Herdgang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie De Herdgang voor het trainingscomplex van voetbalclub PSV.
De herdgangen Veldhoven, Korvel en Heuvel in Tilburg, verbonden door linten

Herdgang of heerdgang is een term die in Midden- en Oost-Brabant wordt gebruikt om een buurtschap aan te duiden. Aanvankelijk werd hiermee het deel van de dorpsgemeente bedoeld waarop het vee (herde: kudde) door de herder (de herd) gezamenlijk werd geweid. Vaak was er een waterplaats (spuul) aanwezig om de wol te spoelen en de schapen te voorzien van drinkwater[1].

Het begrip ontstond in de middeleeuwen om zo meer belangrijke woonkernen te onderscheiden en te benoemen. Een herdgang was een bestuurlijke eenheid. Doorgaans ontstond een herdgang op een T-splitsing[1]. Daardoor heeft de kernbebouwing een driehoekige structuur: de Kempische Plaatse of Kempische driehoek. In Tilburg is dat bijvoorbeeld begin 21e eeuw nog steeds zichtbaar bij pleinen en parken: de Heuvel, het Korvelplein, De Schans, het Wilhelminapark (voorheen Veldhoven) en diverse andere.

De wegen tussen de herdgangen worden linten genoemd. In de loop van de tijd werden ook deze wegen bebouwd, waardoor er aaneengesloten kernen ontstonden. In Tilburg zijn de Hasseltstraat, de Goirkestraat, de Koestraat en de Korvelseweg voorbeelden van dergelijke linten.