaar voor geneeskunde van 1986. Onderaan staat “RITA LEVI-MONTALCINI” in een boog, links “RI” het acroniem voor Italië en “R” voor het munthuis van Rome, eronder “2024”, het jaar van afgifte, en rechts “SP”, de initialen van de ontwerpster Silvia Petrassi. Op de buitenste ring van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.
 
Vlag van Portugal Portugal 50ste verjaardag van de revolutie van 25 april 1974 515.000 22 april 2024
Omschrijving:
 
Vlag van San Marino San Marino 50ste verjaardag van de Verklaring van burgerrechten en de grondbeginselen van het rechtsstelsel van San Marino 59.000 23 april 2024
Omschrijving:
 
Vlag van België België De strijd tegen kanker in België 130.000 mei 2024
Omschrijving:
 
Vlag van Frankrijk Frankrijk Olympische en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs 24.234.000 4 juni 2024
Omschrijving:
 
Vlag van Portugal Portugal Deelname van Portugal aan de XXXIII Olympische Zomerspelen van Parijs 2024 520.000 juli 2024
Omschrijving:
 
Vlag van San Marino San Marino 530ste sterfdag van Domenico Ghirlandaio 59.000 5 september 2024
Omschrijving:
 
Vlag van Malta Malta De Maltese honingbij 80.000 september 2024
Omschrijving:
 
Vlag van Malta Malta Ċittadella Gozo 90.000 september 2024
Omschrijving:|-  
Vlag van Slowakije Slowakije 100-jarig bestaan van de Internationale Vredesmarathon van Košice[1] september 2024
Omschrijving:
 
Vlag van Finland Finland Gesellius, Lindgren & Saarinen - Finse architectuur 400.000 najaar 2024
Omschrijving:
 
Vlag van Litouwen Litouwen Strotuinen (Sodai) in Litouwen 1.000.000 tweede halfjaar 2024
Omschrijving:
 
Vlag van Letland Letland Himmeli 413.000 4e kwartaal 2024
Omschrijving:
 
Vlag van Slovenië Slovenië 250-jarig bestaan van de Nationale en Universiteitsbibliotheek in Ljubljana 1.000.000 4e kwartaal 2024
Omschrijving:
 
Vlag van Griekenland Griekenland 150ste geboortedag van Penelope Delta 750.000 2024
Omschrijving:
 
Vlag van Estland Estland De korenbloem, de nationale bloem van Estland 1.000.000 2024
Omschrijving:
 
Vlag van Monaco Monaco 500ste verjaardag van het verdrag van Burgos met keizer Karel V 15.000 2024
Omschrijving:
 
Vlag van Griekenland Griekenland 50ste verjaardag van het herstel van de democratie in Griekenland 750.000 2024
Omschrijving:
 
Vlag van Vaticaanstad Vaticaanstad 150ste geboortedag van Guglielmo Marconi 2024
Omschrijving:
 
Vlag van Kroatië Kroatië Varaždin 2024
Omschrijving:
 
Vlag van Vaticaanstad Vaticaanstad 750ste sterfdag van Thomas van Aquino 2024
Omschrijving:
 
Vlag van Kroatië Kroatië Thema nog niet bekend 2024
Omschrijving: